Paperittomien terveyspalvelujen kustannukset nousukiidossa

0
addiction adult capsule capsules
Photo by Pixabay on Pexels.com

29.05.2018

Suomessakin muutamassa kaupungissa – ilman laskelmia – läpirummutettu paperittomien ilmaisten terveyspalvelujen tarjoamisen kustannukset ovat räjähtämässä käsiin Ruotsissa.

Viisi vuotta sitten koko Ruotsia käsittävä laki välttämättömän hoidon tarjoamisesta myös laittomasti maassa oleskeleville (ruotsalainen itse maksaa lääkärin kättelemisestäkin terveyskeskuksessa n. 30,- €, (yleiskättely tosin vain reilut 20,- €) on aiheutunut varsinaiseksi kustannuspommiksi.

Maailman korkeimman verotuksen maassa ei kaikki ole halpaa – eivät etenkään ne julkiset palvelut. Tavalliset terveyskeskusmaksut ovat useimpien ruotsalaisten mielestä järjettömän suuria. Esimerkiksi Helsingborgissa sairaan lapsen viemisestä akuuttiin joutuu maksamaan 120 SEK (n. 13 €) ennen kuin ovet akuuttiin – siis varmasti siihen välttämättömään – hoitoon edes aukenevat (!). Normaaleista terveyskeskusmaksuista joutuu pulittamaan vähintään satasen (11,- €) kunnes on yltänyt kunnioitettavaan ja  armahdettavaan 85 vuoden ikään.

Mutta toisille terveyskeskuksenkin taikaovi avautuu iästä ja tuloista riippumatta sekä ennen kaikkea kuluja kaihtamatta:

Paperittomat laittomasti Ruotsissa oleskelevat turvapaikkaturistit (kun karkoituspaperi on taskussa niin näin saanee asian ilmaista  ilman uhkaavaa rikossyytettä?) pääsevät  läpirunnotun lain avulla (”Rätt till vård som inte kan avstå”) jonottamatta hoitoon ja maksutta lääkärille.

Ensimmäisenä kokonaisena vapaavuonna 2014 kulut tästä olivat yksin kolmella suurkaupunkialueella (Tukholma – Göteborg – Malmö) yhteensä 90,2 miljoonaa kruunua eli reilut 9 miljoonaa euroa. Viime vuonna (2017 viralliset luvut SVT:n mukaan) tämä kustannuserä oli noussut jo 196,6 miljoonaan kruunuun eli lähes 20 miljoonaan euroon ja kyseessä siis kulut vain maan kolmelta suurkaupunkialueelta.

Linkistä perussvenssonien terveyskeskuspalvelujen hinnat esimerkiksi Helsingborgista:

Patientavgifter

Advertisements

10 thoughts on “Paperittomien terveyspalvelujen kustannukset nousukiidossa

 1. Parhaan kuvan terveyspalveluista saisi, jos tutkisi (Ruotsiin myytävien) terveysmatkojen hintaa pakolaisten kesken käytävässä kaupassa.

  — Pakolaisten omat matkatoimistot järjestävät viisumit, passit, työluvat, kuljetukset, vaativankin hoidon vaikeisiin sairauksiin ja mitä vain. Kun vaan ostajalta löytyy rahaa, muuta ei kysytä.

  Itse tutkisin jonkin yleisen, mutta kalliisti hoidettavan sairauden hoitomatkan hintaa eri Euroopan maihin. Jos Ruotsi on halvempi kuin muut, silloin kysyntä kohdistuu sinne.

  Näitä markkinoita kannattaisi seurata säännöllisin hintakatsauksin. Täältä saa parhaan kuvan meneillään olevasta trendistä. Siitä mikä palvelu on nousussa, mikä laskussa. Minkä hinta nousee, minkä laskee.

  1. Ilmaista hoitoa on vaikea voittaa – millään hinnalla..
   Muuten Ruotsi myönsi 2017 oleskeluvan kolme kertaa suuremmalle määrälle kuin Suomi, Norja ja Tanska yhteensä, eli pikkuhiluja nuokin kulut ”in the big picture”..
   Mutta jostakihan nuokin miljoonat ovat pois – joka tapauksessa..

 2. Suomen veripalvelukin laskuttaa ~900e jokaisesta tutkittavasta verinäytteestä. Sen sijaan että verinäytteet tutkittaisiin kuten ennen, paikallisessa terveyskeskuksessa, ne viedään keskitetysti aluesairaaloihin ja tutkitaan sielä. Kyllä on lääkärit osanneet tehdä itselleen kunnon Sammon. Yhteiskunnan rahoilla hankitaan laitteet eikä sen jälkeen kukaan pääse määrittelemään ”voiton maksimintia”.

  Montakos koeputkea verta otetaan jokaisesta matusta? Entäs suomalaisista?

 3. Ei voi muuta sanoa kuin että vihervasemmistolaisuus on mielisairaus! Sosiaalidemokratiassa on sentään järkeä niin kauan kuin tulonsiirrot koskevat vain omaa sisäryhmää, mutta nykyiset internationaalit vasemmistolaiset saisi kaikki taluttaa montun reunalle. Ei maailma toimi niin, että omalle sisäryhmälle suunniteltua hyvinvointia jaetaan koko maailman kesken. Saatana!

  1. Mihin unohtui kokoomus joka on ollut yhtälailla mukana järjestelemässä näitä ilmaisia palveluita? -eli siirtämässä rahaa omille muurariveljilleen.

   1. Orpon ja sipilän kaverit hyötyvät samaan tapaan kuin VOK bisneksessä. Suuri kusetus on naamioitu humaanin auttamisen savuverholla.Maksat joka kerta 40-50 € kun käyt kätelemässä muuta kuin TK-lääkäriä apua saamatta. Näille loisjoille tuodaan kaikki valmiiksi eteen ja valittavat heti jos palvelu ei miellytä sillä seurauksella että pääsevät jonojen ohi. Työssä käyvät, aamulla kannatais aina miettiä mihin osa päivän tienesteistä menee. Onko niitä iloisia veronmaksajia enää, tuskin.

 4. Ruotsi se onkin kärjessä monessa: tuli taas jääkiekkoilun maailmanmestaruus, on maailmanmestaruus myös korkeimmissa veroissa ja asiaan liittyen – kuin sokerina tai pillerinä pohjalla – kantaruotsalaisille koko Euroopan pisin jonotusaika syöpähoitoon..

 5. Minä ja vaimoni päätettiin,että vaimoni kuuluu kaikille etenkin muslimiäijille.Minä voin vetää käteen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.