Jan Sjunnesson kuulusteleluihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan satiirista

0

jan_sjunnesson_alvik650

22.05.2018

Ruotsissa on meneillään hyvin mielenkiintoinen kiihotustapaus. Kirjailija Jan Sjunnesson kutsuttiin poliisikuulusteluun törkeästä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan hänen julkaistessaan satiiria Facebookissa.

Koko homma lähti liikkeelle siitä, että viime kesänä Ruotsissa julkaistiin lastenkirjoja, joista kuvat alla. Vasemmanpuoleisen kirjan nimi on ”Farfar har fyra fruar” = ”Isoisällä on neljä vaimoa” ja oikeanpuoleisen kirjan nimi on ”Mormor är inget spöke” = ”Isoäiti ei ole mikään kummitus”.

Tyhmempikin tajuaa mitä kirjoilla yritetään kertoa lapsille, etenkin kun tekstitys on ruotsin lisäksi somaliaksi. Kirjat aiheuttivat kaksisuuntaisen someraivon. (Ruotsissa someraivo on kaksisuuntaista. Raivoajat ovat puolesta ja vastaan.)

mor

 

Jan Sjunnesson löysi jostakin ylläolevista kirjoista tehtyä satiiria ja julkaisi kuvan. Hän ei itse ole siis piirtänyt kuvia vaan vain julkaissut ne. Kuva alla: vasemmanpuoleisen kirjan kannessa on joukko nuorukaisia, jotka kivittävät tyttöä. Otsikko on ”Mustafa vill också vara med” = ”Mustafakin haluaa olla mukana”. Oikeanpuoleisen kuvan teksti kuuluu ”Med farfar på jobbet” = ”Isoisän mukana työssä”.

 

DdvNPJIUwAUNmoe.jpg

 

Ylläoleva kuva ja sitä sitä seurannut saateteksti kahdesta jännittävästä kirjasta seuraaville messuille ovat siis törkeän kansanryhmää vastaan kiihottamisen epäilyn arvoista tekstiä.

Kehittelin pohjoismaalaisille lapsille lisää sivistäviä kirjoja, ohessa alla kannet.

 

 

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

7 thoughts on “Jan Sjunnesson kuulusteleluihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan satiirista

 1. Jos kerran isoäiti ei ole kummitus, miksi kuvassa on sellainen? Miksei siinä ole isoäitiä?

 2. Siis Sjunnesson julkaisi jonkun toisen henkilön piirtämät kaksi kirjankantta ”Mustafa vill också vara med” ja ”Med farfar på jobbet”. Luulisi, että jopa kansi ”Mormor är inget spöke” aiheuttaisi tutkinnan ja johtaisi syytteeseen, kun oikein herkkiä ollaan.

  Nyt alkavat olla viimeiset vuodet vierailla Ruotsissa, jos haluaa nähdä sen.

  1. Eikös sama käynyt Junekselle? Ainakin Kärkkäiselle kävi kun se julkaisi juttuja juutalaisista, niiden teoista ja otteita niiden kirjoituksista. Tuomio tuli että paukahti. Samalla Suomessa totuuden puhuminen kriminalisoitiin.

 3. Kuvassa lapsi taluttaa isoisää jolla on neljä vaimoa, isoisä on ilmeisesti sokea, johtuen vuosisatoja jatkuneista lähisukulaisten välisistä avioliitoista. Seurauksena on monia perinnöllisiä sairauksia laidasta laitaan, esim silmäsairauksia, idiotismia jne. Nuo kaikki kirjankannet ovat totuudenmukaisia, ei niistä pitäisi ketään rangaista.

 4. Onko kansanryhmän typerien tapojen kritisoiminen satiirilla muka kiihottamista kansanryhmää kohtaan?

  On melko selvää, että näiden ns kansanryhmien tavat ja perinteet ovat tietyiltä osin sellaisia, että meidän ei pidä niitä katsoa hyvällä.

  Näitä tapoja tulee olla mahdollista pilkata niin paljon kuin mahdollista ilman pelkoa joutumisesta vastuuseen lain edessä.

  Säkkipukeutuminen ei ole normaalia ihmisten pukeutumista ja sen edessä ei tule nöyristellä, vaan kaikin tavoin taistella moisen tavan ylläpitoa vastaan.

  Kas kun ruotsalaiset eivät ole jo normalisoineet tyttöjen ympärileikkausta? Siitäkin suvakit varmaan hinkuvat moisten opusten väsäämistä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.