Lapin Perussuomalaiset: Kaivannaisvero otettava käyttöön

0

28.05.2018

Perussuomalaisten Lapin piiri ry:n kannanotto

Lapin talous nojaa metsään, matkailuun ja malmiin. Kaivannaisteollisuus klustereineen on tulevaisuuden ala sekä vientieurojen tuojana että työllistäjänä.

– Talvivaaran ja Nivalan Hituran ympäristöongelmien myötä asenteet kaivannaisteollisuutta kohtaan ovat koventuneet aiheetta. Poliittisten päättäjien on pidettävä jalat maassa – Suomessa on kymmenkunta kaivosta, jotka ovat hoitaneet ympäristöasiat mallikkaasti, kertoo Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Kalervo Björkbacka.

Malmikaivoksista paria lukuun ottamatta ovat ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden omistuksessa. Suomi on tyytynyt välillisiin hyötyihin, kuten kaivosalan palkkatuloista saataviin veroihin. Muualla maailmassa kaivosyhtiöt maksavat yleisesti rojalteja eli käyttöoikeuskorvauksia, jotka voivat jakaantua valtion, paikallisyhteisön (kunnan) ja maanomistajan kesken. Kaivannaisverot tai rojaltit eivät ole olleet kynnyskysymyksenä kaivannaisyhtiöille. Useassa maassa tällainen vero on käytössä.

Perussuomalaisten Lapin piiri esittää kaivannaisveron käyttöönottamista. Nämä tulot on suunnattava siihen kuntaan missä kaivosalue sijaitsee. Suomen kaivoslain mukaan kaivosalueen maanomistaja saa vuosittain 0,15 % hyödynnetyn malmin arvosta louhintakorvauksena, eräänlaisena rojaltina, sekä 50 € hehtaarilta. Nämä korvaukset ovat riittämättömiä. Yksityisiä maanomistajia on ollut vähän korvauksen piirissä, koska yleensä kaivosyhtiöt nimittäin pyrkivät hankkimaan kaivosalueet omistukseensa, jolloin ne vapautuvat korvauksien maksamisesta. Kehittyneissä rojaltijärjestelmissä käyttöoikeuskorvauksista ei pääse eroon maakaupoilla. Valtiolle ja kunnalle maksettavat vuotuiset rojaltit on tyypillisesti sidottu yhtiön louhimien malmien arvoon tai niistä saatuihin voittoihin.

– Meille perussuomalaisille on tärkeää Lapin kuntien elinvoimaisuuden turvaaminen. Jokainen voi ajatella mitä esimerkiksi Sodankylä, Kittilä tai Meri-Lapin alue olisikaan ilman kaivannaisteollisuudesta saatuja hyötyarvoja. Kuitenkin kaivannaiskunnille tuleva korvaus louhinnasta on riittämätön ja se tulee saattaa oikeudenmukaiselle tasolle, toteaa Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

9 thoughts on “Lapin Perussuomalaiset: Kaivannaisvero otettava käyttöön

 1. Niin pitää muistaa se, että nykyisin Suomi on lähinnä raaka-ainevarasto kv teollisuudelle. Kuten muutkin Afrikan dystopiat. Kaivannaisvero tosin tulee koskemaan vain yksityisen sektorin työntekijöiden nenälöydöksiä ja sekin arvioverotettuna omaisuustulona.

 2. Järkevintä olisi mikäli valtio perustaisi omat kaivosyrityksensä ja jakaisi omistajuuden 51% valtiolle ja 49% yksityisille sijoittajille perusteella.

  Tämä malli takaisi sen että kaikki maaperästä kaivettu malmi, uraani, kulta tai hopea hyödyttäisi koko kotimaata kerralla. Kuitenkin sillä tavalla ettei kyseisistä yrityksistä tulisi tehottomia suojatyöpaikkoja yksityisen omistajien ansiosta jotka peräisivät lisää tehokkuutta ja maksimaalisia voittoja sijoituksensa vastineeksi jonka ansiosta kyseiset kaivokset saataisiin pystyyn.

  Tuo 1% valtion ylivoimaa kuitenkin pitäisi huolen siitä ettei touhu lähtisi käsistä vaan valtiolla olisi viimeisenä korttina se kuuluisa ”Viimeinen sana”.

  – 49% sijoittajista saisivat rahalleen vastinetta ja olisivat tyytyväisiä.

  Mikäli systeemi olisi tuollainen kuten sen kuvailin niin sitten voisin jopa hyväksyä sen että valtiolla olisi oikeus pakkolunastaa maanomistaja ulos mailtaan (Tai antaa sille vaikka osakkeita?) mikäli sen alla olisi jotain uraania tai vastaavaa jota hyödyntää.

  Ei millään pahalla mutta ei yksi ”Perämetsän Petteri” voisi ehkäistä omalla jääräpäisyydellään sitä että Suomi voisi tehdä useita miljardeja vuosittain jo pelkästään yhdellä suuremmallakin kaivoksella mikäli omistajarakenne olisi tuo.

  – Siinä voin olla samaa mieltä että nykysysteemi on väärin, sairas ja suomalaisille ei jää mitään käteen kotimaansa maaperän rikkauksista mikä on erittäin väärin.

  1. Muuten hyvä, mutta ei hyvä. Onhan tuo nähty millä kiimalla myydään kaikki mahdollinen ja tuottava osakeyhtiö vasta sellainen on. Autokatsatus, sähkönsiirtoverkko lannoitteet jne.

   1. No se taas johtuu Suomen korruptiosta ja siitä ettei kansa sitä vastaan edes yritä kamppailla.

    Sama juttu kuin Mamutuksen kanssa… Porukka on hiljaa, ei osoita mieltään eikä käytä kansalaisoikeuksiaan tarpeeksi asioiden muuttamiseksi vaikka Suomessa ne kansalaisoikeudet silti yhä ovat olemassa toisin kuin monessa muussa maassa?

    Helppo aukoa päätään mm. Venäläisille siitä miten heidän maassaan tehdään samalla tavalla ”diilejä” vaikka sitä samaa tapahtuu Suomessakin aivan jatkuvasti.

    Sama kansa sitten lisäksi äänestää samat rosvot valtaan joka kerta uudelleen ja uudelleen joten kyllä kyseinen Suomen ongelma on ihan valtaosan ihmistä omaa syytä alusta loppuun asti. Katse peiliin.

    Kun kysyy suomalaiselta: ”Onko Suomessa korruptiota?” Niin kauhea selitys tulee ”Joo ei meillä…” – Koska ihmiset ajattelevat korruption tarkoittavan sitä että maksat ylinopeussakkosi poliisille käteisellä tien syrjässä? Koko käsitys korruptiosta on täysin väärä ihmisten mielikuvissa ja jostain kumman syystä on aina pakko koettaa näytellä ulospäin sitä miten ongelmia ei mukamas ole Suomessa?

    Miettikääpä sitä mikäli esimerkiksi vaikka noiden sähkönsiirtoverkkojen suhteen olisi noussut massiivinen haloo, poliisille olisi tulvinut tutkintapyyntöjä ja Helsingissä olisi ollut kadulla vaikka 10 000 mielenosoittajaa?

    Joka ainoa instituutio ja laitos mitä löytyy ta mikä edes hieman asiaan liittyy, olisi laitettu tulvimaan oikeusoppineiden kansalaisten tekemiä valituksia ja selvityspyyntöjä?

    Olisikohan sillä tullut muutosta?

    – Poliitikot on pistettävä pelkäämään vastareaktioita koska muuten nämä rosvoavat kaiken minkä irti saavat kun tietävät ettei kansasta ole mihinkään.

    Yksinkertaisesti 80% Suomen kansasta on täysin kelvottomia äänestämään yhtään mistään, koska näillä ei riitä ymmärrys, oppineisuus eikä kyseinen väki edes halua seurata politiikkaa tai yhteiskunnallisia asioita.

    1. Niin,

     Haluaisin vielä lisätä ja täsmentää tuota ”vastareaktiota” että sillä nimenomaan viitasin LAILLISIIN VASTAREAKTIOIHIN ettei nyt vain kukaan palstan ulkopuolinen tarkkailija keksisi vääntää tätäkin asiaa tahallaan joksikin muuksi.

 3. Joissain maissa tämä ”kaivannaisveron” taso määritellään aina vuosittain per kaivos, kaivetun malmin maailmanmarkinahinnan mukaan ; jos malmin kysyntä ja sitä kautta myös hinta on kova, niin hiukan nostetaan että voidaan sitten laskea jos malmin hinta alenee, niin että kaivoksen ei tarvitse lopettaa toimintaansa näiden maksujen takia.

  Järkevä systeemi. Suomessa tällaiseen ei varmasti kyetä, syy : kepu ja lestaveljet joiden valta-alueilla suurin osa kaivoksista sijaitsee : niin kauan kun he kuvittelevat saavansa jotain hyötyä ja estävänsä hyödyn muilta, niin nykyisellään säilyy asiat.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.