Sunnuntaiepistola: Kaikki joukolla paheksumaan

36490099_10155870764208542_3861451726846427136_n

Helsingin sanomien muutaman päivän takainen pilakuvakohu on aiheuttanut massiiviset määrä mutinaa ja paheksuntaa. Vanhassa juttusarjassa ”Hehän ovat kuin kaksi marjaa” Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia verrattiin eläinkirjan sikaan.

En oikein ymmärrä tätä paheksuntaa ja kaikenlaisia anteeksipyyntövaatimuksia. Ensinnäkin Helsingin sanomat on yksityinen media ja saa kirjoittaa julkaisuissaan mitä parhaaksi katsoo. Aivan samaan tapaan kuin Pt-media, MV-Media, Iltasanomat tai mikä tahansa yksityinen media. Pt-mediakin on saattanut joskus tehdä hieman mauttomia kuvashoppauksia, joita on paheksuttu. Ihan samalla tavalla Hesarin toimittelijatkin saavat tehdä kuvapareja oman mielensä mukaan.
Jos Hesari kuvaparilla osoittaa jonkinlaista puolueellisuutta, mitä sitten. Edelleen, Hesari on yksityisomisteinen media ja se saa olla niin puolueellinen jutuissaan kuin haluaa. Kuka muka oikeasti on niin naivi, että kuvittelee Hesarin olevan ikäänkuin jotenkin puolueeton media? Sillä on selvä agenda ja poliittinen suuntaus, joten se kannattaa ottaa huomioon.
Pt-mediakin on tietyllä tavalla puolueellinen. Vaikka mitään poliittista agendaa ei taustalla ole, kukaan ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, etteikö ymmärtäisi mikä on Pt-median agenda.
Jos Hesarille ei haeta kuvasta syytettä kiihotuksesta, se on vain hyvä. Nimittäin silloin huomataan kuinka puolueellisesti oikeuslaitos toimii.
Toiseksi en ymmärrä tilannetta, jossa ”valtamediaa” haukutaan naamat punaisina, mutta silti niiden juttuja luetaan ja ennenkaikkea jaetaan sosiaalisessa  mediassa. Ja niitä pidetään ikäänkuin jotenkin parempina lähteinä kuin pienmedioita. Älä jaa ”valtamedian” juttuja ainakaan Facebookissa ja Twitterissä.
Tietenkin medioiden juttuja voi kritisoida, että eipä siinä mitään. Kritiikin vastaanottaminen kuuluu medioiden toimeenkuvaan.  Mutta se märinä mikä Hesarin jutusta alkoi ja jatkuu, on naurettavuuden puolella.
Yle on tietenkin sitten eri asia. Se on valtiollinen laitos ja siltä soisi jotain neutraalisuutta. Mutta joka ei tällä hetkellä toteudu.

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kaarina Virenius
1.7.2018 18:49

Noin on. Mutta kyllä virallista lehteä sitoo sananvapausvastuu, kun julkaisee kaikkien suomalaisten nimissä riippumattomana julkaisuna , käyttää vahvuuttaan väärin. Kuten YLE.

Pertti Grandell
Pertti Grandell
2.7.2018 19:37
Vastaa...  Kaarina Virenius

Just juu mutta jos olisi ollut husu syö paskaa niin rasisti ja oikeusjuttu olisi ollut . jos mainostetaan etiikasta jne. täysin mauton ja vielä kun putte ja trumppi on maailman miehiä tulossa ”neutraaliin maahan”. täyttä paskaa, ei mitään selityksiä että privaatti omistuksessa. kun kerran kirjoitin mv lehdessä että saatanan hs on juu###jen lafka tuli bannia että paukahti. kyllä joku raja kun vielä kehutaan lehti etikaasta niin helvetisti ja ylistetään ju###en painoksia..pistää pännii nää isot mediat. hs-pravda…iso vitsi

Manifesti mies
Manifesti mies
1.7.2018 18:56

Mikä on PT-Median agenda?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
1.7.2018 23:17
Vastaa...  Manifesti mies

Ymmärtääkseni toimia vastamediana, eli tuoda julki yhteiskunnallisesti ja kansainvälisesti tärkeitä asioita, jotka valtamedian eli ns. neljännen valtiovallan (kolme varsinaista ovat lainsäädäntövalta, hallintovalta ja tuomiovalta) edustajat jättävät huomiotta tarkoituksenaan vaieta ne kuoliaaksi?
Helsingin Sanomat on Suomessa Yleisradion ohella valtamedian eliittiä. Mikäli Hesari kirjoittaa pääkirjoituksessaan tai Yle kertoo iltauutisissaan lehmien lentävän, seuraavana päivänä aivan liian moni suomalainen kertoo täysin vakavissaan lehmien lentävän.
Heiltä on turha kysyä mitään perustetta tällaiselle näkemykselleen; he vain toistelevat että Hesari ja Yle sanoi niin, joten sen täytyy nyt vaan jotenkin olla niin, vaikka he eivät käsitäkään miten…!.
Tästä syystä Helsingin Sanomat ja Yleisradio esiintyvät myös kansainväliselle yhteisölle Suomen mediaeliitin edustajien eliittinä. Ei liene siis aivan pikkuasia, jos tällaisen mediavallan käyttäjä alkaa tietoisesti ärsyttää maailman voimakkaimman suurvallan johtajaa?

Nestori Lundah
Nestori Lundah
1.7.2018 19:10

Paheksuminen on suvaitsevaisuutta, sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa!
Voi meitä Winston Smith parkoja jotka emme tätä ymmärrä.

Kertokaa tämä Trumpille nyt kun hän on kyläänkin tulossa
Kertokaa tämä Trumpille nyt kun hän on kyläänkin tulossa
1.7.2018 19:28

Trump voi nostaa kunnianloukkaussyytteen. Ai ai ai- tyyriiks tulee Hesarille…

Qwerty
Qwerty
1.7.2018 23:12

Mitäs jos Trumppi sanoisi helsingin vierailullaan kolleegalleen että pitäkää hyvänänne, ei tulla puolustamaan kun siaksi tituleeraavat. Olisi vihervasemmisto ja hesari varmaan ensin vikumassa Trumpilta apuja…

Ilmari
Ilmari
1.7.2018 20:00

Ongelma on siinä että Trump on maailman ainoa ihminen josta Hesari uskaltaa julkaista tällaisen kuvan. Esimerkiksi ketään imaamia ei missään oloissa kuvattaisi näin. Jos joku kuitenkin kuvaisi, Hesari olisi ensimmäinen paheksuja ja syyte olisi jo tekeillä.

Kuka uskaltaa ?
Kuka uskaltaa ?
1.7.2018 22:54

Nyt rohkeasti joku media julkaisemaan vastaavanlainen pilakuva profeetta mohammedista, ja katsomaan minkälainen paskamyrsky nousee. Toinen vaihtoehto on tehdä pilakuva tuosta naurettavasta pride-kulkueesta.

Kauko Jalluntalo
Kauko Jalluntalo
1.7.2018 23:00

Olkoot vain lehti vaikka kuinka yksityinen ja ajakoot mitä agendaa hyvänsä, siittä huolimatta jonkinlainen kunnioitus minkä tahansa valtion demokraattisilla vaaleilla valittua presidenttiä kohtaan on aina paikallaan. Kohteliaisuus kun kuuluu jokaisen hyviin tapoihin, mutta marxilaisilla hyvät tavat eivät ole koskaan olleet kunniassa. Tuossa kuvassa ei ainostaan solvata Trumpia henkilökohtaisesti, vaan myös amerikkalaisia, myös mustia, latinoja ja intiaaneja, jotka äänestivät Trumpia ja koko USAn presidentti instituutiota. Siksi en voi ymmärtää miksi ei kuvastaa saisi närkästyä?

Mistä nyt ei joku pahastuisi.
Mistä nyt ei joku pahastuisi.
1.7.2018 23:21
Vastaa...  Kauko Jalluntalo

Mistä asiasta ei nykyään joku pahoittaisi aina mieltänsä ?….aina alkaa joku metoo, someraivo yms..paskapillitys oli asia mikä hyvänsä.

Sika on yksi viisaimmista eläimistä
Sika on yksi viisaimmista eläimistä
2.7.2018 11:05

Kuva kertoo enemmän Hesarista kuin mitä se kertoo Trumpista. Hesari on arvoton vasemmistoblaska joka luulee saavansa pisteitä demokraattisen valtion demokraattisilla vaaleilla valitun presidentin ulkonäköä pilkkaamalla??!