Tänään vietetään Norjan kansallispäivää, ”syttende mai”

0

syttende-mai-oslo

17.05.2018

Tänään vietetään Norjan kansallispäivää ”syttende mai”. Päivä perustuu vuonna 1814 vahvistettuun vieläkin voimassa olevalle Norjan perustuslaille.

Lyhyt historian oppimäärä. Norja kuului satoja vuosia Tanskan kuninkaiden alamaisuuteen. Alamaisuus alkoi Kalmarin unionista 1397 ja jatkui aina vuoteen 1814.

Vuoden 1814 aikana alkoivat muutoksen tuulet. Oli menossa Napoleonin sodat ja Jako Pohjolassa oli se, että Tanska-Norja kuului Napoleonin joukkoihin ja Ruotsi taas Napoleonin vastaiseen pooliin, ja siten kuului myös Tanska-Norja vastaiseen joukkueeseen. Oli käyty useita sotia, ja Ruotsi oli menettänyt Suomen muutama vuosi sitten Venäjälle.

Tanskan kuningas Fredrik VI antautui 6.tammikuuta 1814 ja 14. tammikuutta solmittiinkin jo rauhansopimus Kielin rauha Tanskan ja Ruotsin sekä Tanskan ja Britannian välillä. Tässä yhteydessä norjalaiset ilmoittivat itsenäisyytensä, mutta Norja luvattiin Ruotsille. Yritettiin värkätä jonkinlaista Norja-Ruotsi-unionia, joka astuikin voimaan ja jatkui vuoteen 1905, jolloin norjalaiset katsoivat, että Ruotsin kuninkaan valta ei ole voimassa enää heillä.

Norjan kansallispäivää ei vietetä varsinaisesti erosta Ruotsista vaan Tanskasta ja vuoden 1814 ns. Eidsvollin sopimusta, jolloin kansalliskokous hyväksyi Norjalle perustuslain 17. toukokuuta 1814.

Gratulasjoner, Norge.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

2 thoughts on “Tänään vietetään Norjan kansallispäivää, ”syttende mai”

  1. Joskus voisi ihan mielenkiinnosta mennä Norjaan seuraamaan heidän itsenäisyyspäiväänsä. Ymmärtääkseni Norjassa itsenäisyyspäivä on iso juttu toisin kuin Ruotsissa Ruotsin lipun päivä.

  2. Voi olla nykyisin tuokin juhla jo ”kuivunut”, mutta menneinä vuosina ruotsinkielisten/ruotsalaisten tyokavereiden kuvausten mukaan suomalaisten juomatavat oli ihan amatööriä verrattuna turskien kansallispäivän viettoon.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.