Internetsin juttusarja Turun terrori-iskuista, osa 10: Poliisin ideologinen sensuuri?

0

thumbnail_01

18.4.2018

Kun sain esitutkintamateriaalin käsiini, ei kestänyt kuin parikymmentä minuuttia kun heräsi ihmetys siitä, että poliisi salaa tässä nyt ehkä ideologisista syistä osia. Jopa sellaisia tietoja, mitkä ovat olleet julkisuudessa jo miljoonien ihmisten tiedossa. Esitutkinta-aineisto on valtava, 1391 sivua, tähän päälle muut tallenteet, lähinnä videot.

Asianomistajia on paljon, vammat on haavoittuneillakin olleet vakavia, kuulusteluissa on menty hyvinkin henkilökohtaisiin asioihin yksityiskohtaisesti, niin normaalia salattavaa riittää. Koska rikos on Suomessa poikkeuksellinen vakava ja törkeä, poliisin on oltava erityisen tarkkana normaalin salaamisen suhteen. Niin olen ollut minäkin, koska olen poistanut omista jutuista kaikki nimet. Vain teron, hänen kämppiksen nimen mainitsin kerran (tässä se on siitä syystä) ja paljon julkisuudessa olevan tutkinnanjohtajan nimet olen kertonut sekä asiantuntijalausuntojen antajien nimet. Muut otin pois sen takia, ettei ketään yhdistetä terrorismiin edes vahingossa.

Kokeneet tutkinnanjohtajat (noviisia ei tähän caseen sille paikalle päästetä) osaavat kyllä katsoa, että mitä melkein aina salataan. Kuitenkin, ihmetyttää se, että poliisi on salannut asioita, jopa yksittäisiä sanoja esitutkinnasta, jotka ei ole nimiä.


Sana ”turvapaikka”

1391 sivua. Sana turvapaikka (sis. turvapaikanhakija) eri muodoissaan esiintyy kahdeksan ( 8 ) kertaa. Se tekisi tuon kokoisessa aineistossa tasaisella laskennalla kerran 170 sivussa. Tämä ei kuitenkaan ole näin, vaan sanan turvapaikka johdannaisia käytetään kolmessa eri yhteydessä.

Viisi kertaa sen mainitsee tämä eräs haavoittunut nainen, joka on asiasta puhunut myös julkisuudessa:
thumbnail_02

Lainaus käyttäjältä: Asianomistajan kuulustelukertomus

Ajattelin, että tämä kyseinen henkilö olisi ollut ulkomaalainen ja minulle tuli mieleen, että hän saattoi olla tällainen epätoivoinen turvapaikan hakija, jolle ei ole myönnetty turvapaikkaa, sellaiset asiat niillä sekunneilla minulla kävi mielessä.

[…]

K: Haluatko tässä kohtaa lisätä jotain kuulusteluun, kun tulkki on sen sinulle lukenut?
V: Kyllä siihen mitä kuulustelun alussa sanoin tekijästä ja siitä, että hän näytti minusta turvapaikanhakijalta. Haluaisin lisätä, että sen jälkeen, kun olin tehnyt tämän havainnon, tekijästä välittyi minulle tunne epätoivosta. Minulle tämä ei ollut mitään varmaa tietoa vaan pelkkä ajatus. En halua, että tätä ajatusta koetaan mitenkään tuomitsevana tai että siinä on mitään ennakkoajatusta.

[…]

K: Oliko tähän kohtaan vielä jotain lisättävää?
V: Ehkä sen vielä voisi lisätä, että mitä tulee turvapaikanhakijoiden olosuhteisiin Euroopassa, nämä asiat liikuttavat minua kovin, enkä halua että tähän ajatukseen sisältyy ennakkoluuloa. Ennen kaikkea koen heitä kohtaan sääliä. Mutta nyt en tietenkään tiedä, oliko tekijä turvapaikan hakija, minulle tuli tuossa tilanteessa vaan tämä ajatus mieleen.

Ajatuksen jollakin tasolla ymmärrän, varsinkin tuolla maailmankatsomuksella. Esitutkinta ei vaan millään tavalla tue sitä, että syy olisi ollut negatiivinen turvapaikkapäätös. Kyllä se syy oli räyhäislam ja ISIS.

Kuudennen kerran se sana turvapaikka mainitaan yhden henkilön kuulustelussa, joka otettiin koppiin, koska tuossa vaiheessa oli epäilyksiä terrorisolusta, jotka osoittautui vääräksi. Henkilölle näytetään kuvaa, joka on otettu [piip] eli siis vastaanottokeskuksessa ja pyydetään tunnistamaan henkilöt:

thumbnail_03

 

Lainaus

K: Kuka on kuvassa oleva Muhammed, henkilö nro 5?
V: Muhammed on ollut Suomessa ja haki turvapaikkaa. Hänellä oli sormenjäljet ruotsissa, joten hänet palautettiin ruotsiin. En tiedä hänestä sen enempää.

Jätin tuon Muhammedin nimen, koska vain käväisi Suomessa ja se kun on Sverigestaniassa kohta yleisin nimi, niin sekoittumisen vaaraa ei ole.

Seitsemännen ja kahdeksannen kerran tämän mainitsee sama henkilö kuin yllä. Hän kertoo siitä, millaisia mielipiteitä terroristilla oli:

thumbnail_04

 

Lainaus

Yksi asia oli sellainen, että pelkäsin häntä kun hän puhui lrakilaisista turvapaikanhakijoista, jotka olivat kääntyneet kristinuskoon vain turvapaikan saamisen takia.

Näiden lisäksi ei mainita sanaa turvapaikka ja sen johdannaisia lainkaan. Tai mainitaan, mutta ne ovat salattuja loput. Sitä siis käytetään kolmessa eri yhteydessä 1391 sivun esitutkinnassa. Ei ole uskottavaa, kun turvapaikanhakijoiden kuulustelujen videolitterointeja ja muuta on noin 400 sivua. Esimerkiksi tämä:

thumbnail_07

 

Lainaus

Abderahmane halusi viettää Ramadania hänen luonaan. Tiedän, että tämä Mohamed ja Abderahmane ovat lapsuuden kavereita ja heidän oman kertoman mukaan sekä tunnistamani puheen aksentin perusteella uskon heidän olevan Casablancasta kotoisin. He ovat kertoneet valehdelleensa henkilötietonsa ja ikänsä, koska tämän johdosta [PIIP] myönnetään helpommin. He ovat ulkoisen olemuksen perusteella huomattavasti vanhempia. Arvioni mukaan Abderahmane on 23-24 vuotias. Itse olen 28 vuotias ja hän on minua vähän nuorempi. Tiedän, että Abderahmane on kertonut kaikille viranomaisille olevansa 17 vuotias. Tämä Abderahmane oli siis jo Pansiossa, kun saavuin sinne itse. Hän kertoi minulle tulleensa Suomeen n. vuosi tai puolitoista aikaisemmin. En tiedä mikä on totuus asiassa.

 


Sana ”vastaanottokeskus”

Kuten tarkkasilmäiset huomaa, niin kahdesta edellisestä niin toinen sana mikä on salattu, on vastaanottokeskus. Tämä minua hymyilytti, kun luin tätä, koska asian pystyy päättelemään. On ihan yleisesti tiedossa, että terroristi asui myös Pansion vastaanottokeskuksessa (iskuja tehdessään siis majaili vain kaverinsa luona). Kyseisiä lehtijuttuja on kymmeniä, asia on mainittu Wikipediassa aivan avoimesti.

1391 sivua. Pansion vastaanottokeskukseen tehtiin ratsia, on kertomusta sieltä käsin käydystä huumekaupasta, on valokuvia mitkä on otettu sieltä, noin 400 sivua vastaanottokeskuksen asukkaiden kertomaa. Kyseinen sana esiintyy esitutkinnassa kaksi (2) kertaa. Ja nämäkin kaksi kertaa on todennäköisesti vahinkoja.

Ensimmäisen kerran tätä käyttää eräs somali, joka on töissä Pansion vastaanottokeskuksessa, joka oli samassa moskeijassa kuin tero ja näki osan puukotuksista:

thumbnail_05

 

Lainaus

Olen syntynyt Somaliassa ja tullut Suomeen vuonna 1994. Nykyään työskentelen SPR:llä Pansion vastaanottokeskuksessa ohjaajana. Aloitin työt siellä tammikuussa 2010 olen siitä lähtien ollut siellä töissä.

Toisen kerran varmaan myös vahingossa on jäänyt salaamatta, koska kaikissa muissa kohdissa myös vastaanottokeskuksen huoneiden numerot on salattuja:

thumbnail_06

 

Lainaus

1. Hän on pääepäilty Abdulrahman
2. En tunne
3. [Oma poisto], joka asuu samassa huoneessa A219
4. [Oma poisto], joka asuu samassa huoneessa A219
5. Hän on marokkolainen, joka on joskus asunut vastaanottokeskuksessa. Nykyään hän asuu Turussa, mutta en tiedä hänen nimeään.

Sanaa pakolainen ei löydy, kertaakaan. Tosin se on sellainen sana, ettei sitä edes paljoa käytetä.

Kerran poliisilta jää erään spärrätädin nimi salaamatta, todennäköisesti myös vahingossa. Hän siis ei ollut todistajana ja kaikki muut spärrätätien nimet on salattu. Kerran myös lipsahtaa poliisilta julkiseksi sana ”vokkiin”. Eli siis vaikuttaa siltä, että ylhäältä on käynyt käsky, että kaikki sanat turvapaikka ja vastaanottokeskus on sensuroitava. Sitten konstaapeli Reinikainen on Ctrl+F toiminnolla etsinyt kaikki nuo sanat ja alkanut maalaamaan ne mustalla.

 


Kun juttuja lukee, niin kymmenissä kohdissa puhutaan, kuinka joku asuu, on mennyt/lähtenyt Pansion [PIIP]. Asian pystyy päättelemään helposti. Salaus ei voi johtua siitä, että ehkä jälkeenpäin tutkitaan Pansion vokista käsin pyöritettyä huumekauppaa.

Sana ”asuu” sellaisenaan kirjoitettuna esiintyy haun mukaan 63 kertaa. Tähän sitten sanan taivutukset, niin päästään suurempaan määrään.

Esimerkkejä turhasta sensuurista:

Eräälle kuulustellulle näytetään viittä eri henkilökuvaa, josta yhdestä hän kertoo näin:

thumbnail_vok1Toinen kertoo ajasta, jolloin tunsi terroristin, koska olivat ikänsä valehtelemalla päässeet alaikäisten vokkiin asumaan. Henkilöiden nimet on salattu, mikä on oikein, mutta taas on turhaa sensuuria:

thumbnail_vok2

Eräs kuulusteltava kertoo terroristista tarkemmin. Vastaanottokeskus sanat on jälleen salattuja, minun salaus on punaisella:

thumbnail_vok3

Eräälle kuulusteltavalle näytetään kuvaa eräästä henkilöstä. Taas on salattu sana vastaanottokeskus. Itse salasin punaisella nimen:

thumbnail_vok4

Jälleen eräälle kuulusteltavalle näytetään kuvaa terroristista, jonka hän tunnistaa. Ja taas on salattu sama asia:

thumbnail_vok5
Tässä on taas kertomus siitä, kun Pansion vastaanottokeskuksessa tiedettiin että tekijä asui myös siellä (iskun aikaan asui omasta halustaan kaverinsa luona) ja kuinka tapahtumat lähti siitä kehittymään. Ei liene vaikeaa arvata, mitkä sanat on taas salattu:
thumbnail_vok6.jpg

Eräältä vastaanottokeskuksessa asuvalta kyselleen terroristin liikkeistä Turussa. Jälleen on salattu sana vastaanottokeskus:
thumbnail_vok7

Tässä on terroristin kiinni ottaneen poliisin todistajakertomus, kun ottivat hänet kiinni ja toinen oli mukana ambulanssissa matkalla TYKS:iin. Jälleen kerran on salattu sana vastaanottokeskus:
thumbnail_vok8.jpg


Näitä varmaan löytyisi enemmänkin, mutta nämä tuli vastaan kun materiaalia vain luki. Hyvin kummallista, että tällaisia tietoja yritetään suorastaan pimittää, koska asiat pystyy päättelemään kokonaisuudesta. Veikkaan myös, että Suomen Punaisella Ristillä on lusikkansa sopassa, koska tämäkin tapaus on omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta Suomea nakertavaan järjestöön.

Mutta tämä on aikamme kuva. Kansalaisilta pyritään peittelemään asioita, vaikka kokonaiskuva on selvillä. Haittamaahanmuutto näyttää olevan jonkinlainen Pyhä Lehmä myös poliisille, koska pitää pimittää jopa yksittäisiä sanoja.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

7 thoughts on “Internetsin juttusarja Turun terrori-iskuista, osa 10: Poliisin ideologinen sensuuri?

  1. Saku saa mitä pyytää nyt ja hamaan hamman- tulevaisuuteen asti.

 1. Kiitos taas Paavo. Erinomainen lisä juttusarjaan. Ensimmäinen kuvakaappaus on Lisa Biancuccin kuulustelusta jossa tarvittiin italiankielen tulkkia. Tässä linkki hänestä tehtyyn juttuun Iltasanomissa muistin virkistämiseksi. Tällaista kuvottavaa viestiä ja ilosanomaa media julkaisee toiseudengiimassaan. Ei ensimmäistäkään virkettä muista uhreista tai sympatiaa heitä kohtaan, vain huolta moniosaajista. Ihmettelen miksei toimittelija Heidi Vaalistoa vastaan nostettu paskamyrskyä ? Hän olisi sen ansainnut myös kuten Rebekkakin juttunsa näkökulman ja Hosseinin todistamattoman sankaruuden ylistyksen johdosta. Kumpa joku päivä toreilla ja turuilla tällaisten toimittelijoiden perseet tervattaisiin kiehuvalla piellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005509922.html

  1. Pitkänlainen jutunpätkä, mutta juuri tuo jäi järkyttävällä tavalla mieleen.

   Toisaalla somali puhuu naisesta, joka kaadettiin ja kurkku viillettiin. Sitten keski-ikäisestä miehestä, joka tuli häntä auttamaan. Noin kait normaali ihminen näkemäänsä tapausta kuvailee, kuten sen muistaa.

   (Ilmeisesti mainitsemallasi henkilöllä), tuolla silminnäkijällä tuntuisi olevan vahva pelko vihapuhesyytteestä, vai mistä moinen voi johtua. Ei tuossa mitään syndroomaakaan ole voinut syntyä? Ehkäpä kyseessä on ns suvakki, silloin en ihmettelisi ollenkaan. Euroopan muslimit kaikki kaikessa?

   Sitten on tämä turvapaikanhakija, joka kertoi heti tietonsa, eikä suojellut puolituttuaan yhtään. Taas normaali ihminen.

   Poliisin sensurointi todella outoa. Tahtovatkohan ilmaista, ettei nyt tuossa vokissa enää terroristia ole, joten sen nimeäminen ei ole tarpeen? Tietävät luultavasti melko tarkkaan, missä ne 350 tunnistettua majailevat, mutta terroristina oleminenhan ei ole rikos, teon suunnittelukaan ei taida olla. Valmistelu ja toteutus kai ovat rangaistavia, saavat olla tarkkana, ettei siihen viereiseen päiväkotiin ehdi…

   Vaikuttaa Eurooppa olevan jonkun taudin kynsissä, kun vertailee sanomisia. Muslimi voi sanoa pelänneensä terroristin läheisyydessä, muut korostavat olevansa antirasistisia, hyviä ihmisiä, jotka eivät yhtään tiedä, miksi integraatio menee päin v**tuja, eikä koko litania edes liity aiheeseen mitenkään.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.