Jari Aarnio Arlandan jättiryöstön sivurooleissa

680

12.  heinäkuuta 2002 tehtiin Tukholmassa kaikkien ryöstöjen äiti, ns. Arlandan ryöstö. Kolme aseistautunutta ja naamioitunutta miestä ajoi sisälle Arlandan lentokentän huoltopuolelle SAS:n lentokoneen viereen, joka oli juuri klo 22.00 aikaan saapunut Lontoosta Tukholmaan.

Ryöstäjät peruuttivat Volvo-merkkisen henkilöauton lentokoneen kupeeseen ja pakottivat kaksi vartijaa aseilla uhaten maahan. Volvoon lastattiin 13 säkillistä rahaa eri valuutoissa.
Ryöstö oli nopeasti ohi ja tekijät häipyivät kuin tuhka tuuleen. Viuuuh. Illan ja yön aikana tehtiin mittavia etsintöjä ja liikenneratsioita ympäri Tukholmaa. Käytännössä kaikki autot Arlandasta eri suuntiin ratsattiin. Pakoreittejä Arlandasta ei ole montaa; pääväylä E4:lle Märstan suuntaan tai Arlandan taakse Långhundran ja Norrtäljen suuntaan. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt mitään eikä tekijöistä ei jäänyt jälkeäkään. Poliisi oli paikalla aivan liian myöhään, vasta 10 minuutin kulutta se sai systeemin pyörimään. Se oli se kriittinen aika, joka riitti ryöstäjille.
Saaliiksi saatiin arviolta 44 miljoonan kruunua eli nykyeuroissa noin 4,6 miljoonaa euroa käteistä eri valuutoissa.
Ryöstö oli pitkään auki, tai on tosiasiassa edelleenkin. Teosta kyllä kuulusteltiin kaikkia vähänkin mahdollisia ja mahdottomia henkilöitä, mutta tosiasiassa poliisilla ei edelleenkään ole tarkkaa kuvaa keitä teon takana oli. Niin ikään lentokentän henkilökuntaa on kuulusteltu niin Ruotsissa kuin Lontoon päässä. Jossain vaiheessa asiasta on ollut vangitsemisia, mutta kaikki ovat päässeet vapaaksi todisteiden puutteessa.

raportti_volkan_unsal
Volkan Ünsal
Ryöstöllä on mielenkiintoisia yhteyksiä Suomeen. Kuten nyt, mikä oikein onkaan Jari Aarnion yhteys. Muuan turkkilaistaustainen Ruotsissa asuva Volkan Ünsal oli saanut tehtäväkseen kätkeä osan ryöstösaaliista. Tätä tehtävää vastaan hän olisi saanut miljoona kruunua. Ünsal tuli kuitenkin ahneeksi ja teki oharit. Hän katosi rahojen kanssa Turkkiin. Tiedetään, että Ünsal osti Turkista hulppean huoneiston ja vietti kokaiinisumuista elämää kera tyttölöiden. Ünsal käytännössä vei rahat ja alkoi viettämään rahaelämää. Oliko Ünsal tyhmä vai mitä hän kuvitteli, sitä on vaikea arvailla.
Näissä piireissä ohareista palkitaan kuolemalla eikä siitä voi neuvotella. Ünsalista luvattiinkin palkkio, sillä mies onnistui pysymään pitkään maan alla. Samaan aikaan Tukholmassa muuan ravintoloitsija, jota epäiltiin rahojen kavaltajan kaveriksi, menetti ainakin yhden sormen. Näetsen kun rahojen sijaintia selviteltiin, olivat keinotkin sen mukaisia.
Tapahtumat etenivät lopulta siten, että Volkan palasi Turkista Tukholmaan ja oharien lisäksi vasikoi tapahtumien kulun poliisille niiltä osin kuin tiesi tapahtumista. Ünsal ei tietenkään tiennyt itse ryöstön yksityiskohtia, eikä pidätyksiä sen tiimoilta tehty, mutta aina jotain sitä voi kertoa, mitä voi päätellä ja mitä oli saanut selville. Ünsal oli ryöstäjille se pahin mahdollinen skenaario: oharit ja päälle vasikointi.
Tästä seurasi tietenkin se, että Volkanin päästä luvattiin entistä suurempi summa. Mies olisi päässyt poliisin todistajansuojeluohjelmaan, mutta hän ei halunnut sitä. Siitä alkoi Volkanin viimeinen matka. Poliisi varoitti Volkania, että jotain saattaisi tapahtua.
Volkan Ünsal päätti matkustaa Helsinkiin. Ruotsissa ei olisi ollut minkäänlaista paikkaa, missä hän olisi voinut elää turvallisesti ja hän päätti kokeilla Helsinkiä uuden elämän alkuna. Helsingissä hän tapasi tuttunsa, Ruotsissa aiemmin asuneen Janne Ranisen. Raninen oli saavuttanut mainetta ja kunniaa aiemmin vuonna 1998 ammuttuaan silloin 20-vuotiaana Tukholman alamaailman mafiapäällikkön Jugoslavialaisen Dragan ”Jokso” Joksovićin Solvallan raviradan parkkipaikalla. Raninen käveli kohti gangsteripäällikköä, löi tätä nenään ja ampui perään. Raninen sai teosta kahdeksan vuoden vankeustuomion ja oli siis ollut jo jonkin aikaa vapaana.
Ünsal laski sen varaan, että koska Raninen oli hänen lapsuuden kaverinsa niin häneen saattoi luottaa. Kun Volkan saapui Helsinkiin olivat häntä vastassa Raninen ja muuan vanhempi mies Raimo Andersson sekä kolmas mies. Seurue ryypiskeli ravintoloissa Helsingin keskustassa ja yöllä lähdettiin jatkoille Vuosaareen.
Alkoivat Ünsalin viimeiset jatkot. Miehet aikoivat ampua Ünsalin heti asunnolle päästyään, toisaalta oikeudessa tuli esille, että tekopaikaksi oli valittu muu paikka, mutta tapahtuma eteni kuten eteni. Ünsal ei antautunut suosiolla. Alkoi kiivas tappelu, jonka seurauksena noin vartin päästä Ünsalilta saatiin lopulta henki pois. Sen jälkeen ruumis hävitettiin tuntemattomaksi jääneeseen paikkaa. Näin sanottiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksessä.
Murhan jälkeen miehet matkustivat Ruotsiin ja saivat kukin 500 000 kruunua palkkiota murhasta. Raninen, Andersson ja kolmas tuomittiin myöhemmin murhista elinkautisiin kuten myös Ruotsissa asuva työn tilaaja.
Miehet itse kiistivät oikeudessa teon ja sanoivat, että eivät ole saaneet mitään toimeksiantoa murhasta. Mutta Arlandan ryöstöstä ei ole tuomittu ketään. Rahojen haltijasta ja sijainnista ei ole mitään tietoa. Penniäkään ei ole saatu takaisin tai takavarikoitu.
Mikä tapahtumassa voisi olla Jari Aarnion osuus? MTV:n mukaan Aarnio tiesi murhasta etukäteen. Tosin varmaan kaikki asioista perillä olevat poliisit osasivat arvata, että Ünsal pääsee hengestään jossain vaiheessa. Tiesikö Aarnio tarkalleen murhasuunnitelman, että kyseessä oli juuri Ranisen porukka? Tuntuu jotenkin vaikealta uskoa, että Raninen olisi kertonut selväsanaisesti Aarniolle suunnitelmistaan. Vai onko Aarnio sittenkin niin kovan luokan alamaailman mies, että oli perillä monista asioista? Toisaalta Ünsalin on ollut itsekin pakko tajuta, että hän pääsee hengestään jossain vaiheessa ja Helsinki on siihen huonoin piilopaikka Tukholman jälkeen.
Yhtä kaikki, arvailuja, mutta asia menee mielenkiintoiseksi.
(Juttu päivitetty vanhemmasta jutusta Aarnion osuudella)

Subscribe
Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
On se niin turvallista täällä Ruotsinmaassa, rikollisella meinaan
On se niin turvallista täällä Ruotsinmaassa, rikollisella meinaan
12.7.2017 12:05

Heja RuoPo!

Police from Hell
Police from Hell
12.7.2018 04:09

RuoPo, SuoPo ja HellPo.

Anonymous
Anonymous
12.7.2017 14:52

Ruotsistanin poliisi varmasti tutkii edelleen Olof Palmen mahdollista osuutta ryöstöön.

Vanhaa sananlaskua muunnellen
Vanhaa sananlaskua muunnellen
12.7.2017 16:48

Volkan loppui ennenkuin velka.

Heimosoturi
Heimosoturi
12.7.2017 18:18

Janne Raninen, legenda jo eläessään. Mies johon voi luottaa, sydän puhdasta kultaa. Volkan sai valkoisesta haulikosta tilaamansa laukauksen.

acc
acc
13.7.2017 11:49

Nyt sitten rikoksen tekijät voivat tulla ulos julkisuuteen ja maksua vastaan antaa haastatteluja.

Terhomatti Hämeenkorpi
Terhomatti Hämeenkorpi
11.7.2018 21:53

Älkää nyt saatana olettamuksilla ladatko Aarniota syylliseksi kaiken maailman gangsteriperkeleitten keskinäisiin tappo- ym juttuihin! Syyttäjät on kyllä luetelleet niitä enemmän kuin tarpeeksi ja suomalaisessa vankilassa eristyksissä Aarnion on pitänyt olla enemmän kuin monien yhteensä – ja kaikki tämä ilman lainvoimaista tuomiota!
Ja muuten: Aarnion vangitsemisen jälkeen Hesan huumeongelma on rähtänyt kaikkien silmille. Hassu-ym ns. pikkuhuumeista on tullut katukakkua eikä kokkista ja kovempia kamoja tartte enää etsimällä etsiä. Turha, vääristelevä ja osoitteleva artikkeli ilman minkäänlaista lähdettä tai viitettä tykkänään pt-median toimittelijasakilta. Tähän asti hommanne on vakuuttanut, mutta nyt mentiin paskaan.

SVT kertoo saman
SVT kertoo saman
12.7.2018 03:58

No eipä Paavo tätä juttua itse ole keksinyt, nyt siitä kertoo Ruotsin TVkin:
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/finsk-ex-polischef-gripen-for-inblandning-i-svenskmord

SoSo
SoSo
12.7.2018 04:12
Ilmari
Ilmari
12.7.2018 20:01

Aarnion saama tuomio ns Trevoc-haarassa on kyllä lainvoimainen. Sen hän on käytännössä jo istunut, koska oli niin kauan tyhjentävänipä.

huugo
huugo
12.7.2018 06:05

Poliisi ja nuo huume-rikos yksiköt tietää varmaan paljonkin aikojen saatossa rottien tappamisesta. Miksi se on niin paha asia, yksi kuollut rotta, maailma on parempi paikka. Nyt syyttäjä on vetänyt kyllä foliohatun syvälle päähänsä ja oudolta tuntuu että syyttäjä asettuu rikollisten puolelle ja puolustajaksi. Alkaako paukut loppumaan alkuperäisissä syytteissä. Koko juttu on rakennettu oletuksien varaan, onko mustaa valkoisella, veikkaan ettei ole. En hyväksy poliisilta minkäänlaista epärehellisyyttä mutta tämä aarnio keissi kyllä haiskahtaa monelta osalta. Tuon syyttäjän ilme oli kyllä uutisissa, vittu en jaksa enää koska mitään pitävää ei ole ja vedämpä kanin hatusta.

Veiko Virolainen
Veiko Virolainen
12.7.2018 07:00
Vastaa...  huugo

Taidat kuulua ns.Aarniouskovaisiin jotka yrittävät keinolla millä hyvänsä kääntää vuosisadan huumediileri Aarnion syyttömien leiriin. Sai oppinsa entiseltä huumepomolta Torsti Koskiselta jonka jälkeen iski vauhtisokeus ja loppu onkin historiaa. Kannatta lukaista murhainfon ketjua niiin saa käsityksen kuinka rehellinen vuoden poliisi oikeastaan oli.

Näinhän se menee
Näinhän se menee
12.7.2018 18:08
Vastaa...  Veiko Virolainen

No tämän logiikan perusteella tuon ajan poliisia valvova ministeri ja presidentti on vedettävä samaan vastuuseen koska ovat vastuussa alaistensa tekemisistä. Kusi ei valu yleensä ylöspäin, mutta tässä keississä kyllä näin näyttää tapahtuvan. Aarnio tuskin on syytön mutta tämä juttu haisee ja pahasti ja näyttö on huteralla pohjalla. Tolvasen pitäisi myös joutua tukinnan kohteeksi näillä perusteilla, mutta tuskin joutuu, kokoomus ystävät viheltävät pelin poikki koska gallupit….

Tynnyrissä kasvanut
Tynnyrissä kasvanut
12.7.2018 20:28
Vastaa...  Veiko Virolainen

Veiko: Sinähän itse siellä minfolla kirjottelet paskaa Aarnio-ketjut täyteen. Menes nyt välillä donitsikahveille. 🙂

Malmin nainen
Malmin nainen
12.7.2018 07:09
Vastaa...  huugo

Nyt vasta paukut alkavat paukkua joten turha luulla vuoden poliisia nuhteettomaksi kansalaisten palvelijaksi. Vuosikymmenien rikolliskierre esimiesten siunauksella loppui omaan näppäryyteen.

T
T
12.7.2018 10:28

Erittäin kiinnostava juttu.

Anonymous
Anonymous
13.7.2018 02:51

Hirvee tohina tommosesta mitättömästä summasta, eihän se ole kuin 5 matun elinkaarikustannus

tuomas
tuomas
14.7.2018 04:50

perus vapaamuurari paskaa aarnio laitettiin synti pukiksi kunhan herra kerhosta ei ketään jää kiinni! vitun vajaa älyset idiotootit!!!

hunnu
hunnu
14.7.2018 04:52

Tarkotushan on hajottaa kansan luottamus poliisinn eikä mitään muuta voi teitä raukat!!

junnu
junnu
14.7.2018 05:00

olette jokainen sekaisin!! TArkoitus ei ole se!!