Löfven ei jatka pääministerinä

lofvenny-jpg

Ruotsin eduskunta äänesti hetki sitten ”ei” istuvan pääministerin Stefan Löfvenin jatkolle. Enemmistö 204 edustajaa äänesti vastaan kun 142 edustajaa äänesti Löfvenin jatkolle pääministerinä.

Sverigedemokraattien Jimmie Åkesson toivoi aamulla SVT:n uutisissa, että Löfven tultaisiin äänestämään pois palliltaan, jolloin hallitusneuvottelut voidaan aloittaa vakavasti.

Löfvenin poisäänestyksestä seuraa se, että hän jatkaa ns. ylimenohallituksen johtajana kunnes uusi hallitus saadaan aikaan. Sitä taas ei tiedetä milloin uusi hallitus saadaan aikaan. Eduskunnan uuden puhemiehen tehtävä on nyt neuvotella kaikkien puolueiden kanssa, jotta saadaan sellainen hallitus, jonka eduskunta hyväksyy.

Koska tilanne on se, että vasemmistoblokilla on yksi mandaatti enemmän kuin porvariblokilla, niin voi olla mahdollista, että tässä tilanteessa porvariblokista joku puolue, mahdollisesti Moderaatit alkavat neuvottelemaan SD:n kanssa. Keskusta on kuitenkin yksiselitteisesti kieltäytynyt tästä. SD ja porvariblokki voivat nyt kuitenkin kaataa kaikki vasemmistohallituspohjaesitykset.

Blokkiajattelu on hyvin vahvaa Ruotsissa, mutta joidenkin arvailujen mukaan blokkirajoja voidaan murtaa esimerkiksi Keskustan loikalla Sosiaalidemokraattien leiriin. Toisaalta porvariblokki ei saa yksin hallitusta ilman SD:tä.

Seurataan tilannetta.

 

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

9 thoughts on “Löfven ei jatka pääministerinä

 1. Nyt Jimmy Åkessonilta vaaditaan uransa parasta poliittista silmää, että SD pääsee oikeasti vaikuttamaan Ruotsin mielipuoliseen maahanmuuttopolitiikkaan. Hallitukseen ei ehkä vieläkään ole järkeä mennä jos ohjelma ei vastaa täysin SD:n vaatimuksia ainakin maahanmuuton osalta. Oppositiosta SD pystyy näillä korteilla pelaamaan aika paljon omaa peliä. Vaa’an kielenä on melkein kuin hallituksessa, ilman hallitusvastuun nakertava vaikutusta.

  26
 2. Saa nähdä onko uuden hallituksen syntymisen jälkeen vieläkin Ruotsissa tilaa valtavasti, kuten pääministerinä kukkoillut Reinfeldt aikoinaan kertoi lentokoneesta nähneensä.

  20
 3. Vihdoinkin edes jotain meni Sverigessä oikein! Tuo ihmisroska on tehnyt Pohjolalle karmaisevia tekoja. Painukoon helvettiin koko älykääpiö.

  24
 4. SD mukaan hallitukseen niin Jimmieltä pyörähtää takki kuin Soinilta aikanaan, ja sama paska voi jatkua tappiin asti.

  6
  12
 5. Toivottavasti hitsari on saanut jo muuttolaatikot hommattua.

  23
 6. Aika kuvaavaa on että Miljööpuolueen vastavalittu somppunainen tumpeloi äänestyspöytänsä kanssa ja hänet kirjattiin poissaolevaksi, myähähää.

  15
 7. Asetelma voi jonkun mielestä olla jopa hyvä. Löveeni jatkaa toimitusministeriönsä kanssa vaikka kuinka pitkään, kunhan tekee moderaateille sopivia aloitteita ja budjettia valtiopäivillä. Moderaateille sopii kyllä, että heidän politiikkaansa ajetaan toisesta leiristä: päätöksethän ovat pääasia. Pikkupuolueitten kitinöistä ei tarvi välittää.
  Sossujen äänestäjät tuntevat tietysti silloin itsensä petetyiksi, mutta niinhän se on viime vuodet ollutkin.
  Ruotsidemokraatit tosin voivat halvaannuttaa koko kansankodin päätöksenteon, niin että siellä ei kunnolla toimi muu kuin
  taistelijoitten vastaanotto.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.