Ruotsalainen opettaja: Ruotsin koululaitos ei pysty opettamaan ammattia uusruotsalaisille

laptop-2562325_960_720

SFI, Svenska för invandrare = ruotsia maahanmuuttajille on ilmainen kunnallinen koululaitos, joka opettaa maahantulijoille ruotsin kieltä ja kulttuuria. Koulutus on ilmainen ja joissakin tapauksissa siitä maksetaan. Esimerkiksi turvapaikanhakija, joka on saanut oleskeluluvan pääsee kuntapaikan saatuaan kaksivuotiseen kototuttamisohjelmaan, jossa mm. opetellaan SFI:ssä kieltä ja maan kulttuuria.

Expressenin yleisönosastolla toisen asteen opettaja Sebastian Marquez von Hage kirjoittaa, että uusruotsalaisille opettaminen on vaikeaa.
Von Hagen mukaan kyse ei ole varsinaisesti uusruotsalaisten halun puutteesta. Monesti nuorukaiset, jotka tulevat toisen asteen kouluun (esim lukioon) ovat hyvin vastaanottavaisia. He ovat iloisia, opiskelevat ahkerasti ja vastaavat silmät kirkkaina haluavansa ”lääkäriksi” tai ”insinööriksi”. Muutaman kuukauden kuluttua todellisuus kuitenkin tulee vastaan.
– Uusruotsalaiset tajuavat, että tietotaitoero verrattuna muutaman vuoden nuorempiin [ruotsalaisiin] luokkakavereihin on niin suuri, että sitä on mahdotonta kuroa umpeen. Haave on kohta muisto vain ja pikkuhiljaa opiskelumotivaatio lopahtaa. Lippis vedetään taka-asentoon ja alkaa kännykän räplääminen. Lopulta he lakkaavat käymästä koulua, von Hagen kirjoittaa.
Von Hagenin mukaan ajatus siitä, että nuorukaisia päästetään muutaman vuoden Ruotsissa olonsa jälkeen toisen asteen kouluun on ideana hyvä, mutta pelkkä hyvä ajatus ei toimi käytännössä.  Von Hagenin mukaan syy on yksinkertainen:
– Ruotsin toisen asteen systeemiä ei ole rakennettu ottamaan vastaan suuria määriä oppilaita, joilla ei ole juuri minkäänlaisia esitietoja, joita opiskelu vaatii.
Niin ikään hän kertoo, että muutaman vuoden kielen opiskelu SFI:ssä ei ole millään tavalla riittävä jatko-opintoihin, ts. alkeellinen kielitaito ei riitä opiskeluun. Von Hagenin mukaan suuri ongelma on myös se, että tulijoilla on hyvin erilaiset tietotaidot kuin ruotsalaisilla nuorilla.
– Kuvittele, että tapaat aikuisen oppilaan, joka ei ole koskaan kuullutkaan puhuttavan holokaustista tai hän epäilee maapallon pyöreyttä. Kun henkilöillä on ruotsalaisiin verrattuna niin suuria puutteita yleistiedossa on koulunkäynti melko mahdotonta.
Von Hagen lopettaa juttunsa siihen, että opettajat laittavat valtavasti aikaa uusruotsalaisiin, jotka eivät ikinä pääse koulusta läpi. Muut oppilaat eivät saa sitä aikaa mitä heille pitäisi antaa ja opetustasoa on pakko laskea, jotta kaikki olisivat jollain tapaa mukana.
– Uusruotsalaiset kuvittelevat, että heillä on mahdollisuus kouluttautua ja hankkia työtä, mutta tosiasiassa he ajautuvat kielelliseen ja tiedolliseen limboon ja syrjäytyvät.
geometry-1044090_960_720
 
SFI-opettaja Marjatta, joka on suomalaistaustainen, on opettanut Tukholman Brommassa SFI:ssä parikymmentä vuotta, kertoo Pt-medialle:
– Olin alussa idealisti ja kuvittelin, että voisin todellakin opettaa tulijoille ruotsin kieltä ja saada heidät tuntemaan ruotsalaista kulttuuria. Ajattelin, että heillä oli valmiudet kielikoulun jälkeen päästä yhteiskuntaan mukaan. Vähän samaan tapaan kuin itse kun muutin parikymppisenä Ruotsiin. Opin parissa kolmessa vuodessa kielen. Tietenkin Suomesta tulleella kulttuurierot eivät ole niin suuria kuin kolmansista maista, mutta en aluksi osannut ajatella kuinka merkittävä ero on juuri tämä kulttuurillinen ero.
Marjatta kertoo, että jo muutaman vuoden jälkeen tajusi, että suurin osa hänen oppilaistaan ei pääse Ruotsissa muualle kuin työttömyyskortistoon.
– Von Hagen kertoi Expressenin artikkelissaan, että tietotaitotasoerot ovat suuret. Ne ovat. Useimmat tulijat eivät ole koskaan kuulletkaan Elviksestä. Lisäksi heillä on länsimaisittain hyvin alkeelliset tiedot luonnontieteistä.
– Useimmat tulijat eivät ole koskaan käyneet oikeaa koulua eivätkä osaa kirjoittaa tai lukea kuin vaikkapa arabian aakkosia. Suurin ongelma Ruotsissa koulun käynnissä aluksi onkin aakkoset ja kirjoitustaito. Aikuisille ihmisille pitää opettaa aakkoset. Moni saattaa muistaa miten hidasta hommaa aakkosten opettelu oli alakoulussa. Moni muutaman vuoden Ruotsissa ollut ei yksinkertaisesti osaa kirjoittaa länsimaisilla aakkosilla kuin oman nimensä. Miten tässä tilanteessa sitten tekee muistiinpanoja? Miten ihminen tässä tilanteessa parin vuoden kielikoulutuksen jälkeen muka siirtyy toisen asteen ammatillisiin opintoihin opiskelelemaan oikeasti? Kun henkilö ei osaa kirjoittaa länsimaisilla aakkosilla muistiinpanoja niin miten hän muka selviytyy vähänkään vaativamman ammatin opiskelusta?
Marjatta kertoo myös, että jo heti koulussa huomaa, että naiset eivät ikinä pääse sellaiseen asemaan kuin ruotsalaiset naiset ovat päässeet.
– Monet miehet oppivat kyllä nopeasti tuollaista alkeellista arkiruotsia, jolla pärjää perustilanteista busseissa, kaupoissa jne, mutta sillä tasolla ei voida vielä edes kuvitella, että alettaisiin opiskelemaan sähköalan perusteita tai lääketiedettä.
– Monet miehet ovat hyvin aktiivisia säätäjiä kun taas naiset ovat passiivisia. He eivät voi edes näyttää tietotaitojaan vaikka sellaista olisi. Monissa yhteisöissä naisten oppineisuus on todella vaarallista naiselle itselleen. Nainen voi salaa, hieman ylpeänä näyttää minulle, toiselle naiselle, että osaa lukea paremmin kuin miehensä, mutta hänellä ei ole lukutaidolle mitään käyttöä, koska sitä ei yksinkertaisesti voi käyttää, koska se on hengenvaarallista.
 

Subscribe
Notify of
guest
28 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti Grandell
Pertti Grandell
27.8.2018 08:16

tämän tekstin pitäisi saada meidän ”fiksujen” ministereiden , etenkin gran´in lukemaan eduskunnassa koko poppoolle……mutta kun kultamunat nyt vaan ovat fiksumpia hölmölässä…..

Minä
Minä
27.8.2018 09:40
Vastaa...  Pertti Grandell

Kyllä ne tietävät tai niille olisi mahdollista tietää, mutta niillä ei ole haluja tietää mitään ideologian vastaista, joten he toimivat ikään kuin ideologia olisi tosiasioita todempaa.

Bidee
Bidee
27.8.2018 10:55
Vastaa...  Pertti Grandell

Mitä mä kerron mun lapsille, byääääää.

Anonymous
Anonymous
27.8.2018 09:18

Tosiuskovaiset haluavat edelleen että tästä huolimatta kaikille tulee antaa samanlaiset mahdollisuudet. Ei tämä hulluus lopu ennen kuin kehareiden maahantuonti kielletään lailla..

Satumainen ohikulkija
Satumainen ohikulkija
27.8.2018 12:54
Vastaa...  Anonymous

Täsmennän hieman:
”…kaikille tulee antaa samanlainen lopputulos.”

r
r
27.8.2018 09:37

Marjatta jätti kertomatta syyn ja tosiasian lähiitäläisistä ja neekereistä. ÄO näillä pakkaa olemaan alle 76 joka on holhottavan raja.Ei näihin kannata satsata latin latia,takaisin kotimaihinsa välittömästi,siellä vertaistensa joukoissa ei erotu muista.Länsimaissa läpsyttelijät turhautuu,kun ymmärtävät että eivät tule pärjäämään omillaan,eli ovat elättejä koko elämänsä.Helppo ja ainut keino tienata on kriminaaliksi,varkaaksi,huumekauppiaaksi,parittajaksi ja huoraksi.

Maija Meikäläinen
Maija Meikäläinen
27.8.2018 09:54

Ihan sama tilanne on Suomessa. Täällä on usein lukioon mahdollista päästä kaikilla keskiarvoilla. Nämä nuoret miehet joiden itsetunto on kovin korkealla tulevat lukioon, vaikka perustaidot ovat onnettomia. Ei osata lukea eikä matematiikan alkeita ja sanavarastokin on kovin vähäinen, mutta on vahva usko teknisiin välineisiin. Kun sitten on yli kolmenkymmenen ryhmässä ja pitäisi edistyä opinnoissa nopeasti, niin tulee seinä vastaan nopeasti.
Itse opettajana ihmettelin tätä intoa tulla lukioon, kun taidot olivat peruskoulun alaluokkien heikkoa tasoa. Myös kauemmin Suomessa olleet tai jopa täällä syntyneet olivat olleet henkilökohtaisen opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa, jolloin oli tyydytty saavuttamaan paljon vähäisemmät oppimistulokset kuin muilla peruskoulun suorittaneilla. Kuitenkin he saivat arvosanansa siitä, kuinka hyvin he olivat tavoitteet saavuttaneet eikä siltä pohjalta mitä muilla on. Tämän vuoksi on heillä on helpompi päästä jatko-opintoihin, mutta selviytyminen opinnoista onkin heikompaa. Tämä aiheuttaa katkeruutta etenkin ammmattikoulujen halutuilla linjoilla. Kantasuomalainen ei pääse haluamalleen linjalle, vaan ohituskaistalta mennään ohi syntyperän avulla.
Luku- ja laskutaidottomuus tulee myös jatkossa tuottamaan vaaratilanteita. Onhan nykyisin muotina tuottaa lähihoitajia maahantulijoista ja jos ei ymmärrä puhuttuja ja kirjoitettuja ohjeita, niin jatkossa tulee kamalaa jälkeä.

Nestori Lundahl
Nestori Lundahl
27.8.2018 10:22

Tapasin Turkissa kerran opettajan, joka kertoi että siellä monet nuoret pojat jättävät koulunsa kesken, ”koska koulut ovat pikkulapsia varten”.
Pojilla oli aina sama suunnitelma, lähteä Saksaan tienaamaan rahaa.
Samainen opettaja oli tavannut suomalaisia turistiperheitä ja jutellut heidän lastensa kanssa sekä hämmästellyt, kuinka niin nuoret lapset puhuvat jo niin hyvää englantia ja tietävät niin paljon.
Hän kertoi, että 10-12 vuotias suomalainen lapsi vastaa tiedoissaan 15-17 vuotiasta turkkilaista.

Genus Hitler
Genus Hitler
27.8.2018 16:32
Vastaa...  Nestori Lundahl

Nyt Nestori täräytti kunnolla alakanttiin: ”10-12 vuotias suomalainen lapsi vastaa tiedoissaan 15-17 vuotiasta turkkilaista” Sanoisin että 25-vuotiasta turkkilaista ja 45 vuotiasta irakilaista. Somali ei elämänsä aikana yllä Suomalaisen lapsen tasolle. Jänniä nämä geneettiset asiat.

KJ
KJ
27.8.2018 20:59
Vastaa...  Genus Hitler

Geenit on mielenkiintoisia. Mä en ole ajatellut turkkilaisia, vaikka niitä pidänkin paskaisina hiekkaneekereinä.
Toi sun arvio turkkilaisten kehityskelpoisuudesta pitää mahdollisesti hyvinkin paikkaansa. Joskus eräässä turkkilaisten rahanpesubaarissa oli pari myyjää, keille piti piirtää kuva, että iso vai kalja. Ne oli sellaisia reilu parikymppisiä ihme autisteja, mutta olivat kuin yläasteelaisia jälkeenjääneitä pentuja.
Mulla on sinne ikuinen porttikielto kun jauhoin tappiin asti Atatürkista ja että paska pašša ja muuta vittuilua. Baarin omistaja meinasi puukottaa. Jälkeenjääneet pojat hihittivät kuin sekoääliöt. Onneksi meitä oli siellä sen verran että syntyi joukkotappelu ja poliisi sulki paikan siltä illalta. Viisi ihmistä joutui putkaan. Mustafoista en tiedä.
Mutta joo. Olisi muuten hyvä seuraava sosiaalinen testi. Jos somaleille pudottaisi talonrakennus paketteja, ne ei osaisi rakentaa mitään ilman valkoista esimiestäj ja motivaattoriksi hankittua ruoskijaa.

Anonymous
Anonymous
27.8.2018 11:22

Look at Palestine AND ISRAEL since 1949 ,What big diference there is .Monkeys can’t become hyman beings .

Freya Snow
Freya Snow
27.8.2018 11:33

Miksi aina se holokausti..
Niin ja siis. Juu, näiden piti olla niitä Sipilän koneinsinöörejä. 😀

rocky
rocky
27.8.2018 12:01
Vastaa...  Freya Snow

Onhan ne melkoisia insinöörejä kun täältä lähetetään kaivon kaivajatkin…

Kielen oppiminen
Kielen oppiminen
27.8.2018 13:26

Jos aikuiset tulijat eivät opi edes ruotsia muutamassa vuodessa, suomen kieltä he eivät opi koskaan kunnolla. Väitetään, että suomen oppiminen on kolmanneksi vaikein ulkomaalaisen oppia kiinan ja japanin jälkeen. Tiedän monia fiksuja kaukoitäläisiä, jotka ovat olleet Suomessa monia vuosia. Suomea he eivät paljoakaan osaa vieläkään, mutta se ei haittaa työntekoa, koska he osaavat englantia. Työt hoituvat hyvin englanniksi. Suomen kielen opettaminen englantia osaavia kaukoitäläisiä haasteellisimmille porukoille on mielestäni täysin hukkaan heitettyä aikaa. Ja muutenkin pienen Suomen on turha ottaa tällaista väkeä vastaan, koska omat resurssit ovat hyvin rajalliset.

pöh
pöh
27.8.2018 13:58

Onko tuolla nyt suurempaa väliä, eivät he töihin ole tullutkaan.
Vääräuskoiset maksavat heille ”palkan” siitä että tulevat laittomasti maahan ja täyttävät maan kakaroillaan. Ja se palkka on niin iso ettei töihin edes kannata mennä.

H44
H44
27.8.2018 14:24

Toivottavasti Marjatta ei esiintynyt oikealla nimellään haastattelussa.

Sipilä
Sipilä
27.8.2018 14:43

Olen shokissa.

Riku Rantala
Riku Rantala
27.8.2018 14:43

MUT NE TEKEE TÖRKEEN SIISTII SAFKAA !!!!!!!!!!!

Aappa
Aappa
27.8.2018 15:27
Vastaa...  Riku Rantala

Ja kaarnaveneitä. Joita ei tosin ole näkynyt…

Trump
Trump
27.8.2018 15:04

Äsken tuli telkkarista ohjelma kuljetusliikkeen, joka perusti asiakaspalvelupistettä Senegaliin.
Ruotsalainen blondi opetti Senegalissa ruotsia ja muutaman kuukauden jälkeen osalla kielitaito oli jo kelvollinen.
Eli jos on halua oppia, niin se onnistuu jopa Senegalissa.

Ilmari
Ilmari
27.8.2018 18:39
Vastaa...  Trump

Jos se blondi luvannut, että tietyn kielitaidon saavuttanut saa häneltä pesää. Miesten opiskelumotivaatio on heti mahtava. Blondi puolestaan saa firmalta lisäpalkkioita. Tyypillinen win-win -tilanne.

AKSU
AKSU
27.8.2018 16:26

Suomessa rimaa lasketaan ammatillisessa koulutuksessa – laitetaan pyyhkien ja sopivasti virheitä korjaillen kokeet, jotta saadaan ammattipaperit kuntoon. Toimittajia. laulajia, pormestari vokmiljonäärejä saadaan kaikista tulijoista oli lukutaitoa tahi ei.

Asta Anneli
27.8.2018 16:31

Rimaa lasketaan Suomen ammatillisessa koulutuksessa sopivasti, kumittaen virheitä ja korjaillen yhdessä oppilaan kanssa kokeita. Täällä kaikki saavat työn toimittajana, laulajana tai pormestarivokmiljonäärinä.

yy
yy
27.8.2018 18:16

siiis..geneettistä älykkyyseroa..ei myöskään pitäisi sivuuttaa….mihin suuntaan..hehe..pick

rane58
rane58
27.8.2018 19:29

”Ruotsin koululaitos ei pysty opettamaan ammattia uusruotsalaisille.”
-Siellä ei ole oppiaineena uskonnollista terrorismia, paitsi moskeijoissa….?

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
27.8.2018 23:36

Aikas lapselliset luulot itsestään noilla, vaikka intokin saattaa joskus olla avuksi. Ei mullakaan ole kuin puusepän ammatti, vaan en tosiaan kuvittele meneväni Japaniaan oppiakseni parissa vuodessa kielen ja kulttuurin ja lukevani lääkäriksi. Just voin siivoojaksi päästä, mutta sillä tuskin maksan vuokraa Tokiossa. Taidanpa pysyä Suomessa, kun ei täälläkään rahkeet riitä kovapalkkaisiin hommiin.
”Monissa yhteisöissä naisten oppineisuus on todella vaarallista naiselle itselleen…” Käsitinköhän oikein? Edellen ollaan Ruottissa? Siis Ruåtsissa nainen saatetaan tappaa, jos se osaa lukea kaupassa tuoteselosteen, tai laskee päässään, paljonko tavarat maksavat yhteensä? Oma mieskö tappaa, vaiko omat poikalapset, vai omaimaami? En ole moista kuullutkaan, olen täysin pöyristynyt.

huugo
huugo
28.8.2018 05:18

Kyllä nämä vartiaiselle ja vapaavuorelle kelpaa. Laittakaa postissa tulemaan kohti helsinkiä.

Hemmo
Hemmo
3.9.2018 00:32

Ei ole iso ongelma, jos maahan tullut ei ole kuullutkaan holokaustista. Se on vain tarina mitä ei koskaan tapahtunut.
Ennen kuin sanalla ”koneinsinööri” oli oma merkityksensä opetin tietokonekursseja joilla suoritettiin tietokoneen ajokortti.
Nämä olivat työllisyyskoulutusta ja läsnäolo oli pakollinen. Sinne tuli sitten yksi koneinsinööri Somaliasta joka ei osannut mitään eikä oppinut mitään.
Vaati kokoajan huomiota enemmän kuin 20 muuta yhteensä.
Koneinsinööri oikeasti kysyi että toimiiko tietokone sähköllä vai kaasulla ja sitä kuinka usein näyttöön pitää lisätä väriä ja miten se tapahtuu.
Mies ei oppinut mitään, vietti ramadania en antanut lupaa olla poissa oli silti.
Ei saanut todistusta tietokoneen ajokortista, joka tuolloin vielä oli todella yksinkertainen.
Osasi kuitenkin tehdä virallisen valituksen (joku auttoi) , jossa minua syytettiin rasismista. No nyt on virallisesti todettu, että en ole rasisti.