Bland våra hjältar finns inga vita män – Sankareittemme joukossa ei ole valkoisia miehiä

0

DXwCOGOXUAEZ3mT

23.3.2018

Eilen loppui Fittjan Monikulttuurikeskuksessa kuukauden jatkunut taidenäyttely nimeltä ”Bland våra hjältar finns inga vita män” = ”Sankareittemme joukossa ei ole valkoisia miehiä”. Näyttelyn taiteilijat olivat muuan uusruotsalaiset Nabila Abdul Fattah ja Lejla Harbas.

Näyttelyssä esiteltiin tärkeitä historiallisia henkilöhahmoja, mutta valkoisia miehiä ei sisällytetty joukkoon. Taiteilijat kertovat, että historian havinaan uppoutuu paljon tärkeitä ihmisiä, joita ei koskaan nimetä ja näyttelyssä nostettiin esille vain tietyn taustaisia henkilöitä.

– Meidän pitää osata kyseenalaistaa historiallinen eurokeskeinen ja sukupuolinormatiivinen historia sankareista, kuninkaallisista ja vallankumouksellisista henkilöistä, joita meille opetetaan koulun historian tunnilla. Tiedämme, että valkoinen eurooppalainen mies ei keksinyt demokratiaa tai feminismiä, kerrottiin tapahtumasivulla.

Ja jatkuu:

– Tämä tulee nyt muuttumaan. Ei-eurooppalaisista sankareista tullaan nyt kertomaan historiassamme. Tarvitsemme esikuvia, jotka kertovat totuuden historiastamme.

Näyttely herätti sen alussa hieman vastarintaa ja mm. Facebook ei hyväksynyt ihan suoralta kädeltä Fattahin päivityksiä ja mainoksia tapahtumasta sen nimellä. Näyttely sai jonkin verran suosiota uusruotsalaisten ”kulttuuripersoonien” joukossa, sekä luonnollisesti tapahtumaa ylistettiin vasemmistopiireissä.

Kuvissa muutama ote niistä ei-eurooppalaisista sankareista.

 

Tilanne on mielenkiintoinen ja kuvaa hyvin miten taiteilijanvapaus koskee vain tiettyjä henkilöitä. Jos tekstin paikalle laittaisi ”Sankariemme joukossa ei ole afrikaanoja ja arabiinoja” olisi se saanut suurta vastustusta.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

8 thoughts on “Bland våra hjältar finns inga vita män – Sankareittemme joukossa ei ole valkoisia miehiä

  1. Jasså. On varmasti totta, että demokratia tai feminismi, muodossa tai toisessa, on keksitty moneen kertaan ihmiskunnan historian aikana, mutta myös sekin on totta, ettei Saharan eteläpuolisessa Afrikassa keksitty koskaan pyörää.

  2. Jahas, valkoinen mies on kuitenkin tällekin mielisairaalle antanut mahdollisuuden tulkita omia tuntojaan ’taiteen’ nimissä, kuinkahan hyvin pärjäisi omassa kotimaassaan? Kuten maalauksessa oleva neekeri astronauttikin, kukapas muukaan sen kiertoradalle ampui kuin valkoinen mies, kuinkahan olisi käynyt raketin lähdössä jos se olisi ammuttu afrikan mantereelta?

  3. Älkää unohtako sellaisia rodullistettuja suurmiehiä kuin Mehmed the Conqueror, Talat Pasha, Ruhollah Khomeini, Osama Bin Laden, unohtamatta Idi Aminia. Siinä on Meille oikeauskoisille sellainen sankarijoukko ja idoleita joiden kunnia ei häviä. Vääräuskoisten veri on lainehtinut ja kärsimysten kiljunta on ollut sulomusiikkia oikeauskoisille korvillemme. Opetamme Teidät vielä kumartamaan sankareillemme. Bismillah.

  4. Toinen hauska kuvitteellinen skenaario olisi jos vaikka 200 000 kantaruotsalaista muuttaisi Keniaan ja tekisi ”Sankareittemme joukossa ei ole mustia miehiä” taidenäyttelyn

  5. Todella innovatiivistä sakkia ja maailmaa auttaneiden keksintöjen top10 porukkaa. Muistkaa vaikka,vaikka, vaikka, noo en tule nyt mieleen, kyllähän te tiedätte. Heitä on pilvin pimein mutta nimiä vaan ei tule mieleen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.