Mikä mies oli Donald Crowhurts?

142450_02_crowhurst_start-PHXjw-xsSLiKPVXXmdFLrQ

Muiden keksimien salaliittoteorioiden uskominen on jotenkin naurettavaa. Sen sijaan kunnon ehta aito hullu on mielenkiintoinen. Tai ainakin jotkut tarinat.

Kuten eittämättä on muuan yksinpurjehtija-sähköinsinöörin englantilaisen Donald Crowhurstin tarina, joka halusi voittaa Sunday Timesin lupaaman 5 000 punnan eli noin 70 000 euron palkinnon nopeimmasta maailmanympäripurjehduksesta. Vuosi oli 1968-69.

Crowhurst oli ammatiltaan sähköalan insinööri ja pyöritti Electron Utilisation-nimistä elektroniikka-alan yritystä. Crowhurst uskoi, että purjehduskisan voitto veisi hänen yrityksensä suureen menestykseen. Nimittäin Crowhurst oli valmistanut trimaraaniveneeseensä Teignmouth Elec­troniin erityisen tietokoneen, jonka avulla purjehduskisan voitto irtoaisi. Tuohon aikaan navigointivarustus oli hieman erilaista kuin nykyään.

41-jalkainen (12,5 metriä) vene oli kuitenkin itsessään jo suuri ongelmapesäke. Ensinnäkin se oli maksanut tuplasti mitä aluperin oli suunniteltu. Veneeseen tehtiin kummallisia muutoksia ja sen runkoon vedettiin mittava määrä johtoja ristiin rastiin. Kun vene laskettiin vesille ja Crowhurst lähti matkaan kisaan niin vene oli vielä osittain keskeneräinen.

Yhtä kaikki Crowhurst pääsi matkaa 31. lokakuuta 1968. Vaikeuksien kautta merelle. Muut olivat lähteneet jo aikoja sitten, mutta Crowhurstilla oli vaikeuksia. Purjeita ei saatu ensin auki ja vene hinattiin takaisin satamaan. Lopulta hän pääsi kuitenkin matkaan.

Marraskuun alussa Crowhurst huomasi, että ensinnäkin vene vuoti ja toiseksi se oli aivan liian hidas. Trimaraania ei voinut nostaa suoraan vastatuuleen joten hänen oli luovittava eteenpäin. Pahinta kuitenkin oli se, että trimaraanin molemmat kellukkeet vuotivat. Crowhurst yritti paikata niitä lasikuidulla.

Ongelmia ilmaantui vain lisää. Crowhurstilla ei ollut mitään kunnollisia korjaustarvikkeita mukana. Vene oli kyllä täynnä elektroniikkakomponentteja, mutta esimerkiksi ruuveja ja muttereita ei ollut. Kun hän huomasi, että tuuliperäsimestä irtoili ruuveja, Crowhurst ratkaisi ongelman ottamalla ruuveja sellaisista paikoista, joissa ne eivät olleet niin tärkeitä.

Pikkuhiljaa Crowhurst kuitenkin tajusi, että ei tulisi selviämään veneellä kun päästäisiin Atlantin eteläosiin ”Ärjyville nelikymppisille” eli avomerivyöhyke, joka kiertää eteläistä pallonpuoliskoa 40. ja 50. leveyspiirien välillä. Siellä aallokko on jopa 30 metristä ja Crowhurst ymmärsi, ettei voi millään pitää venettä kuivana, koska käytännössä jokainen luukku vuosi.

d50a28631fd38281a6dd889b822abd7e

Nyt Crowhursilla alkoi itämään kauhistuttava ajatus, että hän joutuisi keskeyttämään. Se olisi kova isku ylpeydelle, mutta ennenkaikkea ajaisi hänet ja vaimonsa (joka oli jäänyt siis maihin) konkurssiin. Kaikenlisäksi BBC oli antanut hänelle mukaan kameran, jolla piti kuvaaman purjehdusta. Lisäksi BBC oli tehnyt ennen purjehduksen aloitusta Crowhurstista useita ohjelmia ja niissä hänet lanseerattiin jo etukäteen voittajaksi.

Crowhurst arvioi, että veneellä ei säilyisi millään hengissä maailman ympäri. Lisäksi veneen nopeus oli jo ennen 40. leveyspiiriä vain muutama solmu, joten ärjyvillä nelikymppisillä vauhtia ei saisi juuri ollenkaan.

Crowhurstin tilanne oli epätoivoinen. Neljä pisimmälle päässyttä kilpailijaa oli keskeyttänyt, joten hän pohti, että jos pääsisi Kapkaupunkiin niin luovuttaminen ei olisi enää kasvojen menetystä. Hän olisi kuitenkin päässyt pisimmälle. Suurin ongelma oli kuitenkin se, että Crowhurstilla oli suuria taloudellisa paineita. Stanley Bents-niminen yritys sponsoroi hänen veneensä, mutta jos hän keskeyttää kisan niin hän joutuisi lunastamaan veneen. Se ajaisi hänen firmansa ja perheensä konkurssiin ja talokin menisi alta.

Kun 21. marraskuuta kaikki muut jatkaneet kilpailijat olivat jo ylittäneet 40. leveyspiirin niin Crowhurst ei ollut päässyt edes vielä päiväntasaajalle. Matkana jostain Afrikan puolestavälistä Afrikan kärkeen. Crowhurst piti radioyhteyttä sponsorinsa kanssa, joka antoi tietoja edelleen julkisuuteen. Kukaan ulkopuolinen ei vielä tiennyt Crowhurstin keskeyttämisajatuksia.

Tässä vaiheessa alkoi sitten muotoutua idea.

Crowhurstin päässä alkoi muotoutua idea: hän voisi väärentää lokikirjan ja siten uskotella, että oli kiertänyt maapallon. Huijaus olisi vaativa. Idea perustui siihen, että Crowhurst ei saisi voittaa kisaa, koska kisan voittajan lokikirja syynättäisiin millintarkasti. Mutta tärkeintä olisi päästä maaliin ja sitä myöten välttää taloudellinen romahdus.

Alkoi valtava urakka.

Hän alkoi tutkimaan kalenterien auringon nousu- ja laskuaikoja ja siten hamotteli kuvitellun maailmanympäripurjehdusreitin ja aikataulun. Crowhurst aloitti kirjoittamaan uutta lokikirjaa, joka perustui kuvitteelliseen maailmanympäripurjehdukseen. Tähän lokiin merkittiin siis kuvitteellinen reitti kuvitteellisine auringonnousuineen ja muine tapahtumine, mitä merilokikirjanpitoon merkitään. Tässä piti ottaa huomioon tuulet, virtaukset yms ja yrittää hahmottaa reitti kartalle.

Toinen lokikirja oli sitten aito lokikirja. Sitä piti pitää tietenkin sen takia, että ilman paikka- yms merkintöjä hän ei tietäisi todellista sijaintia. Crowhurstin piti nyt pitää mielessä kuvitteellinen sijainti ja todellinen sijainti.

Joulukuun puolenvälin paikkeilla tapahtui sitten muka maailmanennätys. Crowhurstin PR-mies Rodney Hallworth oli pettynyt, sillä matka eteni todella hitaasti. Petos oli alkanut. Yhtäkkiä Crowhurst ilmoittikin, että matkaan oli tullut vauhtia ja hän eteni 243 meripeninkulmaa vuorokaudessa, joka oli maailmanennätys. Hallworth paukutti kirjoituskoneella uutisen. ”Heikon alun jälkeen Crowhurst oli päässyt vauhtiin”, eikä kukaan osannut epäillä asiaa.

Crowhurstille tilanne oli nyt pattitilanne. Hän ei voisi enää keskeyttää. Jos hän sen tekisi, niin petos paljastuisi, sillä hän oli liian kaukana ilmoittamastaan sijainnista, jotta se menisi mittausvirheenä. Crowhurstilla ei ollut enää muita vaihtoehtoja kuin ohjata vene Atlantin Etelä-Amerikan tuntumaan ja alkaa odottamaan. Hän sai kaikenlisäksi tiedon maailmalle levinneestä valheesta lyhytaaltoradion kautta. Tapahtuma oli tuohon aikaan iso tapahtuma.

Jouluaattona Crowhurst sai yhteyden radiolla vaimoonsa ja uskotteli tällekin olevansa jossain Kapkaupungin edustalla, vaikka tosiasiassa oli muutaman kymmenen merimailin päässä Brasilian rannikosta.

Tammikuun loppupuolella kisassa oli enää neljä miestä jäljellä.

Crowhurst ei jaksanut valehdella, joten hän laittoi päälle radiohiljaisuuden. Sitä ennen hän lähetti Hallworthille sähkeen sijainnistaan, joka ymmärrettiin siten, että Cowhurst oli kiertämässä Hyväntoivonniemeä.

Ulkomaailma ei tiennyt eikä kuullut Crowhurstista nyt mitään. Hän itse kellui veneensä kanssa Brasilian rannikon tuntumassa. Hän ei voinut myöskään mennä maihin, sillä hänet saatettaisiin tunnistaa passintarkistuksessa ja siten petos paljastuisi.

⊕⊕⊕

18. maaliskuuta kolme kilpailijaa oli kiertänyt Etelä-Amerikan kärjen Kap Hornin ja yksi kilpailijoista vajaan kuukauden päästä Englannista. Crowhurst oli tähän asti ollut täydessä radiohiljaisuudessa. Hän kulutti aikaansa kuuntelemalla radiota ja säätiedotuksia kaikkialta maailmasta ja sen pohjalta rakensi kuvitteellista matkalokia maailmanympäripurjehduksestaan. Ihmiset kuitenkin kuvittelivat, että Crowhurst oli jossain Etelä-Tyynellämerellä

Crowhurstin laskelmien mukaan hän voisi kiertää Kap Hornin ja tulla takaisin Atlantilla 15. huhtikuuta. 9. huhtikuuta hän päätti purjehtia Falklandsaarille ottamaan kuvia myrskyävästä merestä saadakseen uskottavuutta purjehtimisesta 40. leveyspiirillä.

Tässä vaiheessa Crowhurst yritti sähköttää Uuteen-Seelantiin Wellingtoniin, josta ei vastattu. Signaali kuultiin Argentiinassa. Kun sieltä kysyttiin hänen sijaintia niin hän lähetti vain mystisen viestin ”Suunta kohti Digger Ramireziä – loki kaput – mitä uutta meritaistelusta?” jonka sisältö oli tarkoitettu Hallworthille. Hän sai viestin seuraavana päivänä ja kertoi heti tiedosta Crowhurstin vaimolle. He arvelivat, että Crowhurst oli parhaillaan Kap Hornilla.

Nyt ensimmäinen kilpailija oli päässyt jo maaliin. Koska kaikki kisaajat eivät lähteneet samaan aikaan matkalle, niin siksi maaliinkaan ei voitu mennä järjestyksessä. Ensimmäisenä maaliin tullut oli kiertänyt pallon 313:ssa päivässä ja toisena arvioitu tulevan arvioitu aika oli 260 päivää. Näin ollen Crowhurst tulisi voittamaan 10 päivällä toiseksi tulevan.

Crowhurst lopetti radiohiljaisuuden, koska hänen ei tarvinnut enää piilotella. Hän sai tietää radion kautta, että tulisi voittamaan kisan. Tämä sai Crowhurstin pois tolaltaan. Jos hän voittaisi, lokikirja tutkittaisiin tarkasti ja hän paljastuisi huijariksi.

142450_02_trimaran-1gp_fuII1Qf1fDxPMuiTJQ
Donald Crowhurtsin vene kun se löydettiin tyhjänä.

Alkoi viimeinen koitos.

Crowhurs ei voisi noin vain hidastaa vauhtia vaan häviämisestä oli tehtävä uskottava. Toukokuun alussa Crowhurst ei enää purjehtinut vaan hän keskittyi kokonaan Einsteinin suhteellisuusteoriaan. Mielenterveys alkoi horjua. Hän oli viitisen kuukautta lukenut Einsteinin kirjaa ”Suhteellisuusteoriaa maallikoille” ja nyt se alkoi käydä mielen päälle muun paineen lisäksi.

Crowhurstin vene ei enää liikkunut ja hän lähetti vältteleviä viestejä maihin. Sunday Timesissä hänen saapumisennustetta lykättiin viikolla. Näytti siltä, että yksi kakkoseksi tuleva, joka oli menemässä tässä vaiheessa Crowhurstin ohi, haaksirikkoutui Azoreilla ja hän joutui keskeyttämään. Crowhurst oli sittenkin taas voittamassa.

Toukokuun lopussa Crowhurst antoi veneensä enää vain ajelehtia. Hän oli päässyt aivan omaa atmosfääriin. Hän ymmärsi, että jos menisi maaliin niin paljastuisi. Hän ei voisi esittää kiertäneensä palloa, ei niin uskottavasti eikä hän jaksanut enää valehdella.

25. kesäkuutta Crowhurst oli jo mielipuolisuuden tuolla puolen ja kirjoitti lokikirjaan, että pystyy osoittamaan tieteellisen matemaattisen kaavan avulla, että fyysinen olo on tarpeetonta. Crowhurst kertoi, että oli ymmärtänyt, että saattoi ajatuksen voimalla muuttaa itsensä kosmiseksi olennoksi.

Crowhurst kirjoitti lokikirjaansa jatkuvasti, sivun reunat olivat jatkuvia kellonaikoja. Tämän hän teki luultavasti siksi, että hänellä ei ollut enää toimivaa kelloa, joten hän ehkä sillä tavoin piti ajasta käsitystä. Viimeiset merkinnät ovat kirjattu 1. heinäkuuta klo 11.20 aikaan, kun hän kirjoitti, että ”Tämä on ollut hyvä peli, joka on lopetettava… Minä osallistun peliin, kun haluan, minä vetäydyn pelistä… Ei ole mitään syytä pahaan…”

Ne olivat viimeiset lokikirjamerkinnät. Englantilainen postivene löysi Teignmouth Electronin ajelehtimasta tyvenessä 10. heinäkuuta. Vene oli tyhjä eikä Crowhurstista tiedetä sen jälkeen mitään.

Alla kartassa todellinen kulku punaisella.

CrowhurstMap.jpeg

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

15 thoughts on “Mikä mies oli Donald Crowhurts?

 1. Todella mielenkiintoinen tarina ja ansaitsi tulla kuulluksi.

  Jotain samaa löytyy nykypäivän elämänkulusta, moni jo tietääkin, mistä horisen.

  19
  1. Puhut tietenkin ainakin eurovaluutasta mutta vieläkin luultavammin Fiat-valuutoista isänmaattomien keskuspankkien (etenkin BIS&IMF) ja Fedin luojien systeemistä jossa tavallista kansalaista huijataan kuvitteellisella luottoarvoilla joista sitten korkoa vastaan näpytellään sitä korkorahaa talouksiin samalla puhaltaen kuplia äärimmilleen.
   Talouden GodZillat ovat hallitsevinaan asiat mutta todellisuudessa heidän rakentamansa laiva uppoaa niin että alakerran väki hukkuu samalla kuin yläkerran väen juhlat ovat vielä nousussa.

   15
   1
 2. Aurinko poltti kumiveneeseen reikiä ja siinä samassa passimme katosivat.

  23
 3. Kupla puhkesi.
  Tarinaa lukiessani tuli mieleeni Jessikka Aro.

  14
 4. Meidän veneilijämme pääsivät valitettavasti maaliin ja voittivat (melkein kaikki).

 5. Kun riittävän tiukasti uskoo valheen toimivan kuin totuuden , voi hävittää koko yhteiskunnan.

  11
 6. »Trimaraania ei voinut nostaa suoraan vastatuuleen joten hänen oli luovittava eteenpäin.»

  Paha nakki. Mikä purjeella kulkeva härveli muuten kulkee suoraan vastatuuleen?

  1. Eikös tämä ”pystypurjeinen” kulje suoraan vastauuleenkin? Tosin, se että on pelkkä tolppa ei välttämättä ole purje. Enkä nyt tarkoita sitä pyöriväpurjeista vaan sitä sitä kierrettyä propelia joka pysyy paikoillaan ja tuuli välistä mennessään kiihtyy niin että se kulkee aina sinne mihin peräsin ohjaa.

 7. Tulee mieleen kyllä tupakkamainoksella maailmaa kiertänyt Harkimo. Tämä veti valheen loppuun asti.

 8. Noita huijareita on maailmalla nykyisin paljon. Raha ja loistelias elämä hölmöjen Eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla houkuttaa vaikka mihin yhdenyön satuihin ja tarinoihin. Myös suomeen on tullut paljon näitä paroni von munchausen tyyppejä ja poliitikot eivät pysty erottamaan heitä oikeista avun tarvisijoista koska aivokapasiteetti ei riitä ja akka määrää taustalla.

 9. Empä ollut ennen kaverista kuullutakaan. Mutta oli hyvä että tämäkin tarina osui kohdalle. Kiitos Paavo & kumppanit. Todella merkittävä opetus tälläkin tarinalla. Ei saa puhua paskaa, siinä mieli sairastuu. Eikä ylinäppäryyteen ole kenelläkään varaa. Unelmia saa olla mutta kaikkia ei tarvitse jääräpäisesti koittaa toteuttaa.

Comments are closed.