Ruotsissa aloitetaan sairaanhoitajakoulutus somalian kielellä

 

”Haluan sairaanhoitajaksi”

Alvestan kunta laittaa parasta peliin. Siellä nimittäin aiotaan aloittaa nyt ensimmäisenä maassa sairaanhoitajakoulutus somalian kielellä. Vastaavanlaista konseptia on aiemmin kokeiltu jo arabian kielellä.

Kyseessä on eräänlainen pikaraide sairaanhoitajaksi. Opetus tapahtuu siten, että kolmivuotisen koulutuksen aikana ensimmäinen vuosi tapahtuu etupäässä somaliaksi. Sen jälkeen ruotsia lisätään pikkuhiljaa ja viimeisenä vuonna luokassa puhutaan enää vain ruotsia.
Projekti toteutetaan yhteistyössä Alvestan kunnan, Allbon koulutuskeskuksen ja työvoimatoimiston kanssa. Koulutuksen odotetaan oppilaiden pääsevän nopeammin mukaan työelämään koulun loputtua.
Opettaja Najma Mohammad kertoo SVT:n uutisissa:
– Kun asioista puhutaan henkilön äidinkielellä niin oppilas ymmärtää asiasisällön paremmin. Asiasta tulee kokonaisuudessa helpompi oppilaalle. Sen jälkeen on helpompi sitten syventää opintoja ja ymmärtää paremmin, Najma kertoo.
Kun oppilaat ovat käyneet kolmivuotisen koulun saavat he sairaanhoitajan pätevyyden ja ovat valmiina työmarkkinoille. Kurssilla on myös miesoppilaita, mikseipä vaikka jatkokoulutukseen ja erikoistumaan esimerkiksi gyneglogiaan.

Tulevia gyneglogian ammattilaisia? Miksei.

Kuvakaappaus 2018-10-03 20-32-05
KORJAUS: Jutun opiskelijoista puhutaan ”undersköterska”, suoraan suomennettuna ”alihoitaja”. En tiedä mikä on vastaava suomenkielinen vastine. Alihoitaja ei kuitenkaan ole varsinaisesti sellainen sairaanhoitaja, joka teippaa potilaiden haavoja tai osallistuu lääketieteellisiin toimiin, lähinnä toimii sänkyjen petaajina, suihkuttajina, ruuan syöttäjinä yms ”aputehtävissä”. Onko vastaava Suomessa nimeltään apuhoitaja?

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.