Miten tehdään aito oikea valeuutinen, ja jätetään oikaisematta se

42344327_2214486821937483_3560531659365285888_n
Kuviteltu pommi oli sytkärin korkuinen mikä lie roska.

Valeuutinen syntyy melko yksinkertaisilla aineksilla. Siihen tarvitaan vain sopiva agenda ja vähän mukanäytöntapaista. Kuten tänään saatiin Ruotsin valtamediaan aikaiseksi uutinen Södermalmin moskeijaan ujutetusta pommista.

Uutinen lähti leviämään aamupäivällä sen jälkeen kun Tukholman moskeija julkaisi Facebook-sivullaan päivityksen, jonka mukaan aikaisin sunnuntai-aamuna moskeijaa kohtasi pommiuhka. Päivityksessä kerrotaan:

– Aikaisin 23. päivän aamulla löysivät moskeijavieraat kuvassa näkyvän pommiuhkauksen roikkumassa moskeijan julkisivulla. Olemme olleet yhteydessä poliisiin, joka on käynyt paikalla arvioimassa uhan. Moskeija on kuitenkin auki normaaliin tapaan.

 

Yhdistyneiden islamilaisten seurakuntien puheenjohtaja Mohammed Temsamani kertoo mm. Expressenille.

– Tämä moskeijoiden arkipäivää, varsinkin Södermalmin moskeijassa tämä on eskaloitunut ja olemme varoittaneet siitä jo kauan.

Edelleen Temsamani kertoo, että islamofobia ja rasismi on räjähtänyt käsiin Ruotsissa.

– Pommiuhka johtuu siitä, että islamofobia ja rasismi on lisääntynyt. Se tulee ilmi sekä politiikkojen ja median taholta. Meidän on otettava tämä asia nyt hoitoon ja vakavasti.

Tästä valeuutinen levisi suurimpiin medioihin. Niissä siteerattiin Expresseniä ja imaamia yllä mainituilla sanoilla.

 

Suurimmalle osalle ruotsalaisen mediakentän lukijoistsa syntyi siis mielikuva pommista Södermalmin moskeijassa, joka johtuu rasismista ja islamofobiasta.

Kun iltapäivällä sitten jo poliisissakin saatiin selville, että kyse ei ollut mistään pommista, ei edes leikkipommista ja kaikkien vähiten edes uhkauksesta niin vain Svenska dagbladet kertoi uutisen oikean laidan.

Kuvakaappaus 2018-09-23 20-03-43

Kukaan toinen media ei vaivautunut oikaisemaan tapahtumien oikeaa laitaa. Eikä tällainen ole valemedian toimintaa ja valeuutinen puhtaimmillaan.

Mainokset

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

11 thoughts on “Miten tehdään aito oikea valeuutinen, ja jätetään oikaisematta se

 1. Mikä valeuutinen tämä nyt muka oli? Eihän yksikään muslimi – imaami nyt kaikkein vähiten – voi tietää miltä pommi näyttää.

  31
 2. Tapahtuiko ihan äskettäin joku kyseiseen moskeijaan tai Ruotsin muslimeihin liittyvä källi? Useinhan nämä uhriutumisoperaatiot alkavat jonkun terroriteon tai muun perseilyn jälkeen.

  Vai valmistautuiko muslimit tässä johonkin lähipäivinä paljastuvaan tukihuijaukseen, terrorirahoitukseen tai vastaavaan..?

  30
 3. Jos pommit ovat arkipäivää, niin montako moskeijaa sitten on räjäytetty tai poltettu? Nyt ei sitten lasketa kilpailevan islamintulkinnan tai islamofobisten rasvakeittimien hyökkäyksiä.

  Muutenkin fobia vittaa irrationaaliin pelkoon, vaikka todellisuudessa vastustetaan täysin rationaalisesti patavanhoillista perseideoligiaa.

  34
 4. Sytkärien käyttö viittaa toki joihinkin edistyksellisempiin tahoihin – jos vertaa esim. siihen tarinaan, jossa pyjamahemmo yritti tulitikuilla sytyttää kengänkorkoon kätkettyä räjähdysainetta lentokoneessa.

 5. Tämä on sitä kuuluisaa infosotaa muslimien puolelta. Osaavat tämän paremmin kuin mikään liimanhaistelija antifa porukat koska valehtelu tulee jo äidinmaidossa ja on ikään kuin luonnollinen käytöstapa.

  13
 6. Maassa, jossa pidetään tilastoa kranaattien räjähtelystä, ei löydy yhtään ripustettavaksi moskun oveen. Naru sokkaan ja lappu, drag inte. Ai niin, heti tiedettäisiin ettei kyseessä ole rasismi eikä islamofobia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.