Tanskassa uusvanha ryhtiliike lomamatkailuun sosiaalipetoksella

people running near seashore at daytime photo
Photo by Oliver Sju00f6stru00f6m on Pexels.com
01.06.2018

Kööpenhaminan Kastrupin lentokentällä on keväällä aloitettu erikoiskontrolli Schengenin alueen ulkopuolelta saapuvilta lomailijoilta. Eikä kysymyksessä ole tulli, ei huumepoliisi eikä edes rajavartiosto vaan maan Työvoimahallinnon viranomaiset.

Kontrollin tarkoituksena on rajoittaa Tanskan kansalaisuuden saaneiden lomamatkailua lähtömaissaan – ei siksi, että siinä olisi sinänsä jotakin rikollista, vaan siksi että matkailu tapahtuu samaan aikaan kun uustanskalaiset turistit nostavat työttömyysavustuksia ja muita sosiaalitukeja.

Kysymys on siis siitä, että erilaisia tukia, päivärahoja tai työttömyyskorvauksia väärinkäytetään. Työnhakijoiden pitää Tanskan sääntöjen mukaan olla työmarkkinoiden käytettävissä – eli pitkät ulkomaanmatkat on ilmoitettava etukäteen, jotta päivärahat ja muut korvaukset tuolta ajalta voidaan keskeyttää. Samat säännöt koskevat luonnollisesti myös kantatanskalaisia.
Maaliskuun ja toukokuun aikana yli 600 lomailijaa on tarkastettu ja joukosta on löytynyt parikymmentä tapausta, joilla raportointi työttömyyskassalle ja/tai kunnan sosiaalitoimistolle oli lomatunnelmissa kokonaan ”unohtunut”.
-Näillä tarkastuksilla on lähinnä ennaltaehkäisevä merkitys. Mielestämme on hyvä lähettää selkeä signaali tämäntapaisen lomailun estämiseksi, perustelee Venstren työvoima-asioiden koordinaattori Hans Anderson (Venstre Tanskassa ei ole vasemmistopuolue vaan lähinnä oikeistoliberaali keskusta- toim. huom.).
Työvoimahallinnon edustajien lausunnon mukaan ennen vuoden loppua tehdään vielä kolmisenkymmentä kattavaa kontrollia Kastrupin lentokentän saapumishallissa. Rangaistuksia tästä sosiaalietuuksien huijaamisesta ei jaeta, vaan jokainen tapaus raportoidaan etuja maksavalle työttömyyskassalle sekä matkailijan kotikunnalle, joille jää näin mahdollisuus sekä tukien takaisinperimisestä että tulevien maksujen keskeyttämisestä. Törkeissä tapauksissa voidaan luonnollisesti poliisi kytkeä mukaan.
Järjestelmää on kokeiltu Tanskassa aiemminkin ja tämäntapaisen lomailun laajenemisen ehkäisemiseksi käytäntö katsottiin tarpeelliseksi ottaa uudestaan käyttöön kuluvan vuoden alussa.

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
1.6.2018 15:37

Laitetaanko web- kauppa pystyyn?
Ehdotan osoitetta:
https://www.halal-kaapu.fi
’uusi naisten vaateverkkokauppa’
Saatavina myös burkat 3- vuotiaasta ylöspäin. Takaamme läpinäkymättömyyden.

Missä minu raha
Missä minu raha
1.6.2018 23:24

Tama on paha rasismi meita kohta jotka tahto kayda kotona.
Teida tehtava on anta minu raha.

huugo
huugo
2.6.2018 06:44

Tanska alkaa olla edelläkävijä ja suunnanäyttäjä Euroopalle kuinka näitä matuja ja sosiaalikoijareita kohdellaan. Ei lupaa pääministeri taloaan muslimeille ym. paskaa. Suomessa somalit osaavat tuon hujaamisen ja ovat Somaleiden korkeakoulun käyneet siihen.