Päivän monikulttuurisuusannos liikenteestä

0
Ei_Rasismille22(1)_0
11.3.2018

Mikä olisi sellainen sopiva määrä monikulttuurisuutta, että yhteiskunnassa päästäisiin jonkinlaiseen kompromissiin jolloin voitaisiin sanoa, että nyt kansa on saanut sopivan annoksen monikulttuurisuutta? Että nyt riittää enempi monikulttuurisuutta. Sen jälkeen kaikki olisivat hiljaa. Kukaan ei vaatisi sitä lisää, kukaan ei myöskään kiroaisi sen olemassaoloa.

Olisiko se vaikkapa vähän ennen sitä kun julkisen liikenteen käytössä alkaa näkyä joukkopsykologiaa. Kantalaiset muuttavat bussien ja metrojen käyttötapoja. Esimerkiksi vaikkapa tukholmalainen henkilö, joka haluaa matkustaa Vällingbystä Sollentunaan. Suorin bussilinja on sininen linja 179, joka kulkee Tenstan ja Rinkebyn ghettojen läpi.

Jokainen kantalainen, joka nykyään kulkee ensimmäistä kertaa tuon reitin välin Spånga-Kista, jonka varrelle ghetot sijoittuvat, tekee matkan jälkeen päätöksen, että ei ikinä enää matkusta tuota väliä. Spånga-Kista-väli on pituudeltaan 9 km ja kestoltaan puolisen tuntia, mutta sinä aikana saa sellaisen monikulttuurisuusannoksen, että se riittää monelle.

Tästä on seurannut mielenkiintoinen ilmiö. Kantalainen vaihtaa Spångassa bussia ja ottaa toisen hieman pidemmän reitin Kistaan bussilla 517. Tämä reitti kiertää Lundan teollisuusalueen läpi Akallan ja Husbyn läpi Kistaan, mutta reittiä käytetään Husbyssäkään harvoin, koska metro on paljon nopeampi Kistaan. Toisin sanoen kantalainen ei mene suoralla linjalla vaan ottaa pidemmän, mutta rauhallisemman reitin. Ja jatkaa Kistan jälkeen taas 179:llä. Sama asia toiseen suuntaan kuljettaessa.

Kuvakaappaus 2018-03-11 13-53-04.png

Samantapainen, mutta hieman erilainen ilmiö näkyy sinisellä metrolinjalla kohti Hjulstaa. Linja menee Sundbybergin jälkeen ghettokompleksin Rissne-Rinkeby-Tenstan läpi Hjulstan ollessa pääteasema. Kun juna lähtee Kungsträgårdenista ja saapuu T-centraaliin niin junan väestöjakauma on suurin piirtein siten, että junan peräpäässä istuvat tulijat ja keulassa kantalaiset.

Ilmiö ei synny tietoisesti jotenkin niin, että ihmiset alkaisivat hakeutumaan ”omiensa” seuraan vaan sille on yksinkertainen selitys: junan peräpäässä on aina täysi kaaos kun taas keulassa rauhallista. Tämä johtuu siitä, että Rissnessä ja Rinkebyssä metrosta tullaan maan alta ylös junan peräpäästä. Tenstassakin enemmistö nousee ylös junan peräpäästä. Väki pakkautuu lähinnä uloskäyntiä oleviin vaunuihin. Ja koska Rinkebyssä ja Rissnessä enemmistö matkustajista on tulijoita, syntyy vaunuun hyvin monikulttuurinen tunnelma.

Ne kantalaiset, jotka käyttävät tätä sinistä linjaa, mutta eivät koskaan matkusta kauemmas kuin korkeintaan Duvbohon ja Sundbybergiin, tietävät, että monikulttuurisuus pakkautuu junan peräpäähän ja valitsevat itse keulan riippumatta siitä mikä olisi lyhin matka nousta maan pinnalle.

Sama toimii tietenkin toisinpäin. Silloin ilmiön havaitsee vieläkin selvempi. Kun juna lähtee Hjulstasta, on ajanut Tenstan, Rinkebyn ja Rissnen läpi niin kaikilla seuraavilla asemilla kaupunkiin päin iso osa väestöstä odottaa junaa vaunujen peräpään pysähtymispaikan kohdalla.

stockholm-metro-map.jpg

Olisiko tässä sopiva määrä monikulttuurisuutta?

Vai olisiko se silloin kun liikennesäännöt lakkaavat toimimasta siten kun se lakiin on kirjattu?

Ghettoalueilla ei ole olemassa voimassa sellaista tieliikennelakia, jonka mukaan oikealta tulevaa on väistettävä. Luotto siihen, että vasemmalta tuleva väistää tasa-arvoisessa risteyksessä johtaa onnettomuuteen, jos vasemmalta tulevan tarkoitus on mennä suoraan. Monikulttuurinen risteysajo tarkoittaa jotain sellaista, että se, jolla on lujin vauhti ja joka menee eniten suoraa, menee ensin.

Niin ikään vilkun käytöllä on laajempi rikastuneempi ja ennenkaikkea selvempi merkitys liikenneympyräajossa. Liikenneympyrässä ei vilkuteta oikealle silloin kun ympyrästä ajetaan ulos vaan vasemmalle niin kauan kun sitä ympyrää kierretään. Loogisempaa ja monikulttuurisempaa, eikä totta? Tottakai liikenneympyrässä vilkutetaan vasemmalle, siihen suuntaanhan sitä ympyrää kierretään.

 

Niin ikään kaksikaistaisella väylällä etuajo-oikeus on vain uloimmalla vasemmanpuoleisimmalla kaistalla, oikealla kaistalla ei ole etuajo-oikeutta. Etuajo-oikeus oikeimmalla kaistalla on sillä, joka tulee rampilta tai liittymästä. Jos haluaa auton lunastukseen varma tapa on ajaa Rinkeby-Tenstan ohi E18-tietä ja itsepintaisesti pitää oikean kaistan. Varmasti rysähtää auton vasempaan kylkeen.

Tämäkin tapa on tietenkin siirtynyt ruotsalaisten käyttöön, sillä tosiasiassa on turvallisempaa ajaa kaksikaistaisen vasenta kaistaa kuin oikeaa. Koskaan ei tiedä kuinka monikulttuurisen ajokortin kuljettaja rampista tulee. Tai vilkuttamattajättäminen oikealle liikenneympyrässä saa monikultturisen kuljettajan vai ymmälleen. Eikö se kierrä ympyrää vai mitä se meinaa?

Ensi kerralla lisää monikulttuurisuutta. Sanokaa vaan kun tuntuu, että alkaa olemaan tarpeeksi.

 

Advertisements

9 thoughts on “Päivän monikulttuurisuusannos liikenteestä

 1. Sopiva monikulttuurinen kiintiö pitäisi laskea niin ettei edes holtiton lisääntyminen ja kaikenlainen kumminkaiman tännehakeminen Mongolian takaperukoilta saisi kokonaismäärää ylittämään 10%.

  1. 10% on ehdottomasti liikaa! Sopiva määrä on alle 1%. Meillä oli jo ennen somali-invaasiota kulttuurisesti pirskahteleva romaniväestö, ja se olisi riittänyt meille monimuotoisuuden tuottajaksi. Kaikki muu on liikaa.

   1. Ei hyvä jos kaikki ovat tulevaisuudessa sarjahukuttajan sukulaisia sanoo:

    Ei ole liikaa. 10%in kuuluvat kaikki muunmaanlaiset. Minulla on esim. amerikkalaisia ystäviä joissa ei todellakaan ole mitään vikaa.

    1. Ei tässä tarkoiteta niitä, jotka omin voimin työllistyvät ja sopeutuvat ilman kotouttamisteollisuutta ja taikaseinää. Vain työviisumilla tai opiskelijavaihdolla sisään. Työnantaja vastaa asumiskustannuksista. Vaikka 5 vuoden jakso ilman sosiaalitukia ja vakavia rikoksia niin voi hakea pysyvää oleskelulupaa ja kansalaisuutta. Muilla ehdoilla ei tarvitse päästää enää ketään, kun maassa jo olevat somalit ja arabit hankkivat hirveästi lapsia muutenkin. Alle 1% ei siis päästä mitenkään.

  1. Ei hyvä jos kaikki ovat tulevaisuudessa sarjahukuttajan sukulaisia sanoo:

   Täysin epärealistista ölähdellä nollatoleranssista. Silloinhan myös ruotsinsuomalaiset lentäisivät ulos Ruotsista

   1. Täällä kritisoidaan lähinnä ei valkoista maahanmuuttoa, valkoinen amerikkalainen ei prosenttuaalisesti aiheuta sellaisia ongelmia että kantaväki joutuu miettimään missäkohtaa metrovaunua pääsee ehjänä perille.

 2. Joskus väistellyt erilaisuutta, kun vastustaja päättänyt ajaa kiertoliittymää toiseen suuntaan kuin kaikki muut. Taisi olla kotimainen, mutta ehdottomasti liikenteessä pitää olla innovatiivinen, kuten muillakin elämänaloilla. Toisaalta huippuosaamista löytyy omasta takaa, miksi suotta afganisoida?

 3. ”Jos haluaa auton lunastukseen varma tapa on ajaa Rinkeby-Tenstan ohi E18-tietä ja itsepintaisesti pitää oikean kaistan. Varmasti rysähtää auton vasempaan kylkeen.”

  Jos nyt kuitenkin auton oikeaan kylkeen? 😉

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.