Veteraanipäivä – vuoden 1944 kesätaistelu niittasi Suomen nykyhistorian

Pariisin_rauha.png

27.4.2018

Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi lienee hieman tuoda esille kesän 1944 tapahtumia, jotka ovat Suomen nykyhistorian merkittävimmät tapahtumat siinä mielessä, että jos rintamalinjat olisivat tuolloin Kannaksella katkenneet kokonaan, ei olisi enää olemassa sellaista kansaa kuin suomalaiset.

Liittoutuneet olivat tehneet kesäkuun 6. päivä suurhyökkäyksen Saksaa vastaa, joka tunnetaan Normandian maihinnousuna. Voidaan olla montaa eri mieltä sodan kulusta, mutta tällä oli valtava merkitys Suomen Neuvostoliiton rintamalla. Saksan asema heikentyi merkittävästi ja Neuvostoliitto pystyi nyt siirtämään isoja joukkoja Suomen vastaiselle rajalle Karjallaan.

Neuvostoliiton suurhyökkäys alkoi kesäkuun 9. päivä. Alkoi valtaisa tykistö- ja kranaatinheitintulitus, joka kohdistui Leningradin pohjoispuolelle ns. Valkeasaaren rintamalle. Suomea puolusti tuolloin yksi jalkaväkipataljoona JR1. Kaiken kaikkiaan Karjalan kannaksella oli noin 100 000 suomalaista miestä kun venäläisiä oli vähintään puoli miljoonaa. Tykkien, patruunoiden, kranaattien ja muiden ammusten määrä oli kymmenkertainen. Neuvostoliiton tarkoitus oli yksinkertaisesti vyöryttää Suomen yli.

Kesäkuun 10. murtui ensimmäinen päälinja Leningradin pohjoispuolella.  Toinen linja murtui kesäkuun 14. päivä. Tuolloin ymmärrettiin, että koko Suomi tultaisiin menettämään. Tai ainakaan toivoakaan ei ollut, että menetetyt alueet saataisiin takaisin. 20. kesäkuuta Neuvostoliitto hyökkäsi sadoila tuhansilla miehillä Viipurin itäpuolelta ja kaupunki menetettiin. Se oli tuon ajan Suomelle järkyttävä tappio. Nykymittapuussa tarkoittaisi kuin joku Tampere tai Oulu menetetettäisiin viholliselle.

Samaan aikaan Suomi siirsi kaikki irtiotettavat miehet Karjalan kannakselle ja viimeiseksi linjaksi asetettiin ns. Salpa-linja, joka kulkee nykyisesn Virolahden kautta Miehikkälään.

Suomi sai kuitenkin pidettyä linjan kuin ihmeen kaupalla. Teko on maailmanhistoriassa jotain sellaista, millä ei ole mitään vertaa sotahistoriassa. Yksikään maa ei ole maailmahistoriassa jos ei voittanut, saanut pidettyä itsenäisyyttään tuollaisessa taistelussa. Kun linja vakiintui suurhyökkäyksen jälkeen, aloitettiin rauhanneuvottelut muuan ruotsalaisen Aleksandra Kollontain välityksellä. Rauhanneuvottelut etenivät pikkuhiljaa siten, että aselepo saatiin aikaan 4. syyskuuta 1944.

Rauhansopimuksessa Suomi menetti isoja alueita, koko Itä-karjalan, Sallan ja vasemman käsivarren Petsamon alueen.

Mutta, jos tilanne tuolloin kesäkuussa 1944 olisi ollut sellainen, että miehet olisivat lähteneet lipettiin kuten irakiaanot tai afgaanit nykyään, koko Suomi olisi menetetty ja tuntien Viron Neuvostohistoriaaa, koko Suomi-niminen kansa olisi häipynyt Stalinin vankileirien saaristoon.

Joten, nosta hattua ja kumarra syvään. Ilman kesän 1944 miehiä koko Suomea ei olisi olemassa ja irakilaisia sotapakolaisia vaatimassa puuron päälle extrahilloa.

LISÄYS: Salpalinja todellisuudessa jatkui tietenkin pohjoisempaan kuin Miehikkälään.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

24 thoughts on “Veteraanipäivä – vuoden 1944 kesätaistelu niittasi Suomen nykyhistorian

 1. Olen lukenut että Suomi olisi menettänyt 99% alueistaan ilman vapaaehtosia muslimitaistelijoita, jotka KÄVELIVÄT mesopotamiasta suojelemaan Suomea! Kaikki ovat kuulleet valheita Simo Häyhästä, todellisuudessa valkoinen surma oli arabimies Mohammed joka yksin tappoi kuusi miljoonaa ryssää ja ilman kiitosta perusti Suomen valtion. Suomi on arabimaailmalle velkaa KAIKEN! KAIKEN!!!!!!! ILMAN MUSLIMEJA SUOMEA EI OLISI!!!!!!

   1. Astuit sitten maailman ilmeisimpään trolli-miinaan, idiootti.. Onkohan nimeni Snellman myös..

 2. Normandian maihinnousun tähden NL:n johto päätti, että Suomi ja Suomessa olevat saksalaiset sotilaat on nopeasti saatava lamautetuiksi. Saksa uhkasi edelleen Muurmannin rataa, josta USA:n sota-apua virtasi NL:oon. Siksi Suomeen suunnattiin 1/3 osa Saksaa vastaan taistelevista erikoisjoukoista. Stalinille oli tärkeää valloittaa keskistä Euroopaa mahdollisimman paljon ja joukkoja tarvittiin Suomen rajoilta tärkeämmille rintamille Baltiaan. Ei suinkaa siitä syystä, että sota Saksaa vastaan olisi helpottunut.

  Suomalaiset osoittivat jälleen sotataitonsa ja sinnikkyytensä näitä erikoisjoukkoja vastaan, vaikka sodan johtajisto oli joutunut yllättävän hyökkäysen kohteeksi, mistä tiedustelu oli kyllä varoittanut. Yllätyshyökkays johti alussa voittoihin. Kannaksella kahden divisioonan raskaat aseet jäivät venäläisille. Kun Itäkarjalan joukot ja tykistö oli saatu käytttöön, Tali-Ihantalan suurhyökkäys onnistuttiin torjumaan. Siihen sota venäläisiä vastaan oikeastaan loppuikin, koska venäläisillä oli kiire viedä joukkoja tärkeämpiin taisteluihin keski Eurooppaan.

  1. mee sä rasisti vittuun siitä googlailemasta, natsipelle. Väkevät, miehekkäät muslimisotilaat pelastivat Suomen kun suomalaiset vässykät homoilivat juoksuhaudoissaan! Ryssät säälistä antoivat suomihomot elää, oli hirveetä kattoo kakkaviiksisiä pikkutyttöjä analemassa hengestään ja ehdottelemassa persettä kuoleman sijaan. ja ne kakkahomot kaikki ovat nauttineet jotain VETERAANI statusta kaikki nämä vuodet!

  1. Salpalinja on hieman pidempi, kuin Virolahdelta Miehikkälään. Ne ovat naapurikuntia mutta Salpalinja on 1200 km pitkä. Eli Virolahdelta Savukoskelle.

 3. Valistuneimmat meistä tietävät että Suomen valloitus on paljon kovempi ja pitkäaikaisempi taistelu kuin vätysmäisen Ruotsin. Meitä vituttaa äärettömästi että suurmoskeijahankkeenkin Te vääräuskoiset koirat torppasitte. Teillä finnjäveleillä on Rajat Kiinni kansanliike ja kaikenlaista muka kansallismielistä kerhoa ja jopa yksi meitä avoimesti vihaava puolue. Mutta EU:n avulla nujerramme Teidät. Se on vain ajan kysymys. Meillä on aikaa, teillä on kellot. Bismillah.

 4. Nyt meillä on sodanjohto sellaista, että määrää sotilaat kantamaan vihollisen reput ja muut tarvikkeet. Tunkeutuja on ihmeissään, kun asevoimat ovat riisuneet itse itsensä aseista. Kaikki tarvittava tuodaan nenän alle ja tarpeeton viedään pois.

  Koittaa sekin päivä, jolloin naisemme ja lapsemme alistetaan valloittajajoukkojen mielihalujen tyydyttäjiksi. Poliittisessa järjestelmässä tapahtuu rauhanomainen vallanvaihto ihan äänestämällä. Silloin islam omistaa koko maan, ihmiset, omaisuudet, aivan kaiken.

  Ja mitä kaikki maksaa? Saammeko paremman kohtelun nostamalla pyrstömme kaikille halukkaille? Ei tietenkään, saamme kuvottavina ali-ihmisinä tuntea suunnatonta vihaa loputtomasti. Maanpäällinen Helvetti, kunnes kuolema armahtaa. Tuo tapahtuu vapaaehtoisesti…

  Eivät veteraanimme ja jo edesmenneet turhaan taistelleet, saimme jatkoaikaa. Se pitäisi osata käyttää taiten, muuten tulee tuho. Aikaa siihen menee enemmän tai vähemmän, mutta jokainen älyllinen osaa +/- laskun.

  1. On itseasiassa jännää että netistä ei ole löytynyt hauskaa kuvaverrantoa: sotilaat 1944 ja sotilaat 2015. Sotalapsistahan löytyy vastaavanlainen verranto.

   Eli 1944 sotilaat torjuivat vihollisen henkensä kaupalla, 2015 sotilaat toimivat vihollisen laukunkantajina.
   Pääsääntöisesti arvostan varusmiehie, itsekin aikoinaan armeijan käynyt, mutta tuo 2015 touhu oli mielestäni ala-arvoista varusmiehiltä. Kyllä aikuisen ihmisen pitää sen verran pystyä ajattelemaan omilla aivoillaan että ei lähde tuohonlaukkuleikkiin mukaan. Mitä sitten jos olisi kieltäytynyt touhusta? Viikonloppuvapaat olisi palaneet. Entä sitten? Melko pieni hinta verrattuna 1944 -riskeihin.

   1. Tais vaihtoehtoina olla:
    – kannat tai et pääse lomille/vapaille
    – kannat tai et pääse AUK/RUK
    – kannat tai loppuelämäsi sotilasarvot ovat tässä
    – kannat tai muistat jättäneesi kantamatta.

 5. Vuoden 1944 tapahtumat eivät koskaan saavuta sitä aitoa historiallista arvoa mitä niiden pitäisi. (Suomessa on eliitti liian vahva)

  Omalle isoisälleni äidin puolelta kävi seuraavasti:

  Hän oli etulinjassa konepistoolimiehenä joka oli sodan alussa vasta 17-vuotias. Ei ollut ehtinyt käydä kunnolla kouluja ennen kuin sota jo alkoi ja kutsu kuului. Jatkosodassa tapasi isoäitini (Karjalan evakon ja saamelaisen) sekä täytti asemasota vuosien aikana monta vuotta.

  Sijoituspaikkana oli Karjalan alue. Muistaakseni Taipale mutta en nyt ole ihan varma/ muista mikä alue sieltä?

  Tarinasta muistan seuraavaa: Neuvostoliitto kun aloitti suurhyökkäyksensä jäi isoisä puristuksiin aika nopeasti mottiin keskelle venäläisten massoja. Syynä oli se että suomenruotsalainen kapteeni halusi säästää miehiään (suomenruotsalaisia) ja laittoi karjalaiset etulinjaan taistelemaan ja jätti karjalaiset puolustamaan omiensa vetäytymistä lupauksella että myös karjalaisten vetäytymistä tuettaisiin tuli-tukitoimin ja heille annettaisiin suojatulta?

  Noin 40 karjalaisesta miehestä selvisi loppujen lopuksi 4 hengissä takaisin omille linjoille… Muut kaatuivat ilman tulitukea ja ilman mitään apua jäätyään mottiin josta murtautuivat ulos pakon edessä viimeisellä rynnäköllä.

  Isoisä juoksi venäläisten motista läpi ja lopun ikäänsä kiitti siitä jumalaa että hänellä oli konepistooli itsellään, lipas toisensa jälkeen meni loppuun asti… Venäläisiä kaatui hämmentyneenä että heidän takanaan olisi vielä ollut suomalaisia elossa? Hänen päästyään takaisin linjaan ihmeteltiin että edes joku oli hengissä?

  Niin, sitten on hyvä miettiä miten isoisä VR:n konduktöörinä ei ikinä kuuluttanut VR:llä ruotsiksi yhtään mitään vaan antoi suomenruotsalaisten jäädä pois asemiltaan mikäli eivät puhuneet suomea. – Paskiaiset, tapattivat muita.

  Isoisä vihasi erästä ”Johannes Virolaista” ja muita pakkoruotsittajia ja kohtasi tämän upseerin joka oli vastuussa sen Jatkosodan aikaisista päätöksistä eräässä baarissa kerran sattumalta joka jätti hänet ja muut taakseen.

  Kyseinen tyyppi sai turpaansa ja rajusti sen baarin edessä vaikka katui ja häpesi aikaisempiä päätöksiään, 1950-luvulla mutta sai silti, silti se ei tuonut takaisin sitä joukko-osastoa mikä hylättiin Karjalassa taakse ilman suojatulta ja tukea?

  – Meidät hylättiin heti kun silmä vältti, suomenruotsalaiset hylkäsivät jo silloin ja tekevät saman nyt.

  Luuletteko että on mikään ihme miten suomenruotsalaisista leivottiin sankareita oikein elokuvan avuin?

  Mitä tulee Lapin sotaan niin siellä meni isoäidin 17 vuotias veli. Isoäidille ja muille perheen jäsenille kerrottiin että hän astui kanisterimiinaan ja kuoli sekunnissa…

  .. Noh, totuus un selvitettiin niin selvisikin että SS-Tarkka-ampuja ampui häntä keskelle henkitorvea ja hän kuoli hitaasti hukkuen omaan vereensä Lapian jängillä tuskissaan. Muut kylän miehe eivät vain halunneet kertoa totuutta vasten suvun kasvoja.

  Nyt minua kutsutaan ”Natsiksi” kun vastustan massamaahanmuuttoa?

  – Mitä luulette miltä tuntuu?

  1. Osa suvusta oli isän puolelta muuttanut Yhdysvaltoihin jo lapsena, nämä sitten värvättiin Yhdysvaltojen asevoimiin 1940-luvulla kun sota alkoi Pearl Harborin jälkeen.

   Merijalkaväkeen joutui kaikki kolme lasta meidän suvustamme, isoisän serkkuja kaikki kolme.

   Normandian rannoilla, Omaha beachilla oli yksi idiootti amerikkalainen kartanlukija joka ajoi oman yksikkönsä missä oli kolme minun isoisäni serkkua veneissä kyydissä, kohti aluetta jota ei ollut U.S Navy pommittanut ollenkaan?

   Se oli alue mitä ei oltu mitenkään ennalta raivattu tai mitenkään tulitettu ja syynä oli huono kartanlukija ja sumu. Tai sitten kyseinen henkilö oli vain idiootti.

   Noh, he nousivat maihin siellä sitten ja kaksi heistä kaatui ennen kuin pääsi veneestä ulos MG-42:sten tulitukseen ja miinoihin rannalla.

   Ainoa selviytynyt, eli se kolmas kaveri menetti vasemman käsivartensa ja sen jäkeen teki Helvetin Enkeleille moottoripyörien suhteen mekaanisia töitä, kunnes kuoli 94 vuotiaana omaa ”Chop Shoppia” pyörittäneenä New Jerseyn alueella.

   Eli sellainen taru omasta suvustani toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltojen suhteen?

   – Nyt olen ”Natsi” ja ”Fasisti” koska kannatan järkevää maahanmuutto politiikkaa tämän kaiken jälkeen?

   Toki yksi serkuista oli SS-Joukoissa ja selvisi takaisin Suomeenkin mutta mielestäni se on väärin että lastenlapset ja heidän jälkeläisensä syyllistetään?

 6. Hölmöä väittää, että ei olisi enää olemassa kansaa suomalaiset. Ei virolaisetkaan kansana hävinnyt. Toki porukkaa olisi täältäkin karkotettu Siperiaan ja maassa asuvien venäläisten määrä nykyistä suurempi. Mutta kaiken kurjuuden ja kommunismihallinnon jälkeen ei olisi ollut varaa ottaa somaleja ja muita elintasopakolaisia. Ja 90-luvun pankkikriisin sijasta olisikin alkanut nousukausi ja tulevaisuudenusko. Paskat poliitikot ja länsimaisten mädätysten (monikultturismi, hedonismi, kolmannen aallon feminismi jne.) sokea seuraaminen on vienyt meidät kauas sota-ajan arvoista.

  1. Hyvä huomio!

   Nimittäin virolaiset selvisivät kansana luultavasti sen takia, että eivät tehneet vastarintaa. Stalinin joukkiot veivät kuitenkin x % virolaisissta leireille, joka on fakta.

   Mutta koska suomalaiset tekivät vastarintaa ja taistelivat vimeistä miestä myöten niin kohtalo olisi silloin ollut luultavasti, hävitessä, vielä kovempi.

   Me emme tiedä miten historia olisi mennyt, jos Suomi olisi hävinnyt, mutta tuntien Viron historiaa, voi päätellä, että kohtalo olisi ollut karumpi.

  2. ”Suomalaiset ovat niin pieni kansa, että heidät on helppo siirtää Siperiaan.” Toisaalta ”suomalaisilla ei ole mitään anteeksipyydettävää”. Stalin halusi suomalaiset pois? Jälkeen päin arvosti, kun laitettiin kunnolla kampoihin? Kumma jätkä, ei siitä voi varmasti mitään sanoa?

   Lainaukset ulkomuistista, eivätkä vastaa todellisuutta välttämättä.

 7. Tiedetään,, että saksalainen lento-osasto Kuhlmey oli pääossa syöksypommitttajineen 1944 kesällä. 2000 luvulle asti meidän ruskeiston ”sotaprofessorien” mukaan heidän saavutuksiaan on liioiteltu. Stukien väitettiin tuhonneen kannaksellla jopa yli 200 panssarivaunua.Professorit puhuivat 40-60 Neuvostoliiton arkistojen avauduttua tuhot olivat 200-300.
  No kuka uskoo ketäkin. Voittajat kirjoittavat historian.Jossain vaiheessa puhuttiin stukia ammuttaneen alas enemmän kuin niitä edes oli … Neuvostoliitto ei myöskään ole ilmoittanut tappioiksi rintamalle matkallaolleiden kolonnien tuhoja. Niitä ei varmaan tiedä kukaan.
  Vaarini ainekin kertoi, että tankkien vyöryessä kohti, stukan ulina kuulosti korvissa helpottavalta..
  Väitän, että ilman stukia ja saksalta saatua Rytin allekirjoittamaa aseapua, mm panssarintorjunta aseet, nenuun olisi tullut. Lisäksi kannaksella taisteli kymmeniä saksalaishävittäjiä suomalaisten hävittäjä-ässien rinnalla. estämässä ryssien täydellistä ilmaherruutta. Tappiotkin olivat raskaat. Yhteensä menetettiin vajaat 150 konetta, mutta ilmavoittoja on rekisteröity 397. Melkoisen merkittävä voitto siis.
  Ilmassa käydystä sodasta 1944 on kirjoitettu hämmästyttävän vähän.Vaikka niissä taisteluissa ratkaistiin paljon. Talvisodan lentäjä-ässistä on ollut enemmän puhetta ja ansaitusti heitä ylistetty.

 8. Lueskelin isäni kantakorttia juuri viime viikolla. Eihän noissa juurikaan paljon ole tavallisen rivimiehen kohdalla, 41-44 puolustustaistelut Rukajärven suunnalla. Isäni oli tavallinen käskyt täyttävä pikakivääriampuja. Arvostelut olivat tyydyttäviä paitsi että käytös oli hyvä. Eli noitahan nuo olivat suurimmaksi osaksi suomen puolustusvoimissa silloin, nuoria miehen alkuja jotka tekivät sen mitä piti. Eivät valittaneet kylmää, vilua ja huonoa ruokaa kuten nämä rajan yli lampsineet nuoret miehet ja ”sotaa pakenevat” kitisijät ovat. Ja jotka melkein heti vaativat parasta pöytään ja rahaa huvitteluun. Sen tähden suorastaan vihaan näitä kitisijöitä ja sitä että näiden helppoheikkien ja velliperseiden arvostelusta saa rasistin leiman heti. Kyllä sota jätti jälkensä moneen nuoreen mieheen ja naiseen ja osa siitä siirtyi myös jälkipolvelle.Sota oli melko raakaa touhua ja ainakin itselle on jäänyt mieleen monta juttua joita kuuntelimme kersana hiljaa pöydän alla kun ukot ryyppäisvät ja kertoivat juttujaan sotakokemuksista. Selvinpäinhän niistä ei puhuttu.

 9. Ilman suurta paatosta. Olin sotainvalidi-isäni kanssa kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Finlandia-talossa 27.4. Ohjelma oli sopivan isänmaallinen. Hyvä säväys tuli, kun heleääninen tyttökuoro kajautti sikermän sota-ajan lauluja aloittaen Äänisen aalloilla. Siitä olisi joku vanhemman polven suvakki saanut p-halvauksen, jos olisi ollut juhlassa.

 10. Hyvä juttu, mutta tässäkin menee Neuvostoliitto ja venäläiset sekaisin. Samaan tapaan kuin Raatteentielle tuhottiin ukrainalainen divisioona. Toki jatkosodassa Stalin käytti venäläisiä enemmän kuin talvisodassa. Tällä tuon esiin sen, että on se suomikin harventanut muitakin kansallisuuksia kuin venäläisiä.

 11. Isäukko oli mm. Talin taistelussa 1944 taistelulähettinä Laguksen passaridivisioonassa. Olen monta kertaa saanut kuunnella hänen sotajuttujaan tiukoista paikoista. Kerrankin henki oli mennä ryssän tarkka-ampujan luodista. Luoti meni niin läheltä päätä että paineaalto pyörrytti ja löysi itsensä juoksuhaudan pohjalta mutta henki säilyi. On kunnia toimia hänen omaishoitajananaan hänen elämänsä loppuun asti. Ei ole mitään suurempaa kuin isänmaan puolustaminen omalla hengellään. Jokainen varmaan arvaa meikäläisen kannan nykyiseen muslimien maahantunkeutumiseen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.