Lauantain kevyt: Mistä henkilöstöyritykset saisivat työvoimaa? Ulkomailta?

forklift-835340_960_720.jpg

Moni on varmaan huomannut viime aikoina lisääntyneen ilmiön, jossa eri tahot vaativat työvoimamaahanmuuton helpottamista Suomeen. Näillä vaatimuksilla voi olla tietyt perustelut. Riippuu kuitenkin kuka niitä vaateita esittää.

Viimeisimpänä silmiin osui Talouselämä-lehdessä henkilöstövuokrausyritys Baronan toimitujohtaja Minna Vanhala-Harmanen, joka sanoo Suomen tarvitsevan kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia Suomeen töihin.
https://www.talouselama.fi/uutiset/tarvitsemme-kymmenia-tuhansia-ulkomaalaisia-suomeen-toihin-sanoo-baronan-toimitusjohtaja-minna-vanhala-harmanen/bf547c56-b442-318d-b2a4-509eabffa71e
Henkilöstöyrityksen näkökulmasta iso määrä maahanuuttajia on hyvä asia. Barona nimittäin tienaa henkilöstön välityksellä. Mitä isompi määrä henkilöstöä liikkuu Baronan listoilla, sitä isompi on liikevoitto. Baronan lottovoitto olisi, jos se yhtäkkiä keksisi keinon, jolla Suomeen saatasiin tuhansia ammattityöntekijöitä. Se olisi samalla lottovoitto Suomelle. Enkä nyt tosiaankaan tarkoita mitään afrikkalaisia rakettitutkijoita.
Ei siinä mitään, ulkomaisessa työvoimassa ei sinänsä ole mitään ”huonoa”. On otettava huomioon pari seikkaa, jotka ovat tässä asiassa merkittäviä. Eli kannattaa huomata kuka esittää työvoiman saatavuuden helpottamista ja milä perusteilla.
Ensinnäkin kuka tahansa voi muuttaa EU-alueelta aivan vapaasti toiseen EU-maahan ja Suomeen. Muuttoon ei tarvita minkäänlaisia lupia eikä viranomaistoimia. Riittää, että on oma-aloitteinen ja muuttaa. Muuton jälkeen ainoa viranomaistoimi on muistaa tehdä maahantuloilmoitus 3 kk:n sisällä muutosta ja normaalit muuttoilmoitukset, jotka kuuluvat jo yksin suomalaisten muuttottoimiin. Suomeen töihin tuleva italiaano tai unkariaano ei toisin sanoen tarvi passeja, viisumeita, työlupia eikä minkäänlaista byrokratiaa. Kun kaksi seikkaa täyttyy: 1.) löytää työpaikan ja 2.) hankkii asunnon, se riittää muuttoon.
Niin ikään Ameriikoista, Australiasta, Kauko-idästä ja Venäjältä Suomeen muuttaminen on aika helppoa. Tein maahamuuttoviraston sivuilla leikkihakemuksen ja oletuksen mukaan olen kiinalainen erityisasiantuntija, joka palkataan yrityksen keskijohtoon hyväpalkkaiseen toimeen. Näillä perusteilla työ- ja oleskelulupa on kuin leikkiä.
Joten, jos ulkomaalainen ja suomalainen yritys eivät kohtaa, silloin ongelma on jossain muualla. Joko se on palkoissa tai juuri siinä, että työntekijä ja työnantaja eivät tosiaankaan kohtaa. Palkka-asioisssa, ja muissa työhön liityvissä asioissa Suomi on maailman ykkösmaita. Jotkut ovat tästä asiasta eri mieltä. Ulkomainen työntekijä pääsee Suomessa melkeinpä ammatista riippumatta hyväpalkkaiseen työhön verrattuna moniin muihin maihin. Norja ehkä menee tässä paremmaksi, mutta esimerkiksi Ruotsin ja Suomen välinen ero on niin mitätön, että maat voivat kilpailla lähinnä detaljeista. Kyse on siis ulkomaisen työntekijän näkökulmasta, eli sen, jota houkutellaan.
Meillä on nyt kaksi asiaa, jotka vaikuttavat ulkomaisen työvoiman saantiin, joissa Suomi on maailman kärkikastia. Helppo maahantulo ja hyvät palkat.
Miksi työntekijä ja työnantaja eivät sitten kohtaa?
Luultavasti tässä asiassa Baronalla olisi parantamisen varaa. Eikö Barona rekrytoi ulkomailla vai miksi yrityksen kautta ei saada ulkomaista työvoimaa? Jos Barona on henkilöstöyritys, silloin se ei voi odottaa myöskään, että valtio toimisi sen puolesta rekrytoijana. Sen on itse käärittävä hihat ja aloitettava sen ulkomaisen työvoiman rekrytointi. Artikkelin tiimoilta tein pikatarkistuksia niin en löytänyt esimerkiksi Virosta yhtään Baronan rekryilmoitusta.
Se kolmas huomionarvoinen seikka ulkomaisen työvoiman saatavuus-puheessa ovat sitten turvapaikka-aktivistit, jotka sekoittavat asiaa oman agendansa ajamiseen. RHC, Rasmus ja muut aktivistipiirit vetoavat työvoimapulaan kun turvapaikalle ei tosiasiassa ole tarvetta. Henkilö, joka tuli Suomeen  ”turvaan” kymmenien turvallisten maiden läpi ja saa kielteisen turvapaikkaan perustuvan oleskelulupapäätöksen, muuttuu yhtäkkiä työvoimakapasiteetiksi. Alkaa uusi prosessi ja oleskelulupaa haetaan nyt työhön vedoten.
Turvapaikka-aktivistien piirissä on mitä mielikuvituksellisimpia virityksiä, jotta perusteet työperäiselle oleskeluluvalle irtoaisi. Joku afgaani pääsee saunamajuriksi, toinen huoltaa vanhainkodilla rollaattoreita. Tähän päälle on vielä sellainen viritys, että turvapaikka-aktivistit keräävät rahaa ikäänkuin kolehtiin. Kolehti muutetaan yskinkertaisella toiminimellä palkaksi. Turvapaikanhakija käy sitten tätä ”palkkaa” vastaan niinku siivoamassa, tai pumppaa naapuruston polkupyöriin ilmaa, tai vaikkapa pitää kirjaston eteisessä ”pop up ravintolaa”. Mutta yhtään ainoaa Lähi-idästä tai Afrikasta tullutta turvapaikanhakijaa ei ole niissä hommissa, joihin esiemrkiksi Barona hakee työntekijöitä.
Ei yhtään ainoaa.
Yhtä kaikki, jokainen normaali ihminen ymmärtää mikä ero näillä on.
 

Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kumitonttu
11.8.2018 15:01

Jos tekijöistä on pulaa niin Barona voi lisätä työn houkuttelevuutta nostamalla palkkoja. Toimitusjohtajista, jotka tienaavat satoja tuhansia, ei ole puutetta työmarkkinoilla. Voisin jopa veikata että Minna Vanhala-Harmasen tehtäviin on kymmeniä sopivia vaikka tältä istumalta. Tästä palkkatoimarit eivät halua pitää meteliä. Jostain syystä suomalaisia toimareita ei revitä käsistä ulkomaille…

Kumitonttu
11.8.2018 15:40

SOL-siivouspalvelun toimari sano vuosi sitten että minimipalkkoja voisi laskea koska yhteiskunta kompensoi sen asumistuessa. Näin varmaan, mutta miksi veronmaksajan pitää osallistua jonkun yhtiön toimipaikan siivouskuluihin? Jos ei kiinnosta maksaa elämiseen riittävää palkkaa, voi siivota itse tai elää sotkun keskellä.
Kiitos Paavolle huomion osoituksesta.

Voi tätä yksinkertaisuutta
Voi tätä yksinkertaisuutta
12.8.2018 15:21

Eli Barona elää vain hyvällä tahdolla?

Kumitonttu
12.8.2018 16:34

Barona elää ja voi hyvin. Ei siitä tarvitse olla huolissaan.
Se mistä tarvii olla huolissaan on Baronan toimitusjohtajan väite, ettei Suomessa ole riittävästi matalapalkka-aloille työntekijöitä, miksi huonosti koulutettuja eri kulttuurin omaksuneita ihmisiä pitää tuoda asumaan yhteen maailman kalleimmista maista.
Näillä hinnoilla Suomeen pitäisi houkutella älykkäitä ja ahkeria ihmisiä synnyttämään ja käynnistämään uusia innovaatioita ja yrityksiä. Siis sellaisia jotka eivät tarvitse asumistukea kotiinsa, jonka markkinahinta on nykyisin useita tuhansia neliöltä.
Miten joku toimari voi olla niin hölmö että luulee Suomen ongelmien ratkeamalla sillä, että ruvetaan kilpailemaan afrikkalaisella henkilökunnalla?
Maksa pähkinöitä – saat apinoita.

Rasistinen, kelvoton nazi
Rasistinen, kelvoton nazi
13.8.2018 05:47

Väärä alapeukku tältä lukijanazilta, sorry.
Ja tämä artikkeli megalevitykseen, kommentteineen!
Monet tietävätkin jo Baronan viattomat(!) sivu”piss-nekset” ja rahastukset.
Kuka saisi tuon hurskaan hyväsäteilijä-ämmän haastatteluun? Seinää vasten tuo olisi saatava. Näiden puheiden perusteella veronmaksajilla on oikeus vaatia päätä vadille tältä eukolta, ja heti.

Van, Mie
Van, Mie
11.8.2018 15:29

Off-Topic, mutta osuva.
Ilta-Pravdan sivuilla mainosbanneri: ARJEN SÄÄSTÖJÄ
Sen alla otsikko:
Halla-aho HS:n haastattelussa: ”Me haluamme lopettaa humanitäärisen maahanmuuton kokonaan”

Työvoimapula?
Työvoimapula?
11.8.2018 15:49

En oikein vieläkään jaksa uskoa työvoimapulaan. Siitä on puhuttu vuosikymmeniä ja sen piti jo räjähtää silmille, kun isot ikäluokat menevät eläkkeelle. Tietenkin aina on pulaa halpa/ ilmaistyöntekijästä, joka on vastuullinen, pätevä, nopea, täysin terve, luotettava, hyvännäköinen ja aina valmis venymään.

Kumitonttu
11.8.2018 20:55
Vastaa...  Työvoimapula?

Luin Raimo Seppälän kirjan Presidentin vientiritarit, joka kertoo 60-70 -lukujen vientipalkinnon saaneista yrityksistä (Rapala, Suunto, Luhta, Wärtsilä jne). Yhtä lukuun ottamatta kaikki haastatellut yrittäjät totesivat, että mitään työvoimapulaa ei ole eikä tule. Termi oli siis jo 70-luvulla käytössä!
Perusteluna oli että teollisuustyöt ovat niin monotonisia ja kuluttavia, että ei niihin pidä käyttää ihmisiä vaan koneita. On kaikkien etu että työntekijä ohjaa robottia ja saa siitä kunnollista palkkaa. Emme kuitenkaan voi kilpailla palkkakustannuksilla kehitysmaita vastaan vaan laadulla.
Mikään ei ole noista ajoista muuttunut.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
12.8.2018 22:08
Vastaa...  Kumitonttu

Haluan nähdä sen savimajan asukin – joka ei ole eläessään edes rullamittaa pitänyt kädessään – käyttävän vaikka CNC-konetta. Äkkiähän tuo oppii laskemaan kompuran säiliöstä vedet, laittamaan sen käyntiin ja itse masiinaan virrat, sitten vaan ohjelmoimaan. Koodaribussin oppeja on tietysti pidetty yllä piirtelemällä kepillä hiekkaan.. valmis!
Valepakolaiset vaan kotiinsa, viiden vuoden karenssi ja sitten voi hankkia viisumin lähetystöstä näyttämällä siellä ihka oikean passin ja Baronan paprut, joilla olemassa oleva työpaikka todistetaan. Työn mahdollisesti loppuessa kolme kuukautta aikaaa hankkia uusi tai häipyä maasta. Jotenkin noin sen pitäisi mennä, kai.
Voisi tietysti tehdä niinkin, että Barona pitäisi metsän keskellä leiriä, jossa olisi mielettömät määrät voimavaraa reservissä tulevan työvoimapula-ajan tarpeisiin. Maksaisi ihan itse viulut ja muutkin soittopelit. Saattaa vaan olla niin, ettei niitä reserviläisiä näy maassamme ensimmäistäkään.

Kakkakäsi
Kakkakäsi
11.8.2018 16:27

Työvoimapulaa ei olisi koskaan syntynytkään jos työnantajat alunalkaen olisivat satsanneet tosissaan työntekijöihinsä. Nyt yritetään väen väkisin kehitysmaalaisista tehdä sitä mitä kantiksista olisi saanut jo ajat sitten ja paljon halvemmalla in the long run.

Anonymous
Anonymous
11.8.2018 16:30

Baronan ja muiden henkilöstöyritysten kuvio menee rakennusalalla näin: kun asiakas etsii paskahommiin tilapäisapua, lähetetään 22 euron tuntikorvausta vastaan juurikin turvis/ole joka on niin paska, että ihan perushommaankin (vaikka tavaran siirtoon) menee ainakin tupla-aika kuviteltavissa olevaan aikaan nähden. Siten tyyppi onkin käytännössä 44e/h; JA KOSKA tekijälle ei palkkatuen takia tarvitse maksaa kuin mitättömyyksiä per päivä.
Tätä paskaa valtio rahoittaa jottei toimettomuustilastot olisi vielä synkempiä.
Samalla lorvailijat vie kaikki nuorten entry-tason duunit ja supmalaiselle ainoa väylä työntekoon on opiskella yli näistä.

Pr
Pr
11.8.2018 17:01

Luona on Baronan tytäryhtiö eli jos ne saisi lisää maahanmuuttajia niin saisivat lisää ihmisiä vastaanottokeskuksiinsa ja bisnes sielläkin puolella lisääntyisi.

1+1=€€€
1+1=€€€
12.8.2018 14:42
Vastaa...  Pr

Eikö nuo ole lestadiolaistaustaisia firmoja? Kuten Fahad F:n juttukaverikin.

Hauki
Hauki
11.8.2018 18:34

Joku kirjoitti jollakin palstalla asiasta aika hyvin; Barona tarvitsee itselleen lisää halpaa välitettävää epätyypillisiin pätkätöihin, koska normaalisti ulkomailtakin tuleva ammattilainen tekee pitkäaikaisen työsopimuksen suoraan työnantajan kanssa kohtuullisella palkalla sekä asiaankuuluvilla eduilla.
Minna on tyypillinen röyhkeä nykyisen valtion takaaman pikavoittokulttuurin tuottama kyykäärme kuppaamassa yhteiskuntaa ja työntekijää. Liikenneministerinäkin häärii samanmoinen mikä ei lestaperkeleen hallituskaudella ole mikään yllätys.

Paavo Peltonen
Paavo Peltonen
11.8.2018 18:40

Hyvä päiväkirja, kirjoitan nyt nämä sanat, koska meinaa että tiedän, on kokemusta. Noissa parempipalkkaisissa hommissa, joissa meillä olisi jonkin verran jopa tarvetta tekijöille, niin se syy miksi emme saa muualta porukkaa on niin simppeli ettei sitä moni hoksaa.
Me emme nimittäin oikeasti maksa osaavalle väelle kovin hyviä palkkoja jos verrataan keskiseen, itäiseen ja läntiseen Eurooppaan, USA:han, Kanadaan tai ylipäätään maailman pohjoismaissen, anglosaksisen tai germaanisen kulttuurin maihin.
Maksamme vähemmän.
Miten paljon vähemmän, niin se riippuu ihan maasta ja tehtävästä, mutta jos lähdetään siitä mitä minä tiedän, niin 20-40 % vähemmän. Siis osaaville asiantuntijoille. Ammattitaidottomalle tai alimman palkkatason työntekijälle me taas maksamme huimasti enemmän kuin muissa maissa maksetaan.
Ja kun lasketaan tuohon päälle että meillä kaikki on kalliimpaa, suurimmalta osaltaan kovasta välillisestä verotuksesta johtuen, kuin muualla Euroopassa alkaen ruoasta, ravintoloista ja asunnosta ihan kaikkeen, tuollaiset 10-40% asiasta ja maasta riippuen, ja kun ottaa huomioon että meillä on tuon lisäksi vielä muihin maihin verrattuna posketon tuloverotuksen progressio, niin täällä ansaittu euro ei ole sama kuin vaikkapa saksassa tai muualla ansaittu euro.
Kaikkiaan sen verotuksen jälkeen työntekijälle jäävän vähäisemmän euron ostovoima on täällä tuollaiset 20-40% vähemmän ja kun niitä euroja tulee käteen 20-30% vähemmän kuin muualla, niin niin tyhmää asiantuntijaa emme täällä tarvitse joka ei ymmärrä omaa etuaan ja hae sitä työtä melkein mistä maasta tahansa kuin täältä.
Juuri tällä hetkellä olemme kaikenlisäksi siinä tilanteessa että entisen itäblokin maiden näiden henkilöiden palkkataso heidän kotimaassaan on noussut samaksi kuin täällä.
Eli mistä hemmetistä nämä ajatusten tonavat kuvittelevat meidän saavan tänne näillä reunaehdoilla asiantuntijatason työntekijöitä? ei niin mistään.
Meidän pitäisi aloittaa merkittavä verotuksen, progression ja elinkustannusten alasajo per nyt heti ja sitten voisimme toivoa että joskus tulevaisuudessa saisimme jonkun tänne houkuteltua töihin. Kymmenen vuoden päästä.

Nimetön
Nimetön
12.8.2018 10:56
Vastaa...  Paavo Peltonen

Hieman toisenlaisesta näkökulmasta liittyen samaan tarveharkinta-asiaan. Toimin jokunen vuosi sitten erään intialaisen tietotekniikka-alan palvelutoimittajan johtotehtävissä Suomessa. Eli asiantuntijaprojekteja ja ulkoistuksia suomalaisille suuryritysasiakkaille. Siinä muodostui sitten ihan dokumenttien pyörittelyiden myötä näkemys ulkomaisten tietotekniikka-ammattilaisten roudaamisesta Suomeen. Poikkeuksetta työnantajan ja työntekijän välille tehtiin kahdet 6 kk määräaikaiset työsopimuspaperit, joista toinen oli EU-alueen viranomaisia varten ja toinen oli sitten työnanantajan työntekijälleen sanelema ’ota tai jätä’- paperi. Viranomaisille tarkoitetussa dokumentissa oli kokonaispalkka ja edut tietysti kohdallaan, sanotaan nyt vaikka keskimäärin 4.400€/kk brutto. Samassa paperissa vakuutettiin työssa noudatettavan kaikkia EU-ja Suomen lakeja jne. Käytännössä asiantuntijainkkarille maksettiin kuukausittain noin 50% pienempi könttäsumma, josta vielä vähennettiin firman 6 kk hankkima kimppa-asunto, johon oli siis sitouduttava koko ajaksi. Jos asiantuntijainkkari a) ei nuollut esimiehensä persettä b) pullikoi vastaan c) ei oleskellut toimistolla ja asiakkaan työkohteessa riittävää noin 12-14h tuntimäärää per päivä, ei uutta sopimusta irronnut. Intialaisen kulttuurin kukkasena mainittakoon, että kotiin lähettäminen aiheuttaa yksilön yhteisössään suureen häpeään, josta on vaikea toipua muuten kuin vaihtamalla työpaikkaa Intiassa tai jopa paikkakuntaa. Sitä firman ulkolaisessa johdossa käytettiin surutta hyväkseen. Näille kavereille ei työterveydenhuoltoa sallittu, meinaan jos kävit kerran valittamassa jotain paikkaa, niin se raportoitiin välittömästi maajohdolle ja tarkoitti kotiinpaluuta 6kk sopimuksen jälkeen.
Käytännössä kaikki tarveharkintaan liittyvät hakemukset menivät läpi heittämällä ministeriössä. Shengen-viisumeiden saannissa oli joskus viivästyksiä, joten se ratkaistiin siirtämällä viisumihakemusten tehtailu Saksaan, jossa oli helpointa saada nämä asiat lävitse.
Sellaista tarveharkintaa.

Paavo Peltonen / anonymous
Paavo Peltonen / anonymous
12.8.2018 23:02
Vastaa...  Nimetön

Oletan että molemmat tiedämme noiden intialaisten nykyisen palkkatason ja kyvyt. Aika harvaa heistä voi oikeasti kutsua A.D. 2018 asiantuntijoiksi. Ainakaan minä en löydä sieltä tarvitsemaamme asiantuntemusta ja kykyjä. Ei heitä kannata tänne lähteä sen ammattitaidon vuoksi rahtaamaan, kun ei heille kannata maksaa edes sitä mitä heistä veloitetaan siellä työtätekevinä. Tuo kuvaamasi vaihe on käsittääkseni ollutta ja mennyttä ja kaikkin tosiasiat toteamaan kykenevät ovatkin tulossa sieltä pois. Enemmän ongelmia kuin lopputulosta, on käsittääkseni kaikkien analyysien lopputulema.

Murphy
Murphy
12.8.2018 19:58
Vastaa...  Paavo Peltonen

Vuosikymmeniä jatkunut TUPO politiikka on vaikuttanut merkittävältä osin työn tasapäistämiseen. Itse työtä ei tietenkään voi paljoakaan tasapäistää. Siinähän on vain laatu ja määrä. Tupolla on kyllä voitu turvata yhteiskuntarauhaa, mutta joka sopimuksessa on aina liukumaa ”tasapäisyyden” suuntaan. Ammattiliitot ovat huolehtineet kehityksestä hyvin. Jotkut alat ja työntekijäryhmät saavat huomattavasti ansaitsemaansa enemmän, kun kuoro laulaa korkealta ja kovaa ja toiset ovat hiljaa kun rauha säilyy. Selkeän kapitalismin kannalta tuo on sosialismia ilman varsinaista harvainvaltaa.” Fear is the gun”. Tämän tiedämme ”jäänmurtajalakoista” ja monista vaikuttamiskykyisistä pienryhmien ”uhkailu” tilanteista. AKT-n lakkoherkkyys puhtaasti yhteiskunnallisiin kysymyksiin on saanut omalta jäsenistöltäkin arvostelua ja moitteita. Neuvottelupöytiin toivoisi enemmän ammatillista ja taloudellista osaamista. Älämölöä löytyy kyllä helposti. Syy-suhteiden verkko on mutkikas, mutta em.seikat selittää kehitystä osaltaan. Sekatalousjärjestelmä on kuitenkin ollut näin pienen ja maailman pohjoisimman maatalous/teollisuus maan onni ja pelastus. 60 leveysasteen pohjoispuolella elävistä ihmisistä on suomalaisia 60%. Toivotaan,että ainakin Lapin exotiikka vetäisi varakkaita turisteja puoleensa.Heillä on hienous siinä,että jättävät hieman rahaa,mutta eivät jää,- toisin kun ne jotka jäävät elelemään ja ottavat rahaa lähettääkseen pois.

Acc
Acc
11.8.2018 19:04

Jos yritys ei pysty maksamaan riittävästi saadakseen työntekijöitä, niin se ei ole ongelma yhteiskunnalle. Paremmin maksaviin yrityksiin menneet ovat työllistettyjä. Ilman työntekijöitä jäänyt yritys joutuu lopettamaan toimintansa, mutta se ei ole haitaksi vaan päinvastoin oikein. Kaikilla on silti töitä.
Työvoiman maahantuonnilla pidetään palkkataso alhaisena ja poistetaan yrityksiltä kannuste kehittää toimintaansa hyvät palkat mahdollistavaksi.

Paavo Peltonen
Paavo Peltonen
11.8.2018 20:04

Tyypillistä kommunistista paskaa Acc:ltä. Tietysti se on ongelma yhteiskunnalle jos yritykset eivät saa osaavia työntekijöitä. Etenkin jos/kun tilanne on meidän sosialistisen yhteiskuntamme aikaansaama. Jos eli kun jatkamme tällä tiellä, niin mekin tulemme kokemaan Italian tilanteen, jossa omatkin koulutetut karkaavat kun saavat miltei mistä tahansa paremman palkan kuin kotimaasta.

Acc
Acc
11.8.2018 21:18
Vastaa...  Paavo Peltonen

Kiitos kommentista.
Suomi tarvitsee työvoimapulaa. Sellaisen vallitessa poistuu keinotekoisen ja tarpeettoman työllistämisen sekä koulutuksen tarve. Tällä hetkellä Suomessa ei edes rohjeta ajatella tilannetta, jossa ei olisi työttömyyttä ja ylikouluttautumista. Työvoimapulan vallitessa työpaikan vaihto on helpompaa ja irtisanomisetkaan eivät olisi suuri tragedia.
Jos yritys ei saa tarvitsemaansa työvoimaa, mitä sitten. Kaikillahan on jo työtä. Jos joku ihminen ei halua elää maassa, jossa vallitsee työvoimapula, niin voi muuttaa pois. Sehän on hyvä asia. Työvoimapula pahenee.

Paavo Peltonen
Paavo Peltonen
11.8.2018 21:30
Vastaa...  Acc

Jos vain pyörisimme täällä rajaojen sisällä keskenämme, tuo olisi varmaan jonkin sortin sosialistinen ihannetila. Mutta kun meidän pitää kilpailla tekemisillämme maailmanmarkkinoilla niin niitä oikeita osaajia tarvitaan. Kaikki omat ao. osaajathan ovat jo töissä. Eli me tarvitsemme tietynlaista maahanmuuttoa, mutta emme taas toisaalta toisenlaista. Nyt luomme insentiivejä tälle tarpeettomalle porukalle tulla tänne, ja samalla teemme kaikkemme jotta olosuhteen olisivat sellaiset että nämä tarpeelliset eivät tulisi tänne. Aivan mieletön tilanne.
Tuosta ylikouluttautumisesta, ilmeisesti tarkoitat sitä että tiettyjen (valtion ja kuntien) alojen koulutusvaateet on viety jo naurettavuuksiin ja siitten koulutetaan entisistä päiväkodintädeistä varhaiskasvatustieteen tohtoreita kaikista, kun ennen samaan tai parempaan tulokseen on päästy muutaman kuukauden kurssilla. Eli että meillä koulutetaan naurettavien alojen ja opinsuuntien maistereita ja tohtoreita ihmisistä joiden kyvyt eivät oikeasti riittäisi edes pääsemään muinaisten yliopistojen pääsykokeista läpi.

acc
acc
14.8.2018 01:56
Vastaa...  Paavo Peltonen

Ajatellaanpa asiaa toisin päin. Oletetaan, että Suomessa olisi jo nyt ankara työvoimapula. Se merkitsee, ettei kukaan ole työtön. Se merkitsee, että huonot yritykset ovat lopettaneet. Ei tarvita mitään byrokratiaa työttömiä varten. Työpaikan saisi ilman, että hankkisi kolme akateemista tutkintoa. Yhteiskunnan ei tarvitse avustaa ihmisiä asumisessa. Verotus on alentunut ja sen myötä kilpailukyky parantunut. Työvoimapulan ansiosta vain parhaat yritykset ovat hengissä ja kaiken huipuksi ne maksavat riittävän palkan. Niiden on pakko, muuten työntekijät menisivät muualle.
Tällä ei ole mitään tekemistä vasemmistolaisuuden kanssa, ei kommunismin kanssa. Kommunismissa oli keinotekoinen täystyöllisyys. Ei ollut aitoa työvoimapulaa.

Levittäkää edelleen
Levittäkää edelleen
11.8.2018 21:05

10.8 Länsi-Götanmaalla, Herrljungassa, varasti kirvestä heiluttava mies 80-vuotiaalta naiselta hopeanvärisen PEUGEOT 207 henkilöauton, REKISTERINUMERO RPX031
Naisen koira, harmaa pieni villakoira nimeltä COCO, oli takapenkillä mutta mies ei antanut naisen ottaa koiraansa vaan löi naista kirveellä ja lähti ajamaan. Nyt mies on saatu kiinni mutta auto ja koira ovat edelleenkin kateissa ja voivat olla missä tahansa.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKrd5q/man-misstankt-for-att-ha-fort-bort-coco-gripen

huugo
huugo
12.8.2018 05:57

Maatalous on liittynyt tähän työvoimapulan valittajiin. Maataloudessa ainakin täällä päin on työvoimana joko yrittäjän sukulaisia tai virolaisia, liettualaisia ym. itä-euroopan työntekijöitä. Ei siinä mitään, ovat pääsääntöisesti ahkeraa työvoimaa ainakin puheiden mukaan. Mitä nyt pientä tietämättömyyttä tilan polttoaineen käytöstä. Mulla menee lenkkipolku siinä tilan lähellä ja löysin muutaman käytetyn AIV pöntön metsään piilotettuina ja jokainen täynnä punaista löpöä. Samoihin aikoihin tilalla oli huomattu polttoaine hävikkiä. En viitsinyt sotkeutua asiaan ja kertoa löydöstä, kärsiköön nahoissaan. Pöntöt hävisivät jonkin ajan kuluttua kuusen alta. No miksi yhdistin varkauden työntekijään. Tämä kaveri oli myynyt autoaan ja ostajaehdokas oli ihmetellyt kun takakontti oli haissut todella voimakkaasti löpölle. Eli itänaapureista työvoimaan eksyy myös aitoja rosvoja jotka tekevät pikku bisnestä henkensä pitimiksi tai sitten pääsääntöisesti ovat rosvohommissa.
Juttelin erään ulkomaalaisen, jo Suomessa vuosia asuneen kaverin kanssa ja ihmettelin kun oli vaihtanut työpaikkaa. Oli ennen tässä toisella todella isolla suurtuotantotilalla töissä vuosikausia ja oikeasti ahkera kaveri. No syy oli että omistaja oli alkanut kusettaa palkanmaksussa ja tarvittiin poliisia selvittämään asiaa. Kait savustettiin ulos ja tilalle halvempaa porukkaa, näin se vaan menee. Eli se mitä EK rummuttaa jatkuvasti, työvoiman vapaasta tuomisesta Suomeen, menee työmarkkinat todella villeiksi.
Ainakaan maatiloilla kukaan ei valvo mitä noille maksetaan tai maksetaanko ollenkaan ja hankalat palkkojaan vaativat tapaukset, kenkää takamukseen ja uutta tilalle. Samaa menoa alkaa olla pienemmillä työpaikoilla jossa valvontaa ei ole, tiedän tapauksia näistäkin.
Silloin kun vuokaratyövoima buumi oli kuumimmillaan aikanaan omassa työpaikassa, meinattiin osa, ne parhaiten tienaavat vakiotyöntekijöistä kylmästi vaihtaa TJ:n ja tuotantojohtajan suuresta ideasta vuokratyövoimaan palkkakustannusten takia, tai näin annettiin ymmärtää. No ideasta luovuttiin koska pelättiin laadun heikkenevän ainakin aluksi tai lopullisesti. Palkat kumma kyllä laskivat kun siirryttiin uuteen palkkaus systeemiin. Nurinaa, pientä vastustusta mutta takaraivossa kait kummitteli se halpatyövoima ja uhkaus ja kas kummaa työt jatkuivat entisellään pienemmillä palkoilla.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
12.8.2018 22:19
Vastaa...  huugo

Kait se puuttuva osa palkasta ”maksettu” löpönä, mistä sen tietää. Toivottavasti joku köyhä mökin mummu saanut halvalla lämmitysöljyä talveksi.