Internetsin juttusarja Turun terrori-iskuista, osa 4: Turun terroristin ISIS-ideologia

0
28.3.2018

Seuraava on johdantokappale syyttäjän syytteestä. Siis korostan, pelkästään syytteessä jossa asiaa käsitellään pintapuolisesti. Copy-pastesyistä olen tästä jää pois jotakin liitenumeroita ja teksti on kökköä, mutta tuo on sen verran hankala kopioida että ei voi mitään. Tämän julkaisen melkein kokonaan:

Lainaus

TEKOJEN SUUNNITELMALLISUUS JA TERRORISTINEN TARKOITUS

ISIS-IDEOLOGIA

BOUANANE ISIS-JÄRJESTÖSTÄ

Bouanane on kertonut alkaneensa katsoa päivittäin Youtuben ja Telegramin kautta ISISiin liittyvää materiaalia noin kolme kuukautta ennen puukotuksia. Ramadanin alussa Bouanane oli aloittanut uskonnon harjoittamisen, vaikka jo alkuvuonna 2017 hän oli alkanut katsella Lähi-idän sota-alueen videoita. Bouananea oli kiinnostanut tietää ovatko ISIS-joukot oikeassa ja taistelevatko he hyvän vai pahan puolesta. Ramadanin jälkeen Bouanane kertoi menneensä sekaisin ISIS-materiaalista. Bouananella oli ollut tarkoitus matkustaa Syyrian sota-alueelle taistelemaan. Alkusysäys ISIS-ideologian ja jihadismin kiinnostuneisuuteen oli ollut arabimaiden painostaminen ulkopuolisten toimesta.

Tässä välissä on salassapidettävää tietoa jonkun verran, jotka liittyy todennäköisesti mielentilatutkimukseen.

Sitten terroristin kaverit kertoo seuraavaa:

Lainaus

MB

MB kertoi tutustuneensa Bouananeen ennen Suomeen tuloaan heidän kotimaassaan Marokossa. Bouanane oli asunut hänen Kaarinassa sijaitsevassa asunnossa viimeiset kuukaudet. Bouananen käytös oli muuttunut kesällä 2017 ramadanin ja MB Saksan matkan aikana (17.7–11.8.2017). Bouananen käytöksen muuttumiseen liittyi myös [salainen] mies, jonka MB tunnisti poliisin esittämistä valokuvista. Bouanane oli alkanut valvoa öitä, katsella ISIS-videoita ja alkanut ajatella myönteisesti ISISistä. Tapahtumaa edeltävällä viikolla Bouanane oli esittänyt MB asunnolla ISIS-aiheisia dokumenttivideoita. Bouanane oli todennut ISISin toiminnan oikeaksi. [Kyseinen MB siis on ollut kuulusteltavana tässä todistajana että epäiltynä eli on yksi niistä ketkä käytiin sen jälkeen kopittamassa.]

MB oli hyvin varma siitä, että [salaista] on kannustanut Bouananea puukotuksiin. MB mukaan Bouanane oli saanut puhelimensa [salaista]  MB on tavannut [salaista] 2–3 kertaa moskeijassa ramadanin aikaan yhdessä Bouananen kanssa. MB oli Bouananen kertomana kuullut [salaista]  liittyvän jotenkin ISISiin. (MB rikoksesta epäiltynä kuultuna 350, 363 ja todistajana kuultuna 426–427)Bouanane oli kertonut olevansa ylpeä 17.8.2017 Espanjan Barcelonassa tapahtuneista terrori-iskuista ja kunnioittavansa iskun tekijöitä(MB rikoksesta epäiltynä kuultuna 370).

AE

AE kertoi tutustuneensa Abderrahmaneen (Abderrahman Bouananeen) Pansion [salaista]. AE oli keskustellut Bouananen kanssa illalla 17.8.2017 tai seuraavana yönä Facebookin välityksellä. Yhtenä aiheena oli ollut Barcelonassa tapahtunut terrori-isku. Bouanane oli kiinnostunut kyseisistä asioista. Bouanane oli näyttänyt videoita terrori-iskuista kertoen tekijöiden olleen oikealla asialla. Bouanane oli yrittänyt aivopestä AE ISISin kannattajaksi. (AE rikoksesta epäiltynä kuultuna 485–486, 493–496)

IB

IB kertoi Bouananen maininneen terrori-iskuja tekevien olevan oikeita muslimeja. Bouananen käytös oli muuttunut [salaista] . Bouanane alkoi käydä perjantaisin suomalaisessa moskeijassa. IB mukaan Bouanane oli yrittänyt aivopestä häntä ajattelemaan samalla tavalla jihadistiasioista. Bounane oli todennut Suomessa olevan paljon vääräuskoisia, jotka tulisi tappaa. Bouanane oli ollut tosissaan kertoessaan asioista.(IB rikoksesta epäiltynä kuultuna 434) Viimeisimmän kerran Bouanane oli puhunut jihadismista keskiviikkona 16.8.2017. IB oli saapunut huoneeseen, missä Bouanane ja AE olivat keskustelleet Ranskassa ja Belgiassa tapahtuneista terrori-iskuista. Bouanane oli todennut hyvänä asiana, että lentokenttäiskun tehnyt henkilö oli onnistunut tappamaan vääräuskoisia ja päässyt näin paratiisiin.(IB rikoksesta epäiltynä kuultuna 435) IB kertoi Bouananen katselleen matkapuhelimellaan Youtuben kautta jihadistisaarnaajien islamin uskontoa käsitteleviä videoita sekä sotavideoita Syyriasta (IB rikoksesta epäiltynä kuultuna 434–435). IB mukaan hänen matkapuhelimesta löytyneet kuvat, joissa näkyy ISIS-lippu ja miesten polttamisvideo ovat Bouananen hänelle lähettämiä. IB kertoi Bouananen 15.–16.8.2017 kysyneen häneltä mielipidettä ISIS-järjestöstä. IB  esitettyä samanlaisen vastakysymyksen, Bouanane oli todennut ISISissä olevan hyviä muslimeja, jotka ovat oikeassa ja ISIS on se taho, joka tulee lopulta tuomitsemaan oikean väärästä ja hyökkäämään maihin, joissa on vääräuskoisia. Bouananen käytös oli muuttunut kesällä 2017 Ramadanin jälkeen. Bouanane oli kutsunut Belgian ja Ranskan terrori-iskujen tekijöitä voittajiksi. (IB rikoksesta epäiltynä kuultuna 439, 444–445)

Seuraava siis on syyttäjien lausumia.

Lainaus

MUUT HAVAINNOT

SM (726–727) tapasi Bouananen [salaista] joulukuussa 2016 tai tammikuussa 2017. SM huomasi että Bouanane on kiihkouskovainen ja kiinnostunut ISISiin liittymisestä. SM kertoi tehneensä mie-lenvikaisena ja rikollisena pitämästään Bouananesta ilmoituksen [salaista]. Heimo Nurmi on tämän vahvistanut (764–765).

FA

FA (330) ja MJA (327) ovat kertoneet asuneensa Abderrahman Bouananen naapurina joulukuussa 2016. Molemmat kertoivat Bouananen kysyneen FA miten ISIS-  organisaatioonvoisi liittyä. Myös AIO (323–324),   joka on kertonut asuneensa Bouananen kanssa samassa huoneessa alkuvuodesta 2017, on kertonut Bouananen olleen kiinnostunut ISISiin liittymisestä.

TELEGRAM-VIESTISOVELLUS

Bouanane kertoi aloittaneensa Telegram-viestisovelluksen käytön ramadanin kymmenen viimeisen päivän aikana. Bouananen mukaan hänellä ei ollut muuta tarkoitusta kuin katsoa Telegramissa olevaa materiaalia islamilaisesta valtakunnasta. Hän oli käyttänyt Telegramia päivittäin. Bouanane kertoi lähettäneensä viestejä Telegram-ryhmiin kolme–neljä kertaa. (293) Esitutkinnassa on selvitetty, että Telegram-viestisovellus on ladattu Bouananen hallusta takavarikoituun puhelimeen 28.7.2017 kello 15.38. Bouanane julkaisi 18.8.2017 kello 15.19–15.27 kaksi videomanifestiaan Caliphate Generations, Al Ansarin opas ja Erbilin lääni – nimisissä keskusteluryhmissä. Matkapuhelimeen suoritetun laite-etsinnän yhteydessä kyseisissä ryhmissä todettiin jaetun teloituksiin, terrori-iskuihin ja ISIS-terroristijärjestöön liittyvää materiaalia.  (Raportti tietoteknisestä tutkinnasta LIITE 14, manifestivideoiden lataus LIITE 15, Telegram-ryhmät LIITE 16)

LAITE-ETSINNÄSSÄ LÖYTYNYT VALOKUVA-  JA VIDEOMATERIAALI

Bouananen Samsung SM-N910 Galaxy Note 4 -matkapuhelimesta löytyi laite-etsinnässä yhteensä 27 962 valokuvaa. Esitutkinnan kannalta kiinnostavia oli 1 849 valokuvaa. Valokuvat sisälsivät muun muassa kuvia teloituksista ja ISIS-terroristijärjestöstä. Puhelimesta löytyneistä 349 videosta 53 oli esitutkinnan kannalta kiinnostavia. Videot sisälsivät muun muassa videoita teloituksista ja ISIS-terroristijärjestöstä. Matkapuhelimeen suoritetusta laite-etsinnästä on laadittu raportti (LIITE 14) ja löytyneistä valokuvista ja videoista on valmistettu kooste (LIITE 22).

TEKOJEN SUUNNITELMALLISUUS

BOUANANE TEKOJEN SUUNNITELMALLISUUDESTA

Ensimmäisen kerran Bouanane oli ajatellut jonkinlaista iskua ensimmäisenä perjantaina ramadan-juhlan jälkeen (perjantaina 30.6.2017). Bouananen ajatukset iskusta olivat kuitenkin vaihdelleet. (302) Päätöksen jonkinlaisen iskun tekemisestä Bouanane on kertonut tehneensä 16.8.2017 nähtyään videon Syyrian Raqqassa 14.8.2017 tapahtuneista pommituksista.  Päätöksen väkivallan ja teräaseen käyttämisestä Bouanane oli tehnyt torstain ja perjantai välisenä yönä 17.7.–18.8.2017 noin kello 02.00–03.00. Bouananen alkuperäinen ajatus oli ostaa tekovälineeksi isokokoinen puukko. Bouanane ei kuitenkaan ostanut puukkoa, koska hän epäili poliisin saavan asiasta tiedon. Bouanane otti tekovälineiksi kaksi MB asunnossa ollutta veistä.  (181, 232–234, 276)  Bouananen mukaan ajatus siitä, miten hän tulisi tekemään teon, tuli hänelle määräyksenä taivaasta. Bouananen mukaan hän ei kopioinut tekotapaa mistään vaan kyse oli hänen omasta ajatuksestaan toteuttaa teko. Bouananen ajatus oli alun perin mennä ensin moskeijaan ja sen jälkeen Pansion S-Marketin lähelle odottamaan kaupassa käyviä sotilaita. Bouanane oli nähnyt 16.8.2017 Pansion S-Marketissa sotilaita, jolloin hänelle oli syntynyt ajatus puukottaa sotilaita. Bouanane ajatus oli hyökätä kohti ihmistä jolla on ase eli sotilasta kohti. Bouananen näkemyksen mukaan sotilas on enemmän vastuussa tapahtumista. Kysyttäessä miksi alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen puukotukset kohdistuivat kuitenkin siviilejä kohtaan, Bouanane kertoi syyksi sen että hekin tappavat normaaleja ja syyttömiä siviili-ihmisiä.(234–235, 274–275) Bouananen suunnitelma oli kuitenkin muuttunut tekopäivänä Brahenpuistossa manifestin kuvaamisen jälkeen. Bouanane oli noussut reitin 7 linja-autoon ja unohtanut polkupyöränsä puistoon. Koska Bouanane ei kertomansa mukaan uskaltanut jäädä pois bussista keskustassa kiinnijäämisen pelossa, hän poistui kyydistä vasta linja-autoaseman kohdalla. (179, 235) Poistuttuaan linja-autosta Bouanane oli seurannut havaitsemaansa maastopukuista sotilasta linja-autoaseman sisätiloihin. Bouananen   oli tarkoitus tappaa sotilas puukolla iskemällä, mutta heidän välissään jonossa oli ollut henkilö. Bouanane oli poistunut linja-autoasemalta samaan aikaan sotilaan kanssa. Bouanane kertoi nousseensa hermostuneena linja-autoon matkustaen sillä torin suuntaan.

LINJA-AUTOASEMAN VALVONTAKAMERATALLENNE

Turun linja-autoaseman valvontakameratallenteista on havaittavissa Bouananen tuntomerkkeihin sopivan henkilön saapuvan rakennuksen sisätiloihin kello 15.50. Tallenteissa on havaittavissa samaan aikaan myös maastopukuinen henkilö. Bouanane tuntomerkkeihin sopiva henkilö poistuu linja-autoasemalta kello 15.53

MANIFESTIN LAATIMINEN

Bouanane kertoi aloittaneensa Youtubesta ISIS-materiaalia ja imaamin saarnoja sisältävien videoiden katselun ramadanin aikana (296–297). Bouanane kirjoitti manifestin vihkoon tekopäivän 18.8.2017 aamuna MB asunnolla noin kello 12. Bouanane oli katsonut Youtubesta imaami Abdul Muhammad al Tounesin lukemaa saarnaa kirjoittaen samalla imaamin kertoman tekstin vihkoon. Bouanane oli tehnyt joitain omia lisäyksiä imaamin puheeseen. Bouanane tunnisti matkapuhelimestaan esille saaduista Youtube-selaushistoriasta videot (2 kpl), joista hän oli kopioinut kirjoittamansa manifestin. Manifesti oli ollut Bouananen hallussa hänen lähdettyä Kaarinasta. (179, 182, 198–199, 223, 267, 302–303, manifestiteksti LIITE 12)

YOUTUBEN HAKUHISTORIA

Bouananen hallusta takavarikoituun matkapuhelimeen suoritetussa laite-etsinnässä Youtube-sovelluksen hakuhistorianperusteella matkapuhelimella todettiin tehdyn kyselyjä, joiden on syytä epäillä liittyvän tekojen suunnitelmallisuuteen. Hakusanat ”sotilaista”,”finish army”   ja”how you make bomb”viittaavat Bouananen kiinnostukseen Suomen puolustusvoimia kohtaan sekä pommin valmistamiseen. Hakuhistoriasta löytyivät myös hakusanat ”how to format samsung note 4”, jotka viittaavat matkapuhelimen muistin tyhjentämiseen ja tehdasasetusten palauttamiseen.  (Raportti tietoteknisestä tutkinnasta LIITE 14,  LIITE 20) Bouanane kertoi syyksi ”sotilaista” ja ”finish army” -hakusanoille halunsa saada tietää mitä Suomen armeija tai sotilaat tekevät, missä ne käyvät, mitä tehtäviä he suorittavat ja mihin muihin valtioihin he menevät. Bouanane oli yrittänyt myös selvittää onko Suomi osallisena Syyrian sodassa. Bouanane ei muistanut liittyivätkö hakusanat hänen suorittamaansa tekoon. (300) ”How you make bomb” -hakusanojen Bouanane kertoi liittyvän hänen haluunsa tietää mitä aineita pommin tekoon tarvitaan. Bouananen mukaan ajatus oli tehdä pommiliivi, jota hän olisi käyttänyt tapahtumahetkellä. Bouanane kertoi ajatuksena olleen näyttää kiinniottavalle poliisipartiolle liiviä kiinniottotilanteessa ja tulla ammutuksi. Idean pommiliivistä Bouanane kertoi saaneensa [salaista]. Pommiliivin teko ei ollut edennyt toteuttamisasteelle. (300–302) Bouanane on kertonut etsineensä 4–5 päivää ennen tekoa ohjeita miten tyhjentää puhelimen muisti tai palauttaa sen tehdasasetukset. Bouananen tarkoitus oli ollut tällä lopettaa sotavideoiden ja Eurooppaan liittyvien terrorististen videoiden katselu. Matkapuhelimen tyhjennys ei ollut onnistunut ja Bouanane oli aloittanut uudelleen kyseisen aineiston katselemisen. (268, 299)

YOUTUBEN KATSELUHISTORIA

Bouananen matkapuhelimeen suoritetussa laite-etsinnässä Youtube-sovelluksen katseluhistorian perusteella Bouananen Youtube-tilillä (Pekka Raikenon) todettiin katsotun useita terroristisia videoita, muun muassa 17.8.2017 Espanjan Barcelonassa tapahtunutta terrori-iskua käsitteleviä uutisvideoita sekä Mohammed Merahiin liittyviä videoita. Katseluhistorian perusteella matkapuhelimella on katsottu myös Suomen armeijaan liittyviä videoita. Katseluhistorian perusteella Bouanane on katsellut pommeihin viittaavia videoita ja valokuvia 7.8.2017 kello 04.52–04.57 välisenä aikana.  (Raportti tietoteknisestä tutkinnasta LIITE 14,  katseluhistoria LIITE 20, pomminteko-ohjeet LIITE 21)

Mohammed Merahin teoista on uutisoinut muun muassa BBC, joka on kertonut 23-vuotiaan algerialaissyntyisen Ranskan kansalaisen tappaneen Ranskassa 11.–22.3.2012 kolme sotilasta, juutalaiskoulun rabin ja kolme koulun oppilasta. Merrah, joka kuoli piiritystilanteen jälkeen, oli ilmoittanut murhien motiiviksi palestiinalaisten kohtalon, Ranskan armeijan läsnäolon Afganistanissa ja Ranskassa annetun kiellon käyttää kasvoja peittäviä asusteita.

http://www.bbc.com/news/world-europe-17456541

Bouanane kertoi katselleensa Youtubesta videoita Ranskassa tehdyistä terrori-iskuista. Bouanane esitti kuulustelussa Youtube-tilinsä katseluhistoriasta kaksi videota. Näistä toinen oli imaami Al Tounesin saarna, josta suurin osa hänen julkaisemastaan manifestistaan on kopioitu. (298, 303–304, Bouananen osoittamat videot LIITE 50)

TEKOJEN TERRORISTINEN TARKOITUS

BOUANANE TEKOJEN TARKOITUKSESTA

Bouananen mukaan hänen suorittamansa väkivallanteot olivat kosto ja niiden pääsyynä olivat amerikkalaisten hyökkäykset Syyrian Raqqaan 14.8.2017. Päätökseen olivat vaikuttaneet myös Mosulissa tapahtuneet tapot, kidutukset, tuho ja sekasorto sekä muiden arabimaiden tapahtumat. (173–174, 199–200) Bouananen mukaan väkivallanteot kohdistuivat suomalaisiin, koska hän oleskeli Suomessa. Bouanane halusi vahvistaa teollaan islamilaista valtakuntaa. Hän koki toimineensa ISISin sotilaana. (230–231, 305)

Bouananen tavoite oli antaa teoillaan viesti siitä, että islamilainen valtakunta tai ISIS ei ole pieni eikä toivoton ja että ”meillä on sotilaita myös täällä”. Bouananen tavoitteena oli että ISIS ottaisi hänen tekonsa nimiinsä. Bouanane oli ajatellut tekojen aikana aiheuttavansa terroristisen teon. Hän oli ajatellut myös että tekoja pidettäisiin ISISin tekoina ja ne yhdistettäisiin ISIS-ideologiaan. (231, 238, 243, 248–249) Bouanane oli suunnitelma siitä, että hän ottaisi panttivangin ja poliisi ampuisi hänet kuoliaaksi kiinnioton yhteydessä. Tällä tavoin Bouananen oli tarkoitus kuolla marttyyrinä ja päästä paratiisiin.   (247–248) Bouanane oli lukenut Telegram-viestisovelluksen keskusteluryhmistä monenlaisia ehdotuksia teon toteuttamiseksi. Bouanane kielsi kuitenkin saaneensa keneltäkään henkilöltä ohjeita tai opastusta siihen, miten isku kannattaisi toteuttaa. Erilaisia iskun toteuttamistapoja Bouanane kertoi lukeneensa Telegram-keskusteluryhmistä, esimerkiksi kuorma-auton käyttämistä tekovälineenä tai vaihtoehtoisesti ampuma-asetta tai teräaseita. Iskun toteuttamistavoissa oli kehotettu käyttämään isoa ajoneuvoa, jossa on isot ja painavat renkaat ja että auton keulan täytyisi olla paksua ja kestävää materiaalia, metallia. Ennen iskua oli kehotettu myös kytkemään turvatyynyt pois käytöstä. (269, 271) Bouananen kertoi toteuttaneensa teoissaan näkemystään jihadista. Bouananen mukaan Islamissa on viisaus, jonka mukaan jihadia tulisi toteuttaa kolmella tavalla. Ensisijainen tapa on harjoittaa sitä käsillä, sen jälkeen suulla/kielellä ja viimeisenä keinona sydämellä.  Jos muut uskonnot/uskottomat vahingoittavat häntä tai jotain muslimia, sääntö kehottaa antamaan saman verran vastaan ja vahingoittamaan. Hän piti oikeutettuna käyttää väkivaltaa sellaisissa valtioissa, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan islamilaisissa valtioissa. (241–243)Kysyttäessä Bouananelta, onko Suomi jollakin tavalla ollut osallisena taistelussa ISIS-järjestöä vastaan, hän vastasi [salaista] todenneen Suomen lähettäneen sotilaita Syyriaan. Bouanane oli uskonut [salaista] kertoman todeksi. Bouananen mukaan tämä oli antanut hänelle oikeuden surmata suomalaisia.

Bouanane myönsi, että Abu Bakr Al-Baghdad on henkilö,  jota hän on halunnut seurata ja jolle hän on halunnut vannoa uskollisuutta. Bouanane kuvaili Al-Baghdadia kalifiksi ja islamin valtakunnan johtajaksi.

Sekä koti-  että ulkomaisissa uutismedioissa on kirjoitettu Abu Bakr Al-Baghdadista ISIS-järjestön johtajana. Esimerkiksi YLE ja BBC aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-9717271http://www.bbc.com/news/world-middle-east-40479361

ISIS-LIPUN LATAAMINEN FACEBOOKIIN

Bouanane kertoi ladanneensa ISIS-lipun Abderrahman-profiilinsa Facebook-sivulle ennen puukotuksia istuessaan linja-autossa. Bouanane oli ladannut lipun tukeakseen ISIStä. Lataamisen tarkoituksena oli että tieto siitä mitä hän on tehnyt Turussa leviäisi ja päätyisi ISISin tietoisuuteen. Tarkoituksena oli myös Bouananen halu liittyä ISISii n ja Raqqaan. Bouanane piti itseään sotilaana, joka kuuluu islamilaiseen valtakuntaan. Hän oli ihaillut ISISiä. Bouanane oli halunnut, että kaikki näkevät teon ISISin toteuttamana. ISIS-lippu sekä koko Bouananen Facebook-profiili oli kuitenkin poistettu lipun lataamisen jälkeen Facebookista. (179, 201, 244)

BOUANANEN MANIFESTI (JULISTUS)

Uhrin 1 vainaja [JT-nainen] vierestä maasta takavarikoidusta Lacoste-merkkisessä laukussa olleesta ruskeasta vihkosta löytyi neljälle aukeamalle käsinkirjoitettu arabiankielinen teksti. Suomenkielisen käännöksen on todettu vastaavan Bouananen 18.8.2017 Turun Brahen puistossa matkapuhelimellaan kuva- ja äänitallenteeksi nauhoittamaa selostusta. (Takavarikko LIITE 2,  siihen liittyvät kuvat LIITE 8, manifestiteksti LIITE 12, manifestivideot LIITE 11 ja käännökset LIITE 13,  Raportti tietoteknisestä tutkinnasta LIITE 14)

SORMENJÄLKITUTKIMUS

Keskusrikospoliisin rikosteknisenlaboratorion lausunnoista 24286/12/17 ja 24286/13/17 ilmenee, että vainaja [JT-naisen] (uhri 1) vierestä maasta takavarikoidun Lacoste-merkkisen laukun sisällä olleesta ruskeasta muistivihkosta on tunnistettu sormenjälkien jättäjiksi Abderrahman Bouanane ja MB (todistaja). Vihkon jokaisesta neljästä käsinkirjoitetusta aukeamasta taltioitujen sormenjälkien jättäjäksi on tunnistettu Bouanane. Vihkon neljännestä käsinkirjoitetusta aukeamasta on tunnistettu myös MB sormenjälkien jättäjäksi. (Lausunnot LIITE 28 ja LIITE 29)

KÄSIALATUTKIMUS

Keskusrikospoliisin rikoslaboratorion lausunnosta 24286/7/17 ilmenee, että vainaja [JT-nainen] (uhri 1) vierestä maasta takavarikoidun Lacoste-merkkisen laukun sisällä olleen ruskean muistivihkon käsinkirjoitettujen sisäsivujen tekstien ja Abderrahman Bouananen käsialanäytteessä todettiin runsaasti yhtäläisyyksiä sekä yleisessä käsialanpiirteissä että kirjoitusten yksityiskohdissa. Eroa todettiin mm. joidenkin sidontojen ja merkkijonojen lopetusten muodoissa. Yhtäläisyydet ovat kuitenkin laadultaan sen kaltaisia, että tutkimustuloksen voidaan arvioida tukevan selvästi saman kirjoittajan oletusta. Tutkimustulos viittaa siihen, että Bouanane on kirjoittanut (johtopäätösasteikolla C) kyseisen tekstin vihkoon. (Lausunto LIITE 27)

MANIFESTIN VIDEOINTI

Esitutkinnassa on selvitetty, että Bouananen matkapuhelimellaan 18.8.2017 suorittama manifestin videointi kuva-  ja äänitallenteeseen on tapahtunut Turun Brahenpuistossa. Poliisi on todentanut paikan siihen liittyvien yksityiskohtien perusteella. (LIITE 9)

MANIFESTIN LATAAMINEN TELEGRAM-VIESTISOVELLUKSEN KESKUSTELURYHMIIN

Bouananen hallusta takavarikoituun matkapuhelimeen suoritetussa laite-etsinnässä todettiin, että kyseisellä matkapuhelimella videoidut manifestivideot oli luotu 18.8.2017 kello 14.58.44 ja 15.02.02. Manifestivideot oli ladattu Bouananen käyttämällä Pekka Raikenon -profiililla 18.8.2017 kolmeen eri Telegram-keskusteluryhmään: Caliphate Generations -ryhmään kello 15.27, Dalil Ansarin opas -ryhmään kello 15.27 ja Erbilin lääni -ryhmään kello 15.19. (Takavarikko LIITE 3,  raportti tietoteknisestä tutkinnasta LIITE 14,  videon lataus LIITE 15) Bouanane oli kertomansa mukaan ladannut manifestinsa kolmeen tai neljään Telegram-keskusteluryhmään, jotta tieto hänen suorittamasta iskusta leviäisi ja päätyisi ISISin tietoisuuteen. Hän oli halunnut näin tukea ISIStä. Bouanane oli halunnut näin varmistaa aikomuksensa tehdä väkivallan teko –   ettei hän epäröisi tehdä eikä se jäisi kesken. Bouanane kertoi tehneensä manifestin erään Italiassa surmatuksi tulleen tekijän tavan mukaisesti. (183–184, 201–202, 243, 294) Bouananella on kertomansa mukaan ollut käytössä sähköpostitili pekkatule@gmail.com, käyttäjänimeltään Pekka Raikenon.

 


Tämän jälkeen on pari asiantuntijalausuntoa ja henkilöhistoriaa siltä osin kun se on julkinen.

Sen jälkeen on asianomistajien kuulustelukertomukset, joita en enää julkaise koska se menee mässäilyksi. Ja en julkaise myöskään todistajien kuulustelukertomuksia.

Mutta sitten päästään huomenna katsomaan, mitä terroristi itse on kertonut kuulusteluissa. Kuulusteluja oli seitsemän. Niitä en julkaisen kaikkia, vaan teen niistä yhteenvedon ja lainaan sitten ne kohdat, mitkä on juridisesti tärkeitä tai muuten mielenkiintoisia.

https://hommaforum.org/index.php/topic,125342.60.html

Advertisements

3 thoughts on “Internetsin juttusarja Turun terrori-iskuista, osa 4: Turun terroristin ISIS-ideologia

  1. ”Kyll määki Turuus” sano terroristi kun kokkiveistä heilutti sanoo:

    Hallitus oli sitä mieltä että poika pitää päästää maahan ja niin tehtiin. Hammaslääkäriä tai maatalousyrittäjää tai metsuria hänestä ei kuitenkaan saatu ennenkuin hän suivaantui ja päätti eliminoida niin monta turkulaista kuin ehtii. Toivottavasti paha saa palkkansa.

  2. Brittien Salisburyssä joku teki myrkkyiskun josta epäillään Venäjää. Epäilyjen johdosta diplomaatteja karkotetaan ympäri maailmaa. Jopa meiltä yksi. Marokon lähettilästä Turun tapauksen seurauksena ei kukaan vaadi karkotettavaksi meiltä eikä yksikään muu maa näytä solidaarisuuttaan tekemällä saman. Tekoja ei tietenkään voi verrata toisiinsa lässyttää asiantuntija tai muuten viisas. Toisessa vasta epäillään, toisessa tiedetään kaikki ja tekijä kiinni. Toisessa ei ole vielä kuolonuhreja, toisessa on 2 ja muut päälle. Toisesta ei ole varmuutta mikä taho on lopulta taustavoimana jos lainkaan. Turun tapauksessa halu olla ISIS sotilas mutta Marokon kansalainen ja Allahin poikia. Voisimmeko epäillä että Marokon valtio tai vaikka Turun moskeijan imaami on jollaitavalla sekaantunut tapaukseen ja karkottaa lähettilään tai Suomen islam yhdistyksen johtoa ja olisiko kiva alkaa vaatia muilta EU jäsenmailta solidaarisuustekona samaa ? Motiivit on tärkeitä ja niitä pystyy selvittämään kun syyllinen on selvä. Kun ei ole, voimme vain arvailla. Mikä on myrkkyiskun motiivi ja kenellä sellainen olisi ? Voipi olla kuunatseilla tai tunturiapasseilla. Pähkäily on hauskaa puuhaa. terveisin Putikan trolli täältä Leningradista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.