SVT aloitti mustamaalauskamppanjan Fria Tiderin puhelinmyyntitapaa kohtaan

0

Kuvakaappaus 2018-05-21 10-11-02

21.05.2018

SVT on aloittanut mustamaalauskamppanjan Fria Tider-nettilehteä kohtaan. Kuningaskuluttajantapainen Konsumentredaktion plus on ottanut kritiikin kohteeksi Fria Tiderin tavan myydä puhelinmyynnillä lehden maksumuuria.

Kuluttajaneuvoja Maria Johansson ottaa myös asiaann kantaa ja on sitä mieltä, että Fria Tiderin tapa myydä puhelimitse lehden maksumuurin takana olevia palveluita ei täytä ”sopimuksen” täyttymisen merkkejä. Ts. puhelun lopussa ei kuluttajaneuvojan mukaan ole tehty pätevää sopimusta.

Mistä oikeastaan on kyse? Tarkasti ei tule selville mikä Fria Tiderin puhelinmyyntitavassa on sellaista, jota voidaan kritisoida. Kyse onkin vain siitä, että asiasta haluttiin antaa kuva ”epämääräisestä puhelinmyynnistä”. Myynnin idea olisi ikäänkuin se, että pieni kuluttaja ei halua lähteä taistelemaan pienen laskun takia oikeuteen vaan maksaa sen suosiolla ja nielee tappion.

Ensinnäkin Ruotsissa on naapurimaihin verrattuna paljon tiukemmmat säädökset puhelinmyynnin suhteen. Tämän takia firmat nauhoittavat puhelut. Puhelinmyynnissä ollaan jopa raivostuttavan tarkkoja detaljien suhteen eikä tilauksia jätetä arpomisen varaan.

SVT oli liittänyt jutun yhteyteen yhden puhelun, jota käytettiin esimerkkinä ”huijaspuhelusta”. Kuuntelin puhelun pariin kertaan, ja vaikka se ei ole ihan alusta loppuun, silti puhelussa tulee hyvin selvästi esille, että tilaajalla on kahden viikon palautusoikeus. Tilaajalle kerrotaan hyvin selkoruotsilla, että hän saa tekstiviestillä maksumuurin tunnusluvun ja salasanan, jonka jälkeen hän voi käyttää palvelua kaksi viikkoa. Sen jälkeen hän voi  perua tilauksen, jos ei ole tyytyväinen.

Kuluttajaviraston mukaan kuluttaja saa muka väärän käsityksen asiasta, että hänellä on kahden viikon kokeiluaika, jonka jälkeen tehdään ikäänkuin uusi tilaus, jos lehti kiinnostaa, ja joka jatkuu sitten vuoden. Kuluttajavirasto kritisoi sitä, että kuluttaja sitoutuu vuoden kestävään tilaukseen (jonka hinta on 30 kr/ kk = 360 kr = 36 e).

Kuitenkin nauhoitetussakin puhelussa myyjä sanoo tilaajalle, että hänellä on kahden viikon palautusoikeus, jonka jälkeen tilaus jatkuu vuoden tilauksena 30 kruunua kuukaudessa, joka laskutetaan yhtenä eränä 360 kruunua. Lisäksi sopii kysyä, että miten tämä poikkeaa siitä, että joka ainoa ruotsalainen valtamedia myy omia palveluitaan samalla metoodilla. Itse tilailen silloin tällöin nettilehtien kuukauden ”kokeilueriä” kruunulla. Puhelinmyyjä kertoo aivan samalla tavalla kuin Fria Tiderin myyjä, että saat kruunulla nettilehden kuukaudeksi, jonka jälkeen se jatkuu kestotilauksena xx kruunua. Tilaus pitää muistaa peruuttaa jos ei halua sen jatkuvat vuotta.

Puhelun voi kuunnella SVT:n artikkelin yhtyedessä.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

4 thoughts on “SVT aloitti mustamaalauskamppanjan Fria Tiderin puhelinmyyntitapaa kohtaan

 1. Itse tilasin aikoinaan Dagens Nyheteriä pienen ikuisuuden ja kun sen lopetin alkoi DN puhelinterrorisoida minua lähes päivittäin. Lopulta suljin koko puhelimen ja laitoin päälle vain silloin kun itse halusin soittaa, muuten en. Mutta ei DN- terrorista koskaan kirjoitettu, se oli sitä hienompaa terrorisointia nääs.

 2. Ottamatta kantaa mihinkään muuhun kuin puhelinmyyntiin niin se on kyllä niin roskasakkkia kuin vaan voi olla. Onneksi Androidissa on helppoa estää ko häirintä varin tehokkaastti, ehkä 1 tai 2 häirintäsoittoa vuodessa pääsee läpi.

 3. Joskus aikoinaan minulle soitti Håkans Alfonssin (nuori teekkari Helsingistä, ei teollisuuspamppu) firma ja kertoi miten paljon säästän jos vaihdan sähköni 220 Energiaan. Sanoin että en ota kantaa kun en ole kotona mutta voitte laittaa minulle tarjouksen paperilla. No, ei aikaakaan kun sieltä tuli lasku. Yksi sähkölasku taakseppäin ja kolme kuukautta eteenpäin. Ja paljon suuremmalla hinnalla kuin silloinen sopimukseni oli. Soitin sähkön toimittajalleni ja sieltä kerrottiin että Alfons oli irtisanonut ostosopimukseni muka uuden sopimuksen vuoksi. No, minä siirsin sen samalla puhelulla takaisin ja ei kun poliisille tekemään rikosilmoitusta petoksesta. Ja kyseinen firma tiedettiin jo laitoksella. En ollut ensimmäinen.

  Että sen jälkeen aina kun soitetaan, vastaan mutta jos on puhelinmyyjä niin laitan puhelimen pöydälle. Jossain vaiheessa puhelu on katkennut. Puhelinmyyjiin suhtauduttaisiin varmasti paljon suopeammin jolleivat itse olisi kinuamisellaan ja mankumisellaan pilanneet systeemiä. Pitäisi uskoa kun kerran sanoo ettei kiinnosta.

  Nyt muuten Fortumin sähkönmyyjät ovat olleet agressiivisimmin kimpussa. Kun kuuntelin kolmatta kertaa saman naisäänen puhumista niin kysin että ”Minkälainen tuotannonohjaus järjestelmä teillä on? Jos olen jo kaksi kertaa sanonut toimittajani nimen ja sanonut että ei kiinnosta niin miksi soitatte vielä kolmannen kerran?”. Myyjä änkytti, pahoitteli tilannetta ja sulki puhelun. Että näin agressiivisesti Fortum käy kauppaa. Toisaalta, kauppa kävisi paremmin jos laskisi hintoja. Vaikka 50% alkuun.

  1. Puhelinmyyntiterrori on perseestä ja niitä harrastavat yritykset. Itseäni häiritsee eniten Elisa joka yrittää kerta kerran jälkeen tuputtaa jotain TV-liittymää.
   Olen sanonut kymmeniä kertoja, että en ole kiinnostunut ja pyytänyt poistamaan nimeni soittolistalta, jos se on liian vaikeaa niin laittamaan siihen listaan niemeni kohdalle tiedon, että tämä henkilö ei tilaa nyt eikä koskaan. Tämä ei menen siellä jakeluun, soittoja tulee ja tulee, vittu kun tyhmää porukkaa. Yhden päivän aikana jopa kolme puhelua samasta asiasta.
   Kun jossakin on näin hankalaa, sellaisesta firmasta en tilaa koskaan mitään vaikka joskus haluaisinkin, otan vastaavan palvelun muualta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.