Malungin syksyn 2015 suuresta nuotilakosta vain 2 käy töissä

Lakkonuotiolla syksyllä 2015.

Moni saattaa muistaa syksyltä 2015 valtaisan kohun, joka syntyi Ruotsissa kun Malungiin päässeet syyrialaiset ja libanonilaiset ”sotapakolaiset” menivät nuotiolakkoon ja vaativat päästä maaseudulta kaupungin humuun.

Asiasta kirjoitettiin täällä: https://pt-media.org/2015/10/27/sotapakolaiset-nuotiolakkoon-haluamme-isompaan-paikkaan/

Expressen on on etsinyt lakkoilijat ja kysellyt mitä heille kuuluu. Ja mitäpä tosiaan kuuluu henkilöille, jotka ensimmäisenä, turvaan päästyään alkavat vaatimaan parempia oloja. Mukana mielenosoituksessa oli noin 50 sotapakolaista. Expressenin mukaan lähes puolet lakkolaisista on häipynyt maasta ja loput ”työskentelevät kovasti päästäkseen mukaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan”. Lause ei kuitenkaan tarkoita, että töissä pitäisi käydä.

Yhtenä esimerkkinä mainitaan 40-vuotias Kheralla Algmaaldkhail, jonka tausta on hyvin tavallinen. Ensin asuttiin Turkissa ja sitten alettiin sotapakolaiseksi. Ruotsiin lonnittiin Euroopan läpi, mikään muu maa ei kelvannut.

Kheralla kertoo, että kun he tulivat Malungiin niin häntä ”pelotti”.

– Tuntui kummalliselta… kaikki ne puut, ei yhtään ihmisiä. Olinhan sentää paennut sotaa kotimaastani. On selvää, että siinä tuli kontrasti kun tultiin autioon paikkaa, emmekä tienneet miten elämä toimii. Paikassa ei ollut mitään, ei kahvilaa eikä henkilökuntaa, joka olisi auttanut.

Nyttemmin Kheralla on päässyt perheensä kansa Uppsalaan asumaan kolmioon. Työtä ei ole ehditty hakea kun on pitänyt ”opiskella” ruotsin kieltä. Jotain hyvää sentään. Kheralla on rekisteröity Uppsalan kaupungin kirjoihin ”kulttuurifrendiksi” (kulturkompis), jonka tarkoituksena on ”antaa uusruotsalaisille ja ruotsalaisille mahdollisuuksia yhdessä harrastaaa kulttuuriaktiviteetteja”. Kheralla on ollut olevinaan kotimaassaa juristi.

1440.jpg
Kheralla on syyrialainen juristi, mutta liki kolmen vuoden Ruotsissaolonsa jälkeen työtä ei ole jaksettu etsiä kun kaikki tarpeellinen tulee ilman juristointiakin.

Toinen lakkokenraali on eritrealainen Awel Habte. Hän on ollut olevinaan kotimaassaa laboratorioteknikko. Ruotsissa laboratoriohommiin ja työn syrjään ei ole kuitenkaan oikein päästy.

Muuan toinen lakkoilija, 28-vuotias Kelifa, ei ole liki kolmen vuoden Ruotsissa olonsa jälkeen oppinut edes puhumaan ruotsia. Mutta siitä hän on varma:

– Malung oli hirvittävä paikka. Keskellä metsää. Yritän unohtaa sen kokonaan.

Expressen on löytänyt maassaolevat puurolakkoilijat. 22:sta lakkoilijasta vain kaksi käy töissä. Muutama on saanut kielteisen päätöksen ja elämisen tarmo menee valitusten värkkäämiseen.

Expressen

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

14 thoughts on “Malungin syksyn 2015 suuresta nuotilakosta vain 2 käy töissä

 1. Antakaa pirulauta meille töitä mutta älkää vaan herrantähden ottako sitä vaatimusta tosissanne sanoo:

  Itku pitkästä ilosta, pieru kauan nauramasta. Pakollisten pakoloisten pääasiallinen toimi on työstä puhuminen, ei sen tekeminen. Ovat oppineet että työnteosta pitää aina puhua kun reportteri tulee paikalle. Sen jälkeen voi hipsiä takaisin olohuoneeseen kahvinpapuja paahtamaan että saadaan kunnon etiopialaiset sumpit ennen siestaa.

  32
 2. Syyrialaisella lakikoulutuksella ei mitenkään saa hommia Pohjolassa koska oikeussysteemit ja lait ovat kuin toiselta planeetalta. Shariatuomioistuimesta kyllä töitä löytyy mutta se tietää muuttoa Rinkelikylään.

  28
 3. Kauhea kohtalo ollut, puita näytettiin heti ensimmäisenä. Loppuelämä menee koettelemuksesta toipumiseen. Sotaveteraanistatuksen saa vähemmälläkin.

  26
  1. Eikun moottorisaha käteen ja metsätöihin äijät kun puut noin kismittää. Siinä olisi todellinen win-win tilanne. Saisivat purkaa puuangstinsa nuo sotapakolaiset ja samalla yhteiskuntakin hyötyisi.

   10
 4. Ministeri Lindström kertoi jokin aikaa sitten telkkarissa kuinka suomessa vielä selvitetään 2015 tulleiden työllistymistä, selviteltiin myös työllistymismahdollisuutta. Eli, kolme vuotta ei ole riittänyt edes selvittelyihin. Se osattiin kertoa, että kaikkien olinpaikkaa ei tiedetä. Palataan asiaan 10vuoden kuluttua…

  27
 5. Nämä henkilöt on niin kovia vaatimaan että ne nauraa sille itsekkin.

  25
 6. Kherallahan voisi alkaa kiertämään kouluja kertomalla kokemistaan kauhuista (siis Malungissa, ei Syyriassa) – ettei kukaan unohtaisi, ettei sama koskaan enää toistuisi, ettei ketään enää pantaisi diskopallojen välkkeen tavoittamattomiin. Tai sitten vaan tiukkaperseiseksi tankotanssijaksi johonkin vähemmistöklubiin.

  19
 7. Ei se sota, eikä kidutus ja vaino, vaan ne puut. Ruotsiko muka sivistysmaa? Hirveää. Poski on taas märkä.

  20
 8. Kuvan mies voisi elättää itsensä mr- kilpailuilla. Eihän tuossa voi olla minkäänlaista epäselvyyttä. Töihin vaan!

 9. Ruotsissa on ollut viime aikoina suuria metsäpaloja, mm Nackassa Tukholman liepeillä äskettäin. Miksei näitä exklusiivisia luksuslorvijoita voi laittaa sammutustöihin? Ovathan jo sitäpaitsi tottuneet kuumuuteen, tuleen, savuun ja nokeen ja kaipaavat sitä. Miksi he saavat syleskellä kattoon kun kantis sammuttaa ja italialainen tilausajo- vesipommituskone lentelee kalliilla hinnalla?

  14
 10. Itsepä ovat vapaaehtoisesti tänne tulleet. Kotiinsa voi lähteä heti jos ei viihdy, kukaan ei pakota täällä olemaan …Ai niin….mutta täällä ei tarvitse tehdä mitään.. kaikki elämisen tarpeet annetaan ja tarjoillaan ilmaiseksi valmiina eteen.. senkuin vain rennosti oleskelee ja valittaa…. ei ole kiirettä edes ajatella työntekoa. Mitä se muuten on? Kaikkihan on ilmaista täällä.

 11. Myös Suomessa Helsinki ja pääkaupunkiseutu täytyy näistä maalle sijoitetuista ”pakolaisista” lähivuosina.On mistä valita paikkaamaan pääkaupunkiseudun työvoimapulaa ja vartianen on haltioissaan (huutonaurua)

 12. Myydään vartiainen, nakki lindström Ruotsiin konsulteiksi, niin pistävät nuo loisijat superaktiivimalilla ojennukseen. Johan alkaisi karenssia tippua ja rahaa säästyä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.