Ruotsin uusi seksin "suostumuslaki" huomenna voimaan

bear-255597_960_720.jpg

Ruotsissa astuu huomisesta alkaen voimaa kiistelty seksisuhteisiin liittyvä ”suostumuslaki”, samtyckeslagen. Sen perusprinsiippi on se, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos ei, silloin rikkoo lakia.

Laki laajentaa seksuaalirikosten termistöä. Äkkiseltään voi tuntua kummalliselta mitä uutta laki tuo raiskauksen tai törkeän raiskauksen rinnalle. Aiemmin raiskaus-rikoksen täyttymiseen on tarvittu väkivaltaa, uhkaamista, tai uhrin vaikkapa tolkutonta humalatilaa, jota on käytetty hyväksi.
Rikospalkkiin tulee kaksi uutta rikosnimikettä, joita on vaikea suomentaa ymmärrettävästi. Mutta joitain sen suuntaista kuin ”harkitsematon/ arvostelukyvytön/ varomaton raiskaus” (oaktsamt våldtäkt) ja ”harkitsematon/ arvostelukyvytön/ varomaton seksuaalinen häirintä” (oaktsamt sexuell övergrepp).
Näillä tarkoitetaan jotain sellaista, että tekijän olisi pitänyt ymmärtää, että seksiakti ei tapahtunut toisen osapuolen vapaa-ehtoisuudesta.
Tällä hetkellähän emme voi tietää etukäteen millainen olisi konkreettinen tapahtumaketju kyseisille teoille, koska oikeudessa ei ole vielä yhtään ennakkotapausta.
Lainlaatija on tässä yrittänyt laajentaa raiskauksen tarkoittamaan jotain sellaista, että tekijä ei välttämättä ole  tahallisesti raiskannut toista vaan teko on ikäänkuin lipsahtanut. Tekijä ei välttämättä itse tajua, että vastapuoli ei halua seksiä. Näin ollen oikeuksissa tullaan jatkossa luultavasti kyselemään tekijöiltä, että mikä hänet sai uskomaan vastapuolen olevan vapaaehtoisesti mukana.
Lisäksi teko täyttyy kun ilmassa on jonkinlaista painostusta. Konkreettinen teko olisi jotain sen suuntaista, että aikuinen karvanaama alkaa seurustelemaan 16-vuotiaan tytön kanssa ja painostaa tätä seksiin. Tyttö ei haluaisi seksiä, mutta joutuu levittämään jalkansa, jotta kultapallero pysyy tyytyväisenä. Tällaista tekoahan ei aikaisemmin olisi tuomittu raiskauksena.
Maksimirangaisust teoista on neljä vuotta vankeutta.

Subscribe
Notify of
guest
9 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
acc
acc
30.6.2018 21:21

Noin viikko sitten Gates Of Viennassa oli maininta asiasta:
From next Sunday on, the new consent law will apply, and then all intercourse will be forbidden in Sweden — voluntary or forced — which is not preceded by express agreement of consent.
https://gatesofvienna.net/2018/06/need-to-get-consent-from-her-for-sex-theres-an-app-for-that-in-sweden/#more-46060
Samoihin aikoihin muistan lukeneeni muualta, että puhelimiin olisi ladattavissa appi, jolla seksin osapuolet voivat ilmoittaa suostumuksensa ennen yhdyntää. Suostumus tallentuisi jonkin lakifirman tietokantoihin.

acc
acc
30.6.2018 23:32

Samnytt julkaisi 26.6.2018 uutisen ”Nu kan du lämna samtycke till sex i en app”.
https://samnytt.se/nu-kan-du-lamna-samtycke-till-sex-i-en-app/
Apin nimi on Libra. En löytänyt sitä Applen App Storesta. Ehkä appi näkyy vain Ruotsissa asuville.

acc
acc
1.7.2018 01:17

Kun laittaa App Storessa hakusanaksi Samtycke, appi löytyy. Sen nimi on todellakin Libra. Kun sen aukaisee, tulee näkyville kehoitus ”Logga in med mobilt BankID”.
https://www.easypractice.net/sv/apps/har-far-du-samtycke-av-klienter-sa-att-du-kan-hantera-persondata/

Anonymous
Anonymous
30.6.2018 22:14

”joita on vaikea suomentaa ymmärrettävästi”. Jep tämä jos jotain on tullut selväksi, ruotsia (ruotsalaisten mielentilaa) ei voi ymmärtää. Edes kuuden pakko-opiskeluvuoden ja vaasasekoilujen jälkeen. Veikkaan että seuraavaksi tulee että arabiaa ei voi ’-ntää’ muille kielille… Ja taas mennään pienimmän muuttujan mukaan…

Aappa
Aappa
30.6.2018 22:35

Suvaitsevainen näkökulma väkivallantekoon, jos ei lasketa sen kritisoimista – mikä on tietysti sietämätöntä.

huugo
huugo
1.7.2018 06:10

Laki on tehty valkoisille pottunokille, nekkereitä ja lähi-idän ihmeitä tämä ei koske, ne kun nussii edelleen ilman lupaa. Se kun kuuluu ikään kuin uskonnolliseen kultuuriin ja tässä on se taikasana ja pelastus, uskonnollinen.

Isomyy
Isomyy
1.7.2018 14:16

Onko varomaton raiskaus sellainen, mistä jää kiinni?