Teatteriohjaaja tuomittiin 2 vuoden vankeuteen raiskauksesta

Jean-Claude-Arnault

Ranskalais-ruotsalaisen Jean-Claude Arnaultin saama kahden vuoden vankeus raiskauksesta on ollut päivän puheenaihe. Arnault pysyy niin ikään vangittuna.

Tukholman käräjäoikeuden mukaan Arnaultia vastaan oli selvä näyttö. Oikeutta istuttiin kahdesta raiskauksesta, joissa asianomistajana oli sama nainen. Raiskauksien kerrotaan tapahtuneen 2011. Oikeuden mukaan näyttöä löytyi kuitenkin vain toiseen raiskaukseen. Esitutkinnassa tutkittiin ainakin 18 raiskausta tai ahdistelua, mutta tutkimukset näiden osalta lopetettiin, koska mitään näyttöä tapahtuneista ei ollut.
Oikeuden näyttö perustuu vain asianomistajan (urhin kertomukseen) sekä kuuteen todistajaan, jotka ovat puhutelleet uhria tapahtuman jälkeen. Arnault itse kiistää tapahtumat kokonaisuudessaan. Tapahtumien kulku langetetussa tapauksessa menee oikeuden mukaan siten, että asianomistaja oli Tukholmassa yövieraana Arnaultin tilapäisasunnossa. Nainen teki selväksi, että ei halua seksiä ja meni nukkumaan. Hetken päästä hän heräsi kun Arnault yhtyi häneen.
Arnaultin kerrotaan olevan ns. kulttuurihenkilö. Tällä hetkellä 72-vuotias Arnault on toiminut valokuvaajana ja teatteriohjaajana.
Tietämättä kuka asianomistaja on niin tapahtumassa on joka tapauksessa monia samanlaisia piirteitä kuin oli Ruotsin remonttireiskan Martin Timellin tapauksessa. Häntä vastaan esitettiin useita syytöksiä raiskauksista ja seksuaalisista ahdisteluista, joista yhtä, yli 10 vuotta sitten tapahtunutta väitettyä käpälöintiä kylpytynnyrissä istuttiin oikeudessa. Tapahtumalle ei kuitenkaan löytynyt näyttöä.
Arnaultia kohtaa alettiin esittää raiskaussyytöksiä #metoo-kamppanjan aikana. Kymmeniä raiskaussyytöksiä tutkittiin tutkinnan aikana, mutta suurimman osan tutkinta lopetettiin, koska niille ei löytynyt minkäänlaisia väitteitä. Kannattaa muuten huomata, että nyt toinen raiskaus, jonka syytteet hylättiin, väitettiin tapahtuneen pari kuukautta ensimmäisen raiskauksen jälkeen.
Mielenkiintoinen seikka asiassa on se, että kun normaalisti Ruotsin korkeita raiskaustilastoja perustellaan ilmoitusherkkyydellä niin tässä tapauksessa ilmoitus raiskauksesta 7 vuotta teon jälkeen perusteltiin ”naisten korkealla kynnyksellä” ilmoittaa raiskauksista.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.