Oikeus päästi Ilja Janitskinin vastaamaan vapaalta

26.06.2018

Helsingin käräjäoikeus päätti iltapäivällä päästää Ilja Janitskinin vastaamaan vapaalta odottamaan tuomiota. Käräjäoikeus kallistui tällä kertaa syyttäjän kantaan olla vaatimatta Janitskinia pidettävän enää vangittuna kun kaikki syytteet on läpikäyty.

Ilja Janitskin ehti olla vangittuna melkein vuoden viime elokuusta alkaen. Vangitsemispäätös oli hyvin harvinainen, vaikka Janitsinia vastaan oli kaikenkaikkiaan 19 eri syytettä, ovat ne silti rikosoikeudellisesti pieniä. Joissakin tapauksissa, kuten Sanomien vaatimus tekijänoikeusrikoksista kyse on lähinnä vahingonkorvauksista, joita Sanoma haki 75 000 euron korvauksen.

Oikeustalolla oli paljon vastaanottajia ja luultavasti illan mittaan Youtubesta tulee useita livelähetyksiä asian tiimoilta. Olli Heikkilän live on alkanut hetki sitten Rautatientorilta ja sinne odotetaan Janitskinin saapumista.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

8 thoughts on “Oikeus päästi Ilja Janitskinin vastaamaan vapaalta

 1. Tää Iljan oikeusjuttu on osa laajempaa pitkällistä
  kampanjaa jossa yritetään hiljentää tiettyjä asioita
  kritisoivat tahot. Kampanja alkoi vuosia sitten kun
  äärimmäisen hiljaisella liekillä käyvät tahot vihdoin
  ymmärsivät, että internet sittenkin vaikuttaa asioihin.

  Kampanjassa on käytetty tekosyinä netin: pedofiliaa,
  pommiohjeita, terrorismipropandaa, natseja, naisvihaa,
  tekijänoikeuksia, vihapuhetta jne… Mitä ikinä vain
  keksitään jolla kuvitellaan saavan äänestäjät kaventamaan
  oikeuksiaan ja vapauksiaan netissä ja muuallakin.

  Itse aloitin purkeissa (BBS) ehkä n. 1988-89 ja meno oli siellä
  silloin monin verroin rankempaa. Vasta esimerkiksi
  Mestarin ja muiden nousun, aidon avoimen kansalaiskeskustelun
  myötä, herättiin tähän ”vaarallisen vihaan”.

  Vapaa sanankäyttö ei ole aina kaunista ja ylilyöntejä
  saattaa sattua ja ihmisiä ”loukkaantua” mutta on ollut
  todella huolestuttavaa nähdä kuinka valmiita täällä
  ollaan totalitaristisiin keinoihin sen hiljentämiseksi.

  Lehdistökin on ollut mukana sananvapauden kaventamisessa.
  Siellä ei olla taidettu miettiä ihan loppuun asti että se
  saatetaan ulottaa vielä heihinkin. Turvallisuuden takia,
  tietenkin.

  44
 2. Miten MV-lehti voi olla vastuussa siitä, että joku henkilö saa päälleen vihapostia? MV-lehti on tietysti tehnyt jutun, jossa toimittelija saa osakseen rankemman puoleista arvostelua.

  Eihän kuitenkaan voi olla niin, että MV-lehti on syyllinen siihen, että toimittelija saa ei-toivottua palautetta, koska jokainen lukija on vastuussa itse siitä, kuinka MV-lehden juttuihin reagoi. Itselleni ei tulisi mieleenkään alkaa antamaan törkypalautetta edes suvakkitoimittelijoille.

  Lisäksi toimittelijat voisivat välttää vihapostin helposti: heidän jutuissaan pitäisi olla sellainen ote, ettei kehitysmaalaisia suojeltaisi salaamalla rikoksia ja päinvastoin tuotaisiin esiin asia niin kuin se todellisuudessa on. Salaaminen ja syyn sysääminen valkoiselle heteromiehelle on idioottimaisinta mitä toimittelijat voivat tehdä.

  Toinen mielenkiintoinen asia on se, että voidaanko rikoksen katsoa tapahtuneen Suomessa, jos nettisivustoja on päivitetty Espanjassa. Ei voi olla niin, että pelkkä suomen kielen käyttö saa aikaan laintulkinnan, jossa rikoksentekopaikaksi katsotaan Suomi.

  26
 3. En ota kantaa Janitskinin syyllisyyteen mutta kerron vähän faktoja. Väitetyt rikokset kohdistuvat Suomen kansalaisiin ja Janitskin on Suomen kansalainen. Vaikka vain jompi kumpi edellytys täyttyisi, asia voidaan Suomen rikoslain mukaan käsitellä Suomessa.

  1. Entäs tämä pastori Bazaramba? Hän on Ruandan kansalainen ja hänen kansanmurharikoksensa kohdistuivat ruandalaisiin eli kumpikaan edellytys sille että asia olisi pitänyt käsitellä Suomessa ei täyttynyt. Mutta Suomihan ei voinut ottaa riskiä että hän olisi voinut omassa maassaan saada hieman aiheellisemman tuomion.

  2. Eli onko niin, että jos joku suomalainen tekee ulkomailla sellaista, mikä ei juuri siinä maassa ole rikollista mutta Suomessa on, niin voi sitten kotimaahan tullessaan joutua syytteeseen? Näin teoriassa siis… Asianhan pitäisi tulla ilmikin jollain tavalla.

   Eli jos vaikkapa pitää jossain jenkeissä asetta hallussa paikallisten lakien mukaan oikein, mutta Suomen lakien mukaan väärin, niin sitten häkki heilahtaa, jos vaikkapa joku julkkis retostelisi asialla niin, että se päätyisi poliisin korviin. Kummallisia lakeja.

   1. Ei ole näin. Teon pitää olla rikos myös siellä ulkomailla. Klassinen esimerkki on, että jos ajat Englaniissa tien vasenta laitaa, sinua ei voida Suomessa syyttää liikennerikoksesta. Mainitsemassasi esimerkissä on samasta asiasta kysymys eli ei voida Suomessa syyttää.

 4. Bazaramban tapauksessa itsen oli ns kansainvälisestä rikoksesta eli joukiomurhasta josta Suomessa voidaan syyttää ketä vaan joka tänne jostain tulee.

 5. Kiitos, Ilja Janitskin.
  ”Et voi yhdistää pisteitä katsomalla eteenpäin. Voit yhdistää ne vain katsomalla taaksepäin.”

  Kyllä, Ilja voi katsella tänään taakseen, omaa polkuaan, suurenmoista yhden ihmisen taistelua virkakoneiston metallisessa kidassa.

  Tätä polkua Ilja voi katsella ylpeydellä. Tie sananvapauteen on meille kaikille välttämätön, sananvapaus on se ilma, jota hengitämme.
  Jokainen suomalainen (huom. myös suvakit) on Iljalle velkaa nyt jo, riippumatta tulevasta tuomiosta.

  3
  1

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.