Libanonin pakolainen päivittelee: ”Taasko tämä pitää kokea?”

0

IMG_3263

30.05.2018

Emilio Zeidan on Ruotsin Hässleholmissa asuva Libanonin pakolainen, jolle kotiutuminen Ruotsiin on onnistunut hyvin, on perhe, on työpaikka, ei rötöstelyrekisteriä – mutta tästä huolimatta Emilio on huolissaan. Keskustelimme toukokuun lopussa kaverin kanssa Ruotsista, ravihevosista ja muistakin rakkaista.

Haastattelin miestä hänen työpaikallaan ja PT-median pomo meinasi, että olisi paras julkaista ihan suorana haastatteluna – eli tässä vähän erilainen tarina.

Emilio saapui Ruotsiin aikuisiän kynnyksellä 21-vuotiaana joulukuun 20. päivänä vuonna 1985 – eli yrititkö tulla alaikäisenä ”ensamkommandena” yksintulleena?

”En muista, että tuota termiä olisi ollut edes olemassa 1980-luvulla. Muistan, että oli kylmää ja pimeää, mutta parempi sekin kuin täysi sotatila Libanonissa, missä isäni oli jo saanut surmansa”

Mitä muuta muistat saapumisestasi?

”Meidät kuljetettiin Tyringen pakolaiskeskukseen, ei mikään suuri ja meitä oli ehkä 30-40, lähinnä libanonilaisia, palestiinalaisia, irakilaisia ja näistä viimeksi mainituista näki jo heti, että nämä ihmiset olivat täysin rikki – eli ei mitään toivoa, että olisivat edes joskus hyödyksi uudelle kotimaalleen.”

Sinulla on työpaikka, olet pärjännyt panoksellasi Ruotsissa itsenäisenä jo muutaman vuosikymmenen ajan. Sinulla on perhe, lapsia, olet saanut äitisi ja siskosikin viihtymään täällä, mutta et ole ihan tyytyväinen itse. Mikä vikana?

”Pelkään, että tässä käy samalla tavalla kuin Libanonissa. Kotimaani oli koko Lähi-Idän demokraattisin, avoin, moniarvoinen maa missä enemmistö oli kristittyjä ja maa menestyi hyvin taloudellisestikin aiemmista sisällisodista huolimatta.  Kun Jordanian kuningas potkaisi terroristijärjestönä kunnostautuneen PLO:n pois maasta, otimme nämäkin pakolaisina avosylin vastaan. Siitä se sekasorto vasta alkoi: Beirutista tuli nopeasti kansainvälisen terrorismin keskus. Nyt nämä keskenäänkin riitelevät muslimiryhmät ovat jokapäiväisessä katukuvassa myös täällä Hässleholmissa, paikallinen rukoustilakin poltettiin juuri – ei tämä lupaa hyvää..”

Mutta itse olet onnistunut kotiutumaan hyvin. Oliko se Tyringen (viereinen pikkukaupunki) vastaanottokeskus hyvin toimiva kotouttamisessa?

”Ei sillä ole mitään tekemistä minun kotoutumisen kanssa. Olen saanut kunnollisen kotikasvatuksen ja hyvät lähtökohdat koulusta. Kävin näet maroniittien koulua, avoin, ilmainen koulu missä kova kuri, hyvä järjestys ja hyvät opettajat. Vaikka koulu oli siis kristillinen (maroniitit ovat katolisiin kuuluva Libanonin vuoristoalueiden ns alkuperäiskansa – toim.huom.), niin siellä annettiin opetusta myös muslimien lapsille. Kuten sanoin, mekin uskoimme monikulttuuriin, mutta ei se näytä toimivan. Missään.”

Kuulut itsekin tähän maroniittisen kristittyjen ryhmään – mikä heidän tilanteensa on Libanonissa tänään?

”Vaikka meillä oli ensimmäiset vapaat parlamenttivaalit 10 vuoteen aivan vast’ikään, niin koko maan tilanne on sekin huolestuttava, ei yksinomaan kristittyjen. Iran on (sen jälkeen kun syyrialaiset aikoinaan ajettiin maasta pois) vahvistanut asemiaan lähettämällä miehiä, aseita että ostamalla maata siinä määrin, että tämä jouduttiin kristittyjen alueella lailla kieltämään. Ja aivan pikkuasioista ei ole kysymys, sillä ihan luotettavien arvioiden mukaan maahan on saapunut 1,2 miljoona shiia-muslimia Iranista. Siksi kai he voittivat vaaleissakin..”

Mies naurahtaa asialle, mutta hivenen väkinäisesti. Hän kertoo myös tapauksesta koulussa, missä hänen tyttärensä joutui ahdistelun ja kiristyksen kohteeksi – eikä Ruotsin koulu tehnyt asialle mitään. Emilio otti asiaan omiin käsiinsä ja sopi asian omalla tavallaan.

”Olen hyvin sopuisa, Sotia kokeneena ja nähneenä aina diplomatian puolella.”

Entä jos tämä tilanne ei olisi rauennut – siitähän olisi voinut tulla ongelmia?

”Ei siitä mitään ongelmia voinut tulla. Kiusaajille olisi tullut vain loppu.”

Vaihdan varovasti puheenaihetta ja palaan vaaleihin ja Libanoniin. Teillähän on se erikoinen vallanjako, presidentti aina kristitty, pääministeri sunnimuslimi ja parlamentin puhemies shiia. Toimiiko tämä?

”Sehän on vain silmänlumetta: vain kristittyjen edustaja valitaan vaaleilla. Islamilaisten paikoilla on istunut aina sama jäbä aikojen alusta, eikä kukaan tiedä tarkkaan mitä heidän agendaansa kuuluu. Päällisinpuolin asiat ovat kai aika ok. Tilanne on kuitenkin niin tulehtunut, että edes väestönlaskentaa ei haluta tehdä. Iranhan on tukenut shiia-mielistä Hizbollahia kaikin tavoin, että he ovat jo enemmistönä maassa millä hyvänsä tavalla asiaa tarkastelee. Kun maan presidentti räjäytettiin autossaan hengiltä 2005, niin kristityt kiristivät otteitaan ja heille luotiin joitakin erikoisoikeuksia. Mehän olimme selkeä enemmistö maassa ennen kuin aukaisimme rajat moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden nimissä.”

Kaipaatko takaisin Libanoniin?

”Joka ikinen päivä.”

Hän lisää, että muutto takaisin on kuitenkin mahdottomuus. Vanha työpaikka, kenkätehdas Beirutin kupeessa on jo aikoja sitten räjäytetty pirstaleiksi, suurin osa sukulaisistakin löytyy nyt Ruotsin ohella vain Australiasta.

”Muutetaanko sinne? Tai Portugaliin? Jonnekin missä tämänkaltaiselle maahantunkeutumiselle ei ole annettu edes pikkusormea?”

Mutisen jotakin Puolasta ja Unkarista ja mietin samalla, että onko todella näin, että yksi tavallinen – joskin varsin riski ja kokenut – maahanmuuttajasuutarikin ymmärtää maailmanmenoa paremmin kuin useimmat hänenkin verorahoillaan elävistä Ruotsin ja koko EU:n poliitikoista?

 

Advertisements

13 thoughts on “Libanonin pakolainen päivittelee: ”Taasko tämä pitää kokea?”

 1. Emilio on hyvä mies, mutta mikäli hyvät ihmiset pakenevat omista kotimaistaan niin ne vähemmän hyvät saavat maansa itselleen. Jos kaikki suomalaiset olisivat lähteneet pakoon viime sotien aikana niin Suomi olisi lakannut olemasta. Ymmärrän täysin miksi Emilio lähti pakoon, mutta parempi vaihtoehto olisi jos hän ja hänenkaltaisensa olisivat laittaneet Libanonin kuntoon ja vaikka ajaneet muslimit pois.
  Mikäli antaa periksi/pakenee niin silloin pahat ihmiset voittavat.

  1. Saako Libanonissa maahantunkeutuja äänestää ja asettua ehdolle verorahoja tuhlaamaan kun on muutaman kuukauden lonninut paikkakunnalla kuten Suomessa?
   Järjestyykö sielläkin maahantunkeutujalle kansalaisuus automaattina 4 vuoden ilmaisen elätyksen ja valittamisen päätteeksi?
   Suomaliastako seuraava ”Libanon”?

  2. Se on vaan semmoinen homma, että Suomessa oli silloin erilaista. Jos sota-aikaan ja sitä ennen 90% kansasta olisi äänestänyt semmoisia valtiaita, jotka olisivat tilanneet Stalinilta puna-armeijan raiskaamaan lapsia, ei rajalla olisi ollut ketään vastassa. Tai no, Wuolijoki tietysti kyltin kanssa ”meillä saa raiskata”.

   Libanon päätti tuhoutua, joten se tuhoutui. Ei Torniossa ole ketään ampumassa pakolaisia, eli mekin olemme päättäneet tehdä kollektiivisen itsemurhan. Valtio ei myöskään jaa aseita tietääkseni, eli T ei ole missään tapauksessa ajamassa muslimeja pois. Pata kattilaa soimaa.

 2. Libanonin tarina kristitystä maasta islamistien rellestyskentäksi muutumisineen on pala historiaa joka toimii varoittavana esimerkkinä eurooppalaisille. Kun ne rajat avataan alkuperäiskansaa huomattavasti isommille väestömassoille naivista auttamisen ilosta, niin alkuperäiskansa joutuu taistelemaan hengestään. Lopulta se jos Emilio olisi jäänyt taistelemaan, tuskin olisi lopputulosta muuttanut. Maahan ei olisi pitänyt päästää tuholaisideologian kannattajia sellaisia määriä, että pystyivät luomaan valtion valtiossa.

  1. Puten kanssa täysin samaa mieltä.

   Tämä Kari Ilmarisen julkaisema haastattelu ansaitsisi saada näkyvyyttä myös valtamediassa, jotta sokeimpienkin naivistien silmät aukenisivat. Sehän toki on mahdoton toive, kun valtamedian sokeat toimittajat haluavat vielä pidellä lappuja muidenkin silmillä.

   Aika jännää on se, että pitkään Ruotsissa hyssytellyt valtamedia on ruvennut silloin tällöin avartamaan kansalaisille näkymiä todellisuudesta, mutta täysin aivopesty kansa ei vielä ymmärrä tilannetta. Lisäksi suurin osa ruotsalaisista ei halua kuunnella maahanmuuttajia, jotka puhuvat tällaista asiaa. Heille tärkeintä on pysyä syrjässä ja välttää rasistin leimaa.

 3. Jokunen vuosi sitten näin turkkilaisen haastattelun. Hänkin oli suutari. Oli muuttanut Ruotsiin, Malmöön, joskus 70-luvulla. Oli aqikeissa muuttaa jonnekin, ehkä Turkkiin, koska Malmö ei ollut enää sellainen paikka, jossa voi asua, koska islaminuskoiset olivat sen pilanneet. Näin siis jokunen vuosi sitten. Nykyään se on huonommassa jamassa.

 4. Jälleen kerran hyvä ja opettavainen tarina jota suvakit tietenkin inhoavat.

 5. Tämä islaminuskoisten maahanmuutto Eurooppaan on selkeä Euroopan vasemmistojen keino saada enemmän valtaa omissa tavoitteissaan,kuin mitä suhteellinen poliittinen voima antaa. Poliittinen yleisilme esim.suhtautumisessa Israelin/Palestiinalaisten kysymykseen on varsin samantapainen. Israelille ei juurikaan heru virallista myötämieltä Euroopan valtioilta. Vain USA on Israelin myötääjä ja tukija. Niin tulisi olla meidänkin, eikä toimia halvan kaksinaamaisesti vuodesta toiseen. Tosin, Intiassa ja muuallakin Aasian siinä osassa islamin vallantavoittelu on ollut vieläkin härskimpää. Jotkut kansallisuudet siellä ovatkin saaneet tarpeekseen ja tehneet lopun muhamettilaisten aikeista. Libanonin tapaus on ollutkin vuosikymmeniä esimerkkinä meille kristityille maille ottaaksemme opiksi, mutta eipä ole vain mennyt perille, vaan ”hyödylliset idiootit” ovat aina saaneet äänensä läpi parlamenteissa ja päätösten järjettömyys on käsinkosketeltavaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.