Turvapaikanhakijaa ei kannusteta töihin – päinvastoin

0

15449262-d369f515_480_480

19.4.2018

Usein ihmetellään miksi turvapaikanhakijoina tulleilla maahantulijoilla kestää niin kauan ennenkuin työhalut alkavat, verrattuna ns. oikeisiin maahanmuuttajiin.

Vastausta ei kannata hakea mistään kielitaidosta, ammattitaidottomuudesta, tietämättömyydestä tms. Selitys on yksinkertainen ja kaikkien tietämä, mutta sitä on hyvä toistaa.

Ruotsissa ns. juuri-maahan-tullut (nyanlända, jolla tarkoitetaan kolmansista maista tulleita sotapakolaisia) saa erilaisia etuuksia, joita tavallinen maahanmuuttaja ei saa. Prosessi maahantulossa etenee suurin piirtein siten, että kun sotapakolainen saapuu Ruotsiin ja hakee turvapaikkaa niin alkaa prosessin ensimmäinen vaihe.

Vokki-vaihe, ennen päätöstä oleskeluluvasta. Kun tulija saapuu maahan hän saa ensimmäisestä päivästä alkaen kaiken ilmaiseksi. Mistään ei tarvitse maksaa mitään. Henkilö saa petivehkeet, vaatteita jos niitä ei ole, hygieniapakkauksen yms ihmisen perustarpeisiin kuuluvaa. Majapaikka järjestetään ja siellä palveluun kuuluu 3-4 ateriaa päivässä ja pienet välipalat. Useat vapaaehtoisjärjestöt järjestävät kaikenlaista pikkukivaa kuten moottorikelkkasafareita, tyttölöihin tutustumista, kumbayjaa-iltamia jne jne. Vain mielikuvitus on rajana.

Kaiken tämän päälle tulija saa pientä discorahaa, tai tupakkarahaa. Toisin sanoen tulija saa kaiken ilmaiseksi. Sen eteen ei tarvitse tehdä yhtään mitään.

Kun taas tavallinen maahanmuuttaja tarvitsee alkutuimaan jonkin verran säästöjä saadakseen vuokra-asunnon, bussimatkat tai bensaa, ruokaa jne. Lisäksi maahanmuuttajan pitää omatoimisesti hankkia uuden maan sosiaaliturvatunnus, kirjautua erilaisiin systeemeihin saadakseen pankki- yms palvelut ja osata sen verran jotain kieltä, että voi hakea työtä ja hoitaa ylipäätään nämä asiat.

Maahanmuuttaja ei saa täysylläpitoa ensimmäisestä päivästä alkaen vaan päivänä numero 1 alkaa kova työ ja ponnistelu, jotta pääsee mukaan systeemiin.

Kun on kulunut kaksi vuotta maahanmuuttaja on päässyt jo uuden maan systeemiin mukaan hyvin. Uusi maa ja sen tavat ovat tuttuja. Mitään isompia yllätyksiä ei enää tule ja elämä on muuttunut arjeksi.

Kun taas sotapakolainen ei ole kahden vuoden aikana tehnyt vielä mitään. Hän on maannut vokissa odottaen oleskelulupaa. Joku yksittäinen henkilö voi etsiä työtä, mutta 99% tulijoista elää veronmaksajien kustantamaa elämää ja hurvittelevat esim. Punaisen (terro)Ristin järjestämillä koulu- ja päiväkotivierailuilla, käyvät tutustumassa vanhainkotiin ja ruokkivat kuolaavaa dementiamummoa. Turvapaikanhakija on kuin lapsi, jota pitää paijata, herättää aamulla ylös sängystä, jotta eivät nukkuisi vuorokauden ympäri, viedä metsäretkille ja järjestää tanssi-iltoja.

ornamentti_1

Vokki-vaiheen jälkeen alkaa kotoutumisvaihe. Tässä vaiheessa oleskelupa joko tulee tai ei tule. Jos ei tule, jatkuu vokkielämä. Jos tulee, pääsee turvapaikanhakija Ruotsissa Työvoimatoimiston kototuttamisohjelmaan (etableringsprogrammet). Kotouttamisohjelma kestää pari vuotta.

Huomattavaa on se, että kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, saa hän samalla ns. kuntapaikan. Kuntapaikka taas tarkoittaa ilmaista tai puoli-ilmaista asuntoa seuraavan kahden vuoden ajan. Kuntien velvollisuuksiin kuuluu järjestää asunto ainakin täksi kotouttamisohjelman ajaksi.

Kotouttamisohjelma koostuu työvoimatoimiston erilaisista räätälöidyistä ohjelmista, joilla turvapaikanhakija ”pääsee sisään yhteiskuntaan”. Tästä ajasta maksetaan palkkaa. Perusraha yksinäiselle miehelle on noin 6 100 kruunua (642 euroa), jonka päälle saa ainakin mahdollista asumislisää ym tukia. Kuitenkin niin, että koska Ruotsin minimitoimeentulon raja on noin 12 000 kruunua (1 263 euroa) niin ainakin tämän henkilö tulee saamaan. Perheellinen pariskunta saa ympäripyöreästi 20 000 kruunua (2 100 euroa), summa voi vaihdella merkittävästi suuntaan tai toiseen, riippuen monesta tekijästä.

Kotouttamisohjelma jatkuu kaksi vuotta. Rahan eteen henkilö joutuu käymään SFI:n maahanmuuttajakoulutusta, joka sisältää kielikurssia ja ”kulttuurintuntemusta”. Saadakseen täyttä rahaa pitää koulussa käydä muutama tunti päivässä, perjantait ovat yleensä etäpäiviä.

Melko helppoa, vai mitä? Jos oletetaan, että turvapaikkaprosessi kestää reilu pari vuotta, minkä se tällä hetkellä kestää, ja siihen päälle kotouttamisohjelma pari vuotta, niin on mennyt varoaikoineen sellaiset viisi vuotta, että turvapaikanhakijan ei ole tarvinnut käytännössä tehdä yhtään mitään. Kaikki on tippunut ilmaiseksi taivaalta.

Samassa ajassa oikea maahanmuuttaja on rakentanut pari kerrostaloa, hitsannut kasaan pari laivaa, koodannut tietokoneohjelman, joka on ehtinyt jo vanhentuakin, laittanut pystyyn rekkafirman tai pyörittää menestyvää remonttikorjaamoa.

Kun turvapaikanhakijalle joskus viiden vuoden maassaolon jälkeen tulee eteen tilanne, joka maahanmuuttajalla oli ensimmäisenä päivänä niin mitä on tapahtunut? Turvapaikanhakijalle on opetettu, että mitään ei tarvitse tehdä kunhan osaa vedellä oikeista naruista niin taivaalta tippuu rahaa.

Tämän jutun pohjana on keskustelu Ruotsin Försäkringskassanin (Kela) ja Työvoimatoimiston kanssa, jonne soitin ja kerroin, että olen juuri saapunut maahan ja haluan tällaiselle kotouttamiskurssille. Kummassakaan virastossa ei osattu suoraan vastata pääseekö suomalainen kotouttamiskurssille, virkailijat olivat hieman hämmentyneitä kysymyksestä. Työkkäristä kehoitettiin lopulta etsimään töitä, joka voisi olla paras tapauksessani.

 

fgjsfgsfg

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

21 thoughts on “Turvapaikanhakijaa ei kannusteta töihin – päinvastoin

 1. Turviksille on asetettava kovat vaatimukset alusta lähtien eikä pilattava heitä palluttamisella. Heti vaan töihin ja kielenopiskelua siinä ohessa. Ei mitään rahakraanoja ja muttia ja ”voivoivoikunsullaonollutkurjaa”. Jämpti kohtelu vähentäisi myös tulijoiden määrää ja saisi laiskamadot palaamaan takaisin.

 2. Lööperi ehdotti eilen että työharjoittelusta maksettaisiin matulle jopa 19.000kr kuussa! Järkyttävän paljon rahaa ajatellen Ruotsin kantis-köyhis-eläkeläisiä jotka saavat tuosta vain puolet, jotkut jopa vähemmän kuin puolet.

  1. Eihän se mitään auta, jos Titanicia kipolla äyskäröi, mutta ehkä hieman oudolta tuntuu, kun Ruotsin pääministeri lappaa vettä merestä Titaniciin. Mutta eihän silläkään enää mitään väliä ole – uppoaa se kuitenkin.

   1. Onko se uppoaminen jotain sulta pois? Punaviini ei ole kallistunut yhtään vaikka Titanic uppoaisi. Ei saa olla noin kapeakatseinen.

    1. Ööö, naapurimaa uppoaa, mutta kaikki on hyvin eikä aihetta kuin iloiseen seuraamiseen? Moro.

     1. Kyse oli siis vitsistä. Eräs ruotsalainen poliitikko oli maininnut että maahanmuutosta ei ole haittaa sillä punaviinin hinta ei ole noussut

 3. Ruotsalaisten vanhuksien kannattaisi ryhtyä turvapaikanhakijaksi. Edut olisivat paljon paremmat.

 4. ”Tämän jutun pohjana on keskustelu Ruotsin Försäkringskassanin (Kela) ja Työvoimatoimiston kanssa, jonne soitin ja kerroin, että olen juuri saapunut maahan ja haluan tällaiselle kotouttamiskurssille. Kummassakaan virastossa ei osattu suoraan vastata pääseekö suomalainen kotouttamiskurssille, virkailijat olivat hieman hämmentyneitä kysymyksestä. Työkkäristä kehoitettiin lopulta etsimään töitä, joka voisi olla paras tapauksessani” Väärä lähestymistapa. Olisit käynyt paikanpäällä sanomassa ”asylym”. Ja kaikki ovet avoinna( vaatii ehkä hieman kielitaitoa)https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://yle.fi/uutiset/3-10163113&ved=2ahUKEwiC1JXIj8baAhWFdCwKHYfQBZcQFjADegQIBhAB&usg=AOvVaw3292riCdBrmdhHulH4zlDb

 5. Nimenomaan unelmoimis- ja ymmärtämisammattilaiset hoitavat asiat perseelleen. Pientä lasta täytyy ymmärtää ja antaa vähän löysiä. Miksi hitossa aikuisilta ihmisiltä ymmärretään kaikki ja rima pannaan maan tasalle? Sitten mennään taputtelemaan, kun Abdullah hypähtää riman yli, että ”hyvä, Abdullah, loistavaa!” Aikuisia ihmisiä ei kuulu paapoa. Se on ihmisen huonoa kohtelua.

  Perseelleen homma menee tosin jo kohdassa 1A, kun hyväksytään ajatus siitä, että maailman hädänalaiset saapuvat oma-aloitteisesti Euroopan perille.

  1. Koko alkuasetelma on jo aivan väärin ja antaa matuille kuvan että he voivat tehdä ihan mitä vaan, missä vaan ja koska vaan. Sen näkee jo monen asenteesta joka on tyyliä ”väisty siitä, ei tämä ole enää sinun maasi vaan meidän!”.

 6. Ei ne tänne duuniin tulleet. Jätkät tuli ILMAISEKSI DOKAA JA PANEE, eiköhän se ole jo tullut kaikille selväksi? Annetaan tyhmien alempiarvoisten länsimaalaisten tehdä työt ja maksaa viulut, toimii loistavasti!

 7. Voisit Paavo ruveta Wallraffaamaan eli värjäisit tukan (+reilusti öljyä päälle) ja kävisit ruiskutusruskeutuksessa (spray tan). Sitten vaan Borat- tyyliin kiertämään Ruotsin ja Suomen sossutoimistoja, sairaskassoja, kunnankonttoreita hoonoa enklantia puhuen (asylum joka toinen sana). Tuloksista saataisiin sekä TV- sarja että kokoillanelokuva. Ties vaikka tulisi palkinto Cannesissa!

  1. Muuten ihan hyvä idea mut kai siitä tulis loppujen lopuks vaa Paavolle pitkä kakku erehdyttämisestä ja virkailijoiden maineen pilaamisesta…Ja just oli ruotsis juttuu että kelan työntekijä paljasti: Mitä enemmän teet kieltäviä päätöksiä, sitä isompi palkka sulla on…

  1. Käpy selän alla keskellä kaupunkia on tavallinen ilmiö nykyään sanoo:

   Paitsi että oravalla oli käpyjä mutta ei hampaita. Meiltä varastetaan kävyt ja hampaat lähtevät kun suurin osa hammasrahoista menee muille kuin niille jotka ne kokosivat.

 8. Tutkivan journalismin kauniita saavutuksia. Kiitos Paavo. Jumaliste että selvisi kirkkaasti mikä tässä suomalaisessakin turvapaikkaohjelmassa rassaa. Liika paapominen ja hyysäys. Jotain siivoushommia tekevät vokeissa ja niiden pihamailla. Sitten malliksi viedään johonkin työnsyrjään että saadaan valokuvat ja juttu lehteen. Perkele että riepoo. Tossa on hehtaaritolkulla pajukkoa naapurissa osaksi kaupungin mailla ja kysyin nuoria afghaaneita hommiin niin ei. Ei niitä voida sinne kuljettaa päivittäin ja pitää olla työluvat ja vakuutukset sekä turvapukineet kunnossa jos mielit sinne kultamunia saada ahkeroimaan. Siivotkaa itte pajukkonne. No sitte siivotaan perkele ja talkoilla, ilman vakuutuksia ja turvavermeitä tai työturvallisuuskortteja. Kai net meitin linnaan laittavat tai ainakin sakkoja maksattavat tästä rikoksesta. Mulla halakee pää !

  1. Ruotsin telkkarissa näytettiin kun matuakka oli joutunut vesakonraivaukseen. Hyvin yrmeänä hän totesi ”ei tämä ole mitään naisille sopivaa työtä!”. Vaan mitäpä hommaa sitten luuli saavansa jos ei ole koulutusta, ei kielitaitoa, ei minjkäänlaista työkokemusta ja kukaties vielä analfabeettikin? Ei lapsentekoa katsota ammatiksi.

 9. Kyllähän tuo oli arvattavissa että paapotaan vuositolkulla ja maksetaan niille enemmän kuin kantiksille.
  Ihmettelempä vaan sellaista, että käsittävätkö nämä passattavat, että alkuperäisasukkaita suututtaa juuri tuo rahansyytäminen.
  Ja suututtaa se, että saavat enemmän kuin me kanta-asukkaat, esim juuri noita asumislisiä ja muita korvauksia.
  Ja vielä valtiot palkkaa poliiseja ja vastaavia kyttäämään, mitä netissä kirjoitetaan.
  Ei tässä muuta jaksa kuin odotella, että nuo kädelliset tekevät isoja rikoksia ja härdellejä, että päättäjät näkevät sen tuhon mikä väistämättä on edessä.

 10. Turvapaikanhakijoita ei tule kannustaa töihin. Laittomasti maahantulleita tulee kannustaa poistumaan Suomesta. Heidän kannustuksensa tulee tapahtua turvasäilöissä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.