Kalle Svensson – mies, josta tuli melkein Fidzin päällikkö, mutta päätyi lounaaksi

0

Kuvakaappaus 2018-05-25 19-13-31

25.05.2018

Uddevallasta kotoisin olevan Kalle Svenssonin historia on merkillinen seikkailuhistoria, jossa yhdistyy sotaa, naisia, valtaa ja ihmissyöntiä. Svensson nimittäin kuoli kun hänet pistettiin elävältä ja paistettiin lounaaksi.

Kalle Svensson syntyi joskus 1700-luvun puolella ja oli 1800-luvun alussa aikuinen mies. Hän oli merimies, mutta oli ainakin hetken aikaa myös merirosvo. Etelämeren vuodet alkoivat 1807 kun Svensson saapui merirosvoaluksella Etelämerelle. Hän saapui Tongan saarelle, josta jatkoi myöhemmin matkaa Fidzille toisella aluksella, Elizalla.

Purjealus Eliza joutui kesäkuussa 1809 haaksirikkoon Nairai-saaren kupeessa. Eliza juuttui koralliriuttaan. Aluksen lastina oli puutavaraa, 40 000 espanjan dollaria ja paljon aseita. Svensson otti alukselta aseita ja muuta tavaraa ja souti kanootilla muutaman miehen kanssa Fidzille.

Svensson oli aiemmin opetellut Fidzin kieltä ja kun he saapuivat saarelle, ottivat saarelaiset vastaan heidät hyvin. Kalle tituleerasi itseään ”saaren valkonaamaksi”. Hän kertoi saaren päälliköille, että hänellä oli aseita ja niiden avulla hän tekisi heimosta vaikutusvaltaisen.

fidjikrigareNiinpä Svensson alkoi opettaa saarelaisia ampumaan ja kohta olikin sisällissota pystyssä. Muilla heimoilla oli aseinaan vain keihäitä ja kiviä, joten tuliaseilla saatiin hyvää tuhoa aikaan. Kuolemaa ja tuhoa kylvettiin urakkatahdilla. Kalle oli hurja mies ja saikin lempinimen ”Savage”- raakalaismainen.

Lopulta Svensson sai jonkinlaisen päällikön statuksen. Hänellä oli useita naisia, joiden kanssa hän sai lapsia. Kalle opetti lapsille Ruotsia ja ainakin vielä joskus 1800-luvun loppupuolella saarella asui edelleen ihmisiä, jotka osasivat vanhaa ruotsia.

Kalle oli nyt siis päällikköasemassa, mutta mikään ei ole ikuista. Syyskuun 9. päivänä 1813 muutamia vihollistaistelijoita yllätti Kallen ja 60 tämän miestä takaapäin. He onnistuivat kiipeämään pienelle kalliolle turvaan, mutta peli oli ohi. Kaikki miehet tapettiin ja keitettiin ruuaksi ja syötiin pois. Hävinneen kohtalo oli kova. Osalta miehistä vedettiin lihaa irti elävänä.

Kalle Svensson nousi siis Fidzin päälliköksi, teki useita lapsia saarten naisten kanssa, jotka olivat hieman kanta-asukkaita vaaleampia aateleita. Lopulta väkivaltainen mies sai väkivaltaisen lopun ja päätyi lounaspöydän pääruuaksi. Osasta hänen luistaan tehtiin neuloja, joilla ommellaan purjeita.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

10 thoughts on “Kalle Svensson – mies, josta tuli melkein Fidzin päällikkö, mutta päätyi lounaaksi

 1. Frankfurtin koulun mukaan ainoastaan kalpeanaama voi olla ilkeä, tässä tuli esille että myös Tyynenmeren alueen ihmiset ovat voineet olla hyvin ilkeitä ja raakoja.

  1. Keski-Amerikan intiaanit pyrkivät kaikki alistamaan ja orjuuttamaan toisensa. Mutta vain espanjalaiset olivat pahiksia. Afrikkalaiset tekivät täsmälleen samaa ja meno jatkuu osittain vieläkin. Maailmanhistoria on vahvimman oikeutta, mutta rikollista se on vain länsimaiden kohdalla. Syyllisyyttä ei missään määrin vähennä se, jos on itsekin ollut alusmaa, kuten Suomen alue.

   Kai tästä voisi oppia sen, että älkää syökö kanssaihmisiä – se on kulttuurista omimista.

 2. Olikos tämä kaveri siis Peppi Pitkätossun Efraim-isän esikuva: sen väkivahvan ruotsalaisen merimiehen josta tuli Etelämeren saarelle peräti neekerikuningas?

  1. Peppi on minulle muodostumassa kovaksikin luuksi! Ruotsin megasuvakit yllyttävät vihaan ja kirjojen ja muun materiaalin polttoon ja hävittämiseen. Onneksi meillä on peppi dvd levyjä ja kirjoja. Koska muumit on hävitetään? Mörkö? Onko se muhamettiläinen?

   1. Tuli tuossa pelattua Afrikan tähteä ja hieman ihmetyttää, miten kukaan ei ole siitä pahastunut. Kolonialistit kaivelevat Afrikan rikkauksia! Liekö sillä on merkitystä, että rosvot ovat ei-afrikkalaisia.

    Vähän houkuttaisi kokeilla saisiko oikeista naruista vetämällä lietsottua kansanliikkeen peliä vastaan. Riittäisikö pieni vihje jollekin etnotutkimuksen laitokselle ja sitten mentäisiin?

 3. Kalle oli aikaansa edellä.

  Meidät muut ”paistetaan ja syödään” vain eri kastikkeella.

  Päättäjiemme vahvalla tuella toki.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.