Miten syntyy ihka aito ja oikea "fake news"?

computer-2930704_960_720

Moni on varmaan kuullut kaikenlaisia juttuja ”boteista”, jotka ovat jonkun vieraan vallan ”robotteja” ja jotka somessa (ja luultavasti myös pienessä simassa) levittävät ”disinformaatiota”. Vielä kesällä Ruotsissakin kohistiin miten nämä ”botit” ja muut ”ulkomaalaiset” tahot, lähinnä ”Venäläiset trollit” yrittävät vaikuttaa vaaleihin.

Mistä on kyse? No tietenkin siitä, että valtamedian toimittajat ovat avuttomia rääpäleitä ja keksivät omasta päästä kaikenmaailman huuhaajuttuja. Moniko edes tietää lähteen näille ”boteille” ja ”Venäjän trolleille”? Tuskin kukaan, mutta silti valtamediassa on toimittajia, jotka jaksavat toistaa tätä asiaa päivät pitkät.
Ruotsin TV4:n toimittelija Anneli Megner Arn teki viikolla bottijutun boteista, jotka levittävät poliittista agendaa. Otsikko oli ”Feikkitilit Facebookissa levittävät poliitista manifestia”. Yksi tällainen ”henkilö” joka mainittiin bottifeikkinä oli muuan Ronny Hellström, johon Megner Arn otti yhteyttä. Hän lähetti Hellströmille yksityisviestin kysyen tältä haastattelua.

Kuvakaappaus 2018-09-02 10-17-12
Klikkaa kuva isommaksi.
Hellström taas ei halunnut olla missään tekemisissä TV4:n toimittajien kanssa, joten hän ei vastannut viestiin ja blokkasi Megner Arnin Facebookissa. Hellström kertoo, että ei luota TV4:n toimittajiin eikä muutenkaan halua yksityshenkilönä kertoa mitään poliittisia mielipiteitään julkisesti.
Tästä seurasi, että toimittelija teki johtopäätöksen, että Facebook-tilin takana ei ollut ihminen vaan robotti. Varsinkin Megner Arn ei enää nähnyt Hellströmiä Facebookissa. Hän ei ymmärtänyt joutuneensa blokatuksi.
TV4:n uutisessa, joka otettiin kuitenkin pois loppuviikosta, horistiin sitä tavallista ”botit levittävät muukalaisvihamielistä ja konservatiivisiä ajatuksia”. Niin ikään väitettiin, että Facebookissa olisi valetilejä, jotka levittävät Sverigedemokraattien agendaa.
Botti-ajatusten takana on se jotakuinkin sellainen idea, että on olemassa joku ihmeellinen robotti, joka itse valmistaa sosiaalisiin medioihin valetiljeä. Tämä tapahtuu siis itsestään, tai ainakin melkein itsestään. Tätä robottia ei tosin ole pystytty jäljittämään. Kukaan ihmiskunnasta ei toistaiseksi tiedä tarkalleen mikä, kuka ja missä tämä botti-robotti luuraa. Se kuitenkin tiedetään, että takana on ”ulkomaalaisia tahoja”.
Kun botti saa vaikkapa Fecebook-tilin auki niin se luo valetilille jonkin identiteetin ”Matti Meikäläinen” ja alkaa levittämään valeuutisia ja vääristeltyä tietoa. Robotti siis kirjoittaa virheetöntä kieltä, olipa kieli mikä tahansa. Se ”ajattelee” kuten rasisti, vaikka on siis robotti. Botti on toisin sanoen eräänlainen natsirobotti, joka suoltaa nettiin virheettömällä kielellä rasistista tekstiä.
Tätä satua levitetään siis jopa ihan ”vakavastiotettavien” tahojen kautta totena. Selvyyden vuoksi mainittakoon, että ”botti” ei siis ole ”trolli” eli henkilö, joka tahallaan ja tietoisesti hämmentää ja provosoi nettikeskusteluissa. Netti on kyllä täynnä valetiljeä, joissa henkilöt yrittävät provosoida monin tavoin eri keskusteluja.
Yhtä kaikki TV4:n toimittaja Anneli Megner Arn kertoi Fria Tiderille, että uutisen poisoton takana oli se, että toimittaja yksinkertaisesti meni vanhanaikaiseen. Hän ei ymmärtänyt miten Facebookin blokkaussysteemi toimii ja teki sen perusteella vääriä johtopäätöksiä.
Mutta mielikuva oli jo luotu. Moni henkilö, joka ei tiedä nettimaailmasta paljoakaan on nyt entistä pelokkaampi näiden ulkomaisten bottien suhteen.

Subscribe
Notify of
guest
8 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pottu
Pottu
2.9.2018 11:13

Annetaan botit botteina!

Qroquius Kad
Qroquius Kad
2.9.2018 18:28
Vastaa...  Pottu

Boten Anna!

Pol Bot
Pol Bot
2.9.2018 11:46

Minusta Johanna Vehkoo on botti.
Ei sellainen tyyppi voi olla mikään oikea ihminen…

Bottmoms up! Ja lisää botaskaa!
Bottmoms up! Ja lisää botaskaa!
2.9.2018 13:06

Nämä valtamedian jutut kuolee pian omaan mahdottomuuteensa. Vielä ne vaan jaksaa yrittää aivopestä, huoh…!!

Suomi Finland
Suomi Finland
2.9.2018 13:32

””Kun poliitikko puhuu ”hallitsemattomasta maahanmuutosta” olisi aina kysyttävä, millä aikavälillä muutto Suomeen on ollut ”hallitsematonta”, mikä on sen osuus kokonaisuudesta, mitä Suomi ei hallitse – omia rajojaan, oleskelulupaprosesseja, ja niin edelleen”, Sotkasiira kommentoi Twitterissä.”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257676-juha-sipilan-heitto-maahanmuuttajista-suututtaa-tutkija-onko-sinulla-nayttoa-ruman
Näen punaista. Miksi kukaan näistä paskanjauhajista ei kerro itse sitä, miksi turvapaikanhakijoita nimitetään maahanmuuttajiksi? Oletetaan, että he olisivat kaikki turvan tarpeessa. OK. Mutta kun heidän lähtömaansa mahdollisesti rauhoittuu. Heidän tulisi palata kotiin.
Mutta ei.
Nämä paskanjauhajat eivät näe asiaa siten, vaan heidän näkökulmastaan maan rajojen yli tullut kehitysmaalainen turvapaikanhakija on ’maahanmuuttaja’. Siis sellainen, josta aletaan tehdä suomalaista, olipa aie realistinen tai ei. ja olivatpa tulokset mitä tahansa.

Kekkonen
Kekkonen
2.9.2018 13:39

Ulkomaalainen, rasistinen vasemmistolainen Facebook-robotti puhuu muslimeista paskaa cyberavaruudessa. Jep, jep. Mm-mmm, kyllä kyllä. Elämme ihmeellisiä aikoja.

KNFD
KNFD
2.9.2018 23:41

Seuraavaksi joku varmaan kertoo tosissaan että botti tulee ja tappaa…
On nuo toimittajat sen verran toisessa ulottuvuuksissa eläjiä.

m.t
m.t
3.9.2018 08:40

”Mutta mielikuva oli jo luotu. Moni henkilö, joka ei tiedä nettimaailmasta paljoakaan on nyt entistä pelokkaampi näiden ulkomaisten bottien suhteen.” – jep. Myös tämän artikkelin jälkeen. Ainut mistä on itse löytänyt vähän järkeä näihin sekaviin asioihin on https://www.cryptogon.com/?p=53344