Lapsiavioliitot puhuttavat ruotsalaisia laajalla rintamalla

0
603x339_389944
5.4.2018

Ruotsissa keskustellaan lapsiavioliitoista nyt laajalla rintamalla. Asia on yhtäkkiä vuonna 2018 kevään kuumin puheenaihe. Keskustelu on jakanut keskustelijat ainakin kolmeen leiriin.

Ensimmäisessä leirissä ovat ne tulijat, joiden mielestä avioliitto jonkun 12-vuotiaan serkkutytön kanssa on järjetön. Sitten ovat ne, jotka pitävät avioliittoa normiasiana ja kolmannessa leirissä ruotsalaiset, jotka yrittävät taiteilla trapetsilla leimautumatta islamofoobiksi ja rasistiksi.

Sverigeradiossa haastatellaan kahta syyrialaista miestä asian tiimoilta. Barakat Zakhour on asunut muutaman vuoden Ruotsissa ja toimii eräänlaisena informatöörin juuri-maahan-tulleille. Kotaiba Aal on asunut Ruotsissa kahdeksan vuotta ja toimii Karlstadin yliopistossa tutkijana.

Molemmat kertovat, että Ruotsi antaa tällä hetkellä väärää signaalia tulijoille. Jos lapsiavioliittoa ei selvästi tuomita, saavat tulijat kuvan, että lapsiaviolitto on jollain tapaa sallittu. Haastattelu tehtiin ennen Värmlandin käräjäoikeuden päätöstä, jossa käsiteltiin tapausta, jossa vanhemmat myivät tyttärensä serkulleen morsiammeksi. Oikeus tuomitsi vanhemmat ehdolliseen vankeuteen. Syyrialaiset miehet kertovat haastattelussa, että olisi katastrofi, jos epäillyt vapautetaan syytteistä. Tytön puoliso vapautettiin, mutta vanhemmat saivat tuomion.

https://sverigesradio.se/embed/publication/6922276

Zakhourin ja Aalin mielestä ruotsalaisten olisi ymmärrettävä se, että vaikka vanhemmat kiistävät oikeudessa tyttären ja serkun välillä olleen avioliittoa, on se ollut kuitenkin sharia-lain mukainen ja voimassaoleva avio, jonka on vahvistanut sheikki. Joka on syyrialaisessa kulttuurissa jonkinlainen hallinto-oikeuden tapainen viranomainen. Aviosta on tehty arabiankielinen paperi, joka on syyrialaisessa kulttuurissa voimassaoleva ja pätevä paperi. Miesten mielestä Ruotsissa pitää kuitenkin noudattaa Ruotsin lakia ja siten viranomaisten pitää myös näyttää, että lapsiavioliitot eivät ole sallittuja.

– Tulen itse Syyriasta ja tiedän kuinka yhteiskunta siellä toimii. Sopimuksella vahvistetaan, että serkukset ovat aviopari.

Molempien miesten mielestä lapsiavioliitoilla ei varsinaisesti ole suoraan tekemistä islamin kanssa vaan enempi arabikulttuurin macho-ilmiön kanssa. Vaikka tässä tapauksessa liitto vahvistettiin sharia-lain nojalla, silti myös kristityt naittavat lapsiaan.

– Syyriassa on hyvin maskuliininen kulttuuri, jossa miehet päättävät perheen asioista. Tyttären avioliitto tuo isälle suuren kunnian ja arvostuksen; liitto on voitu tehdä bisneksen ja talouden takia, mutta myös statuksen takia. Eli isän tytöllä on hyvä mies puolisonaan, joka tuo perheelle statusta.

Miesten mukaan ruotsalaisissa arabipiireissä seurataan tapausta erityisen tarkasti ja siitä kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa paljon.

Advertisements

6 thoughts on “Lapsiavioliitot puhuttavat ruotsalaisia laajalla rintamalla

  1. Missä matu, siellä ongelma. Onko Suomen lapsiavioliittoja huomioitu vielä ollenkaan tai moniavioisuutta?

  2. Ihania kaksoisstandardeja [sarkasmi]! Auta armias jos 25-vuotias pottunokkainen suomalainen seurustelisi jonkun 13-vuotiaan nuoren neidin kaa tai iiiik menisi jopa hänen kanssaan naimisiin? Taitaisi tulla syytteet lapseen sekaantumisesta, mutta näille toiseuden edustajille sallitaan kaikki. Näkisin tässä jonkunlaisen ristiriidan…

  3. Kuvitelkaa minkä rähinän suvaitsevaiset nostaisivat jos kantaruotsalainen olisi naimisissa lapsen kanssa jonkun kivikautisen lain siunaamana.

    Sama pätee tietysti myös Suomessa.

  4. Tuota nuin… eikös tässä ole sellainen ongelma, että eihän näitä mikään Ruotsin laki kiinnosta? Olisihan se toki täysi luovutus, jos lapsiavioliitot sallittaisiin lainsäädännössä, mutta vaikka asia jopa tiukasti sanktioitaisiin, imaami vihkii ja serkut naivat toisiaan – ei se mistään riks lagista ole kiinni.. Islam ja sharia tässä pitäisi kieltää, mutta kun ne taas ovat ihastuttavia multikultin ilmiöitä. Jotta vihitte vaan, Erikssonit, vaikka kameleita, jos Uudet Isännät niin haluavat ja pidätte turpanne kiinni.

  5. Eikö respektiä tulisi postiluukusta ja liesituulettimesta, jos sheikillä raiskuutettaisiin lapsi, eikä millään kuppaisella serkulla? Paljon on opittavaa monikulttuurista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.