Voiko autopaloja estää viranomaistoimilla?

3pmQ-b0bYuHMBcruXIqvhf1Kpro

Oliko Göteborgin autopalomellakka jotenkin erityinen tapaus? Ei oikeastaan, siitä tuli erityinen vain sen takia, että varsinkin Frölundan tapahtumasta saatiin paljon hyvää videokuvaa ja valokuvia, jotka levisivät somessa kulovalkean tavoin.

Yleensä paloista ei saa kuvia tai filmejä, sillä ne tapahtuvat yöaikaan, jolloin kännykkäkameralla ei saa kuin pikselimössöä. Nyt palot alkoivat kun oli vielä valoisaa, joten saatiin hyviä filmejä. Kuvakulmia oli kymmeniä ja tapahtumien kulkukin saatiin hyvin selville.

Tuollaiset 100 autoa yhtenä iltana, onhan se isonpuoleinen, mutta vastaavia määriä on poltettu tämän vuoden aikana useita. Malmössa on ollut ainakin kaksi tuollaista palorypästä, joissa molemmilla kerroilla autot sytytettiin autotalliin. Nämä palot eivät saaneet minkäänlaista huomiota mediassa.

Autopalot voisi jakaa viiteen ryhmään:

 1. Palo, jossa kärvähtää 1-3 autoa.
 2.    ”  3-10 autoa.
 3.    ” 10-20 autoa.
 4.    ” 20-50 autoa.
 5.    ” yli 50 autoa.

Ykköspaloja on joka yö. Malmössa ei liene yhtään ainoaa yötä kuluvana vuonna, jolloin ei olisi palanut vähintään yksi auto. Jos ei Malmössa, joku muu alue korvaa kyllä menetyksen. Kakkos- ja kolmospaloja tapahtuu säännöllisen epäsäännöllisesti. Joskus voi mennä viikko parikin ilman grillausta, mutta sieltä se tulee yhtä varmasti kuin juna. Myös nelos- ja vitospaloja sytytellään harvemmin, mutta vähintään muutaman kerran vuodessa.

Palot tulevat yleensä ryppäissä ja leviää naapurilähiöön tai muihin kaupunkeihin.

Paloja voisi verrata ukonilmaan, joka roikkuu ilmassa. Varsinkin isommista paloista sanotaan, että sen aistii muutamia päiviä tai viikkoja ennenkuin alkaa roihu.

Roihun aistii ongelmalähiöissä kummallisesta lisääntyvästä älämölöstä ja ilmapiirin kiristymisestä. Ykköspalot lisääntyvät. Esim. Järvan alueella paloautot sahaavat eestaas sammuttelemassa ykköspaloja tai roskiksia. Arabien ja afrikaanojen uho on astetta kovempaa, uho on ikäänkuin suoraviivaisempaa. Ostarien ja metroasemien sisäänkäynteihin pakkaantuu isompia jengejä ja niitä on useampia. Sisäänkäynnit räitään entistä limaisemmiksi ja lippisten lipat ovat entistä syvemmällä silmillä. Farkut vaihtuvat adidas-verkkareihin.

Mopolla liikkuvia nuorukaisia liikkuu enemmän. En tarkoita perus mopoteinejä vaan tuollaisia nuoria aikuisia. Mopedia käytetään kulkupelinä, koska sillä on helppo paeta poliisia. Mopojäbät ajelevat entistä härskimmin. Yleisesti ottaen kaikesta huomaa, että ”jotain on tekeillä”. Meno on vähän kuin lokkilaumalla, jolla on aina joku homma menossa.

Sen jälkeen alkaa tekosyyn etsintä, että voidaan aloittaa mellakka. Rinkebyn 2017 talvimellakka syttyi siten, että porukkaa alkoi pakkaantua metroasemalle ja rähinän laukaisi vartijoiden rauhoittelu. Ruskeat nuorukaiset toisin sanoen vain hakivat tilaisuutta ”kokea epäoikeudenmukaisuutta” ja laittaa mellakan pystyyn. Husbyn mellakat aloitti vanhan rikollishampin ampuminen ja tästä seurasi alueen ruskeiden nuorukaistan ”epäoikeudenmukaisuuden kokeminen”.

Rinkebyssä mellakka- poliisi ampui ilmaan

Kun mellakka sitten alkaa, se jatkuu aikansa. Ukkosestakaan ei voi tietää kauanko se viipyy päällä. Jossain vaiheessa turnauskestävyys lopahtaa ja mellakka loppuu. Mellakoita eivät lopeta poliisit vaan mellakoitsijat, sitten kun paineet on purettu ja ilma puhdistettu.

Mellakan jälkeen alkaa dialogi. Mitä kovempi agenda, sitä typerämmät selitykset. Rakenteellinen rasismi ja muut typeryydet lentelevät ilmassa. Ruskeat nuorukaiset taas pääsääntöisesti kertovat mellakoinnin syyksi ”poliisin rasismin”.

Voiko autopaloja estää viranomaistoimilla?

Ei voi, sillä palot ovat paikallisten ruskeiden aikuisten käsissä. He joko sallivat ne tai eivät. Tällä hetkellä sallivat. Aikuisten ei tarvitse kuin opettaa lapsilleen, että ihmisten autoja ei soisi poltettavan, mutta sellainen ei sovi. Mieluummin syytetään jotain kuvitteellista rasismia ja sysätään vastuu ongelma-alueen ulkopuolelle. Lisäksi ihmisten pitäisi todistaa jos näkevät kuka autoja polttaa. Koko lähiö tietää ketkä ovat kulloistenkin mellakoiden ytimessä, mutta kukaan ei halua puuttua. Kyse ei ole uskalluksesta vaan halun puutteesta. Niin kauan kuin paikalliset ruskeat ihmiset vihaavat ruotsalaisia sydämensä pohjasta, niin kauan autot palavat.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

8 thoughts on “Voiko autopaloja estää viranomaistoimilla?

 1. Miksi Ruotsi kiusaa ruskeita ihmisiään niin, että katkeruus muuttuu vihaksi? Voi kun kaikki ruskeat ihmiset voisivat palata kotimaihinsa eikä tarvitsisi enää elättää rasistiruotsalaisia!

  46
  1
 2. Asiallinen kirjoitus ja luotaa syvälle tuon ajatusmaailman näistä kultamunista. Tulee kuin juna vertaus ontuu Suomeksi kirjoitettuna,kun tulee VR mieleen. Ei ole koskaan varma tuleeko juna, esim jos sataa sellaista kummallista tavaraa kuin lunta.

  16
 3. Olen itse myös huomannut tuon saman ilmiön ennen kuin jotain vähänkin isompaa on tapahtumassa: kummallinen älämölö, tavallista suurempi parveilu, paikkojen sotkeminen, kiihkoilu. Toki ainahan tätä saa olla todistamassa, mutta ennen vakavampia juttuja intensiivisyys nousee monta, monta astetta. Jopa naispuoliset saattavat innostua tavallista enemmän. Tällaisia havaintoja oppii tekemään.

  25
  1. Viime vuonna tämä näkyi selvästi Turussa Taiteiden yössä 17.08.2017. Niitä parveili levottomina laumoissa. Tuli niin outo feelis, että kaverini kanssa lähdimme melko pian pois.

 4. En muista lähdettä, mutta luin jostain että Göteborgissa olisi tehty jokin aika sitten yli 200kg huumetakavarikko. Uppsalassakin oli tiheään mellakoita ison poliisiratsian jälkeen. Sieltä vietiin aseitakin. Ratsiat on takuuvarma merkki siitä, että pian kehitysmaalaisten veri kiehahtaa kun ei saa päivittäistä kokkeliannostaan.

  24

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.