Mitä tapahtuisi jos ruotsalainen kehoittaisi ruskeaa ihmistä poistumaan kahvilasta, jos ei osta mitään?

0

Max_i_Kista.jpg

16.4.2018

Kahvilaketju Starbucksia kohtaan on noussut Yhdysvalloissa kohu, kun kahvilan työntekijä pyysi kahta henkilöä poistumaan kahvilasta, koska nämä eivät ostaneet kahvilasta mitään vaan veivät vain maksavien asiakkaiden paikkoja.

Kohu syntyy siksi, että poistumiskehoiutuksen saaneet olivat ruskeita ihmisiä ja siten teko myöskin rasistinen. Sillä ei ole väliä mikä oli poistumiskehoituksen syy, vain sillä on väliä, että kyseessä oli ruskeat ihmiset.

Ruotsissa kukaan ei uskalla sanoa ruskeille ihmisille ravintolassa, että jos ette osta, voitte poistua. Tarjoilija uskaltaisi sanoa sen valkoiselle, mutta ei ruskealle. Siksipä monista ravintoloista, kahviloista yms paikoista on tullut sietämättömiä paikkoja tavalliselle asiakkaalle ja kahvin tai oluen säästää mieluummin kotiin. Suuret nuorisolaumat huutavat ja mölyävät kuin idiootit. Soittavat puhelimella musiikkia ja viskovat esineitä ympäriinsä.

Jokainen voi käydä kokeilemassa maistiaisia Vasagatanin Mäkkärissä yöllä. Jos samaa kulttuurivärinää haluaa tuplana menkööt Rissnen Mäkkäriin Rinkebyn kupeeseen. Jos istut siellä ateriasi loppuun ja koet paikan mielyttävänä, saat pisteet. Kukaa edellämainittujen paikkojen työntekijä ei ikinä uskaltaisi sanoa ruskeille ihmisille mitään 1.) pahoinpitelyn pelossa ja 2.) rasismisyytösten takia saatujen potkujen pelossa. Kistan Starbucks on juuri tällainen paikka, jossa ostamattomat asiakkaat istuvat suurissa ryppäissä sohvilla tuntikausia ja kukaan ei sano heille siitä.

Muutama vuosi sitten Tukholman Kistassa näytelitiin aivan klassinen rasismikohtaus. Näytelmän pääosissa olivat tällä kertaa kerjäläiset, mutta kerjäläisen paikalle voi hyvin laittaa ruskea ihminen.

Tuolloin 2014 Kista Galleriassa (vrt. Itis, Sello tms) tapahtui jonkinlainen ”moraalinen repsahdus”. Kerjäläisille ei osattu sanoa ei, joten he käyttivät tilannetta hyväkseen sumeilematta. Kerjäläisiä parkeerasi leireihin kahviloiden loosheihin, Gallerian vessoja pidettiin pesuhuoneena ja kerjäläiset napsivat ison ravintola-alueen astiankeräyskärryistä ruokaa suuhunsa. Oli ihan tavallinen näky, että kerjäläinen istui pöytään syömään ruuantähteitä.

Gallerian sisälle ja ympäristöön kertyi satoja kerjäläisiä, jotka levittivät yöksi kymmenien henkien pesiä katoksiin ja syvennyksiin. Parkkipaikoilla oli auton raatoja, joissa nukuttiin. Paskaa ja kusta oli kaikki nurkanpielet täynnä.

Hampurilaisravintola Max oli yksi tällainen paikka, joka kärsi tästä leiriytymisestä. Nuoret työntekijät eivät oikein uskaltaneet sanoa asiasta kerjäläisille ja lopulta, kun heille ei todellakaan sanottu mitään, oli Maxin nurkissa lattialla nukkuvia haisevia kerjäläisiä. Välillä he kävivät hakemassa pöytiin jätettyjä tähteitä.

Jossain kohta otetta kiristettiin ja ravintolapäällikkö sai tilanteen hallintaan siten, että mitään leirejä ei enää hyväksytty.

Kunnes paikalle tepasteli muutaman kerjäläismiehen joukkio ympärikännissä. Aamuvuorossa ollut työntekijä kehoitti miehiä poistumaan eikä aikonut tarjoille miehille mitään. Työntekijän kehoitus perustui siihen, että samat miehet olivat aiheuttaneet useaan otteeseen häiriötä ja hakeneet limsa-automaateista ilmaisia limppareita. 

Poistumiskehoituksen kuuli ja todisti paikallinen tättähäärä, joka tietenkin vuosi jutun valtamediaan. Valtamedia sai aivan herkullisen jutut. Seuraavat viikot jokaisen lehden otsikot kirkuivat ”Kerjälläisille ei myyty kahvia, koska ovat kerjäläisiä”.

Maxin johto meni paniikkiin. Johtoportaassa huomattiin, että kohu ei laannu ja pr-osasto laati julkisen anteeksipyynnö. Virallisessa lausumassa kerrottiin, että ravintola on sitoutunut monikulttuurisuuteen ja rasismia ei missään nimessä hyväksytä. Pälä pälä. Ja anteeksi pyydettiin.

Tättähäärät eivät tyytynyeet vielä tähän. Valtamedia vaati parempaa anteeksipyyntöä. Piti olla vakuuttavampi.

Noh, nuori työntekijä sai varoituksen. Jutussa ei merkinnyt mitään se, että työntekijä ennaltaehkäisi häiriökäyttäytyjäksi tiedetyn kerjäläismiesjoukkion. Ja työntekijä itsekin kuului vähemmistöryhmään. (Gallerian Maxissa ei työskentele yhtään ainoaa kantalaista.) Kaiken huippuna Max maksoi kullekin kerjäläismiehelle 20 000 kruunua (noin 2 100 euroa) kipurahoja.

Vasta nyt kohu alkoi laantumaan.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

10 thoughts on “Mitä tapahtuisi jos ruotsalainen kehoittaisi ruskeaa ihmistä poistumaan kahvilasta, jos ei osta mitään?

 1. Aiii…joku nainen oli rasismiulinan takana??Kukapa olisi arvannut?Todella poikkeuksellisen yllättävää.Yksittäistapaus.

 2. Mustia vai ruskeita? Kahvila on liikelaitos, ei mikään lepokoti tai yömaja. Ne pitää järjestää erikseen.

 3. Kerjäläinen sai korvaukseksi vuoden palkan! Siis jos kävisi töissä. Romaniassa kuukausipalkka on noin 2000 kr + – .

 4. Kun vuosia sitten vielä Itiksessä kävin, somalikööri vaivautui sentään kupin kahvia hakemaan kymmentä ukkoa kohti.

 5. Missä Ruotsissa on miehet, jotka uskaltavat sanoa ei tuolle järjettömälle sirkukselle? Valehteleva lehdistö saakoon kitistä niin paljon kuin haluavat.

  1. Pahaa pelkään ettei Ruotsissa ole enää niitä ”tosi miehiä” paitsi tietenkin Paavo, joka yrittää edes valistaa Suomea ettei käy samoin. ”Miehet” ovat suvakkien ja feministien kuristusotteessa, josta tosin pääsisi helposti pois jos olisi tahtoa. Vässyköitä joita ei käy kuin sääliksi.

   1. Eipä naistenkaan sovi olla kilttejä ja olla vain ”Ok, pitää tyytyä kohtaloon”, kun ei me eletä missään muslimimaassa jossa naiselle pitää olla mukana miespuolinen saattaja. Ei liikakiltteydellä kukaan pärjää. Tietysti oon nyt ”paska” äiti kun omille tyttärillekin meinaan opettaa itsepuolustusta sitten kun ymmärtävät sen päälle. Ennemmin sitten olen ”paska” äiti kuin kasvatan pää pensaassa.

 6. Ruskea on väri, mittä punainen hallitsee. Olisi vain sanonut, että menkää nyt punoittavat pois.

 7. Miksei täällä ole Max-matumestaa. Olisi kiva käydä joka ilta pistämässä paikat paskaksi, kännissäpä tietenkin. Parran kasvattaisin ja mekkoon pukeutuisin, ettei kukaan uskaltaisi puuttua. Korvaukset nostaisin. Saahan tuo kahvila konkurssiin itsensä väkisin ajaa, ei siinä.

  Tahtoo sanoa, että tosimiehet ovat nykyään nurkkiin paskovia otuksia, joten miksei heihin liittyisi. Helppo keino saada erittäin suurta kunnioitusta ja semmoinen nostaa itsetuntoa melkoisesti. Tytötkin tykkäävät. Sipilä lupaa kartanon.

 8. Mikä on ettei kylmä talous vaikuta epäkohtiin mitenkään ? Kun perseilijät valtaavat liiketilat, maksavat asiakkaat häipyvät. Kauanko normaali yritys pystyy toimimaan kun rahaa ei tule mutta laskut pyörivät ? Jokin tässä nyt mättää.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.