Ruotsissa kymmeniä metsä- ja maastopaloja, useita kyliä evakuoitu

brandkarta-lan-0718em-png.png

Ruotsissa massiiviset metsä- ja maastopalot ovat riistäytyneet monin paikoin kokonaan pelastusviranomaisten käsistä. Ympäri maata on tällä hetkellä yli 40 isompaa sammutusoperaatiota ja torstain aikana useita kyliä tullaan evakuoimaan.

Taalainmaalla Gävleborgin läänissä on suurimpia paloja. Älvdalenissa on yhtäjaksoinen palo, joka oli illalla 5 x 5 kilometriä kanttiinsa. Alueella tuulee ja palo leviää todella nopeasti. Alueelta on evakuoitu kymmeniä asumuksia ja useiden alueiden asukkaita kehoitetaan valmiuteen evakuoimisen varalta. Taalainmaalla on kymmeniä pienempiä paloja.
Gävleborgissa Ljusdalin ympäristössä on suuria paloja, joista kolmssa suurimmassa on vähintään 3-5 km leveitä rintamalinjoja. Useita rakennuksia on palanut ja viime yön aikana palot ovat vain laajenneet. Kårbölen pikkukylä evakuoidaan aamuun mennessä kokonaan, sillä se on täysin palon ympäröimä ja hengittäminen on savun takia vaikeaa.
Jämtlandissa on myös useita paloja. Viisi kylää on evakuoitu kokonaan ja torstain mittaan pari pikku kylää tullaan evakuoimaan. Useita paloja, joissa mukana 12 helikopteria sammutustöissä.
Södertäljen Nykvarnissa on tulessa 65 000 neliön ala, Norbottenissa Arvidsjaurissa iso palo. Lisäksi lähes jokaisen Norrbottenin kunnan alueella on paloja, Jokkmokissa useita paloja ja sammutustöitä vaikeuttaa monet tekijät. Puolustusvoimat on kutsuttu apuun.
Lisäksi Uppsalassa, Värmlandissa, Smålandissa, Västerbottenissa, Västernorrlandissa, Örebrossa, Jönköpingissä ja Tukholman ympäristökunnissa on suuria paloja, joita kutsutaan suurpaloiksi.
ljusdal-jpg
Palolaitoksella on käytettävissä kymmeniä sammutushelikoptereita. Italista ja Ranskasta on saatu muutama helikopteri apuun. Puolustusvoimat on hälytetty apuun useille palopaikoille kuljetuskalustoineen. Hemvärn eli jonkinlaiset kodinturvajoukot on myös hälytetty apuun. Niin ikään vapaaehtoisia värvätään koko ajan. Pelastuslaitos vetoaa ihmisiin, että he tarvitsevat nyt apua. Ilman lisävoimia paloja ei saada sammumaan.
Palojen arvioidaan jatkuvat viikkoja. Ruotsissa on ollut erityisen lämmin helleaalto varhaiskeväästä alkaen ja sadetta ei useimmilla alueilla ole käytännössä tullut yhtään kevään jälkeen. Palojen syttymissyiksi arvellaan useita tekijöitä, koska palovaara on tällä hetkellä erityisen suuri. Osa paloista voi olla alkanut auton ikkunasta heitetystä tupakan tumpista, maassa olevasta lasinsirusta jne. Pieninkin kipinä voi sytyttää suurpalon. Avotulenteko on kielletty kaikkialla maassa ja kaupat ovat vetäneet grillit pois myynnistä. Joidenkin palojen arvellaan sytytetyn myös tahallaan, Salassa ainakin yksi nainen on pidätetty.
Jos asia kiinnostaa, Svt:n sivuilla on kattavaa tämän hetken tietoa ja kuvia.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/viktigt-meddelande-till-allmanheten-om-skogsbrander
(Kun muu Ruotsi taistelee metsäpaloja vastaan Malmössä taistellaan autopaloja vastaan. Viime yönä syttyi kaksi autoa palamaan myötätuntomielessä.)

Subscribe
Notify of
guest
11 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pienet kepposet
Pienet kepposet
19.7.2018 08:47

Ettei vain olisi keppostelijat asialla. Tällä tavoin saadaan yhteiskunta sekaisin ja lisää maksettavaa kansalaisille kun vähän keppostellaan. Saadaan paikka muistuttamaan kotinurkkia missä ei kasva kuin hiekkaa.

acc
acc
19.7.2018 09:24

”Joidenkin palojen arvellaan sytytetyn myös tahallaan”
Niinpä… ehkä jokunen moskeijaohjattu muslimi on ollut tekijänä. Ideana olisi heikentää Ruotsia.
Tulipa tässä mieleen, että muslimit ryhmänä keskimäärin voivat tuntea inhoa ja vihaa ruotsalaisia kohtaan. Syitä on monia. Musujen kulttuuri, henkiset kyvyt ja yllätys, yllätys ruotsalaisten kiltteys. Sepä vasta on ärsyttävää, kun tekee pahaa ja pahanteon kohde kääntääkin jatkuvasti toista poskea. Joku musu voi ajatella, etteivät ruotsalaiset ota musuja vakavasti. Ehkä musut olisivat onnellisempia, jos heitä kohdeltaisiin, niin kuin heitä on omissa maissaan heidän johtajansa kohdelleet.

jippos123
jippos123
19.7.2018 09:34

Osa on varmasti erilaisten sekopäiden tahallaan sytyttämiä, osa johtuu välinpitämättömyydestä ja osa salamaniskuista. Sama juttu täällä härmässä. Ajelin tiistaina motaria pitkin Riihimäeltä kohti Helsinkiä kun edellä ajavasta autosta nakattiin palava rööki pihalle, kiva kipinäpölläys.
Auto oli Viron kilvillä.
Ajoin ohi ja katsoin millainen tollo ratissa istuu, vanha kääpä ja vieressä naisoletettu vanha kääpä. Esimerkki välinpitämättömyydestä.
Taitaa olla niin ettei noi aavikkomusut metsään uskalla mennä vaan harjoittavat erikoisosaamistaan polttamalla autoja ja kouluja.

Van, Mie
Van, Mie
19.7.2018 09:38

Italiasta ja Ranskasta on tullut lentokoneita, ei helikoptereita.
https://en.wikipedia.org/wiki/Canadair_CL-415

Surkea hallitus
Surkea hallitus
19.7.2018 11:05

Pelkästään Ljusdalssa palaa 8500 hehtaaria, palo on nelinkertaistunut eilisestä. Pääministeri on tyytyväinen että huomio kääntyy pois hänen surkeasta ehdotuksestaan pitää afgaanikarvaperserökäleet kynsin hampain Ruotsissa, ehdotus jonka tuomioistuin tuomioistuimen jälkeen on hylännyt aliarvoisena tekeleenä.
Nyt on aika heittää ulos koko äijä! Ei hitsaajasta ole pääministeriksi, naurettavaa. Ja muutkin ministerit ovat kadulta napattuja, on ministereitä jotka eivät ole edes käyneet lukiota. Siivoojan hommaankin on nykyään korkeammat vaatimukset! Nekin harvat, joilla on jokin koulutus, ovat muuten idiootteja ja tekevät enemmän pahaa kuin hyvää.
Tämä tulipalo on viimeinen naula vihervassareiden arkkuun: kaikki rahat ovat menneet matujen haalimiseen ja ylläpitoon ja kantikset ovat jääneet täydelliseen paitsioon eikä mikään enää toimi.
https://www.svt.se/nyheter/flera-skogsbrander-i-landet

Murphy
Murphy
19.7.2018 12:37

Totta kai, kun ”valtakunnan hitsaaja” on remmissä niin kipinät sinkoilee ja taitaakin palaa puhki koko onnela.

Anonymous
Anonymous
19.7.2018 12:55

Tuolle loppulisäykselle piti nauraa ääneen 😀

Risto Kantonen
Risto Kantonen
19.7.2018 18:09

Epäilen että jihadistit ovat sytyttäneet ainakin osan näistä paloista. Tuhopoltto on tunnettu taktiikka jihadissa, siitä esimerkkinä lukuisat ja jatkuvat autopalot Ruotsissa ja Ranskassa, sekä tuhopolttoleijat joita Hamas lennättää Gazasta Israeliin.
Taktiikka on myös mainittu Muhammadin elämänkerrassa eli Sirassa, kappaleessa jossa käsitellään taistelua Banu Nadir nimistä juutalaisheimoa vastaan Medinassa. Siteeraus Sirasta:
”The deportation of the B. al-Nadir, A.H. 4
According to what Yazid b. Ruman told me the apostle went to B. al-Nadir to ask for their help in paying the bloodwit for the two men of B. Amir whom Amr b. Umayaa al-Damri had killed after he had given them a promise of security. There was a mutual alliance between B. al-Nadir and B. Amir. When the apostle came to them about the bloodwit they said that of course they would contribute in the way he wished; but they took counsel with one another apart, saying, ”You will never get such a chance again. Who will go to the top of the house and drop a rock on him (T. so as to kill him) and rid us of him?” The apostle was sitting by the wall of one of their houses at the time. Amr b. Jihash Ka’b volunteered to do this and went up to throw down a rock. As the apostle was with a number of his companions among whom were Abu Bakr, Umar and Ali, news came to him from heaven about what these people intended, so he got up (T. and said to his companions, ”Don’t go away until i come to you”) and he went back to Medina. When his companions had waited long for the prophet, they got up to search for him and met a man coming from Medina and asked him about him. He said that he had seen him entering Medina, and they went off, and when they found him he told them of the treachery which the Jews meditated against him. The apostle ordered them to prepare for war and to march against them (679). Then he went off with the men until he came upon them (680).
The Jews took refuge in their forts and the apostle ordered that the palm-trees should be cut down and burnt, and they called out to him, ”Muhammad, you have prohibited wanton destruction and blamed those guilty of it. Why then are you cutting down and burning our palm-trees?” Now there was a number of B. Auf b. al-Khazraj among whom were Abdullah b. Ubayaa b. Salul and and Wadi’a and Malik b. Abu Qauqal and Suwayad and Da’is who had sent to B. al-Nadir saying, ”Stand firm and protect yourselves, for we will not betray you. If you are attacked we will fight with you and if you are turned out, we will go with you.” Accordingly they waited for the help they had promised, but they did nothing and God cast terror into their hearts. They asked the apostle to deport them and to spare their lives on condition that they could retain all their property which they could carry on camels, except their armour, and he agreed. So they loaded their camels with what they could carry. Men were destroying their houses down to the lintel of the door which they put upon the back of their camels and went off with it. Some went to Khaybar and others went to Syria.”

Van, Mie
Van, Mie
19.7.2018 20:45

Asiaa sivuten: Jos suunnittelee hyökkäävänsä ruotsiin, niin kannattanee tehdä se juuri heinäkuussa. 😀 😀 😀
”Metsäpalojen sammuttaminen ei ole meidän tehtävämme. Emme voi kutsua ihmisiä lomiltaan töihin sen takia, sanoo puolustusvoimien tiedottaja Mikael Abrahamsson Dagens Nyheterille.”
”Expressen kysyi niin ikään puolustusvoimilta asiasta, koska lain mukaan puolustusvoimien tulisi tukea yhteiskuntaa resursseillaan kriisitilanteen tullen.
– Laki ei kuitenkaan määrää, että puolustusvoimien tulee lähettää palopaikalle helikoptereita tai pakottaa ihmiset töihin kesken lomiensa. Viranomaisten tulee tukea yhteiskuntaa käytettävissä olevin resurssein, perustelee puolustusvoimien toinen tiedottaja Jesper Tengroth lehdelle.”
Lähde: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005762394.html
Mahtoiko ne edes kysyä viitsisikö jotkut lentohenkilökunnasta keskeyttää lomaansa?
Tai sitten edes ruotsin puolustuvoimien henkilöstö ei näe tarvetta ruotsin suojelemiseen?

huugo
huugo
20.7.2018 06:02

Kuin tulevaa ennustaen.Suomessa näitä ei niinkään ole koska on metsäautoteitä tiesi eräs palopäällikkö YLE;n uutisisa. No olipa selitys sekin. Ihan satavarmasti kaiken maailman hörhöt näitä sytyttelee ja Ruosissa niitä vaan on vaikka muille jakaa.

Samu
Samu
20.7.2018 09:31

Muslimi terroristien tekosia, jotta saadaan yhteiskunta sekaisin ja persaukiseksi sitten saadaan touhuta mitä lystää.