Skip to content
Mainokset

Tanskassa tapahtuu – toisenpolven maahanmuuttajien rikollisuutta

Denmark.png
30.3.2018

Tanska on ollut vuosikymmenien ajan maa, joka on ottanut vastaan pakolaisia ja muitakin maahanmuuttajia jo vuosikymmenien ajan. Määrät esimerksi Suomeen verrattuna ovat olleet aivan toista luokkaa.

Siksi seuraavat tilastot puhuvat turhankin karua kieltä siitä mitä esimerkiksi Suomea saattaa odottaa jo lähivuosina. Tanskan tilastojen mukaan on kiistatta selvää, että pääsy synkkiin rikostilastoihin on paljon suurempi jos vanhemmat ovat Somaliasta tai Syyriasta kuin esimerkiksi Salosta tai Savonlinnasta.

Tanskan tilastojen mukaan erityisen suuri yliedustus on jo toisenpolven maahanmuuttajien rikostehtailussa. Verrattaessa ensimmäisen polven maahanmuuttajia etnisiin tanskalaisiin, on tämä ero huomattava. Mutta kun seurataan tilannetta toisen polven maahanmuuttajien osalta, niin tilanne käy tätäkin synkemmäksi:

Rikollisuus ylittää 220 %:lla etniset tanskalaiset


Virallisen (Danmarks Statistik) tilaston mukaan maahanmuuttajien jälkeläisten osuus rikoksista on lähes 220 prosenttia suurempi kuin vastaava miespuolisten tanskalaisten vastaava luku. Erityisen suuri yliedustus vakavissa rikoksistta on erityisesti Somaliasta, Marokosta, Syyriasta ja Libanonista tulevien vanhempien jälkeläisillä.

Senioritutkija Lars Højsgaard Andersen Rockwool-Fondenista selittää ilmiötä:

– Monet tekijät pelaavat tähän ikävään lopputulokseen, mutta yleisesti ottaen on kysymys nuorista miehistä, joilla ei ole juurikaan kytkentöjä työelämään tai edes koulutukseen. Kaiken lisäksi he asuvat valmiiksi alueilla missä maahanmuuttajien yliedustus on suuri ja siksi myös rikollisuus muuta maata yleisempää.

DomteD

Punainen viiva = tuomittujen maahanmuuttajien määrä 2000-2006.
Musta viiva = tuomittujen ei-läntisistä maista saapuneiden maahanmuuttajien jälkeläisten määrä 2000-2016.

Näitä rikostilastoissa hyviin edustettuja asuma-alueita on hallituksen luokittelun mukaan 22 (ns. ghetto-alueet, joihin myös uutta kovennettua lainsäädäntöä kohdennetaan) ja tilastot tukevat selkeästi asia.

– Ei-läntisistä maista saapuneet toisenpolven maahanmuuttajat ovat tyypillisesti pakolaisten jälkeläisiä ja heillä on valitettavasti aivan yleisesti ollut hyvin vaikea päästä työmarkkinoille. Elinympäristö tällä ryhmällä on aivan toisenlainen kuin tavallisella tanskalaisnuorella ja siksi rikosura ei ole kaukaa haettu mahdollisuus,hän jatkaa.

Punainen linja = maahanmuuttajat 1982-2017.
Musta linja:= maahanmuuttajien jälkeläisten määrä 1982-2017.

 

Tutkijoiden on kuitenkin vaikea löytää selitystä sille, miksi ei-läntisista maista tulleiden nuorten yliedustus rikostilastoissa on jatkuvasti niin suuri. Esimerkiksi Tanskassa vuonna 1987 syntyneistä maahanmuuttajien jälkeläisistä oli yli joka kymmenes (11%) tuomittu ennen kuin he olivat edes täyttäneet 18 vuotta (!).

Kovennetut otteet ja kohdennetut resurssit ovat auttaneet asiassa, joskin hitaasti. Kymmenen vuotta myöhemmin syntyneistä maahanmuuttajien jälkeläisistä ”vain” 6 prosenttia oli tuomittu ennen 18-vuotissynttäreitä Rockwoolin tuoreen (2017) raportin mukaan. Mutta yliedustus  vanhempiin (1. polven maahanmuuttajat) nähden edelleen huomattavan suuri – puhumattakaan vastaavan ikäisistä tanskalaisnuorista.

– Kari Ilmarinen–

Mainokset

3 Comments »

  1. Pitäisikö rikoksiin ryhtyneet toiseuden edustajat nähdä uhreina ? Pakottaako jokin heidät pahoille teille ? Tuskin. Voisiko jokin tai useampi ominaisuus olla selittävä ? Alhaisempi älykkyys, kaikki tulee allahilta, haluttomuus ja laiskuus assimiloitua uuden kotimaansa kulttuuriin ? Summa summarum, monikulttuuri ei toimi, ei ole tavoiteltava yhteiskuntamuoto. Kaikkea on jo kokeiltu paitsi niukkuuden jakamista. Jos avustukset katkeaisivat lyhyen alun jälkeen, ei uustanskalaisia olisi kovin suuria määriä koska sellainen tiukka linja valikoisi jyvät akanoista tehokkaasti. Tiukka linja pakottaisi tulijat käyttämään sen vaihtoehdon jota etnisillä tanskalaisilla ei ole, paluu lähtömaahan. Tähänasti harjoitettu linja on ottanut vastaan kaiken ja elättänyt vastikkeetta oloissa jotka ovat lähtömaihin verrattuna paratiisimaiset. Kaikki pesät täynnä ja ajolähtötilanne on pakottanut jopa Tanskan vasemmistopuolueet tunnustamaan että, vituiks on mennyt ja kalliiksi käy.Ylenpalttisen hyysäyksen aikaa on mahdotonta enää jatkaa. Voitte alkaa pohtimaan vaihtoehtoja tulevaisuudessa. Poliitikoille mietittävää miten ongelma hoidetaan niin ettei se räjähdä sanan varsinaisessa merkityksessä. Meillä Oli Unelma ja siksi jäi, pelastautukoon ken voi.

    Tykkää

  2. Eivätkä monetkaan jää kiinni, etenkin jos ovat omilla asuinalueillaan, jossa heitä suojellaan eikä poliiseille pahemmin puhella. Eli nuokaan tilastot eivät taida kertoa koko totuutta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: