Sture Bergwallin tapaus päätökseen

Thomas-Quick-Sture-Bergwall
25.06.2018

Ruotsin kummallisin rikostapaus saanee pikkuhiljaa päätöksen kun Oikeuskanslia eväsi leikkisarjamurhaaja Sture Bergwallin alias Thomas Quickin 15 miljoonan kruunun vahingonkorvaukset.

Koko ihmeellinen tapahtumasarja lähti liikkeelle 1991, kun Bergwall tuomittiin Säterin vankimielisairaalaan pakkohoitoon useista nuoriin poikiin kohdistuneista raiskauksista, pankkiryöstöistä sekä tapon yrityksestä.
Hullujenhuoneen terapiaistunnoissa Bergwall tiputti pommin. Hän tunnusti 20 murhaa, jotka oli omien sanojensa mukaan tehnyt ympäri Skandinaviaa. Lopulta hänet tuomittiin kahdeksasta murhasta elinikäiseen pakkohoitoon vuosina 1976-1988 tehdyistä murhista.
Ainoa näyttö oikeuden päätöksille olivat Bergwallin omat tunnustukset. Mitään teknistä näyttöä murhiin ei saatu, ts. tuomio tuli pelkistä tunnustuksista, jonka ei katsota olevan riittävä näyttöä langettavalle tuomiolle. Merkillisintä, että yhtäkään tapausta ei viety hovioikeuteen vaan käräjäoikeuden päätökset jäivät lainvoimaisiksi. Sopii kysyä miksi puolustusasianajajat eivät hoitaneet hommaa loppuun.
Bergwallin katsottiin pitkään ainoaksi FBI-asteikolla olevaksi pohjoismaiseksi sarjamurhaajaksi.
Kunnes pakka avattiin taas 2008. Svt haastattelussa Bergwall kiisti kaikki tunnustuksensa. Hän sanoi, että kaikki tunnustukset johtuivat lääkkeistä ja sairaalan ilmapiiristä, joka johdatteli hänet tunnustuksiin. Myös poliisi johdatteli asiaa. Hänen yksityiskohtaiset tapahtumakuvaukset perustuivat lehdistä saatuihin tietoihin ja poliisin johdattelevaan tapaan kuulustella.
Tämän jälkeen Bergwallille myönnettiin 2010 uusintaoikeudenkäynti yhteen tapaukseen. Oikeus vapautti Bergwallin murhasyytteestä, oikeuden mukaan ei löytynyt mitään näyttöä murhan tueksi. Sen jälkeen jokainen murha käsiteltiin uudelleen oikeudessa, kunnes 2013 hänet oli vapautettu kaikista murhatuomioista.
Kun murhatuomiot oli purettu Bergwall anoi pakkohoidosta vapauttamista. Hänelle tehtiin uusi mielentilatutkimus. Sen pohjalta mies päästettiin suljetusta hoidosta avohoitoon. 2014 Falunin hovioikeus vapautti Bergwallin kokonaan sillä edellytyksellä, että tämä ei käytä päihteitä ja osallistuu säännölliseen avohoitoon. Bergwall ei nimittäin kuitenkaan ollut mikään kiltti koulupoika, vaikka kahdeksan murhaa oli juuri kaatunut. Miehen kiinnostus nuoria poikia kohtaan oli luultavasti suurin peruste.
Nyt Sture Bergwall haki Oikeuskanslialta vahingonkorvauksia 15 miljoonaa kruunua (1,5 milj. euroa) siltä ajalta, jonka hän oli tuomittuna murhista, eli ajan jostain 1991 vuoteen 2014 asti. Oikeuskanslia hylkäsi hakemuksen kokonaan. Mitää perusteita asiasta ei ole saatu julkisuuteen.
 

Subscribe
Notify of
guest
4 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Vahingonkorvauslotto
Vahingonkorvauslotto
25.6.2018 19:22

Ihme juttu. Sture ei saanut killinkiäkään mutta muslimien vankina 5 vuotta istunut äijä sai 1,5 milj. kr pyytämättään. Huumesalakuljetuksesta epäilty sai 3,1 milj. kr, puhumattakaan murhasta ja elinkautisesta vapautetusta jepestä joka sai 18 milj. kruunua.

Toisinaan saa, toisinaan sitten taas ei
Toisinaan saa, toisinaan sitten taas ei
25.6.2018 19:27

Perusteeksi sanotaan että Sture olisi kumminkin istunut saman ajan mielisairaalassa anyhow.

jippos123
jippos123
25.6.2018 23:45

Eihän tuolla heeberssillä kaikki inkkarit ole kanootissa. Toki jos on istunut syyttä linnassa niin kai jokin korvaus olisi kohtuullista olkoonkin, että itsehän se itsensä lusimaan puhui. Voi olla, että äijästä kuullaan vielä ja ei välttämättä positiivisessa mielessä.

Aikki
Aikki
26.6.2018 07:00

Jos kerran on tunnustanut teot, niin silloin on syyllinen.