Irlantilaiset reissumatkaajat joka kesäinen ongelma omakotitaloalueilla

_20180626_005835
26.06.2018

Ruotsissa on joitakin sellaisia ilmiöitä jollaisia ei Suomessa tai Virossa esiinny. Yksi sellainen on ”ulkomaiset liikkuvat kansat”, utländska resande folk.

Yksi ryhmä ” liikkuvia” ovat irlantilaiset mustalaiset, ”gibsyt”. Heillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä kotimaisten romanien kanssa.
Irlantilaiset saapuvat mm. Tukholman alueelle samaan aikaan kun ensimmäiset leskenlehdet keväällä. Hyvällä tuurilla saattaa näkeä moottoriteillä kymmenien autojen kolonnia, jotka vetävät asuntovaunuja. Autot ja vaunut ovat Britannian kilvissä. Kolonna koostuu kymmenistä autoseurueista. Useimmiten autot ovat Ford Transit pakettiautoja tai kevyitä kuorma-autoja, joiden perässä vedetään isoja asuntovaunuja.
Kolonnat lyövät leirin pystyyn miten milloinkin. Muutaman vuoden suosittuja paikkoja ovat olleet nurmikentät mm. Barkarbyn tai Bron perukoilla. Ja kuten oheisessa kuvassa Brunnan entisen, nykyään tyhjillään olevan Coop-marketin parkkipaikka.
_20180626_005748
Tällainen kolonna on sietämätön paikallisille ihmisille. Ensinnäkin porukka aiheuttaa tietenkin turvattomuutta. Autoilla kaahataan ympäriinsä ja kaikki jätteet kaadetaan maahan. Muutaman päivän leirin jälkeen alue muistuttaa haisevaa kaatopaikkaa roskineen ja ulosteineen.
Musiikkia huudatetaan yökaudet, agregaatit jylläävät pihalla virtaa autojen välissä pyöriviin pesukoneisiin. Poliisi ei voi mitään. Toisinaan partiot ratsaavat vaunuja ja autoja. Silloin joka kerta takavarikoidaan useita kulkupelejä. Mutta häätötoimet ovat osoittautuneet aika epäonnistuneiksi. Joskus harvoin yksityiseltä maalta saadaan aikaan häätöjä.
_20180626_005817
Porukka hankkii elantoaan mm. tarjoamalla omikotitalojen pihan asfaltointia. Se toimii käytännössä siten, että kun talossa ei ole päivällä porukkaa, alkaa urakkaporukka lapioida vanhaa asfalttia tai laattoja kuormurin lavalle. Kun talon väki saapuu kotiin, vaaditaan jo tehdystä työstä palkkaa ja halutaan hoitaa homma loppuun.
Suurin osa suostuu pienimmän riesan tienä. Jotkut soittavat poliisille. Tosin silloinkaan ei paljoa ole tehtävissä. Kuluvan kesän aikana porukka on ottanut repertuaariin mm. räystäät ja vesikourut. Ne puretaan asukkaan tietämättä ja tarjotaan uutta tilalle.
Muuan Brossa omakotitalossa asuva henkilö koki järkytyksen saavuttuaan illalla kotiin. Talon syöksykourut oli purettu. Pihalla odotteli vaativia gibsyjä. Tehdystä työstä piti saada palkkaa ja uudet juoksut odottivat kuormurin lavalla. Luultavasti varastettu läheisten rakennustyömaiden pihoilta.
Mies soitti siltä istumalta poliisille eikä suostunut mihinkään neuvotteluun rakennusporukan kanssa. Poliisi hääti lopulta agressiivisen poruka, mies teki rikosilmoituksen. Joka ei tietenkään johda mihinkään.
Sai loppukesäksi iltapuuhaa asennella kourut takaisin paikoilleen.

Subscribe
Notify of
guest
8 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kortti
Kortti
26.6.2018 05:08

Esimerkki tapauksen kaltaisessa tilanteessa gipsyjen autot takavarikkoon, kunnes kourut on asennettu kunnollisesti uudestaan paikoilleen.
Mielummin jätetään poliisit asian ulkopuolelle ja käytetään paikallisia apuvoimia.

huugo
huugo
26.6.2018 05:21

Vielä ei Suomessa ole vastaavaa mutta katto ym. porukat alkavat olla lähes samalla tekniikalla liikenteessä. Yksi päivä soitti 3 kattoporukkaa, saatana että piti hermostua viimeiselle sanoa ”sitä sun tätä”

Anonymous
Anonymous
26.6.2018 05:57
Vastaa...  huugo

On noita vaan ollu Suomessakin. Samanlaisia ”katonkorjaajia” ja ”asfalttimiehiä”. Muistan ensimmäiset jutut jo ainakin 15 vuotta sitten Turun seudulta, kun nuo ”mustalaiset” siellä liikkuivat.

Jorma
Jorma
26.6.2018 08:50

Irlannin mustalaiset ovat 100 v. sitten lakkautetun tehtaan työläisten jälkeläisiä, irkkuja eivätkä oikeita mustalaisia. Tehtaan mukana menivät työsuhdeasunnot ja porukka alkoi elää mustalaiselämää, ensin hevosvankkureissa ja myöhemmin asuntoautoissa. Nyt nämä sitten kiertelevät ympäri Eurooppaa. Menisivät pummit töihin ja asettuisivat aloilleen.

Suomi Finland
Suomi Finland
26.6.2018 11:05

Ei jumalauta. Aivan kamalaa roskaväkeä. Porttikielto maahan vaikka olisi paperit viimeistä pilkkua myöten kunnossa. Eihän tuollaisten saa antaa vapaana liikkua kiusaamassa ihmisiä.

Hulluja sekopäitä
Hulluja sekopäitä
26.6.2018 12:11

On niitä irlantilaisia ”leireilijöitä” täälläkin ollut jo vuosia sitten. Ihan mediaan asti pääsivät aiheuttamiensa ongelmien takia

Anonymous
Anonymous
26.6.2018 12:52

Valtio pitäisi laittaa maksamaan tuollaisten aiheuttamat vahingot. Siinä tulisi kohta valtiollekin sitten paineita tutkia vaihtoehtoja moisten karavaanien päästämiselle maahan.

Merkeleen ahterin taakse on helppo päästä vaan ei sieltä poistua
Merkeleen ahterin taakse on helppo päästä vaan ei sieltä poistua
26.6.2018 14:20

Tämä on sitä EUn vapaata liikkuvuutta parhaimmillaan. EU tuo mukanaan pelkkää paskaa mutta silti päättäjämme roikkuvat siinä kiinni kuin hukkuva oljenkorressa.