Auto Virosta tai Ruotsista?

0

Kuvakaappaus 2018-05-24 16-14-37

24.05.2018

Jos miettii auton ostoa Ruotsista tai Virosta niin se on helppoa molemmista maista.

Automaana Ruotsi on ylivoimainen, vaikka Virostakin saa hieman kalliimpia autoja sopuhintaan. Ruotsissa autoja kuitenkin pidetään hyvin ja kun tietää muutamat perusasiat niin auton osto voi olla todella edullisempaa verrattuna jos vastaavan auton ostaisi Suomesta.

1) Auto kannattaa ostaa kantaruotsalaiselta. Auton rekisteröintihistoriaa voi tutkia rekisteriotteen 2. osasta. Jos siellä historiassa on omistajina vain ruotsalaisia nimiä, silloin voi hyvällä syyllä olettaa, että huoltohistoria on hyvä. Varsinkin Volvoissa, Saabeissa, Audeissa ja muissa premium-autoissa on tarkat huoltomerkinnät.

Paras paikka autojen hakuun on blocket.se, jota suomessa vastaa tori.fi. Hinnan, iän ja kaikki muut vaihtoehdot voi skaalata vastaamaan omaa mieltymystä. Autot ovat selvästi halvempia verrattuna Suomen hintoihin. Jos laitetaan etsintään vaikkapa Audi A6 farmari hintaluokassa 30 000- 40 000 kruunua, eli 3 000- 4 000 euroa niin Tukholman alueelta löytyy useita 05-06 vuosimallin Audeja. Ruotsin autolistoilla kilometrit merkataan ”ruotsin miileissä”, esimerkiksi 14 000 mil tarkoittaa 140 000 tkm. Alla ote blocketin Audi-valikoimasta.

https://www.blocket.se/stockholm?q=audi+a6&cg=1020&w=1&st=s&ps=4&pe=5&mys=&mye=&ms=&me=&cxpf=&cxpt=&fu=&gb=&ccco=1&ca=11&is=1&l=0&md=th&cp=

Viron autoja löyyy auto24.ee:stä. Alla ote vastaavista autoista:

http://www.auto24.ee/kasutatud/nimekiri.php?b=2&ae=2&bw=89&f2=2011&f1=2004&j=1

Ruotsin autoissa on yleensä kaikki varusteet, ainakin perusjutut sähkölaseista kruiseriin. Viro poikkeaa selvästi ruotsalaisesta systeemistä siinä, että Viroon tuodaan aika mittava määrä autoja muualta Euroopasta. Lähes kaikki autot ovat Eurooppa-tuonteja. Varsinkin Saksasta, Hollannista ja muista Baltian maista tuodaan rekkalasteittain autoja myyntiin. Jos tämä ei häiritse käytetyn ostossa, niin.. se ei häiritse.

Kruunun kurssin voi muutta tällä hetkellä aika tarkasti 1 e= 10 kruunua.

2) Auton maksu hoituu tietenkin käteisellä tai nettipankissa. Summan voi maksaa suomalaiselta pankkitilitä, jollon maksu on seuraavan päivän aamuna myyjän tilillä klo 10.30 Ruotsin aikaa, jos maksu laitetaan eteenpäin ennen edellispäivän klo 13.00:a. Tämä onnistuu autoliikkeissä, mutta on selvää, että yksityisen kanssa asia ei ole niin selvä. Käteinen kannattaa nostaa joko Suomesta pankista kruunuina, tai nostaa Ruotsista automaatista. Forex ja muut rahanvaihtopisteet ovat todella kalliita, joten kannattaa hieman kysellä vaihtoehtoja.

Itse ostaisin auton Suomesta tulijana liikkeestä, jolloin maksun voi suorittaa kortilla tai nettipankissa, jolloin säästää isonkin rahan, jos vastaavan rahan vaihtaisi Forexissa.

3) Auton rekisteröinnissä on muutamia vaihtoehtoja. Jos ei ole ruotsalaista sosiaaliturvatunnista ja auton ostaa yksityiseltä, auton voi rekisteröidä Transport styrelsen (liikennevirasto) konttorilla maastavientiautoksi, jolloin kilvet pitää jättää konttorille. Virasto antaa autolle siirtokilvet satamaan, jonka jälkeen Suomen puolella joutuu itse hankkimaan tullista uudet kilvet. Lisäksi joutuu hankkimaan vakuutukset.

Koska auton uudelleenrekisteröinti on muuten todella simppeliä niin yksityiset myyjät eivät välttämättä jaksa alkaa junailemaan maastavientiin liittyviä virastotoimenpiteitä.

Kun jos auton ostaa liikkeestä on olemassa yllämainitun lisäksi se vaihtoehto, jota monet liikkeet suosivat, että auto rekisteröidään maastavienniksi, mutta kilvet lähetetään muutaman päivän päästä myyjälle, joka hoitaa auton Ruotsista poisrekisteröinnin. Näin Ruotsin kilvillä voi ajaa suoraan Suomen katsastuskonttorille.

20180524_153110

4) Autovero riippuu hieman. 3 000- 4 000 euron autoissa vero on 500- 1 000 euroa. Nyrkkisääntö on, että 20 000 kruunun autoon vero on noin 550-650 euroa. On olemassa kikkoja, joilla veroa saadaan pienemmäksi. Esimerkiksi kun ruuvaa puskurin irti niin auto saadaan korjausobjektina maahan. Tästä tosin en mene vakuuteen, sillä juttua en itse ole kokeillut.

Kaiken kaikkiaan Ruotsista auton osto on turvallista, sillä ruotsalaisten tapa huoltaa ja käyttää autoja on esimerkillinen. Mitään kilometriruuvauksia tai muita kikkakakkosia ei ole ikinä tullut vastaan, vaikka ”luotettava media” niistä aina jaksaa muistuttaa.

En suosittele auton ostoa jos yksityinen myyjä on kolmansista maista tullut henkilö. Näissä tapauksissa eteen saattaa tulla aivan kummallisia ongelmia. Auton omistajuuteen liittyvät ongelmat ovat suurimpia. Jos auto myydään serkun tai kumminkaiman nimissä niin ei muuta kuin seuraava. Yksityisen ostossa kannattaa aina tarkistaa kuka on myyjä. Vaikka kauppaa tehtäisiinkin kumminkaiman valtakirjalla, niin rekisteröinnissä voi tulla hyvin yllättäviä käänteitä.

Virossa auton rekisteröinti on suurinpiirtein samanlainen prosessi. Auton ostajalla pitää olla virolainen sotu tai yritystunnus, jos autoa ei rekisteröidä Virossa maastavientiautoksi. Virossa kannattaa huomioida se, että auto kannattaa katsastaa Virosssa ennenkuin sen vie ulos maasta.

Jos jotakuta kiinnostaa auton hakeminen Virosta tai Ruotsista niin voin auttaa asiassa kuluja vastaa. Voin rekisteröidä auton sekä Ruotsin tai Viron rekisteriin, jolloin ostaja voi ajaa auton vapaasti Suomeen ja hoitaa sieltä käsin auton Suomeen rekisteröinnin. Voin Tallinnassa lähteä mukaan autokaupoille. Myös Tukholmaan olen valmis lähtemään.

Niin ikään jos jollakulla on kiinnostusta hakea Virosta rakennusmateriaalia niin se kannattaa. Omakotitalorakentaja voi säästää pitkän pennin puumateriaalin, laattojen, lvi- ja muiden tarvikkeiden hankinnalla Virosta. Monissa paikoissa tavaran saa ilman Viron arvonlisäveroa eli käibemaksua 20 %. Voin auttaa tässä asiassa.

Jos tulee mieleen kysymyksiä niin laita meiliä: pt-media@mail.com

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

12 thoughts on “Auto Virosta tai Ruotsista?

 1. Kun sopiva auto on löytynyt kannattaa vierailla vero.fi sivuilla ja katsoa vastaavasta autosta viimeksi maksettu autovero. Siihen vaikuttaa vuosimalli ja ajokilometrit ym. seikat joista ei ole selkeää selostusta. Eli auton ostohinta ja siihen arviokaupalla käytetyn auton tuontivero noin sadan tai kahden tarkkuudella ja huomaat ettei se ehkä vaivaan nähden ole hirvittävän edullista paitsi kalliiden ja harvinaisten mallien kanssa. Tavallista koslaa ei tuolta kannata raahata. Jos autossa on jotain myyjän takuuseen menevää niin saattaa olla hiukka helpompi hoitaa hommat suomalaisessa autoliikkeessä.

  1. On totta, että autovero on arpomista ja sitä ei ihan suoralta kädeltä voi tietää etukäteen. Niin ikään takuu-asiat eivät ole ehkä simppeleimpiä tuontiautojen kanssa.

   Jos kuitenkin lähdetään siltä pohjalta, että auton ostaja haluaa halvemman samanlaisen auton kuin Suomesta voisi saada, niin silloin Ruotsin tuonti voi olla hyvä vaihtoehto kunhan ymmärtää sen, että tietyt autot nyt vaan ovat idioottivarmoja ja siihen joutuu joskus tekemään itsekin remonttia.

 2. ostaa tollasen alle 2000e kotteron suomesta niin ei ole suru puserossa jos sattuu pihaan palamaan jostain tuntemattomasta syystä

  1. Samalla tyylillä, ei tarvi itkeä edes silloin, jos joku törppää parkkihallissa millin naarmun vanhan työautoni kylkeen. : ))

   Mutta erittäin mainio kesäautojuttu Paavolta!
   Kuluttaja-osasto PT-mediassa!
   Hyviä näkökulmia mietittäväksi ja yksityiskohtaista neuvontaa.

   Kesä-kumin-Kuluttaja – PT rulez!

 3. Eikös esimerkiksi Kamux tuo aika paljon autoja Ruotsista? Ainakin myyntikuvissa on aika usein ollut Ruotsin kilvet kiinni. Itse ostin juuri ihan Suomivolvon. S60 D5 vm 2003. Kaksi omistajaa, mittarissa 190 000. Kilometrit ajettu lapissa, täydellinen huoltokirja (vähän ylikin, ensimmäinen omistaja merkannut vahaukset ja jopa pissapojan täytöt erilliseen vihkoon). Tutulta ostin hintaan 6000. Saas nähdä onko loppuiän auto. Täysin virheetön.

 4. Yksi tärkeä huomio Ruotsin rekisterissä olevissa autoissa on se,ETTÄ KAIKKI PARKKISAKOT,LIIKENNEMAKSUT-TIETULLI- YM AUTOON LIITTYVÄT MAKSUN KERÄÄNTYVÄT AUTON REKISERINUMEROLLE.
  Uusi omistaja siis saa maksaa kaikki jälkeen jääneet maksut jos ei tarkasta ennen ostoa kuinka paljon tai ollenkaan niitä on.
  Sieltä voi putkahtaa jopa 3 000 Euroa lisähintaa!

 5. Oikaisu: Virosta ostettaessa auton ostajalla ei tarvitse olla virolaista henkilötunnusta tai Y-tunnusta. Riittää kirjoittaa ihan normaali kauppakirja ja ajaa auto laivaan – olettaen että auto on Viron rekisterissä ja katsastettu + vakuutus on voimassa. Mikäli nämä täyttyvät, niin Virossa ei tarvitse vierailla rekisteröintikonttorilla päinkään. Suomeen saavuttaessa pitää tehdä käyttöönottoilmoitus joko tullissa tai netissä. Kun auton rekisteröintiprosessi aloitetaan Suomessa, niin siitä menee tieto automaattisesti Viron järjestelmään ja auto poistuu Viron rekistereistä.

 6. Jos joku oikeasti haluaa/joutuu ostamaan audin tai jonkun muun eri tuotenimillä myytävän Skodan, onko sillä mitään väliä kuka sen on pohjolan perukoille tuonut, joku yksityinen vai isompi maahantuoja?
  Sama skeida se on joka tapauksessa, ehkä eri paketissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.