Internetsin juttusarja Turun terrori-iskuista, osa 11: Oliko terroristin ensimmäisenä kohteena tarkoituksella Jehovan todistaja?

0

21.4.2018

Uskonvapaus ennen räyhäislamin maihinnousua

Kun terroristi iski, tuli melkein heti tietoa siitä, että toinen raskaimman hinnan monikulttuurista maksaneista oli Jehovan todistajiin kuuluva nainen. Tämä piti paikkaansa ja myös JT-yhteisö tämän vahvisti melko pian. Alun tietojen mukaan heräsi monelta taholta epäilyksiä siitä, että terroristi olisi kohdistanut iskunsa nimenomaan naisiin ja sitten puukottanut vain niitä miehiä, ketkä tuli auttamaan. Myös poliisi on kuulustellut terroristia pitäen tämän asian mielessä.

Julkisessa keskustelussa on täysin jäänyt pohtimatta tämä kokonaistilanne, mikä Suomessakin tänään vallitsee ja haluan tämän nyt tuoda esille: Suomessa on jo pitkään ollut voimassa uskonnonvapaus, mikä on hyvä asia. Tähän on vain liittynyt hyvin voimakkaasti sellainen ajatus, ikäänkuin kirjoittamaton sääntö, että ”usko mihin haluat tai ole uskomatta, sinulta ei odoteta sen enempää tai vähempää kuin muiltakaan”. Tilanne on ollut tämä hyvin pitkään. Suomessa on ollut eri kristillisiä suuntauksia, luterilaiset, ortodoksit, katoliset, hellentailaiset, lestadiolaiset ja muut kuten mormonit tai muut Suomen mittakaavassa pienemmät ”lahkot”. Muitakin uskontoja on löytynyt, juutalaisia, muslimeista tataareja, jonkun verran on myös ollut hinduja ja budhalaisia sekä tietysti ateisteja. Näiden kanssa ei ole ollut kuitenkaan mitään kahnausta juuri kenenkään kanssa, isossa mittakaavassa.

Jehovan todistajat olivat pitkään Suomen neljänneksi suurin uskontokunta ja taitavat olla vieläkin jos lasketaan yhden rekisteröityneen uskontokunnan koon mukaan. En lähde teologiseen lokerointiin, koska se ei ole tärkeää. Uskon heidän omia puheitaan, että ovat kristittyjä, vaikka valtavirtakristityistä poikkeavatkin hyvin paljon.

Suomessa Jehovan todistajia on pidetty kummajaisiana. Jotkut ovat käyttäneet sanaa ”hihhuli”. Heidän lukumääränsä on pyörinyt noin 20 000 paikkeilla ja se on ollut laskemaan päin. Teologisissa kysymyksissä on ollut jotain pieniä eripuraisuuksia, koskien oikeastaan juhlapyhiä (mitä he eivät vietä) ja uskonnon opetusta. Suurimmat erot yhteiskunnallisesti ovat olleet asiat terveydenhuollossa mitkä liittyvät vereen ja miesten asepalvelus, joista heidät on vanhan mallin mukaan vapautettu. Loppuen lopuksi tämä perustuslain kanssa selkeästi ristiriidassa oleva erivapaus on ollut edes jokseenkin perusteltu.

Jäätelöratikka ja JTpiste1.jpg
Kuitenkin, kun katsotaan kokonaiskuvaa, niin Jehovan todistajat ovat olleet hyvin harmittomia. Suurin häiriötekijä on ollut se, että viikonloppuisin on joskus saattanut ovikello soida ja oven takana on ollut kaksi JT-ihmistä jotka ovat tarjoutuneet kertomaan omasta uskostaan lisää. Loppuen lopuksi tämäkin on hyvin pientä, varsinkaan kun JT-ihmiset eivät ovikellon soittamisen jälkeen tee käännytystyötään mitenkään väkisin. Toinen näkyvä asia on ollut se, että he seisovat keskeisillä paikoilla, nykyisin lehtitelineensä kanssa. Nämä kaksi asiaa ovat kuitenkin hyvin pieniä, lähes mitättömiä ”haittoja”, vaikka lauantaina olisi kotona ovikellon soidessa pieni dagen efter tai asemalla kiire junaan.

Kun mietitään sitä, että aiheuttavatko JT-ihmiset häiriötä, niin eivät aiheuta. Muutaman kerran vuodessa saattaa soida ovikello. Jos sattuu olemaan naapurina häirikkö, niin sellainen aiheuttaa enemmän ja useammin häiriötä kuin JT-ihmiset. Samoin jossain asemalla stondaaminen ei aiheuta häiriötä. Vai kumpi on suurempi haitta, asemalla äbäläwäbälää kailottavat muslimit vai hiljaa lehtitelineensä edessä seisovat JT-ihmiset?

Jehovan todistajat ovat eristäytyneet muista ”maailmallisista” ihmisistä, mutta he eivät ghettoudu samoille alueille kuten muslimit. He käyvät normaalissa työssä, vaikka osa vain odottaakin kotona ”harmagettonia”. He ostavat valtakunnansaliensa tontit itse ja bygaavat ne talkootyöllä. Vai onko esim. Helsinkiin vaadittu röyhkeästi ja äänekkäästi suurvaltakunnansalia? Jehovan todistajat varmaan syyllistyvät rikoksiin, mutta heidän rikollisuutensa taso ei poikkea mitenkään valtaväestön rikollisuudesta. Kai hekin joskus ajavat esim. ylinopeutta. Voisi jopa näin perstuntumalta väittää, että heidän rikollisuutensa taso on normaalia tasoa pienempi.

He haluavat myöskin ”valloittaa” koko maapallon, mutta eivät tee sitä agressiivisesti. Vai onko joku joskus kuullut, että Jehovan todistaja olisi räjäyttänyt/ ampunut/ liiskannut/ puukottanut ja samalla huutanut ”Jehova on suuri!”?

Uskosta luopuneita he ns. ”karttavat” eli katkaisevat välinsä tällaiseen ihmiseen. Aika ikävä tapa, mutta silti laillinen. Heidän tapauksessaan kyse on kaiken kanssakäymisen katkaiseminen, eikä ole olemassa mitään kunniaväkivaltaa tai happoiskuja, kuten muslimeilla. Myös lasten hyväksikäyttötapauksista heidän piirissään on puhuttu, mutta tämä näyttäisi olevan tyypillistä myös muissa uskonnoissa (lestadiolaiset, katoliset), sisäisesti. Vai muistaako joku tapausta, jossa Jehovan todistajat olisi vaikka joukkoraiskanneet jonkun juna-asemalla?

Nämä epäkohdat ovat myös kritiikin alla ja ihan oikein että ovatkin. Ero esimerkiksi muslimeihin onkin juuri tässä. Karttamista, joka on sinänsä laillista, on jotkut pitäneet henkisenä väkivaltana. Samaan aikaan kuitenkin yhteiskunnallisessa keskustelussa selkeän rikollinen, muslimien harjoittama kunniaväkivalta on edelleen vaiettu aihe, koska muslimeista ei voi esittää kritiikkiä. Jehovan todistajien ”oikeuskomiteoista” (jotka käsittelevät usein teologisia rikkeitä) on puhuttu paljon ja jotkut ovat vaatineet niiden kriminalisoimista erikseen. Samaan aikaan kuitenkin muslimien vastaavat ”neuvostot” ovat kokonaan kritiikin ulkopuolella, koska rikkaus ja voimavara.

thumbnail_kauppatori paikat.jpg

Uskontojen Uhrien Tuki ry on pitänyt vuodesta 1999 mielenosoituksia Jehovan todistajien kokouksien lähettyvillä ja jakaneet siellä omaa materiaaliaan. Mitään fyysisiä yhteenottoja ei ole tapahtunut. Jokainen voi miettiä, mitä kävisi jos joku järjestö menisi moskeijan eteen perjantaina jakamaan islamvastaisia monisteita samalla tavalla.

Yhteiskunta ei myöskään suhtaudu samalla tavalla Jehovan todistajiin kuin muslimeihin. Vai onko joku kuullut koskaan, että poliisi olisi tutkinut jehovakritiikkiä uskonrauhan rikkomisena tai kiihottamisena kansanryhmää vastaan? Onko joku joskus kuullut, että jehovakritiikkiä esittävää olisi julkisessa keskustelussa haukuttu jehovafobiksi tai rasistiksi? Tämä tietenkin johtuu siitä, että kristittyjä ja pääosin valkoisia saa kritisoida miten haluaa, vain muslimit on kritiikin ulkopuolella.

Jehovan todistajat ovat olleet pitkään tämän uskonnonvapauden ilmentymä Suomessa, koska heidän uskontonsa on heidän yksityisasiansa. Siksi on äärimmäisen irvokasta, että räyhäislamilainen terroristi murhasi juuri Jehovan todistajan Turun terrori-iskussa. Irvokasta se on siksi, että uskonvapauden varjolla maahan on päästetty räyhäislamilainen aines, joka rajoittaa oikeaa länsimaista vapautta.


Oliko terroristin kohteena Jehovan todistajat tai kristityt?

Esitutkinnassa selvisi, että terroristin majapaikasta Kaarinan Hovirinnasta löytyi Jehovan todistajien lehti. Tämän alkuperä ei kuitenkaan selvinnyt. Asunnon haltija, joka siis oli saanut asunnon valehtelemalla nimensä ja ikänsä, on jo poistunut Suomesta. Hän ei esitutkinnassa muistanut, oliko tuonut kotiinsa kyseisen lehden. Tämä ei sinänsä vielä todista mitään. Terroristi itse kertoo kuulusteluissa, että uhrit valikoitui sinänsä sattumalta, mutta hänen puheitaan voidaan kyllä kyseenalaistaa.

Murhatun JT-naisen osalta asianomistajat (hänen aviomiehensä ja isänsä) edustajansa välityksellä syyttivät terroristia suoraan siitä, että hän halusi tappaa kristityn naisen. Myös syyttäjä muistutti, että asunnolta löytyi JT-lehti.

Terroristi itse kertoi asiasta lisää, silloin kun suostui istumaan ja kuultavaksi. Hänen mukaansa tämä uhri ei siinä mielessä valikoitunut sattumalta, vaan hän halusi tappaa nimenomaan suomalaisen naisen. Tässä kohtaa hän siis myöntää teon motiivin olleen rasistinen (koventamisperuste kansallisuuden ja etnisyyden vuoksi). Lisäksi hän mainitsee motiiviksi JT-naisten hymyn.

Terroristin liikkeet ennen iskua on tarkkaan selvitetty. Hän tuli Kaarinasta polkupyörällä Turkuun ja meni Multivierunkadulla sijaitsevaan somalien suosimaan radikaalimoskeijaan tankkaamaan vihaansa. Tämän jälkeen hän meni polkupyörällä noin 400 metrin matkan Brahen puistoon kuvaamaan manifestinsa. Sen jälkeen hän omien sanojensa mukaan unohti polkupyöränsä (jolla hänen olisi pitänyt mennä Pansion S-Marketille murhaamaan sotilashenkilöstöä), hyppäsi bussiin ja päätyi Turun linja-autoasemalle, jossa aikoi iskeä varusmiestä, mutta hyppäsi bussiin, ajoi yhden pysäkinvälin Maariakadulle jossa jäi pois, käveli Kauppatorille, meni ostamaan jäätelöä ja sitten iski, ensimmäisenä tätä JT-naista.

Kävin Turussa tassuttelemassa noita paikkoja läpi. Somalimoskeijasta pitää mennä Aurajoen yli ”toisel pualel jokkee”. Brahen puisto on Turun tuomiokirkon vieressä olevista puistoista toinen. (kuva ”brahen puisto tulosuunnasta”) Kun tuosta suunnasta lähestyy puistoa, niin sen puiston läpi johtavalla tiellä oli alkupäässä Jehovan todistajien piste. (kuva ”brahen puiston jtpiste1”) Terroristi itse kertoo myös nähneensä nämä JT-ihmiset kyseisessä paikassa. Hän kuvasi manifestin, jonka lähetti Daesh-ryhmiin. (kuva ”manifestin kauvauspaikka ja bussipysäkki2”) Tämän jälkeen hän meni Tuomiokirkkopuiston bussipysäkille, joka on noin parinkymmenen metrin päässä JT-pisteeltä. (kuva ”manifestin kuvauspaikka ja bussipysäkki1”) Bussi kulkee niin, että ikkunasta näkyy kyseinen piste (oikealla puolella).

Turun linja-autoasemalla ei tietääkseni ole Jehovan todistajien pistettä. Täällä hän aikoi ensin iskeä varusmiestä, muttei iskenytkään. Hän hyppäsi bussiin, ajoi yhden pysäkin välin ja jäi pois Maariankadulla. Iskun aikaan Maariankadulla sijaitseva pysäkki saattoi olla myös lähempänä Kauppatoria kuin nyt, mutta tästä ei ole varmaa tietoa. Tästä terroristi on kuitenkin kävellyt Kauppatorille. Reitistä minulla ei ole tarkkaa tietoa.
(kuva ”yleiskartta reitit”)

Kun tuolta suunnalta lähestyy toria, niin juuri siinä kulmassa on taas toinen Jehovan todistajien piste. Terroristi on siis kulkenut tämän pisteen ohi. (kuva ”jtpisteet”) Sen jälkeen hän meni ostamaan jäätelöä ”jäätelöratikaksi” muutetusta paikasta. Tästä on JT pisteelle matkaa noin 15 metriä. (kuva ”jäätelöratikka ja jtpiste1”) Muutaman lipaisun jälkeen hän jätti jäätelön, meni omien sanojensa mukaan nurkan taakse hakemaan vauhtia (kulki jälleen JT-pisteen ohi), otti veitset laukusta esille, juoksi takaisin ja iski. Hän siis yritti ensimmäisenä ”sahata” JT-naisen päätä irti.

yleiskartta reitit.png

 


Näytön arviointi

Oikeudenkäynnissä hän kertoi niin, että hänen tarkoituksenaan oli irroittaa pää ja sitten esitellä irtopäätä valvontakameralle. Tosin ainakaan minä en huomannut tuossa lähellä mitään valvontakameraa, joten tämän perusteella hän ei ole aloituspaikkaansa valinnut, vaan sen on pitänyt tapahtua siten että kohteena on ollut helppo maali eli tämä JT-nainen.

Tapahtumahetkellä Jehovan todistajien lehtiteline oli lähempänä torin reunaa. (kuva ”nykyinen jtpiste”) Silloin heidät on ollut helpompi yllättää. Kävin katsomassa ja siellä he ovat nytkin, melkein samassa paikassa. Nyt he ovat siirtyneet erään torille lisätyn kopin reunaan siten, ettei takaapäin iskeminen ole mahdollista. Lisäksi mukana oli kolmas henkilö, joka ei seissyt lehtitelineen takana.

Jehovan todiastajilla on esittelypisteitä ympäri maailmaa hyvin monissa paikoissa ja kyseinen uskonto on hyvin tunnettu maailmalla. Kun asiaa pohtii myös tämän kannalta, terroristin oman kertoman perusteella ja siltä kannalta, että hän näki kaksi kertaa JT-lehtipisteen, niin vastaus otsikon kysymykseen on, että hyvin mahdollista. Saattaa olla jopa todennäköistä.

yleiskartta paikat

Asianomistajat on sitä mieltä, että tero halusi surmata nimenomaan kristityn naisen. Heidän väitteensä on tietysti subjektiivinen tässä asiassa, joka on ymmärrettävää. Se tapa, jolla tämän surmatun aviomies joutui asian kuulemaan, on kyllä niin hirveä etten sitä kertaa. Samoin tämä surmatun parina ollut toinen nainen on aika syvän järkytyksen vallassa. Jehovan todistajat ovat myös pitäneet kriisipalaveria ja heillä on todennäköisesti uusia ohjeita tämän vuoksi.

Käräjätuomari Tapio Katajamäen johtama kolmikko joutuu tässäkin punnitsemaan näyttöä siitä, valikoituiko tämä JT-nainen tarkoituksella uhriksi ja valikoituiko hän uhriksi siksi, että oli Jehovan todistaja (/kristitty).

Tämä on vaikeaa, koska harvoin näkee tällaista oikeusnäytelmää kuin mikä nyt on meneillään tuoli- ja istumisfarsseineen. Harvoin on niin, että avustajan työ vesitetään kokonaan sillä, että vastaaja kokoajan myöntää sellaisia asioita lisää mitkä ovat hänen kannaltaan epäedullisia. Oikeus joutuu pohtimaan sitä, millaisen painoarvon se antaa teron esitutkinnassa kertomille asioilla ja millaisen oikeudessa kuulluille asioille, kun tero yrittää kokoajan antaa itsestään mahdollisimman suurta daesh-kuvaa.

Varsinkin tässä tilanteessä, jossa itse surmaaminen jo itsessään, tekotavaltaan ei voi olla mitään muuta kuin murhaa. Tämä surmaaminen oli suoranaista teloitusta jo vammojenkin perusteella. Asianajaja Gummeruksen puheet siitä ”ettei ole ylitapettu” on ihan höpöhöpöä.

Tällä kaikella saattaa olla myös merkitystä siinä, kun arvioidaan terrorismimotiivia. Yhtymäkohtia tähän on ne, että terroristi myönsi tämän uhrin osalta rasistisen motiivin. Myös siltä osin, jos oikeus katsoo teon kohdistuneen nimenomaan suomalaisiin ja kristittyihin, voidaan tehdä johtopäätöksiä vakavan pelon aiheuttamisesta. Tämä pohdinta kuitenkin jää oikeuden päätettäväksi.

Advertisements

16 thoughts on “Internetsin juttusarja Turun terrori-iskuista, osa 11: Oliko terroristin ensimmäisenä kohteena tarkoituksella Jehovan todistaja?

 1. Oletko valmis antamaan anteeksi meidän päättäjille,sillä he ei eivät ymmärrä/tiedä mitä he tekevät???.

  1. Ei ole syytä, sillä he ymmärtävät ja tietävät erinomaisen hyvin, mitä he tekevät. He eivät todellakaan tarvitse anteeksiantoa, vaan tuomion.

 2. Suomen ensimmäisen terrori-iskun tekijä on MUSLIMI. Miksi se salataan ja kukaan ei puhu, että muslimi teki terrori-iskun! 99% kaikista pakolaisista, turvapaikanhakijoista ja laittomasti maassa olevista on muslimeja. Miksi kansa vaikenee ja salaa muslimien tekemät rikokset. Laittakaan aina, kun pt-media julkaisee ulkomaalaisen raiskaajan, että kysessä on muslimi!

  1. Ensimmäinen taisi olla se tuoreen isoisän kuoliaaksi pahoinpitely. Tekijöinä Suomisuvakkien Tavvjan ja Karrin poskiystävä.

 3. Kyllähän tuo ihan selvän kuvan rasistisesta, uskontoon kohdistuvasta terroriteosta antaa. Se nyt on kuitenkin selvä että käräjäoikeus ei uskalla mitään suuntaa-antavaa päättää, ja korkeammat asteet vesittää sen tuomion lopullisesti. Hymypoika istuu (jos edes istuu) pari vuotta ja Gummerus kuittaa kivan tilin veronmaksajien piikkiin, jos ei vaikka tarvikkaan Pohjoisen perinteen varoja sitten k______a.

 4. Jehovista on paljon sellaista ”mutu” -luuloa, koska moni joka ei heistä tunne ensimmäistäkään, tuppaa olemaan se isoäänisin. Itse esim. olen 101% uskomaton, eli agnostikko ja vaimoni on jehova. Mitään muuta normaalista poikkeavaa ei elämässämme ole, kuin ne pari tuntia viikossa jolloin vaimoni käy valtakunnansalilla. Tosin hiukan häiritsee vaimoni järkkymätön rehellisyys ja se, että hän ei koskaan puhu pahaa toisista ihmisistä. He eivät mm. puutu politiikkaan, eivät edes äänestä. Kaikki varansa keräävät vapaaehtoisilla lahjoituksilla, eivätkä ota valtiolta lantin lanttia tukia. Voisipa sanoa muistakin hihhuleista samaa..

 5. Rasmuksessa tätäkin juttua on verrattu suomalaisten kännipuukotuksiin. Kyllä ne suomalaisetkin….

  1. Se iänikuinen väite, että terrori-isku olisi tapahtunut ilman yhden yhtä muslimiakin. Millähän määrällä mielialapillereitä tuommoinen älyttömyys saataisiin ihmisistä pois. Vaikkei Suomessa olisi ainoatakaan ihmistä, tulisi jostain nurkan takaa olematon ”repa” ja kauheassa kännissä puukottelisi menemään kymmentä olematonta naista.

   Sellainen porukka kelpaisi periaatteessa, joka rötöstelisi suomalaisten tavoin, tai jopa vähemmän. Rikollisia nyt aina on joukossa. Suvakkien ”mätä omena -teoria” on siitä perseestä, että 17-kertainen raiskausalttius on 17-kertaisesti enemmän valtaväestöön nähden. Jokainen raiskaus tietenkin on liikaa, mutta on väärin vaatia tulijoilta täyttä nuhteettomuutta, kun ei sitä itselläkään ole. Mikäli suomalaiset raiskailisivat 100 kertaa nykyistä enemmän, olisi muslimipakolaisuus jopa hyvä asia, koska silloin prosentti laskisi pakolaisten määrää kasvattamalla, kai. Ainakin voisi hakeutua pakolaisten kyllästämälle alueelle pysyäkseen paremmassa turvassa. Nyt täytyy muuttaa West Endiin, jos rahaa löytyy.

 6. Kannattaa ottaa myös se näkökulma huomioon että terroristi tappoi ensimmäisen uhrinsa kristityn jehovantodistajan juuri Turku – Åbo -opasteen kohdalla. Näitä opasteita on Turussa vähän, joten on melkoinen sattuma että opaste olisi sattunut vahingossa aivan tekopaikan kohdalle ja sitä kautta kuviin ja videoihin terrori-iskusta ympäri maailmaa. Oliko tarkoituskin irrottaa tunnustuksellisen kristityn pää ja esitellä sitä Turku – Åbo -opastetaulu taustalla valvontakameroille sekä mahdollisille ohikulkijoiden kännykkäkameroille? Tässä tapauksessa islamistinen isku olisi ollut alkujaankin tarkoitus kiinnittää juuri Turkuun ja kristityn ihmisen teloitussurmaan, siis islamin ja kristinuskon vastaiseen taisteluun. Sattumaako vai tarkkaan mietitty iskupaikka?

 7. Oli miten oli tulee oikeuskoneisto kaikin keinoin veivaamaan rangaistusarvon alakanttiin, onhan se tärkeää matkailullekin ja varsinkin muslimien piristämiseksi. Kaikin keinoin tullaan estämään teon kutsumista terroristiteoksi. Veikkaisin lopputulokseksi kahta tappoa ja loput törkeitä pahoinpitelyjä. Vahingonkorvauksia uhreille Ruotsin malliin noin 120.000kr per nuppi eli 12.000€.

 8. Salatut kuulustelu­kertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli salainen oppi­mestari Suomessa

  ”Obi-van” Zuhriddin Rashidov ohjasi Abderrahman Bouananen ajatukset iskuun Suomessa.

  KRP on salannut esitutkinta-aineistosta kaikki Rashidovia koskevat osuudet, koska häntä koskeva tutkinta on yhä kesken. Osa niistä tuli nyt julkiseksi käräjäoikeudessa, koska syyttäjä ja muut asianosaiset ovat nimenneet niitä todisteiksi.

  Uudet tiedot muuttavat käsitykset Bouananen toiminnan itsenäisyydestä. Bouananea on näihin päiviin asti pidetty yksinäisenä sutena. Kuulustelussa kävi ilmi, että hänellä oli Turussa eräänlainen oppi-isä.

  Bouananen johdatti Isis-videoiden pariin Turussa moskeijassa vaikuttanut Zuhriddin Rashidov. 23-vuotias Rashidov on uzbekistanilaistaustainen ja sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2015.

  Rashidov on ollut kateissa viime kesästä lähtien, eikä poliisi ole päässyt kuulustelemaan häntä. Hänestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

 9. Jehovat juovat tajun kankaalle ja käyttäytyvät väkivaltaisesti muita pahoinpidellen yö busseissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.