Paavon opas pimeällä taksilla ajoon Tukholmassa

0

ZG-09-VOLVO-740-940-EXC.IRS-_RWD_-1991_800x600

5.5.2018

Jos haluaa elämäänsä jännitystä voi matkustaa vaikka pimeällä taksilla. Pimeällä taksilla ajaminen on todellista kulttuuririkastusta. Kun osaa homman, voi matkan aikana saada paljon ”sisäpiirin” tietoa monilta aloilta, todellista kulttuurivaihtoa. Usein myös kohtuuhintaista kokaiinia.

Tukholmasta kaikista varmiten pimeän taksin saa T-centralista Vasagatanin edustalla 100 metriä molempiin suuntiin. McDonaldsin edustalla on iltaisin ja öisin kymmeniä pimeitä suhareita. Myös ylhäällä menevä Klaraviadukten-tie Åhlensilta T-centralin takustalle on varma paikka.

Niin ikään Södermalmilla taksin saa helposti Medborgarplatsenin ympäristöstä. Taksisuharit kävelevät muutaman sadan metrin matkaa edes takaisin ja tarjoavat itse ajoa. ”Taksi, taksi” huutelua kuuluu varsinkin ilta- ja yöaikaan.

Kaikki suharit ovat taustaisia ja tarjontaa on paljon, niitä pystyy valitsemaan. Kun päätät ottaa jonkun taksin niin alkaa neuvottelu. Hintaa pystyy tinkaamalla jopa puolittamaan, mutta jos lähtöhinta on 200 niin yleensä soppari on 150 kruunua. Rahaa ei anneta suharille etukäteen vaan jälkikäteen. Tämä on yleinen käytäntö, ja myös suharit haluavat rahan vasta matkan määränpäässä. Siinä on se jippo, että poliisi pitää cityalueella harvakseltaan pimeiden taksien ratsauksia. Poliisit istuvat jossain autossa ja seuraavat mitä tapahtuu. Kun asiakas tekee diilin kuskin kanssa ja antaa rahat, niin pysätettäessä taskussa oleva raha on oikeudessa todisteena maksusta.

Rahaa ei muutenkaan kannata kanniskella isoja summia, taksin kanssa tilanne on sama. Raha kannattaa nostaa etukäteen suurinpiirtein sen verran kuin aikoo matkasta maksaa. Ei kannata nostella rahaa kuskin nähden. Todella harvoin tulee eteen uhkaavia tilanteita. Joskus kuski on kännissä tai kokaiineissa, ja silloin kannattaa jättää matka väliin. Itse olen matkustanut kymmeniä kertoja ongelmitta. Yleensä kuskit ovat mukavia tavallisia mamuja, jotka tekevät taksihommaa extrana. Tosin joskus on tullut eteen tapauksia, jotka ajavat pimeää taksia työkseen ja tienaavat ihan kohtuullisesti.

Kun hinta saadaan neuvoteltua lähdetään autolle. Suharit pitävät autoja aina vähän kauempana. Tämä on vain varotoimenpide poliiseja varten. Jos autossa on muita tuntemattomia henkilöitä, kannattaa jättää matka väliin ja ottaa uusi kuski. Yleensä kuskit tuntevat kaupungin päällisin puolin, mutta matkareittiä joutuu useimmiten opastamaan varsinkin perillä, jos katu on joku sivukatu.

Kannattaa käyttäytyä hieman ”ronskisti”, että kuskin pahimmat ryöstöhalut häipyvät. Mutta kuten sanoin suharit ovat yleensä perusmamuja. Naiselle en suosittele pimeitä takseja ainakaan yksin, sillä niistä on tehty niin paljon seksirikosilmoituksia, että suosiolla kannattaa jättää väliin.

Autokirjo kuskeilla on surkeista hyviin. Monesti autot ovat jotain perusritsoja. Joukossa on ollut joitakin kauheita pommeja, toisaalta muutaman kerran kuskilla on ollut premiumluokan auto.

509c9ad9364281dcafea717037140c74

Muutama taksireissu on jäänyt mieleen. Kerran otin pimeän taksin T-centralista Spångaan. Matka maksoi jotain 120 kruunua. Olin ympärikännissä ja sammuin autoon. Aamulla heräsin sängystä vaatteet päällä, peiteltynä. Yöpöydällä oli vesilasi ja paperilappu, jossa oli puhelinnumero ja teksti: ”Kannoin sinut yöllä autosta sisälle. Soita kun tarvit taksia. Terveisin Igor.” Tarkistin ensimmäisenä lompakon, mutta kaikki oli tallella.

Muutaman loiventajan jälkeen soitin Igorille ja hän naureskeli vain, että olin sammahtanut taksiin ja hän kantoi asiakkaan tietenkin sisälle eikä jättänyt pihalle. No problem. Kuski oli jostain Venäjän perukoilta, Kazakstan tai jotain sinnepäin. Käytinkin Igoria hovikuskina muutaman vuoden, kunnes mies häipyi jonnekin.

Iranilainen Mohammed tjn asui samalla suunnalla Kistassa, jossa itsekin asui. Hän ei ajon jälkeen jaksanut enää lähteä takaisin cityyn kyttäämään kyytiä. Oli myöhä yö. Ennen kotiin menoa kävin hakemassa Shelliltä mellan-ööliä. Mohammed siitä innostui ja kutsui kotiinsa yömyssylle. En epäröinyt, sillä mies vaikutti rehelliseltä, tykkäsi suomalaisista. Meni kylään ja joimme Mohammedin olohuoneessa muutamat paukut ja lähdin kotia. Mukava mies.

Pimeissä takseissa on se hyvä puoli, että kun ei suostu ryöstettäväksi, niin matkan aikana voi todellakin saada kulttuuririkastusta. Lisäksi kun matkan hinnaksi sovitaan kiinteä summa, niin sen jälkeen on ihan sama mitä kautta kuski ajelee osoitteeseen.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

8 thoughts on “Paavon opas pimeällä taksilla ajoon Tukholmassa

 1. Sukulaismies joka muutti vanhempiensa kanssa Ruotsiin 60 luvulla ei osaa enää Suomea vaikka veljet osaavat.
  Hän ajoi Tukholmassa pimeää taksia, kunnes taksiluvat vapautettiin ja hänestäkin tuli laillisen taksin omistaja.
  Tukholmassa kilpailun vapauttaminen nosti oikeastikin taksin hintoja, koska pimeät taksit eivät maksaneet veroja niin verokortilla piti hintaa nostaa että olisi pysynyt samoissa ansioissa.

 2. Hyvät matkailuohjeet Paavolta ! Tällainen kertomus minulle tuli mieleeni Tallinnasta ”muinoin”: Oli aika just Venäjän romahtamisen jälkeen; kaikki oli villiä. Oltiin vaimon kanssa hotellissa (Tallinn?). Olutta ei ollut, piti lähteä hakemaan sitä ”taksilla”. Nojoo, se oli joku ikäloppu mosse, jota ajoi joku ukrainalainen sänkimies. Ei mitään yhteistä kieltä, mutta Ölu-sana toimi osoitteena, ja niinhän sitä saatiinkin, oikein kunnon pitoisuudeltaan, korillinen. Taakaisin toimi osoitteena jo melkoinen päihtymys, mutta ei kuitenkaan ihan pimeenä. Matkailu avartaa kansojen välistä yhteisymmärrystä…

 3. Kyllä se oli folkööliä, jota sieltä huoltsikalta hait. Alkon (systembolagetin) ulkopuolella myydään vain tätä folköliä, jonka vahvuus on max. 3,5%.

   1. Lättöl on2,2-2,8%, sitten on folköl eli folkis 3,5% ,näitä saa ruokakaupasta.
    Keski-ja A-olutta on haettava systeemistä, niiden prossat samat Kuin Suomessakin .

 4. Paavo taas paskaa jauhaa, kertoo omina kokemuksinaan ikivanhoja urbaanilegendoja, joka toiselle ja kaverille jne,,, on sattunut, että taksikuski peitellyt sänkyyn😂
  On kaivanut asunnon ja ulko-oven avaimet sammuneen taskusta, kantanut aikuista ihmistä portaita tai vienyt hissillä,tullut asuntoon ja laittanut vuoteeseen, etsinyt kynää ja paperia,,jne,, jne,, pelkkää valetta tommoset jutut on !

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.