Ruotsi antaa Ruandalle miljoonia kehitysapua – Arsenal kiittää ja kumartaa..

pexels-photo-217622.jpeg
Photo by Oluwaseun Duncan on Pexels.com

06.06.2018

Ruotsin kehitysmaatuesta menee Keski-Afrikassa sijaitsevalle Ruandalle mojova miljoonasumma. Virallisen tilaston mukaan Ruotsi maksoi Ruandalle viime vuonna (2017) rapiat 230 miljoonaa Ruotsin kruunua (n. 22 miljoonaa euroa) – ja hyvyyden sädekehä kiiltää kauniisti.

Englannin Valioliiga-seura Arsenal on puolestaan vast’ikään tehnyt seuran kaikkien aikojen tuottoisimman sponsorisopimuksen pelipaitamainoksesta lyöden liki tuplaten Hyundain Chelsean kanssa tekemän tähän astisen 6 miljoonan punnan (n. 7 milj. €) ennätyksen.

Ja jutun juuri? Jättisopimuksen maksajana Ruandan valtion ”Visit Ruanda” -kampanja.

Ruotsin kehitysapu juuri Ruandalle on ollut aiemminkin enemmän tai vähemmän arveluttavaa. Kymmenen vuotta sitten YK selvitti ruotsalaisille, että Ruotsin maksama kehitysapu käytetään suoraan naapurimaa Kongo-Kinshasan kapinallisten aseistamiseen. Tuki pysäytettiin tuolloin pikkuisen nolona, koska kehitysapu oli tarkoitettu maan köyhyyden kitkemiseen. Eikä SIDA:n mukaan kirjanpitokaan Ruandassa ollut ihan sääntöjen mukaista. Kruunuakaan ei kuitenkaan edes yritetty periä takaisin.

Nyt tasan 10 vuotta myöhemmin Ruanda sponsoroi kehitysapurahoillaan (mitkä muuten eivät yksin edes ihan riitä tähän tarkoitukseen!) Arsenalia, erästä maailman rikkaimmista jalkapalloseuroista. Onkohan tämä sitä köyhyyden kitkemistä tulonsiirroin ja vastuuta jakamalla?

Ehkä Ruotsin sossu-vihreä hallitus on ylpeä tästäkin saavutuksestaan – sentään parempi tukea näin lajin MM-kisojen alla juuri jalkapalloilua kuin sotavarustelua. Ja kaiken lisäksi kehitysapu pysyy eräällä tavalla hyvin linjassaan: Arsenalin tunnettu lempinimihän on ”Gunners” eli ”Tykittäjät”/Pyssymiehet..

 

Lähde:

http://www.goal.com/en/news/arsenal-sign-premier-leagues-biggest-sleeve-sponsor-deal/1sttmo87a4spn10aduyl0zb65t

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article11596361.ab

Advertisements

12 thoughts on “Ruotsi antaa Ruandalle miljoonia kehitysapua – Arsenal kiittää ja kumartaa..

 1. Köyhyyden kitkemiseen, paskanmarjat. Sikävät kuin kanit ja Eurooppa on tukehtumassa kansainvaellukseen. Laittakaa joka savimajaan nettiyhteys että pääsevät jyvälle Euroopan hyvinvoinnista ja ihmeellisestä sosiaaliturvasta koko maailmalle. Myös leopardi hattuiset heimopäälliköt rikastuvat Ruotsin avokätisyyden ansiosta.

  1. ”Myös leopardi hattuiset heimopäälliköt rikastuvat Ruotsin avokätisyyden ansiosta”

   Repesin, oli niin hyvin sanottu 😀

 2. Koskahan nämä päättäjät ymmärtävät että kehitysapuna saa viedä vain petivaatteita ja ruokaa (kuivamuonaa). Kaikki muu pitää maan kansalaisten itsensä tehdä ja rakentaa. Jos nukkuu hyvin ja maha on täynnä, niin sen jälkeen on kykenevä työntekoon. Jokaisen maan pitää vaurastua ja kasvaa omaa tahtiaan.

  Miettikääpä jos -20 luvun Amerikkaan olisi viety nykyaikainen taskulaskin tai pahimmassa tapauksesa läppäri printterillä. Se olisi ollut sellainen kulttuurishokki että koko maa olisi ollut sekaisin ja täynnä lakkoja. Yksi henkilö olisi tehnyt kokonaisen toimistoväen työttömiksi arkistoinnista puhumattakaan, Sama dilemma on kun afrikkaan viedää traktoreita ja kuorma-autoja sekä kokonaisia tehtaita. Niitä ei osata käyttää eikä niiden hyödyllisyydestä ole tietoa.

  Mutta ruoka ja petivaatteet kelpaavat aina. Ja ovat hyödyllisiä maan kehityksen kannalta.

  1. Juurikin näin. Valmet antoi aikanaan kehitysapuna traktoreita kehitysmaihin ja siitä tuli TV:ssa dokkarikin että mitä niillä oli saatu aikaan. Niin ihan itse ne paikalliset kertoivat että nyt on helppo käydä naapurikylässä riiaamassa kun ei tarvi kävellä, kuvassa oli Valmetin traktori ja peräkärryssä 30 onnensoturia levein hymyin. Mutta hommahan kaatusi seinään kun kukaan ei lukenut (tai osannut lukea tai sitten konsultaatioerhe) että öljytkin pitäis tarkistaa niin ne Valmetit leikkasi siellä aavikolla aika nopeasti kiinni. Kukaan ei osannut korjatakaan niin johonkin viidakon reunaan lykättiin kalliit ja noin muutoin helvetin hyvät traktorit. Turha sinne on mitään viedä, kaikki ne tyhmyyksiissän rikkovat, loiset, parasiitit sielläkin.

  2. Kuivamuona tappaa paikallisen maatalouden ja neekerein on pakko muuttaa sankoin joukoin lähimpään asutuskeskukseen. Siellä ainakin lapsille käy huonosti.

 3. Ja ketä tai mitä Suomen kehitysapurahoilla tuetaan?
  Varmaan useampikin leopardinahkalakkinen mies perheineen elostelee niillä rahoilla ruhtinaallisesti, kunnes valta vaihtuu ja seuraava leopardinahkalakkinen mies perheineen elostelee niillä rahoilla ruhtinaallisesti, kunnes valta vaihtuu, ja sitä rataa.

  1. Ei niille sais mitään antaa vaan sanoa että tehkää kaivoja, peltoja, kasvattakaa enemmän karjaa (sotii ilmastonmuutosta vastaan lol) ja etenkin tehkää vähemmän lapsia. Jo Roomalaiset osasivat tehdä aqvedukteja (oliko oikea sana?) mutta niikurit ei osaa kun imeä khatia tai vedellä röökiä päivät pitkät, muijat kantaa vedet ja tekee ruoat ja jätkät ei tee muuta kun höpisee paskaa. Itsekin tästä lähden tekemään sokkelin ympärille laudoitusta joka erottaa tulevaisuudessa sokkelin salaojasoran ja nurmikon. Terassin alle suojarimoituksen tein kahtena edellispäivänä. Että on se perkele kun jotkut tekee ja jotkut vaan puhuu paskaa että mitä pitäis tehdä. Afrikkalaisten miesten suosituin puheenaihe siinä pitkin päivää pössötellessä lienee että tekiskö kakaran tai pari lisää niin miten sais lisää apurahaa. Täyttä paskaa koko YK, Unicef ja muut järjestöt jotka ovat noille vuosikymmenet rahaa haalineet ja tulos on nolla tai pahempi, nyt ne tulee tänne koska rahakaivo eli taikaseinä lienee täälläpäin.

   1. Tykkäähän EU-kerjäläisetkin että perseelläänistuminen on työntekoa. Ja nyt kun kaupan edestä on euromanne häippässyt jonnekin muualle tuli siihen takaisin alkuperäkerjäläinen eli puolalainen nisti joka siinä oli jo 5 vuotta sitten. Myy Situation Stockholmia eli kodittomien lehteä ja tykkää myös tekevänsä kovaa duunia. Kun ehdotin hänelle että menisi jonkun polakin rakennusfirmaan (koska on hyvässä fyysisessä kunnossa) niin suuttui ja kiekaisi ”Mitä eikö lehdenmyynti muka ole työtä?!?”

 4. Lööperilandet on maailman tyhmin maa. Ei siitä niin kauhean monta vuotta ole kun Ruotsi vielä maksoi Venäjällekin kehitysapua. Arsenalsta omistaa 2/3 jenkkimiljardääri ja 1/3 venäläinen oligarkki.

 5. Niinhän tuossa jutussa juuri lukeekin: 10 vuotta sitten tuettiin naapurimaan kapinallisia, nyt sitten Arsenalin gunnersseja.. Seuran tämänpäiväisistä omistajista en tiedä, koko seuran toiminta hyvin hajautettu taloudellisessa mielessä Holding-yhtiön alle toisin kuin useimmat muut suurklubeista. Mutta liikevaihto on kova – ja jos tähän menee myös köyhille tarkoitettu kehitysapurahat niin liekö ihan oikosuunnassa? Olisi nyt ostettu mieluummin niitä vilttejä ja kortsuja sinne väliin.
  Mielenkiintoisia kuvioita joka tapauksessa – ajankohtainenkin näin MM-turnauksen alla.

 6. Ja ”Visit Ruanda” kampanja lähtee tällä markkinointirahoituksella varmasti lentoon. Miljoonat eurooppalaiset matkustavat katsomaan kansanmurhan tapahtumapaikkoja sekä kuikuilemaan minkä puskan takaa se ebolasta vertavuotava alkuasukas hyökkää tervehtämään turistia. Mikään ei voi mennä pieleen ja investointi sataa miljardeina ulkomaisena valuuttana leopardihatun kassaan. Boko Haram unohtus.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.