Miten toimii mainoksenesto ja unvis.it?

12.5.2018

Suuri ongelma on kaksilla rattailla ajelu. Toisaalta huudetaan naama punaisena kuinka valtamedia on surkea toimija, mutta samalla kuitenkin luetaan niiden juttuja ja sitä myöten tuetaan niiden toimintaa.

Jos valtamedioita on pakko lukea niin opettele pari asiaa:

1) Käytä mainoksenestoa, adblockia. Mainoksenesto valkkaa esim. iltapäivälehdistä pois kaikki mainokset, jotka ovat niiden suurin tulonlähde. Chrome-selaimeen saa helposti ja simppelisti asennettua vaikkapa uBlock Origin-nimisen mainokseneston, joka suodattaa todella tehokkaasti mainokset. Sen voi ladata täältä.

Mainoksenesto tekee surffauksesta myös helpomman, hyppivät ja pomppivat mainospalkit jäävät pois.

Vertaa vaikkapa Aftonbladetin sivuja. Vasemmalla ilman mainoksenestoa, jolloin koko sivu on yhtä suurta mainosta. Oikealla eston kanssa, jolloin sivu selkenee selvästi ja samalla tukirahat jäävät antamatta.

 

 

HUOM!! Kun surffaat vaikkapa Pt-median sivulla, mainokseneston voi silloin ottaa pois päältä. Näin tuet toimintaamme, mutta et valtamedian toimintaa. Eston voi ottaa pois sivukohtaisesti.

2) Kaikista ihanteellisin olisi tietenkin opetella pieni vaiva ja lukea valtamediaa unvis.it-palvelun avulla. Unvis.it suodattaa sivulta pois kaikki mainokset ja kuvat, eikä kävijä rekisteröidy vierailevan sivun kävijälaskuriin. Valtamedialta jää mainosrahat saamatta eikä lukijamääräkään lisäänny.

Unvis.itiä kannattaa käyttää varsinkin kun jakaa juttuja someen. Sen pitäisi olla jopa jokaisen valtamedioita arvostelevan henkilön prioriteettilistalla numero 1. Älä ikinä jaa valtamedian juttuja sellaisenaan Facebookiin. Tuet sillä vain niiden toimintaa entistä enemmän. Jos juttu on pakko jakaa niin opettele käyttämään unvis.itiä, jonka käyttö on todella helppoa. Tsekkaa unvisit alta linkin kautta ja laita se kirjanmerkkeihin.

https://unv.is/

Vertaa alla Hesari unvis.itin kanssa ja ilman. Vasemmalla mainokseneston kanssa ja oikealla unvis.itin kautta ladattu sivu. Kaikki ylimääräinen jää pois.

 

 

Monissa medioissa juttua ei voi lukea loppuun jos mainoksenesto on päällä. Esim Aftonbladetissa hyppää esiin palkki, jossa kehoitetaan ottamaan mainoksenesto pois päältä, jotta ”tuet vastuullista journalismia”. Älä tue vastuullista journalismia, vaan klikkaa juttu unvis.itin kautta, niin mainoksenestoa ei tarvi laittaa päälle ja mainosrahat jää taas saamatta etkä nosta lukiamääriä.

Vertaa alla Aftonbladet unvis.itin kanssa ja ilman.

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

10 thoughts on “Miten toimii mainoksenesto ja unvis.it?

 1. Sitten on tämä
  — archive (piste) fo/

  Sinne voi laittaa kuvakaappauksia yksittäisistä sivuista. Näitä kaappauksia voi sitten käyttää todisteena nettikirjoituksesta tai kommentista. Myös kelloaika jokaiselle kuvakaappaukselle on arkistoitu.

  Kätevä erityispiirre Archive.Fo’ssa on linkitys tiettyyn tekstin kohtaan siten, että ensin tummentaa kohdan tekstissä ja sitten kopioi linkin osoiteriviltä:

  — archive (piste) fo/fHmy2#selection-411.1-411.87

 2. Oikein hyvä, että Paavo muistutti ”unvis.is”-palvelusta. Kiitos myös Minnalle ”archive.fo”-vinkistä. Otetaan käyttöön.

 3. Adblock kerää ja myy tietoja käyttäjistään. Se esiintyy tunnetumman sovelluksen Adblock PLUS:n nimeä hyödyntäen, vaikka kyseessä on kaksi eri asiaa. Plussa ei kerää tietoja.

  1. Juuri näin. Ja yleensä suljen sivuston jos Adblock PLUS estää lukemisen tai videon katsomisen.

 4. On myös muita tapoja esimerkiksi
  -pienennä sivu tabletin suuruiseksi jolloin mainokset katovat Iltalehti,Aftonbladet,Expressen
  -kun avaat artikkelin paina heti F5 ja heti perään Esc tällöin lukemisen esto poistuu.Näin voi lukea mm Dagens Nyheteriä.

 5. Minulla on Adblock Plus mutta se ei ole toiminnassa Paavon mediassa eikä muissakaan Kansalaimedioissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.