Paavon taksiopas Tukholmaan ja Tallinnaan

INTER_TAKSO_Opel

5.5.2018

Suomen uuden taksilain kerrotaan olevan täysi katastrofi. Iltasanomat listasi eri tekijöitä, joita joutuu ottamaan jatkossa huomioon taksilla ajettaessa.

Hinta saattaa nousta ruuhka-aikana, hinta voi muuttua tunnin välein, kaikilla alueilla ei välttämättä ole takseja yöllä, auton tilaamisesta tulee ongelma tai taksi voi olla vaikka kuorma-auto.

Jos katsotaan naapurimaiden taksitoimintaa Tukholmassa tai Tallinnassa, niin mitään tällaisia ongelmia ei ole. Varsinkaan kuorma-autoja ei ole taksitolpalla näkynyt. Niin ikään väitteet Tukholman tai Tallinnan turisteja huijaavista taksikuskeista ovat pötypuhetta. Varsinkin Tallinnan taksit ovat umpirehellisiä. Kummassakaan kaupungissa en ole ikinä joutunut ”taksihuijauksen” kohteeksi, vaikka aika monta kertaa on tullut ajettua taksilla selvinpäin, ympärikännissä ja siltä väliltä.

Molemmissa maissa on kuitenkin olemassa eri hintaisia takseja. Tallinnassa perusauton hinta voi vaihdella muutamia senttejä niin lähtömaksun kuin matkatariffin osalta. Kalliit Mersut taas ovat taksissakin hieman kalliimpia, mutta hinta on kuitenkin vain korkeintaan euron pari kalliimpi. Tallinnassa helpoin tapa on käyttää taksisovellusta, ”Taksiko”, josta näkee auton hinnan ja matkan edistymisen.

Lonkkatuntumalla Tallinnassa ajaa 6-8 eurolla kymmenen kilometrin matkan. Tukholmassa hinta taas pyörii 400 kruunun nurkilla eli noin pyöreästi 40 euroa kymmenen kilometriä. Virossa taksi on suomalaisen näkökulmasta naurettavan halpa ja hinnasta pystyy vieläkin nipistämään kun valitsee taksisovelluksesta autoiksi perustojotia ja pösöjä, joiden hinta on siis hieman halvempi kuin isojen mersujen.

lataus

Mistä tulevat jutut älykalleista takseista? Tallinnan takseissa tälle jutulle ei liene mitään katetta ja se onkin sitkeä kaupunkilegenda, jota kokemattomat turistit pitävät yllä. Tai jutuilla on jotain perua neukkuaikaan tai Viron itsenäistymisen ensimmäisille vuosille, jolloin monet asiat hakivat muotoaan. Lisäksi kun on pieni pelko persiissä koko ajan, niin turisti alkaa näkemään mörköjä. Tallinan taksit ovat rehellisiä ja mukavia ihmisiä eikä heidän kanssaan tule ongelmia edes turistin kanssa. Useimmat osaavat myös suomea, joten kuljettajien kanssa voi aivan vapaasti tarinoida. Kertovat sitten kyllä jos ei kieli taivu.

Ruotsissa kuitenkin on olemassa älykalliita takseja. Niitä ei vaan näy tolpilla. Autot ovat kalliita Bemareita, isoja Audeja tai Mersuja. Autot ovat mustia ja niissä on kaikki mahdolliset varusteet, kuten panssarilasit. Tällaisia tilaustakseja käyttävät esimerkiksi rock-tähdet tai muu hieman parempi väki. Autot ovat siis tilaustakseja, ja turistinkin pitää olla jo tyhmänpuoleinen, jos ei tajua jo auton ulkoasusta, että kyseessä on luksustaksi. Mutta perustaksit Taxi Stockholm, Taxikurir tai vaikkapa Taxi 020 ovat kaikki samanhintaisia. Näilläkin firmoilla on omat sovelluksensa, jota kannattaa käyttää.

Myös Tukholman taksit ovat rehellistä porukkaa, kuskit tulevat liki 100 prosenttisesti kolmanista maista. He tykkäävät yleensä suomalaisista ja niiden kanssa tulee toimeen, jos haluaa taksilla matkustaa. Lisäksi useimmat Tukholman yötaksit tietävät mistä saa kokaiinia, joka maksaa yöllä tonnin gramma. Vink vink.

Ũber-taksi on molemmissa kylissä vielä halvempaa. Tukholman ũberista ei ole kokemusta, mutta muutaman kerran olen Tallinnassa kokeillut sitä ja hinta on suunnilleen puolet perustaksin hinnasta.

Ensi kerralla ajamme pimeällä taksilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

11 thoughts on “Paavon taksiopas Tukholmaan ja Tallinnaan

 1. Tuo Tukholman taxihinta ei pidä paikkaansa, ei noin kallis sentään ole. Jopa Arlandasta pääsee 400-500 kruunulla Tukholman keskustaan. Täältä voi katsella hintoja syöttämällä sisään lähtöpaikan osoitteen ja määränpään: taksijakt.se Myös taxipuulaakien kotisivuilla voi katsella hintoja. Eivätkä ne kuskit- ja ainakaan matukuskit- mitään kauhean rehellisiä välttämättä ole, puijaavat kyllä jos saavat tilaisuuden ja asiakas on kännissä tai muuten pihalla. Vähän aikaa sitten mm joku taxisuhari vaihtoi asiakkaiden pankkikortteja eli siis kuski antoi jonkun muun kortin takaisin kuin alkuperäisen ja hupsista oli alkuperäinen tyhjennetty. Pimeää taksia en suosittele jos et ole paikkakuntalainen. Moni pimeä taksi ei löydä kohteeseen kuin vasta pitkällisen ja tuskallisen kiertotien kautta ja sitten tuleekin riita korvauksesta. Myös taxifirmojen kuskeissa on sellaisia jotka vissiin ovat ostaneet sekä ajokortin että taxiluvan internetistä.

  1. Olen ajanut Kistan-Vasagatan väliä monta vuotta ja matka on aika tarkasti 11 km ja hinta +- 400. Arlandandasta/ Arlandaan taas on eräänlainen pakettitarjous ja sen hintaa ei voi suoraan verrata kilometritaksoihin. Arlandaan on keskustasta vajaa 30 km ja yleensä sieltä/sinne on pakettitarjous tyyliin 400-600 riippuen vähän.

 2. Sul on Tallinnassa ollu kunnon kuskeja. Mä en niihin enää lähde. Vituttaa se joka toinen kerta tuleva vääntö tai ylläri, mikä todennäköistä, jos lähtee esim. Viru-hotellin edestä. Mittarit kans saattavat raksuttaa vähän eri tahteja. Tai sit 3-4 vuodessa tilanne on parantunut. Baltic Guide vielä viime vuonna kehotti turisteja olemaan tarkkana.

  Voishan tota sovellusta joskus kokeilla. Tai jopa Uberiä.

 3. Tallinnassa oli joku vuosi sitten ns. huijaritakseja. Todella siistejä ja valkoisia tai keltaisia ne saattoi helposti sekottaa Tulika tai Tallink Takso nimisten huijari firmojen taksoihin. Kuulemma lentokentältä turistit olivat maksaneet jopa sata euroa keskustaan.
  Tänne tulikin takseihin maksimi taksat, joka sekin on vähemmän kuin Suomessa normaali taksa.
  Itse kerran otin sataman läheltä epähuomiossa lennosta tällaisen ”huijari” taksin. Kaikki oli kunnossa hinnat näkösellä ja kuljettajan taksilupa näkyvillä. Normaalisti sama matka olisi korkeintaan kymmen Euroa ollut siihen aikaan nyt se oli melkein 50 euroa, joka on siis Tallinnassa huijarihinta.
  Tuon jälkeen oon tilannut taksin Taksify sovelluksella. Tallinnan taksit saattavat olla usein keskustassa laitakaupungilla on Uber ehkä helpommin saatava kyyti. Uber ei edes ole Tallinnassa juurikaan halvimpia takseja edullisempi.

  1. Ne kalliimmat taksifirmat ovat kuitenkin laillisia taksofirmoja kuten Tallink ja Tulika. Virossa jokainen taksifirma saa hinnoitella vapaasti joten matkustajan pitää tarkistaa hinta siitä sivuikkunassa olevasta lapusta.

   Joten jonossa ensimmäisenä olevaa taksia ei ole todellakaan pakko ottaa vaikka kuski viittoilisi. Voi ottaa vaikka viimeisen.

   1. Ei ole hinnoittelu vapaata enää, vaan tuli jo pari vuotta sitten maksimitaksat.
    Nämä ”huijari” taksitkin olivat ennen laillisia, vaikka mittari pyöri nopeasti oli hinnat lain mukaan esillä.
    Tallinnan taksitolpat on huonoin paikka ottaa taksi. Tulikalla ja Tallinkilla on Tallinnassa yksin oikeus tolpalle satamassa, monissa hotelleissa ja bussiasemalle. Jos pyydät hotellista soittamaan taksin, ne eivät edes saa soittaa edullisia takseja vaan juuri Tulikaa ja Tallink taksoja.

 4. Halpoja takseja Tallinnassa ovat Marabou takso ja Reval takso. Jos ottaa Tulikan kaupungilta satamaan tai päinvastoin, hinnan voi sopia. Käypä hinta on 7-8 euroa.

 5. Auto kuin auto. Aina on Tallinnassa viety sinne minne oon halunnu. Semmonenkin taksi otti kiltisti kyytiin misä oli sininen valo katolla ja kaks kuljettajaa. Maksoin mitä pyydettiin. Kun ei jokapäivä pirssillä itteään hauskuuta niin aivan paskan hailee maksaako kympin tai kaks tai vaikka viis. Kunhan ei kyyti vittuile turhia ja ala änkyröimään. Semmottia taksojuheja korville niin etä roikaa per……

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.