Ruotsin journalistiliitto ei tue hallituksen kaavailemaa ”sensuurilakia”

0
wikipedia sensur
27.3.2018

Tietojen mukaan Ruotsin hallitus puuhaa tällä hetkellä jonkinlaista ”salalakia”, jolla kielletään esimerkiksi uusruotsalaisten rikollisten tietojen luovuttaminen oikeuden kanslioista feikkimedioille.

Mediaperustuslakivaliokunta ehdottaa muutoksia paino- ja sananvapauslakiin mitä netissä saa julkaista. Henkilötietoja ei saisi jatkossa julkistaa. Laki suunnataan koskemaan lähinnä vaihtoehtomedioita, jotka julkaisevat uusruotsalaisten henkilöiden nimiä. Koska oikeuden pöytäkirjat ovat julkisia, lakiehdotuksessa esitetään, että oikeudenkäyntipöytäkirjat ja tuomiolauselmat luovutettaisiin jatkossa vain ”oikeille journalisteille”.

Mikä tai kuka sitten olisi tällainen ”oikea journalisti”? Sitä ei tietenkään voi etukäteen sanoa, se riippuu kuka asiaa tarkastelee ja mikä on tarkastelija arvomaailma. Ruotsin jouralistiliitosta kerrotaan:

– Ruotsin paino- ja sananvapauslain perusta koostuu siitä, että kansalaiset voivat saada vapaasti tietoa ja levittää sitä. Jos ”ammattimaiset toimijat” kuten asianajajat tai journalistit ovat etuoikeutettu ryhmä, jotka saavat tietoa, silloin oikeus tietoon on sidottu johonkin ryhmään ja sitä myöten sosiaaliseen statukseen. Tämä sotii pahasti sitä perusprinsiippiä vastaan, että ihmiset ovat tasa-arvoisia. Siksi journalistiliitto ei tule tukemaan tällaista lakia.

Ruotsin journalistiliitto ei siis tue lakia, joka estäisi vapaan tiedon saantia. Olisi mielenkiintoista kuulla naapurimaiden vastaavien järjestöjen kanta asiaa.

Advertisements

18 thoughts on “Ruotsin journalistiliitto ei tue hallituksen kaavailemaa ”sensuurilakia”

 1. Jos julkisuusprinsiippiä (allmän offentlig handling) ruvetaan rukkaamaan niin rukattakoon sitten myös niin päin ettei tavallisen ihmisen asioita voi kuka hyvänsä mennä kaivelemaan, esim. joku vettumainen naapuri.

 2. Eliitillä alkaa olla paniikki päällä kun kansa ei uskokaan ihan kaikkia mitä kerrotaan. Nämä sensuuri puuhailut mm. EU:n taholta ovat härskia demokaratian halventamista. Maailman tiedot ja eliitin kähminnät ei ole enää muutaman sanomalehden varassa kuten 50-60-luvulla, jolloin ihmisä ja heidän ajatuksiaan oli helppo ohjailla ”sopivaan” suuntaan

 3. Ai ruotsistanissakin on journalistiliitto.Ihmetyttää kyllä hieman että miksi koska ei sielläkään ole enää vuosikymmeniin ollut ensimmäistäkään journalistia.

  1. Eikö esim. Janne Josefsson ja Joakim Lamotte ole journalisteja? Et taida tietää Ruotsin journalisteista mitään.

   1. Ai niitä on oikein 2?No ohhoh ja hieno homma.Kyllähän sitten jo oman liiton tarvitseekin.Ihme että edes 1 liitto riittää.

 4. Kyllä Ruotissakin taitavia journalisteja on (Josefsson) mutta se on yleinen mediailmapiiri mikä tekee asiat niin hämäriksi. Poliittinen ja ideologinen oikeamielisyys mikä ei välttämättä enää toimi monikulttuurisessa Ruotsissa. Hullultahan tämänkin uutisen tarkoitusperät vaikuttavat – siis jo tuomittujen rikollisten suojeleminen (varsinkin jos ovat rikastuttajia). Ensin kiellettiin puhumasta asiasta, sitten kiellettiin tilastointi (etnisen syntyperän mukaan jo 2004/2005) ja nyt sitten tämä.
  Journalistiliitto sentään älähti asiasta – miten siellä Suomessa?!

  1. Pääasia että saadaan istua isojen poikien kanssa samassa kahvipöydässä sanoo:

   Suomessa internationalisoituvat kautta Kempeleen.

 5. Nuo on semmoisia lakeja, että helppo jatkossa tietää etnisyydet. 100% rikoksista on siitä lain voimaanastumispäivästä lähtien pakolaisten tekemiä. Oikeuttaa myös äärimmäiseen rasismiin.

 6. Ruotsi tuo sosialidemokratian kehto, joka on syleillyt kaiken suvaitsevaisena koko maailmaa. Nyt aikovat viedä demokratian nimissä ihmisiltä sananvapauden , voiko tämä olla totta. Tässä näemme mihin sinisilmäisyys ja liika hyvyys johtaa. Ei Ruotsi olekaan niin rehellinen ja hyvä, kun on antanut olettaa.

  1. ”Hyvyyden” edellytyksenä onkin se ettei kaikkea tiedetä ja/tai välitetä. Uskotaan vaan siihen omaan vihervasemmistolaiseen maailmankuvaan vaikka päitä lentelisi ilmassa. Ruotsin sosdemit laulavat edelleenkin Internationaalia kokouksissaan (eikä se ole vitsi).

 7. Se on muuten niin, että kansa kummassakaan maassa ei luultavasti nuku. On vain nähty, mitä seuraa jos mielipiteensä julkaisee. Tavallinen kansa ei halua joutua kärhämiin virkavallan kanssa, mutta tavallinen kansa kyllä näkee mistä on kyse sekä suomessa että ruotsissa.
  Ja kun oikea hetki koittaa, kansalaisten mielipide tulee kyllä esiin, vaikka se nyt täytyy pitää piilossa.
  Rauhassa vain odotellaan, ja sen mukaan toimitaan.

 8. Monikulttuuria edistetään vastustamalla ajatusten moninaisuutta. Monikultturistien ihanteena on valtio, jossa on erilaisia väestöryhmiä. Silti erilaisten ajatusten esittämistä ei hyväksytä, vaan yritetään estää ne sensuurilla, kriminalisoimisella ja ajatusten esittäjien kiusaamisella. Kun monikulttuuri edetessään tuottaa ongelmia, mielipidekäytävää kavennetaan. Lopulta päädyttäneen yhteen ainoaan sallittuun mielipiteeseen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.