Ruotsissa aloitetaan sairaanhoitajakoulutus somalian kielellä

 

”Haluan sairaanhoitajaksi”

Alvestan kunta laittaa parasta peliin. Siellä nimittäin aiotaan aloittaa nyt ensimmäisenä maassa sairaanhoitajakoulutus somalian kielellä. Vastaavanlaista konseptia on aiemmin kokeiltu jo arabian kielellä.

Kyseessä on eräänlainen pikaraide sairaanhoitajaksi. Opetus tapahtuu siten, että kolmivuotisen koulutuksen aikana ensimmäinen vuosi tapahtuu etupäässä somaliaksi. Sen jälkeen ruotsia lisätään pikkuhiljaa ja viimeisenä vuonna luokassa puhutaan enää vain ruotsia.
Projekti toteutetaan yhteistyössä Alvestan kunnan, Allbon koulutuskeskuksen ja työvoimatoimiston kanssa. Koulutuksen odotetaan oppilaiden pääsevän nopeammin mukaan työelämään koulun loputtua.
Opettaja Najma Mohammad kertoo SVT:n uutisissa:
– Kun asioista puhutaan henkilön äidinkielellä niin oppilas ymmärtää asiasisällön paremmin. Asiasta tulee kokonaisuudessa helpompi oppilaalle. Sen jälkeen on helpompi sitten syventää opintoja ja ymmärtää paremmin, Najma kertoo.
Kun oppilaat ovat käyneet kolmivuotisen koulun saavat he sairaanhoitajan pätevyyden ja ovat valmiina työmarkkinoille. Kurssilla on myös miesoppilaita, mikseipä vaikka jatkokoulutukseen ja erikoistumaan esimerkiksi gyneglogiaan.

Tulevia gyneglogian ammattilaisia? Miksei.

Kuvakaappaus 2018-10-03 20-32-05
KORJAUS: Jutun opiskelijoista puhutaan ”undersköterska”, suoraan suomennettuna ”alihoitaja”. En tiedä mikä on vastaava suomenkielinen vastine. Alihoitaja ei kuitenkaan ole varsinaisesti sellainen sairaanhoitaja, joka teippaa potilaiden haavoja tai osallistuu lääketieteellisiin toimiin, lähinnä toimii sänkyjen petaajina, suihkuttajina, ruuan syöttäjinä yms ”aputehtävissä”. Onko vastaava Suomessa nimeltään apuhoitaja?

Subscribe
Notify of
guest
36 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Aappa
Aappa
3.10.2018 21:04

Mikä skalpelli olikaan somaliaksi?

Pfiuuu
Pfiuuu
3.10.2018 23:37
Vastaa...  Aappa

Tök tök

siinähän_suunittelette
siinähän_suunittelette
4.10.2018 09:21
Vastaa...  Aappa

Mitenkä se nyt onkaan nuilla islamisteillä.Voiko mieshoitaja hoitaa myös naisia ja voiko naishoitaja hoitaa myös miehiä?EPÄILEN.
Melkeinpä luulen, että tuossaki asiassa tulee viellä kovat otattelut Ruotsissa ja Suomessakin jos tuomosta yritetään.
Ja islamisti ei anna tuumaakaan periksi ”vääräuskoisille” missään asiassa,seki on jo nähty.

Timo Viskari
Timo Viskari
5.10.2018 14:04
Vastaa...  Aappa

Tuskin mikään. Kehitys ei ole vielä niin pitkällä, että mitään viidakkoveistä pienempää teräasetta tunnetaan.

Pena
Pena
3.10.2018 22:14

Onkohan tämä nyt ihan loppuun asti mietitty idea ?…minä vähän epäilen…

Esa
Esa
3.10.2018 22:14

Vai että oikein gyneksi… Aina yhtä hauska letkautus

Pera Peeveli
Pera Peeveli
3.10.2018 22:23

Sairaanhoitaja, ettei vaa olis lähihoitaja? Tosin opinto-ohjaaja saa laskea monta kurssia jo hyväksytyiksi kun Hassan läväyttää tiskiin kamelikuskin ja koraanikouln paperit. Vuohipaimenen todistus valitettavasti hukkui Beringin salmeen, mutta kyllä tälläkin pohjakoulutuksella pötkii kuffarien maassa pitkälle.
Paljonkohan Ruotsi on tienannut ottamalla maahan valmiiksi koulutettua työvoimaa. Ajatelkaa jotain poppamiestä, hänhän on melkein lääkäri. Kirjoitetaan vain paperit uusiksi. Päättäjät hoi, milloin Suomessakin tosissaan herätään tähän voimavaraan? Kilpailukykymme ja huoltosuhteemme laskee jokaisesta menetetystä ”Kultamunasta”.
Nimimerkki: Yksi monien puolesta!

rocky
rocky
4.10.2018 00:58
Vastaa...  Pera Peeveli

Onhan se säästöä kun ei tarvita kalliita laitteita.Voi kyllä kihtiset mummut olla ihmeissään kun sairaanhoitaja alkaa hakkaamaan rumpua ja heittämään nahkakalvon päälle pieniä luun paloja.

Carloff
Carloff
6.10.2018 19:46
Vastaa...  Pera Peeveli

Perushoitaja suomessa lienee oikea nimitys.

Tw
Tw
3.10.2018 22:27

Eikö undersköterska tarkoita lähihoitajaa? Ja sjuksköterska sairaanhoitajaa.

Ei saa verrata
Ei saa verrata
4.10.2018 01:02

(Laillistetun) sairaanhoitajan perustutkinto on 180 korkeakoulupisteen kandidaattitasoinen korkeakoulututkinto jolla ei ole mitään tekemistä apuhoitaja-lähihoitajakoulutuksen kanssa. Sairaanhoitajan perustutkinnon jälkeen voi lukea maisteriksi.

tuomas kivi
tuomas kivi
4.10.2018 08:11

Sehän on apuhoitaja eli nykysuomeksi perushoitaja.

Näin:
Näin:
4.10.2018 09:53
Vastaa...  tuomas kivi

Ruotsissa sairaanhoitaja on suojattu titteli ja sairaanhoitajalla täytyy olla sjuksköterskelegitimation eli lisenssi saadakseen toimia, ihan niinkuin lääkärilläkin. Sairaanhoitaja on korkeakoulututkinto josta voi jatkaa eteenpäin maisteriksi tai tutkijaksi ja myös väitellä hoitotieteiden tohtoriksi.
Apuhoitaja on Ruotsissa ammattilukion tasoinen koulutus, kuten lastenhoitaja, automekaanikko, putkiasentaja ja rakennusnikkari. Apuhoitajia koulutetaan myös pikakursseilla, usein yksityisten koulujen toimesta. Apuhoitaja ei ole suojattu titteli ja on myös olemassa apuhoitajia joilla ei ole mitään varsinaista koulutusta vaan pelkän kokemuksen perusteella toimivat apuhoitajan virassa.
Kolmas kategoria ovat hoitoapulaiset eli vårdbiträdet eli pottakuskit jotka yleensä työskentelevät vanhustenhuollossa ja kotipalvelussa.

Jorma Turunen
Jorma Turunen
4.10.2018 09:06
Vastaa...  Tw

Undersköterska tarkoittaa apuhoitajaa eli myöhemmältä nimeltään perushoitajaa, ei lähihoitajaa puhumattakaan sairaanhoitajista. Kuka on nyt kääntänyt väärin, huhu?

Not my ass
Not my ass
4.10.2018 12:42

On se markan päälle jos toimenkuva on ihan erilainen, on eri tehtävät ja eri vastuu. Siksi juuri sairaanhoitajilla on kautta aikojen ollut huonot palkat kun ei kansa- edes poliitikot- osaa erottaa ryhmiä toisistaan.
Mutta, summa summarum, en todellakaan halua että joku karvainen -misti tulee pesemään persettäni ja se vaara on hyvin suuri nykyään jos sairaalaan/vanhainkotiin joutuu.

Numento
Numento
3.10.2018 22:58

Somalia tosiaan tarvitsee osaavaa hoitohenkilökuntaa. Todistus kouraan ja lentolippu Mogadishuun.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
4.10.2018 18:23
Vastaa...  Numento

Aivan parasta kehitysapua. Lisäksi voi kouluttaa rakennushenkilöitä väsäämään sairaaloita ja asuntoja henkilökunnalle. Nämä voivat myös siirtää osaamisensa muille paikallisille. Lähti Somalia/Somalimaa hurjaan nousuun.

Svidrigailov
Svidrigailov
3.10.2018 23:23

Oi! Hienoa! Muistetaanhan tuossa koulutuksessa varmasti vielä kertoa näille koulutettaville, millaisia lahjuksia täällä meilläpäin on tapana vaatia potilailta, ennen kuin niille annetaan jokapäiväiset lääkkeensä?

Epähygieenistä
Epähygieenistä
4.10.2018 01:06

Ei ihme että sairaalainfektiot leviävät kun häärätään pitkät hihat ja huivit potilaiden alapäissä ja haavoissa.

Anonymous
Anonymous
4.10.2018 01:43

hoitakoot toisia somppuja,saavat sillä tapaa ruotsalaiset määrää vähenemään.jos tää olikin harkittu juttu..ennen koulutusta olisi varmaan hyvä että osaa lukea.

Mitäs teoriasta kunhan osaat tapella
Mitäs teoriasta kunhan osaat tapella
4.10.2018 02:52

Ja poliisien on syytä oppia tappelemaan somaliaksi, irakiksi jne. Katu(matu)jengi pahoinpiteli poliisin nyt illalla sairaalakuntoon Skövden Resecentrumissa mikä on muutenkin p-reikä missä pohjasakka heiluu. Pahoinpitely lasketaan törkeäksi.

S- merkittyä voodoota
S- merkittyä voodoota
4.10.2018 03:03

Ei tuollainen paksu ja päällepyntätty somppuakka mitään työtä pysty tekemään. Tiedot ovat kehnot, väärinkäsitysten määrä suuri, paljon poissaoloa kun on ne 10 kakaraa kotona, ehkä myös yksi mahassa ja kaikenkukkuraksi ON NIIN HIKIKI kun on päällä lumppu lumpun perään ja vanhat kartiinit. Ei käy sivistysmaassa vaikka kotimaassansa kelpaakin mikä vaan.

Anonymous
Anonymous
4.10.2018 08:34

No se seisoo sängyn vieressä ja pyyhkii hikeä potilaan otsalta ja välillä omalta otsaltaankin. Sehän jo parantaa potilaan melkein kokonaan kun joku on siinä seisoskelemassa. Tuskin tosiaankaan säkki päällä jaksaa potilasta käännellä.

K.L.
K.L.
4.10.2018 17:43

Minua EI TULE tuollainen kaapumuija pesemään,never!

huugo
huugo
4.10.2018 05:22

Kuvitelkaa, yövuorossa tarkistukeirrokella hiippailee täydessä säkkiasussa musta somali. Siinä mummoilla ja papoilla tulee ylimääräistä rymihäiriötä ja joku saattaa saada slaagin . Pian somaleille ja uusruotsalaisille rakennetaan myös omat sairaalat, he vaativat tätä koska eivät voi sairastaa valkonaamojen seassa. Heidän vaatimuksiinsa teitenkin suostutaan silmää räpäyttämättä, koska rasimin pelko on niin valtava ja Ruotsi halutaan nähdä monikultturisuuden edelläkävijänä maailmassa keinoja kaihtamatta.

En finne igen ei saa polttaa vesipiippua
En finne igen ei saa polttaa vesipiippua
4.10.2018 10:03
Vastaa...  huugo

Iranilaisilla on jo oma vanhainkotikin, ”Persikan”, Kistan ghettosävytteisessä kaupunginosassa. Siellä saa polttaa vesipiippuakin! https://www.kavatvard.se/portfolio_page/persikan/
Suomalaisessa vanhainkodissa tarjoillaan vaan pettuleipää…

Jukka makkonen
Jukka makkonen
4.10.2018 22:43
Vastaa...  huugo

ja ruotsalaiset koulutetut hoitajat hoitaa sitten nämä matut niitten sairaalassa

Freya Snow
Freya Snow
4.10.2018 09:09

Ennemmin kärsin kotona kuin menen somalihoitajan käsittelyyn.

Sam Colt
Sam Colt
4.10.2018 11:08

Enpä haluaisi, että somaliakka annostelisi minulle lääkkeitä sairaalassa. No eipä tuota päästettäisikään miehiä hoitamaan. Minulle lääkkeet toisi tietysti hyvin koulutettu al-shabaab sissi.

Kaukohoitaja
Kaukohoitaja
4.10.2018 13:21

Onneksi saamme kohta ropotit hoitamaan ettei tarvitse opetella zoomaliaa.

Sairaalalääkäri
Sairaalalääkäri
4.10.2018 16:05

Tuo on kuin ladattu ase. Osastojen lääkekaapeussa ne pääsevät käsiksi huumeiksi luokiteltaviin kipulääkkeisiin.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
4.10.2018 18:17

Tulee firmalle liikevaihtoa, kun aina on parhaat lääkkeet myyty ja pitää tilata lisää. Tiedä sitten, onko se ainoastaan positiivinen asia.

Anonymous
Anonymous
5.10.2018 12:39

ei perushoitaja/lähihoitaja niihin kaappeihin pääse, kun eivät osaa edes laskea annostuksia ja muunnoslaskuja. Ainakaan Suomessa.

kummitus yössä
kummitus yössä
4.10.2018 19:36

Mtkähän mahtaa olla sairaanhoitajan hygienia vaatimukset riittääkö että käy kerran kuussa kaapu päällä kylpylässä?