Tavion lakialoite kansalaisuuden asumisaikavaatimuksesta eduskunnan käsittelyyn

0

24.05.2018

Eduskunnassa käytiin eilen keskiviikkona lähetekeskustelu kansanedustaja Ville Tavion (ps.) lakialoitteesta Suomen kansalaisuuden saamiseksi edellytettävän asumisaikavaatimuksen nostosta kymmeneen vuoteen.

 Nykyään yleinen asumisaikavaatimus on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta. Tavio korosti lakialoitteen lähetekeskustelussa, että Suomen asumisaikavaatimus on useita Euroopan maita lyhyempi. Itävallassa yleinen asumisaikavaatimus on kymmenen vuotta, Tanskassa yhdeksän vuotta, Saksassa kahdeksan vuotta ja Norjassa seitsemän vuotta kansalaisuuden saamiseksi.

 – Suomen kansalaisuuksia jaetaan nykyisin melkein kuin liukuhihnalta. Kansalaisuuden tulisi olla ansaittu seuraus aidosta Suomeen sopeutumisesta, Tavio sanoo.

 – Nykyisissä neljässä vuodessa emme opi tietämään henkilöstä paljoakaan. Esittämissäni kymmenessä vuodessa nähtäisiin paremmin, ansaitseeko henkilö kansalaisuuden, Tavio perustelee.

 Lakialoite herätti eduskunnan täysistunnossa eilen keskustelua:

 – Suomen kansalaisuuden saaminen ei ole ulkomaalaiselle perusoikeus, se ei ole ulkomaalaiselle ihmisoikeus, vaan Suomen kansalaisuuden saaminen on ulkomaalaiselle etuoikeus. Tässä avoimien rajojen maailmassa me emme saa olla naiiveja, sanoi Jani Mäkelä (ps.).

 – Kansalaisuuden saamisen myötä perheenyhdistäminen helpottuu, sillä Suomen kansalaiselta ei vaadita toimeentuloedellytystä, kun hän hakee perheenyhdistämistä. Tämäkin on niin ikään kustannuskysymys, sillä nykykäytäntö mahdollistaa väylän Suomea taloudellisesti kuormittavalle maahanmuutolle, sanoi Olli Immonen (ps.).

 – Verrokkimaihimme nähden suhteellisen lyhyt nykyinen asumisaikavaatimus yhtenä kansalaisuuden saamisen ehtona on ehdottomasti eräs merkittävä maahanmuuton vetovoimatekijä. Kansalaisuuden saamisen ehtoja on kuitenkin syytä tiukentaa muiltakin osin, esimerkiksi työpaikka- ja kielitaitovaatimusten osalta, sanoi Sami Savio (ps.).

 – Katsoin täysistunnon puheenvuorolistasta, että täällä eivät muut ole pyytäneet puheenvuoroja kuin perussuomalaiset. Eli nyt on tullut jälleen todistetuksi se, että meillä on perussuomalaiset ja sitten on muut. Meillä on Suomessa kaksipuoluejärjestelmä, mitä tulee poliittisiin mielipiteisiin, sanoi Laura Huhtasaari (ps.).

 Lakialoite etenee seuraavaksi eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Ville Tavio
kansanedustaja (ps.)

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

3 thoughts on “Tavion lakialoite kansalaisuuden asumisaikavaatimuksesta eduskunnan käsittelyyn

  1. Kun itsestäänselvyydet täytyy erikseen sanoa ääneen, ja sittenkin Tiedostajat ohittavat asian tuosta vain. Noh, Hesarissa oli tänään juttu siitä, miten Nigerin väkiluku on kaksinkertaistunut (!!!) sitten vuoden 2 000 ja samalla aavikoituminen on edennyt. On sieltä hurjat määrät tulijoita tulossa – ei olla nähty vielä alkuakaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.