Yle teki klassikkojutun afganistanilaisesta saunamajurista

Pyyhkeet, Pesulappu, Keltainen, Oranssi, Värikäs

Ylen toimittaja Salla Vuolteenaho kirjoitti eilen silmiä hivelevän jutun suomalaisesta naisesta, joka otti itselleen afgaanimaskotin, mutta nyt pelkää, että afgaani palautetaan kotiin. Juttu pääsee eittämättä klassikot-sarjaan.

Afgaaninuorukainen Morteza on Saara Lehtosen kulpakimpale. Lehtonen pyörittää pientä saunayritystä ja afgaani on ikäänkuin olevinaan töissä yrityksessä. Toimeenkuvaan kuuluu pyykkien viikkaamista, saunan lämmittämistä, kynttilöiden valamista ja sen sellaista. Afgaani on saavinaan tästä ikäänkuin palkkaakin.
https://yle.fi/uutiset/3-10324494
Mikä jutussa on oleellista?
No tietenkin se, että tuontyylisellä saunabisneksellä ei työllistetä yhtään ketään. Oletetaan, että afgaani tekee neljän tunnin työpäiviä. Jutussa sanotaan, että  afgaani tekee puolipäiväisenä työtä. Jos hän on kuukauden jokaisena päivänä puuhastelemassa Lehtosen saunamajurina, oletetaan vaikka kympin tuntipalkalla, niin silloiin saunamajuri maksaa Lehtoselle 10e x 4 x 30 = 1200 euroa, johon lisätään työnantaja- ja muut maksut noin 45 % eli 540 euroa. Afgaanin saunaleikki maksaisi Lehtoselle siis 1740 euroa.
Lehtosen on myös itse nostettava itselleen palkkaa. Lisäksi menoissa ovat mahdolliset muut kulut, saunan käyttökulut sähköineen, vesineen jne.
Jotta afgaanin työssäkäynti olisi realistista, joutuisi Lehtonen lämmittämään saunaa yötäpäivää. Tämä taas ei tietenkään ole realistista, sillä saunabisnes nyt vaan ei ole sellainen bisnes, jolla työllistetään oikeasti ihmisiä. On mahdollista, että Lehtonen saa saunabisneksellä hieman sivutuloja jonkun muun toimen ohessa, vaikkapa pitopalvelu tai mitä tuon tyyppisessä toiminnassa ikinä saattaakaan olla pääbisnes. Mutta on aivan varmaa, että saunan lämmittämisellä ei afgaania työllistetä.
Mistä sitten on kyse? 
No tietenkin siitä, että Lehtosella on suhde afgaanin kanssa, ja se yritetään tavalliseen tapaan naamioida jonkinlaiseksi työsuhteeksi.
Juttuun on saatu tottakai kommentoimaan turvapaikka-aktivisti Erna Bodström, joka sanoo, että tällaisten kotoutuneiden turvapaikanhakijoiden palautus on voimavarojen hukkaan heittämistä. Afgaani on siis oppinut viikkaamaan pyyhkeet. Bodström jatkaa:
–  Varsinkin kun samaan aikaan puhutaan siitä, että Suomeen pitäisi tulla lisää työntekijöitä, kun tällä hetkellä työntekijöitä ei ole riittävästi.
Bodström siis kertoo, että Suomi ikäänkuin jollain tapaa tarvitsisi työntekijöitä. Pyyhkeiden viikkaajia? Suomessa ei tosiasiassa ole yhtään sellaista ammattia, jota afgaani- ja irakilaiset miehet osaisivat tehdä vuosienkaan harjoittelun jälkeen. Niin ikään Bodström kertoo, että työpaikan saannin katsotaan olevan merkki kotoutumisesta.
Pyyhkeen viikkaaja? Minäkin haluaisin jonkun lupsakan naisen hoiviin täysylläpitoon pientä puuhastelua vastaan. Voisin lämmitellä saunaa, haravoida pihaa ja kävelyttää koiria. Kaikkea sellaista pientä, mitä kotimaskotin toimeenkuvaan nyt kuuluu. Palkkaakaan ei tarvitsisi paljoa, vähän discorahaa. Löytyykö halukkaita?

Subscribe
Notify of
guest
22 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ilkka Mänttäri
Ilkka Mänttäri
4.8.2018 19:38

Nyt kaikki suomalaiset nuoret miehet menkää ottamaan vaimo Afrikasta ,Perusta Etelä-Amerikasta,Thaimaasta. Tuokaa suomeen. Tuskin nämä vihervasemmistoihmiset teitä puolustavat Katsokaa miten teihin suhtaudutaan

Valtsu
Valtsu
4.8.2018 19:56

”Hänen mukaansa Irakista, Afganistanista ja Somaliasta tulleiden työllisyysaste oli vain 20-26 prosenttia 2013, kun se muilla maahanmuuttajilla oli 52-58 prosentin luokkaa.”
https://www.iltalehti.fi/uutiset/201703242200091348_uu.shtml
Bodström tietysti tietää asian itsekin.

hoitsukka
hoitsukka
4.8.2018 21:21

Morteza viihtyy varmaan Kaurilan saunamaailmassa hyvin, koska siellä järjestetään sekasaunoja joissa miehet ja naiset löylyttelevät ja rentoutuvat keskenään ja alasti.
Ei kait poika tuollaisesta paratiisista pois halua lähteä, vaikka ne 90 saunojanaista ei neitsyitä enää olekkaan

miekku
miekku
4.8.2018 21:29

Kolme vuotta Suomessa ja sanaakaan ei osannut haastattelussa suomea, vaikka niin väittivät. Tuhannen ja yhden yön tarinoita, vailla pohjaa.
Ehkä yrittäjää harmittaa, kun ei saa 100% pakkatukea tyypistä vai saako sittenkin? Saako noista, onko oikeus sama kuin suomalaiselle?

RaiskaaNeSuomalaisetkin
RaiskaaNeSuomalaisetkin
4.8.2018 21:31

No nyt löytyi moniosaaja. Kaveri osaa viikata pyyhkeitä, kantaa puita ja lämmittää saunaa yms. Tosin nämä taidot piti ensin opettaa.
Aivan eittämättä klassikko jo syntyessään 🙂

markkuantero
12.8.2018 11:43

Kyllä varmasti sinullekin, jos ensimmäistä kertaa sauna-alalle töihin menisit. Suomalaiset toki ovat saunakansaa, mutta ei se oppi perinnöllistä ole.

sama
sama
4.8.2018 23:45

Osan päivästä töissä ja osan päivästä runkkaa saunassa.

Noniin
Noniin
5.8.2018 00:01

”kotimaskotin toimeenkuvaan”. Tämä on hyvä!

Antti Virtanen
5.8.2018 03:13

Meillä on työtä,,afgaanille somali ja irak osaajille,,työn kuvaus; kahden koiran edessä juokseminen, Kangal ja Malinois rotuiset uros koirat tarvitsevat haasteita,,vaatimukset; osaa juosta kovaa, jos juostessa kompuroi,niin työnantaja ei vastaa seurauksista,,yksi kerrallaan radalle.

huugo
huugo
5.8.2018 05:47

Ja naiset huomio, tältä kaverilta saa vielä ilmaiset kosteusvoiteet saunassa selkäänsä sykäykksittäin, rajun karjaisun saattelemana. Ja on luomua takuuvarmasti. On sitä samaa taattua laatua mitä irakilaiset antoivat joukkosaunassa taannoin.

Delfiini
Delfiini
5.8.2018 09:39

Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli 15000€. Se on noin kaksi miestyökuukautta.
https://www.finder.fi/Henkil%C3%B6st%C3%B6-+ja+laitosruokalat/Kaurilan+Asema+Oy/Helsinki/yhteystiedot/3178684

Imaami
Imaami
5.8.2018 10:54

No arvaat Paavo varmaan kuka tuon majurin palkan oikeasti maksaa. Ei työllistäminen sitä tarkoita että itse maksaisi palkan vaan toki sitä varten on organisaatioita ja viranomaisia jotka huolehtivat palkan yhteiskunnan varoista. Jos vain löytyy joku joka uskaltaa tuollaisen ottaa tiloihinsa niin kaikki muu järjestetään verovaroilla.

Tähtipölytystä
Tähtipölytystä
5.8.2018 11:25

Tulee mieleen tähtipölytarina Hanna Hansusta ja sen miehestä joka sai kuin saikin kaikkien hylsyjen jälkeen oleskeluluvan (vai saiko) kun ei suostunut maasta lähtemään. Sillä olivathan ne menneet naimisiin asti. Tosin, sitä ei tarina kerro että kristillisin menoin vaiko muslimien tapaan. Ja miksi kristitty menee miehen kanssa naimisiin jolla on jo vaimo ja lapsia kotimaassaan?

juha
juha
6.8.2018 01:18

Hieman epäilen että ei löydy. Taitaa kirjoittaja olla väärän värinen?

Anonymous
Anonymous
6.8.2018 01:24

Jos nämä ”pakolaiset” on oikeasti niin avuttomia ja hädänalaisia kuin annetaan ymmärtää niin tässäkin on kyse törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Eli kyseinen akka on siis seksuaalirikollinen ja ”sexual predator” joka käyttää uhrinsa avuttomuutta ja hädänalaisuutta hyväkseen?

Aleksi Virtanen
Aleksi Virtanen
6.8.2018 21:39

Petra Nyqvist:
Mitä äärikansallismielisen tulisi tietää saunakulttuurista ja naisten asemasta
https://archive.fo/mSwNP

Jouni
Jouni
7.8.2018 14:08

US Puheenvuorossa on mielenkiintoisia kommentteja tästäkin jutusta.

Jouni
Jouni
7.8.2018 14:11

Kyseessä lienee jonkin sortin rahanansaitsemiskeino. Afgaani on töissä jonkin sortin tukityöllistettynä ja yhteiskunta, siis veronmaksajat maksavat palkan.

markkuantero
12.8.2018 11:32

Kysytte, että mistä on kyse ja vastaatte, että Lehtosella on suhde ko. afgaanin kanssa. No entäs sitten? Eikö saisi olla?
Mikä oikeus kenelläkään on päättää kenen kanssa Lehtonen saa tai ei saa olla?
Minusta se ei ole olennaista, vaan että afgaanilla on työsuhde. Olkoon vaikka naamioitu työsuhde. YLE:n jutun mukaan hän kuitenkin maksaa Suomeen veroja, joten työsuhde lienee aivan todellinen. Lehtosen liiketoiminnan kannattavuus lienee siis sitä luokkaa, että hänellä on varaa palkata afgaani työsuhteeseen.
Teitä tuntuu myös ahdistavan kovasti, kun jutussa on mukana Erna Bodström. Tässä tapauksessa kun kyseessä on maahanmuuttoon liittyvä asia, niin minusta maahanmuuttoa tutkivan tutkijan mukanaolo ei ole mitenkään omituista.
Sitten väitätte aivan järjettömiä: ”Suomessa ei tosiasiassa ole yhtään sellaista ammattia, jota afgaani- ja irakilaiset miehet osaisivat tehdä vuosienkaan harjoittelun jälkeen.” Väitättekö todellakin, etteivät irakilaiset tai afgaanit osaisi tehdä yhtään mitään? Ajaa taksia, leipoa leipää, viikata pyyhkeitä, suunnitella pilvenpiirtäjiä?
Mistä tässä teidän jutussanne sitten on kyse?
Suoraan sanottuna siitä, että te vain inhoatte tiettyjä ihmisryhmiä ja teidän on pakko mustamaalata heitä tavalla tai toisella. Kuten tämänkaltaisella artikkelilla, jossa puhutaan maskotista ja osaamattomuudesta ja suhteen naamioimisesta työsuhteeksi yms.
Taitavasti naamioitu maahanmuuttovastainen artikkeli kieltämättä.
Pari linkkiä tähän vielä Lehtosen yrittäjyyteen liittyen:
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/74256-kiukaan-kihahduksia-keskella-kaupunkia
https://kaurilansauna.fi/

markkuaro
markkuaro
7.4.2019 18:44
Vastaa...  markkuantero

Huh miten ihmisvastaisia kirjoituksia. Eksyin tänne erään hakusanan perusteella ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ahdistavan nurkkakuntaisia kirjoitelmia. Aivan kuin maailmassa ei olisi ihmisen arvoisia ihmisiä muualla kuin Suomessa.
Kannattaisi hieman käväistä kotikylän ulkopuolella havainnoimassa, että me suomalaiset olemme mitättömän pieni kansakunta. Kuvaavaa Suomen pienuudelle on käyntini Kiinan Jinanissa. Kysyin hotellivirkailijalta minne turistin kannattaisi Jinanissa mennä. Hän vastasi ettei oikein mitään ole, kun on niin pieni kaupunki. Kysyttyäni kaupungin väkilukua, hän vastasi: kuusi miljoonaa.
Siinä peräkammarinpojille miettimistä.

Markka
Markka
12.8.2018 20:43

Se on ilmeisemmin tuota ”uuttasuomea” mitä veisteli kun en ite tajunnut sanaakaan mitä karvakäsi yrjösi.