Pitäisikö elinsiirtopotilaille antaa turvapaikka Ruotsista?

surgery-1049588_960_720.jpg

Dagens Nyheter kirjoittaa Ahmadista, jota uhkaa kuolema sairauteen, jos sitä ei hoideta. Ja jotta hoitoa saisi Ruotsista, tarvittaisiin elinikäinen oleskelulupa. Sitä Ahmadlilla taas ei ole, eikä luultavasti tule.

Ahmad asui Libanonissa normaalia ja tavallista libanonilaiselämää, kunnes vuonna 2012 sai sydänkohtauksen. Ahmad selvisi kuitenkin hengissä sillä kertaa. Tutkimuksissa ilmeni, että hänellä oli sydämen vajaatoiminta. Pian selvisi, että Libanonissa ei ollut mahdollista saada sellaista hoitoa, jota olisi tarvittu. Sairaus paheni muutaman vuoden aikana.
Tässä tilanteessa ei ole paljon vaihtoehtoja… paitsi yksi. Tietenkin hakeutua Ruotsiin sotapakolaiseksi. Koska Ahmadin sukulaisia asui ennestään Ruotsissa alkoi järjestely. Lopulta homma saatiin siihen pisteeseen, että Ahmad saapui Ruotsiin vuosi sitten elokuussa turvapaikkaa hakien. Ahmad toimitettiin sairaalaan heti kohta maahantulonsa jälkeen ja on ollut Malmön sairaalassa koko Ruotsissa olonsa ajan.
Ruotsalaisten sydänlääkärien mukaan Ahmad kärsii ”pitkälle edenneestä sydämen vajaatoiminnasta, joka on dagnosoitu pahemmaksi kuin jotkut syöpätapaukset”. Lääkäri kirjoittaa Maahanmuuttovirastolle todistuksen, jonka mukaan Ahmad kuolee pian, jos sydämensiirtoleikkausta ei tehdä nopeasti.
Samaan aikaan lääkärit kertovat, että sydämensiirtoleikkausta ei taas tehdä ennenkuin Ahmadilla on pysyvä okeskelulupa. Lääkärit perustelevat tätä sillä, että operaatio on niin vaativa, että se vaatii pitkäaikaista säännöllistä jälkiseurantaa. Lääkärit pyysivät Maahanmuuttovirastolle osoitetussa todistuksessa pikaista päätöstä asiassa.
Maahanmuuttovirasto antoi keväällä vastauksen, että nykyisen lainsäädännön puitteissa Ahmadille on mahdotonta antaa ikuinen oleskelulupa. Virastosta kysellään, että voidaanko sydämensiirto tehdä mahdollisesti väliaikaisella oleskeluluvalla ja mahdollisella jatkoluvalla. Lääkärit taas toteavata, että pitää olla ikuinen oleskelulupa, muuten koko operaatiota ei tehdä.
Kesäkuussa Ahmad sai sydämenpysähdyksen,  mutta hänet saatin elvytettyä sähköshokilla.
DN:n mukaan tilanne on nyt elokuussa edelleen auki.
Yksi lääkäreistä kertoo DN:lle, että tilanne on surullinen, jollaisessa lääkärit elävät joka päivä.
– Tuntuu surulliselta nähdä varsinkin nuorten henkilöiden olevan kuolemaisillaan. Mutta meillä on myös ruotsalaisia potilaita, jotka voivat joutua samankaltaisiin tilanteisiin, joissa syystä tai toisesta elinsiirtoa ei voida tehdä. Sellaisessa arjesa me elämme.
Pitäisikö Ahmadille antaa ikuinen oleskelulupa ja paikka elinsiirto-operaatiossa ennen ruotsalaista?

Subscribe
Notify of
guest
7 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Matsui
Matsui
8.8.2018 16:52

Ainakin Malmön sotatoimialueelta on kelvollisia siirränäisiä saatavilla.

Jarkko Kainulainen
Jarkko Kainulainen
8.8.2018 17:16

Ei pidä koska muuten pitää vaihtaa kaikkien maailman ahmadien sydämmet ja antaa näille ikuinen loisimis oikeus josya sitten tehdään ihmisoikeus Siis Ei kaikki täältä lähtee aikanaan kumminkin EI EI EI!

Keeper
Keeper
8.8.2018 17:36

Kas tässä oiva syy repiä ”organ donor” kortti. Ei ole mitään takuita siitä että elimesi eivät päädy lois-muslimeille. Ei helvetti, ei ole edes käynyt mielessä että noi saatanat keksivät tämmöisiäkin temppuja.

Menkööt Israeliin ruinaamaan
Menkööt Israeliin ruinaamaan
8.8.2018 17:56

Ei ole missään nimessä oikein että joku sydämensiirtojonossa oleva kantis joutuisi antamaan paikkansa Ahmadille. Niin kauan kuin kantikset/veronmaksajat eivät saa tarvitsemaansa hoiroa ja apua ei Ruotsi voi olla koko maailman sossukonttori ja sairastupa.

Aksu
Aksu
8.8.2018 21:36

Pakolaisperheissä kehitysvammaisien yliedustus, kun serkkujensa kera lapsia laittavat. Yhteiskunnalle lisäkuluja noidenkin loppuiäksi laitoshoitoineen taksikyyteineen.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
8.8.2018 22:33

Kerrankin eettinen kysymys. En epäile, etteikö vajaatoimintaa olisi.
Ruotsalaisen(?) täytyy kuolla, että saadaan luovuttaja. Mikä olisi ollut kuolleen tahto? Olisiko hän halunnut pelastaa ruotsalaisen, vaiko Beirutin pojan? Entäpä omaiset? Kysyykö kukaan keneltäkään, voiko hoitotahtoon(?) kirjata toiveensa? Ruotsalainen kuolee, jos poika pelastetaan? Kumpi todella on jonossa ekana?
Ihmisoikeudet kaikille, vaiko vain joillekin? Kuka on etusijalla? Kuka ei ole?
En osaa vastata, oikeasti en osaa. Jos tapaus olisi sattunut Suomessa, vastaaminen olisi helppoa. En minäkään saa hoitoa, joten kuole sinäkin paskoihisi. Ruotsin terveydenhuollon tilasta en mitään tiedä, tapetaanko sielläkin ihmisiä tahallaan.

Van, Mie
Van, Mie
8.8.2018 23:35

”Pitäisikö Ahmadille antaa ikuinen oleskelulupa ja paikka elinsiirto-operaatiossa ennen ruotsalaista?”
Totta helevetissä pitää. Ei ne ruottalaiset muuten opi. Ja pitää uutisoida isosti lehdissä ja televisiossa. (Tosin epäilen, että oppivatko sittenkään.)
Mitenkähän muuten sen Aylan Kurdi:n (Turkissa rannalle huuhtoutunut hukkunut pikkulapsi) faijan kävi?
Lennätettiinkö se ruottiin saamaan ne leegot joita lähti perheineen hakemaan?