Arkiston helmi: Esittelyssä Restad Gård- jättimäinen 1700 hengen vokki

0

 

Restad Gårdin vastaanottokeskus Vänersborgissa on jättimäinen asumis- ja oleskelukeskus turvapaikanhakijoille, josta on kasvanut omanlainen pakolaiskylänsä, kokonainen pakolaiskaupunginosa.

Restad Gårdin tunnettu historia ulottuu aina 1500- luvulle. 1900- luvun alusta paikasta rakennettiin mielisairaalana toiminut valtava sairaalakompleksi, joka levittäytyy laajaksi useiden kymmenien rakennusten yksiköksi. Alueella on mm. erillinen urheiluhalli uima- altaineen, ruokaloita, kahviloita ja monenlaisia ”hiljentymispaikkoja”. Lisäksi alueella on erilaisia rivitalomaisia tukiasuntoja mielisairaala- ajoilta ja sen aikaista henkilökunnan asuntoaluetta. Paikkaa ympäröi historiallinen tammi- ja vaahterametsikkö puistoineen, joka rajautuu Götan jokeen.

Pikkuhiljaa psykiatrinen hoito on muuttanut muualle ja viimeinenkin toiminta lopetettiin 2011, jolloin osa valtavasta alueesta jäi tyhjilleen. Osassa tiloissa toimii Östragårdin avovankila rattijuopoille. 2011 alueelle suunniteltiin nopealla tahdilla vastaanottokeskus, joka pääsi vuoden 2014 aikana täyteen kukoistukseen.

Nykyään alueella asuu hulppeat 1700- 2000 turvapaikanhakijaa.

Alueella toimii Maahanmuuttoviraston vastaanottokonttori ja henkilökuntaa siellä on noin 250 henkeä. Alueelle on yhdistetty muitakin maahanmuuton ympärillä häärääviä tahoja. Alueella on aikuisille kielikoulua ja muuta puuhastelua ja lapsille oikeaa koulua. On sairaanhoitotiloja, hammashoitoa ja ylipäätään kaikkea ajateltavissa olevaa. Jopa savipyttyjä voi turvapaikanhakija dreijailla sisäisen rauhan löytämiseksi.

Restad Gårdia pidetäänkin ”tulevaisuuden vastaanottokeskuksena, jossa turvapaikanhakijalla ”on aina tekemistä” ja jossa ”ihmisten tarpeet otetaan huomioon”. Ihminen ei siis jää toimettomana makoilemaan päivät pitkät. Muuan puuhaaja kertoo:

– Tänne tulevilla ihmisillä on kirkas ja avoin katse silmissään. He ovat selvinneet sodasta ja paosta ja eivät halua mitään muuta kuin aloittaa uuden elämän ja ottaa osaa uuden maansa puolesta, tehdä työtä ja muita aktiviteetteja.

https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-pa-flykt/ankomsten

………………………..

Tulevaisuuden vastaanottokeskus juttu parin vuoden takaa.

Miltä tilanne näyttää Vänersborgissa nykyään? Asukasmäärät ovat tippuneet reilu puoleen, mutta järjestyshäiriöt kylällä ovat mittavat. Uimahalleissa on jatkuvaa höiriköintiä, joten paikalliset ovat lopettaneet uimahallissa vierailun. Ravintoloissa, busseissa ja kaikkialla on systemaattista paikallisten ihmisten häiriköintiä.

Viimeisimpänä paikallisliikenteen bussiyhtiö lopetti liikenöinnin Restad Gårdin alueelle, koskapa turvapaikanhakijamiehet matkustavat pummilla ja lippuja kysellessä käyvät kuljettajien päälle.

Tulevaisuuden näkymää Suomeenkin.

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

23 thoughts on “Arkiston helmi: Esittelyssä Restad Gård- jättimäinen 1700 hengen vokki

 1. Ruotsin tie taitaa olla jo peruuttamattomasti kohti islamilaista valtiota ja kaaosta ennen sitä.
  Jos vertaat Paavo nykyistä Suomea edesmenneeseen Ruotsiin niin millä Ruotsin vuosiluvuilla Suomi on mamujen suhteen?

  1. Suomessahan turviksia on vielä vähän verrattuna Ruotsiin, jossa niitä on kaikkialla, aivan joka paikassa. Mutta Suomi ottaa jollain tapaa Ruotsia kiinni todella nopeasti. Sehän tässä huolestuttaa, että Suomi antautuu näköjään ihan estoitta kehistysmaalaisten vokoteltavaksi…

   1. MIssähän vaiheessa ruotsiin lähteneet muuttavat Suomeen takaisin? Luulisi että alkaa ahdistaa eläkkeellä olo kun nurkissa pyörii vihaisia jätesäkkejä jotka tuuppii ja tönii ja vaatii oikeuksiaan.

    1. Kuka täysipäinen enää Suomeen takaisin menisi eläkkeellä kun siellä on odottamassa täysin samat ongelmat kuin Ruotsissa?

     Muuttavat lähinnä Espanjaan eläkkeellä tai Thaimaaseen.

     Itä-Eurooppakaan ei ole huono vaihtoehto ja eläkkeestä saa enemmän irti.

 2. Asuin 80-luvun lopussa Tukholman Vårbergissa ja silloin oli suomalaiset näkyvin mamu-porukka. Kävin paikalla muutama vuosi sitten ja taisin olla ainoa valkonaama sillä hetkellä Vårbergin ostarilla.

 3. Olisko Suomi nyt vähän niinku Ruotsi 20 vuotta sitten? Ajattelin vaan kun miettii tulevaa kehitystä ja omia lapsia.

  1. Kyllä Ruotsi oli vielä Ruotsi 20 vuotta sitten ja Ruotsin kehitys on ollut hidasta. Kun taas Suomi on ottanut yhden syksyn aikana monen ”Ruotsin vuoden” harppauksen ja ennenkaikkea poliittinen johto on nyt aivan samanlaista kuin Ruotsissa, että maahan vaan kuka jalan rajan yli saa. Kevään invaasion myötä Suomi saattaa jopa porhaltaa edelle ja tilanne Suomessa on siinä mielessä pahempi, että se tulee kerralla. Kun Ruotsissa se on tullut hitaasti.

   1. ”Kevään invaasion myötä Suomi saattaa jopa porhaltaa edelle ja tilanne Suomessa on siinä mielessä pahempi, että se tulee kerralla. Kun Ruotsissa se on tullut hitaasti.”

    Tässä olen Paavo hieman eri mieltä kanssasi, vaikka muuten jaankin samanlaisen ajatusmaailman kanssasi maahanmuuttoasioissa.

    Näkisin, että se juuri on huonompi, kun kehitys tapahtuu hitaasti: opitaan sietämään huonosti käyttäytyviä kehitysmaalaisia uimahalleissa, kirjastoissa, julkisissa kulkuneuvoissa, kouluissa, liikenteessä jne.. Keppostelusta tulee siis arkipäivää ja pakolaisten vastaanottokapasiteettia on osattu rukata ylöspäin jatkuvasti. Varmasti moni ruotsalainen omaa hyvän pakolaistaustaisen kaverinkin, tai vähintään tuntee jonkun ”hyvin integroituneen” yksilön eikä täten uskalla vastustaa hulluutta. On myös huomattavasti vaikeampi yrittää yhdistää yhteiskunnallisella tasolla (kaikkien puoltamana, siis yleinen mielipide) tulijoita ja niiden aiheuttamia ongelmia. Lisäksi kuten itsekin aikaisemmin mainitsit, ei Ruotissa kukaan uskalla kauhean avoimesti vastustaa nykyistä maahanmuuttoa, kun heitä on jo kaikkialla yhteiskunnassa (työpaikalla, koulussa, onhan yli viidennes jo maahanmuuttajia Ruotsissa).

    Kun taas jos Suomeen tulisi vaikka 100 000 tänä vuonna, niin ongelmien laajuus ja vakavuus on helpommin havaittavissa ja yhteiskunnallinen keskustelu muuttuu huomattavasti helpommin maahanmuuttokriittiseksi (onhan tämä jo nyt nähty osittain). Toki Suomessa erittäin huono talous ja työllisyystilanne edesauttavat maahanmuuttokriittisyyttä. Lisäksi Suomen hallituksessa on sentään Suomen toiseksi suurin puolue PS, joka lyö vähintään kapuloita rattaisiin ja saa joitain kiristyksiä läpikin, vaikkakin päätökset ovat aivan liian lepsuja edelleen. Tämä johtuu taas kokoomuksen ja keskustan saamattomuudesta ja haluttomuudesta ratkaista ongelmaa sen kuuluvalla tavalla: PS on jo puolueena vaatinut mm. Ruotsin puolelta tulevien pikakäännytyksiä ja perheenyhdistämisen kiristämistä täysimääräisesti EU-direktiivin mukaisesti (ei tällä hetkellä ole sellaisenaan, vaikka kirjattiin hallituksen joulukuiseen listaan), ja yksittäiset edustajat vaatineet mm. kaikkien somalien käännyttämistä takaisin kotimaahansa ym ym.

    On myös huomattava, että ellei Venäjä päätä päästää satoja tuhansia pakolaisia Suomeen, niin porukkaa tulee Ruotsin kautta Suomeen, joten Ruotsiin jää kuitenkin yhä useampi kuin Suomeen ensi vuodenkin tulijoista (sukulaiset, tuttavat, maine, perhe, tieto politiikasta yms. vetävät kuitenkin suuremman osan Ruotsiin). Eli Ruotsi romahtaa ennen Suomea ja Ruotsi ennenkaikkea antaa sen tapahtua. Norjakin on jo pääministerin eilisellä lakiehdotuksella varautunut Ruotsin pakolaisten vastaanoton totaaliseen romahtamiseen.

    Myös se, että yhtäkkinen järkyttävä pakolaisaalto kohdistuisikin Suomeen, on paljon helpompi lyödä raja kiinni ja aloittaa laajamittaiset pakkopalautukset muiden EU maiden kanssa yhteistyöllä (esim. Saksa pystyy palauttamaan tämän päiväisten uutisten mukaan Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin vastentahtoisia pakolaisia).

    Väitän siis, että Suomeen on parempi tulla tänä vuonna 100 000, kuin että viitenä viime vuonna olisi tullut 20 000 per vuosi. Tällöin olisi varattu budjetista aina samansuuruiset summat tulijoiden varaan, rikollisuustilastot ja yleinen ilmapiiri ei muuttuisi niin dramaattisesti ja nopeasti. Nyt puolestaan budjetit paukkuu reilusti ylitse, yleinen turvattomuus lisääntyy todella nopeasti ja laajasti ja yhteiskunnalliset ongelmat huomataan välittömästi. Ja lopuksi; on meillä paras mahdollinen hallituskokoonpano maahanmuuttokysymyksessä tällä hetkellä. En uskalla kuvitellakaan mitä vihervasemmisto saisi aikaan.

    Paras tietysti olisi välttää kokonaan tulijoiden tulo, mutta ilmeisesti Suomenkin tulee kokea jo muiden tekemät virheet myös itse. Hallaahoa olisi kannattanut kuunnella jo 10 vuotta sitten.

    1. No siinä olen samaa mieltä, että jos invaasio iskisi kerralla lyhyessä ajassa ja kunnolla, niin se olisi parempi kuin ajan myötä hitaasti hivuttaen.

     Ja nythän moni asia on pelkkää jossittelua kevään suhteen ja mitä jatkossa tapahtuu. Se on kuitenkin faktaa, että tulijoita riittää ja Suomi on antanut signaalin, että maahan pääsee kuka vaan, ilman mitään erityistä turvapaikkatarvetta. Vrt. intialaiset ja muut, joita nyt tulee. Suomi ei tee näille mitään muuta kuin ottaa maahan vastaan ja tutkii, onko turvapaikalle tarvetta.

     Suomi pitää mielestäni ajatella osana Eurooppaa- vaikka kuinka olisi EU- vastainen- sillä Suomi ei voi eikä uskalla paljon sätkiä vastaan EU:n päätöksiä. Etelä- eurooppaan on tullut nyt jo yli 100tuhatta henkeä ja jossain vaiheessa kuluvaa vuotta niitä on pakko alkaa jakamaan muihinkin eu- maihin ja silloin Suomi luultavasti alkaa ottamaan niitä vastaan isossa mittakaavassa.

    2. ”ei Ruotissa kukaan uskalla kauhean avoimesti vastustaa nykyistä maahanmuuttoa, kun heitä on jo kaikkialla yhteiskunnassa”:

     Pitää kuitenkin muistaa että myös maahanmuuttajista yhä useampi suhtautuu negatiivisesti siihen että porukkaa lappaa maahan aivan liikaa. Siitä kärsivät kaikki. SDn jäsenistäkin on yhä useampi mamutaustainen.

 4. Sehän on vaan parempi, että shokki tulee kerralla. Se herättää ihmiset. Ruotsalaiset ovat kuin sammakko kattilassa, lämpöä on lisätty hitaasti.

 5. Lisäksi siellä on oma hautausmaa, mutta ei nimiä vaan numerot haudoilla. Olen ollut siellä työharjottelussa, kun siellä oli psykiatrinen kuntoutusosasto potilaille. Silloinkin näkyi maahanmuuttajien edustus potilaissa (1999-2001) Tuttu paikka, mutta luulen, että silloin oli vielä rauhallisempaa kuin nyt.

 6. Mitähän näille maahanmuuton puolustajille maksetaan, kun niin auliisti ovat vastaanottamassa pakolaisia maihimme. Eikö heillä ole itsesuojeluvaistoa, vai meneekä ahneus kaiken edelle.

 7. Työskentelen opettajana eräässä korkeakoulussa suomessa, ja myönnän että ennen viimesyksyistä ns. seminaarimatkaamme tukholmaan en tiennyt juuri mitään siitä sekamelskasta mikä maassa on ottanut vallan. En juurikaan tunne tukholman alueita, ja kun hotellimme sijaitsi ydinkeskustan laidoilla päätin mennä paikallisjunalla suuntaan x koska oletin sieltä löytyvän vähemmän pakokaasuista hölkkäämiseen sopivaa aluetta, ja muita kriteereitä ei ollut kuin vaan pois keskustasta. Leppoisa iltalenkki ei edes ehtinyt alkaa kun jo hakkasin kaksin käsin ensimmäisen näkemäni taksin ikkunaa suuntana hotelli ja lujaa. Mutta se tyrmistys, myönnän, en tiennyt että tällaisia alueita voi euroopassa edes olla. Eipä ollut kuin 500kr mukana en sure sitä, ja taksikin suostui odottamaan hotellin edessä kun hain huoneesta rahat kyydin maksuun. Helppo arvata mitä tuolla ulkoilureissulla tapahtui ensimmäisen 10 min aikana..ihan mukavan tuntuinen taksisuhari pyöritteli päätään, mitä hemmettiä liikkui päässäni kun tänne lähdin ulkoilemaan, kertoi olevansa iranista ja pärjäävänsä alueella jotenkuten mutta että kuusikymppinen valkonaama juoksukuteissa täällä..kreisi very kreisi mään

  1. voittehan kysyä meiltä jotka asumme täällä Tukholmassa minne kannattaa mennä lenkkeilemään..paras paikka on sisäkuntosali tai sitten juosta pitkin Tukholman katujen kävelytietä missä muitakin ihmisiä liikkuu.. Ei se pakokaasu niin äkkiä kerkeä vaikuttaa kun itsekin ajelen pyörällä pitkiä matkoja keskustassa. Osta seuraavalla kerralla taskuhälytin mukaan, en kyllä tiedä oletko nainen vai mies mutta kuitenkin hälytin on hyvä. Semmosta se on nykyinen Stokiksen tosielämä. Ja älkää missään nimessä ajelko junalla jonnekin ulkopuolelle kuten Rinkeby, Tensta, Hallunda, Södertälje jne vaan esim metrolla löytyy ”turvallisempia” taloalueita siellä voi juosta.

 8. Olipas laadukasta kommentointia pari vuotta sitten! Mistä saataisiin lisää ruotsinsuomalaisia ja muita kertomaan omista kokemuksistaan? Se on vähän ongelma, että vaikka toisaalta on hyvä että vaihtoehtomedioiden määrä kasvaa jatkuvasti ja PT-mediakin tuottaa nykyään monta uutista joka päivä, niin toisaalta sitten kommentit jakautuu eikä synny enää kunnon keskustelua. Nämä viimeisimmät sitten taas tätä roskaa. Ihan kiva nostaa välillä näitä ”arkiston helmiä”.

  1. No joo ..olen ALUNPERIN Ruotsin kansalainen …ja vieläkin.Mutta syntynyt Stadissa.Asununut Sth 40v.Tulin tänne Suomalaisen kiikun kanssa ELÄKEPV.vittämään.On totta,että Sth ei ole LÄHESKÄÄN sama,kuin ennen ja on alueita missä noita olioita on niin,että siellä valkonaamaa juurinäy ja ongelmia on.Itse tulimme sieltä pienelle paikkakunnalle juuri sixi et voi elää RAUHASSA ja tuntea,että voi olla HUOLETTOMASTI,kadulla,busseissa ym.Ilman et on ns.basaari elämää ja hulinaa.Noi OLIOT ei tule iknä soveltumaan meidän kultuuriin ja elämän tyyliin.EI IKINÄ.Jameidän pitää noitä olioita elättää. voi vittu sanon.

 9. Suomeen alkaa uusi matuinvaasio ja kiihtyy entisestään jos demarit pääsevät valtaan kuten nyt vähän siltä näyttää seuraavia eduskuntavaaleja silmällä pitäen, se on tosi kuin vesi. Vetovoimatekijöitä lisätään kun naapurimaista niitä yritetään vähentää.

 10. Siellä on suvakkilortoille mielin määrin tanakkaa matukullia tarjolla. Kyllä Ruotsissa kaikki on vaan hienompaa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.