Islanti saattaa kieltää poikien ympärileikkauksen uskonnollisista syistä

0
Kuvakaappaus 2018-02-18 23-44-12.png
18.2.2018

Islannin parlamentille esiteltiin viikolla lakialoite, jolla kiellettäisiin miesten ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä syistä. Lakiesitys on saanut Islannin parlamentin lähes yksimielisen tuen. Luonnoliseti uskonnolliset johtajat ovat älähtäneet.

Lakialoitteen suunnittelijan Framsóknarflokkurinn-puolueen (liberaali keskustapuolue) Silja Dögg Gunnarsdóttirin ehdotuksessa alaikäisten lasten ympärileikkauksesta rangaistaisiin jopa puolen vuoden vankeudella. Gunnarsdóttirin mukaan poikien ja tyttöjen on oltava samalla lähtöviivalla sukuelinten silpomisessa.

– Naisten silpominen on lailla kiellettyä Islannissa, silloin myös poikien silpominen on oltava kiellettyä, Gunnarsdóttir kertoo islantilaisissa medioissa.

Niin ikään lakialoitteen perusteluissa mainitaan, että silpominen loukkaa lasten itsemääräämisoikeutta ja silpominen ei ole yhteneväinen YK:n lastenoikeuksien julistuksen kanssa.

Gunnarsdóttir on toiveikas, että jos Islannissa saadaan laki läpi niin muutkin eurooppalaiset maat seuraavat perässä.

Lakiesitystä ollaan kritisoitu niin Islannin pienessä mulsimiseurakunnassa kuin ympäri maailmaa islamilaisisten ja juutalaisten piirien taholta. Islannin muslimikeskuksen imaami Ahmad Seddeeq sanoo, että kielto rikkoo uskonnonvapautta. Islannin kirkon piispa Agnes M. Sigurðardóttir taas on sitä mieltä, että silpomiskielto vetää juutalaisten ja muslimien päälle jonkinlaisen häpeän leiman. (Rũv)

Eurooppalaiset juutalaisyhteisöt ovat kertoneet, että silpomiskielto rikkoo suvaitsevaisuutta ja avoimuutta. Myös katollisen kirkon piiristä kerrotaan, että silpomiskielto on vaarallien atakki uskonnollista vapautta kohtaan.

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

10 thoughts on “Islanti saattaa kieltää poikien ympärileikkauksen uskonnollisista syistä

 1. Eihän Islannissa ole pakko asua. Lastensa silpojat voivat muuttaa johonkin silpomismaahan, jossa sitten voivat silpoa tai silvotuttaa lapsiaan.

  1. Miksi pitää ängetä näihin maihin loisimaan,joissa ei saa laillisesti naisen tavaraa leikellä horoksi muslimiukon niin halutessa.
   Kun suuhun katsoo naista ,niin maantie pitää näkyä suunkautta. muslimiukon mielestä.Meikäläinen tykkää pikkusen tiiviimmästä tavarasta.

 2. Vielä kun kaikilla maailman lapsilla olisi oikeus muuttaa lasten silpomiset kieltävään maahan, jotteivät tule tahtomattaan omien uskonnonoikeuksiensa vastaisesti silvotusti, niin sitten vasta voisi ajatella uskonnonvapauden toteutuvat tuossa kohtaa. Sehän nyt on ihan väärin päin ajatella, että lapsiin ulkoa kohdistetut päätökset voisivat mitenkään edistää yhtä ainoatakaan vapautta, kun ne ovat nimenomaan vapauden riistoa.

 3. Pittäisikö kannibaalien saada pistää lapsensa pataan, keittää elävältä ja syödä? Ollaanko täällä Suomessa ennakkoluuloisia rasisteja ja uskonnollisesti syrjiviä kuin vanhempien ei sallita rangaistuksetta syövän lapsiaan elävältä jos he kokevat vaikka uskonnollisesti moisen menettelyn vaikka tuovan hyvän olon mahaansa tai jotain muuta eksoottisen sairasta ja ei niin tylsän ja rasistisen tavanoimasella tavalla valkoiselta sivistykseltä haiskahtavaa normi-käyttäytymistä?

 4. Keksinpä lennosta uskonnon, jossa imaamit kidutetaan ja muut muslimit muuten vaan huvikseen otetaan hengiltä. Uskonvapaus on se, joka jyllää. Turha tulla yhdenkään kulttimiehen sanomaan, etten saa uskontoani harjoittaa. Miten uskontoni muka eroaa islamista?

 5. Kielto voimaan vain. Mikäli tahtovat edelleen silpoa, muuttakoon muslimimaihin ja Israeliin.

 6. Hyvin tulee esiin eri uskontojen ihmisestä vieraantunut ajattelu kun kristittyjen kirkkojenkin asenne on lasten silpomisten puolesta uskonnon vapauden varjolla. Uskonnot pitäisi kieltää terveyden, hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien vastaisena kaikkialla sivistyneessä maailmassa!

 7. Mielestän nuo tulisi ehdottomasti kieltää jukkisissa sairaanhoidossa mutta ei missään nimessä saa kieltää jos joku haluaa puoskaroida ja silpoa omaa rotuaan.Jos haluaa katsoa toiselta kantilta, hyötynä voi olla munansa menettänyt mamun alku. Yksi raiskaaja vähemmän aina /tapaus.

 8. Juutalaisiin suhtaudun positiivisesti, vaikka joitain heidän tapojaan karsastankin. Ympärileikkaus on tietysti näistä perinteisistä rituaaleista kaikkein vastenmielisin. Sen paikka on menneisyydessä ja mieluiten mahdollisimman nopeasti. Juutalaiset eivät ole tainneet harrastaa kivittämistä ynnä muuta barbaarista sontaa enää pitkiin aikoihin.

  Lukuisat muslimit taas ovat selvästi kultturinsa puolesta sellaisella tasolla, että sitä ei vaan voi olla inhoamatta. Kivityksiä harrastetaan vielä nykyäänkin ja kunniakulttuuri on jatkuvassa käytössä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.