Sverigedemokraatit suurin puolue, vaikka hieman pudotusta

Kuvakaappaus 2018-07-20 07-35-29.png

Yougovin heinäkuun mielipidemittaus näyttää, että Sverigedemokraatit ovat tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin puolue. Tulos on 25,7 % kun toisena tuleva Sosiaalidemokraattinen puolue sai vain 21.2 % kannatuksen.

Tulokseen haastateltiin 1 526:tta henkilöä 13.-15-7. aikana.

Merkittävää tuloksissa on se, että Sosiaalidemokraattien romahdus on historiallinen. Viime vaaleissa se sai 31,1 % äänistä kun nyt mielipidemittauken tulos on 10 % pienempi. Samoin Moderaatti-puolueen kannatus on tipahtanut huippuvuosista 2010 noin 15 %.

Vas.              9,8 (+0,5)
Sos.              21,2 (-0,8)
Miljööp.      3,9 (+0,1)
SD                25,7 (-2,8)
Kesk.           8,6 (+1,5)
Lib.              5,4 (+1,1)
Krist.           3,8 (+0,7)
Mod.           15,9 (-1,4)

Moderaattien puheita kuunnellessa kannattaa muuten pitää mielessä, että vaikka sieltä tulisi jotakin ”maahanmuuttokriittistä” puhetta niin se on vain lämmintä läppää. Moderaattien Reinfeldtin hallituksen 2010-2014 ja nyt Sosiaalidemokraattien Löfvenin hallituksen 2014-2018 aikana on rakennettu se lopullinen väestönvaihto. Näiden puolueiden kanssa ei pidä edes keskustella.

Oletetaan, että vaalitulos olisi jotain tuon suuntaista. Ainoa mahdollinen hallituskumppani tässä olisi Kristilliset, jolloin hallituksen kannatus olisi 29,5 %. Ei riitä.

Hallituksen muodostamiseen tarvitaan vähintään 50 prosentin tuki eduskunnasta, joten ”takuuvarmat” Sverigedemokraattien vastustajat vasemmisto, sosiaalidemokraatit ja moderaatit riittävät kaatamaan Sverigedemokraattien matkan hallitukseen.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

12 thoughts on “Sverigedemokraatit suurin puolue, vaikka hieman pudotusta

 1. Jos tuo tulos toteutuisi, minä veikkaan, että joku muista lipeäisi rivistä, ja lähtisi SD:n kanssa hallitukseen – sillä on raja, mitä demokratiassa voi tehdä kansan tahdon vastaisesti, ja se raja voisi mennä ylivoimaisen vaalivoittajan kyykyttämisen kohdalla.

  21
  1. Ruotsin laissa on selvät määräykset ja perusteet hallituksen kokoamiselle, ja vaikka Sd ei pääsisi voittopuolueena hallitukseen silti mentäisiin ns. demokratian säännöillä..

   1. Valtsu viitannee rajalla kansannousuun. Ja vaikka sosiaalidemokraatit, tai ainakin Löfven voi hyvinkin olla niin tyhmä että kuvittelee voivansa tehdä mitä tahansa ilman voimakasta vastareaktiota, pidän todennäköisenä että muissa puolueissa on varsin monia jotka ymmärtävät tämän rajan, vaikka eivät sitä ehkä ääneen sanokaan.

    10
 2. Kaipa Sd on kuullut Soinista. Olisiko Ruotsissakin ministerin salkku niin houkutteleva, että sen saajasta tulisi poliittinen roisto.

  3
  3
 3. Sossujen kannatus on alle puolet sen aikoinaan saamasta äänimäärästä. Jokunen vuosikymmen sitten sossujen äänimäärä oli reippaat 40% pitkään.

 4. Moderaattien edellinen puheenjohtaja ehdotti kuitenkin yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Hänet pistettiin vaihtoon, mutta ehkä puolueessa on muitakin tolkullisia?

  12
 5. Mikään ei tule Ruotsissa muuttumaan. Tarvittaessa vanhat puolueet lyövät hynttyyt yhteen, pääasia on kuitenkin pitää SD poissa hallituksesta. Seuraavia vaaleja ei sitten tarvitse edes järjestää kun vaan kiihdytetään maan islamisoitumista ja julistetaan juuri ennen vaaleja poikkeustila.
  Löfven voi teatraalisesti luovuttaa maan kalifaatin johtajalle matkalla mestauslavalle.
  Suomen olisi hyvä nostaa valmiuttaan länsirajalla jo hyvissä ajoin, meinaan vaan, että sieltä on monenlaista tulijaa siinä vaiheessa.
  Kantasvedut ovat tervetulleita turvaan mutta musut voi käännyttää takaisin.
  Avot, pohjolan Libanon on synnytetty.
  Loppuu kaikenmaailman ” All sång på Skansen” perseily kertaheitolla.

  11
 6. Yougov on aina SD- myönteinen, se kannattaa muistaa. Tässä viiden eri mielipiteenmittausinstituutin (wow!) eli gallup- instituutin yhteenlaskettu tulos. Koskaan ei kannata luottaa yhteen ainoaan puljuun:

  https://val.digital/

 7. Odotetaanpa todellista äänestystulosta. Brittien 1992 vaaleissa ns. ujofaktori (”Shy Tory Factor”) on näyttänyt toteen, että äänestäjät eivät kerro mielipidettään gallupeissa ääneen, mikäli se on yleisen käsityksen kanssa ristidiidassa.

  Tällä hetkellä kaikki liputtavat olevansa ”hyviä ihmisiä” ja soraäänet vaiennetaan rasismifasismi-syytöksillä. Tämä ei kuitenkaan vastaa enemmistön mielipidettä.

  Veikkaan, että Ruotsissa tapahtuu vastaava jytky mitä persut suorittivat Suomessa, sillä erotuksella, että puheenjohtaja ei aivan heti käännä takkiaan maahanmuutopuheistaan.

  Ainoa riski tapahtuman toteumalle ovat äänestysjärjestelyt, jotka kupongeillaan leimaavat kaikki suoraan puoluetta kannattavat. Hienoa demokratian toteutusta.

 8. Mutta mutta… ennen SD:n nousua Ruotsissa oli kaksi blokkia. Nämä blokit eivät tule toimeen keskenään.
  Tarkoittaa sitä, että kumpi blokeista ikinä onkaan suurempi vaalien jälkeen niin se ei pysty muodostamaan enemmistöhallitusta ilman SD:tä. Jos SD ei pääse leikkiin mukaan niin se pääsee vaa`an kieli asemaan eikä vähemmistöhallitus saa mitään aikaiseksi ilman SD:n tai toisen blokin tukea.

  Enkö usko että demarit uskaltaa myötäillä oikeistoa. Se kun olusi viimeinen niitti demareiden arkkuun.

  1. Ruotsissa on ollut muodollisesti vähemmistöhallitus jo vuodesta 2010. Tällä vaalikaudella varsinkin keskustapuolue on myötäillyt paljon vasemmistohallituksen mokutusta. SD:n pitää saada niin iso jytky, että apupuolueet menettävät merkityksensä ja joko SD pitää ottaa hallitukseen tai sitten demarien ja moderaattien pitää avoimesti paljastaa petturuutensa ja liittoutua keskenään, mikä nostattaa vastareaktioita molemmissa leireissä ja kansan keskuudessa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.