Vetoomus Trumpille: Ottakaa suomensukuisten koulutukselliset oikeudet puheeksi Helsingin huippukokouksessa, herra presidentti!

trump-2546104_960_720

Obaman kaudella Yhdysvaltojen liittovaltionhallinto asetti suosituksia, jotka johtivat erityiskohtelun antamiseen vähemmistöille, jotka eivät olleet väestöosuuteensa nähden ”tarpeeksi” edustettuina yliopistojen opiskelijoista. Tämän vuoksi mustien ja latinojen on Yhdysvalloissa helpompi päästä opiskelemaan yliopistoon kuin paremmin pärjäävien etnisten ryhmien. Trumpin hallinto aikoo lopettaa tämän etnisen erikoiskohtelun.

Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU pitää Trumpin hallinnon aikeita luonnollisina ja oikeina. On nurinkurista, että valtiossa, jonka valkoiset rakensivat ja johon valkoiset perustivat yliopistot, syrjitään valkoisia. HAPSU toivoo, että Donald Trump ottaa tulevassa Helsingin huippukokouksessa puheeksi, kuinka Suomessa ja Venäjällä on myös vastaavat perusteettoman syrjivät käytännöt.
Noin 88 prosenttia Suomen väestöstä puhuu äidinkielenään suomea. Suomi, suomalaisten oma kieli, on luonnollinen käyttökieli kaikessa julkisessa elämässä, myös yliopistoissa. Silti yliopistolaki antaa marginaaliselle vähemmistökielelle ruotsille mittavan erityisaseman. Helsingin yliopistossa on useassa oppiaineessa käytössä kiintiöt ruotsinkielisille opiskelijoille, minkä vuoksi on monta alaa, joita ruotsinkielisten on helpompi päästä opiskelemaan kuin suomenkielisten. Tämän perinteisen suomenkielisten syrjinnän rinnalle Suomen korkeakouluihin ovat tulleet ulkomaalaisten ohituskaistat, joista uusin esimerkki on Haaga-Helian ammattikorkeakoulun ensi vuoden alussa aloittava maahanmuuttajataustaisten oma toimittajalinja, joka on perustettu valtiontuella. Ulkomaalaisten omaa väylää on perusteltu monimuotoisuuden tuomisella toimittajien ammattikuntaan.
HAPSU vaatii kaiken suomenkielisten suomalaisten syrjinnän lopettamista suomalaisissa korkeakouluissa. Yhdistys vetoaa presidentti Trumpiin, että tämä kertoisi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, millaisia ongelmia Yhdysvaltojen yliopistolaitoksen opiskelijavalinnassa on ollut ja miksi amerikkalaiset ovat muuttamassa järjestelmää.
HAPSU esittää, että Helsingin huippukokouksessa keskusteltaisiin myös Venäjällä asuvien suomensukuisten kansojen koulutuksellisista oikeuksista. Venäjän duuma hyväksyi kesäkuussa lakiesityksen, jolla muut kielet kuin venäjä muutetaan koko maassa vapaaehtoisiksi. Nyt monin paikoin jo muutenkin rajalliset alueellisten kielten opetukset ovat uhan alla. Venäjällä asuu useita suomensukuisia kansoja, jotka ovat kaikki enemmän tai vähemmän uhanalaisia.
”Suomensukuiset kansat ovat omilla kotiseuduillaan alkuperäiskansoja”, vetoaa HAPSU:n puheenjohtaja Nico Anton Saramo. ”Heille tulee taata mahdollisuus kouluttautua ja muutenkin osallistua oman kansansa kotiseudun julkiseen elämään oman kansansa kielellä. Suomensukuisilla kansoilla pitäisi olla Venäjällä samankaltaiset kansallisen itsehallinnon mallit kuin mitä Yhdysvalloissa on pyritty sikäläisille alkuperäisväestölle antamaan reservaattien muodoissa. Alkuperäiskansat ja heidän kielensä on pidettävä elinvoimaisina.”
”Presidentti Donald Trump on suomensukuisten kansojen oikeuksien suhteen korkea-arvoinen, ulkopuolinen ja neutraali taho. Hänet tunnetaan erinomaisena neuvottelijana ja toivomme, että presidentti Trump neuvottelisi presidenttien Niinistö ja Putin kanssa suomensukuisten kansojen koulutuksellisista oikeuksista”, ehdottaa HAPSU:n hallituksen jäsen Roger Kulmala. ”Suomensukuisten kansojen syrjintä omilla kotiseuduillamme on lopetettava!”
 
Nico Anton Saramo
Puheenjohtaja, Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU ry

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Viimeinen kantis ottaa lipun mukaansa
Viimeinen kantis ottaa lipun mukaansa
15.7.2018 11:08

Muistakaa myös kertoa Trumpille että Ruotsin toiseksi suurin kieli on arabia. Siitä Trump voi päätellä hyvin paljon Ruotsin tilanteesta ja tulevaisuudesta. Ja jos hän sen jo tietää on hänen täytynyt kauheasti ihmetellä miten sivistyskansa on sen antanut tapahtua.

Aivopieruja
Aivopieruja
15.7.2018 14:37

Eli siis HASSU vaatii että yksi pienryhmä saisi eritysikohtelua muiden pienryhmien kustannuksella. Outoa logiikkaa.

Essi
Essi
15.7.2018 20:25

Suurin ongelma ei huippuyliopistoissa ole suinkaan valkoisten osuus, vaan aasialaistaustaisten syrjiminen.
Aasialaistaustasia on Amerikassa vähemmän kuin mustia ja latinoita, mutta huippuyliopistoissa heitä on paljon. Kun valkoisia on syrjitty mustien ja latinoiden hyväksi se ei ole ollut ongelma. Mutta aasialaistaustaiset ovat ylivoimaisia opiskelijoita mustiin ja latinoihin verrattuna ja heitäkin on opiskelija valinnassa syrjitty, koska jos vähemmistöt laitetaan samalle viivalle, niin huippuyliopistoissa aasialaistaustaisten osuus ylittää reilusti muiden vähemmistöjen suhteellisen osuuden ehkä jopa juutalaistaustaisten.