Suldaan Said Ahmed: "Tulijat alentavat työttömyyttä"

cropped-suldaan1-2

On harmillista kun valtamedia antaa erilaisille populisteille puheaikaa medioissaan, joissa he saavat esittää usein hyvinkin virheellisiä väitteitä. Kuten Turun sanomat, jossa sunnuntaina suunvuoroa saa vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed.

Ahmed toistaa taukoamatta samaa litaniaa, että hän kokee suomalaisten taholta rasismia ja viharyöpytystä. Tällaiselle väitteelle ei ole kuitenkaan mitään tukea. Monet Ahmedin esittämät asiat ovat mielipidekysymyksiä, ei siinä mitään, mutta Ahmed esittää tuulesta temmattuja väitteitä mm. työttömyydestä.
Ahmed väittää mm. että  Ruotsista työttömyys on aivan eri luokkaa kuin Suomessa ja tämä johtuu väitteen mukaan maahanmuutosta.
Miltäpä tilastot oikeastaan näyttävät.
Kuvakaappaus 2018-10-07 19-33-35.png
Tällä hetkellä Ruotsin tytöttömyys on jonkinverran Suomea pienempi, mutta kuten voimme taulukosta nähdä niin tilastoissa on heittoa. 10-luvun alussa työttömyys maiden välillä oli vielä samoissa lukemissa, mutta sen jälkeen Ruotsi on hieman kirinyt. Lukema on kuitenkin niin mitätön, että sillä ei ole mitään merkitystä.
Toisaalta kun tiedetään, että suurin osa Ruotsin työttömistä on uusruotsalaisia niin siitä voimme päätellä, että jos uusruotsalaisia ei laskettaisi Ruotsin työttömyystilastoihin niin silloin Ruotsin työttömyys painuisi vieläkin alemmas jonnekin Norjan tasolle.
Se mikä on merkittävää on Viron työttömyys, joka oli vuoden alussa 6,5 %. Jos Viron työttömyys on suurin piirtein samaa luokkaa kuin Ruotsin, mutta pienempi kuin Suomen, jossa maahantulijoita on moninkertaisesti enemmän, niin näin ollen Ahmedin väitte, että maahantulijat pienentävät työttömyyttä on tuulesta temmattu.
Ruotsin työttömyysluvuissa on huomattava, että kolmansista maista maahantullut turvapaikanhakija ei näy edes työttömyystilastoissa ennenkuin vähintään 5 vuoden maassaolonsa jälkeen. Näin ollen esimerkiksi vuoden 2015 invaasion tulijat eivät näy vielä missään työttömyystilastoissa eivätkä siten voi millään tavoin vetää työttömyyttä alaspäin.
Suurin virhe tulee kuitenkin kahdessa harha-ajatuksessa.
1. Kuvitellaan työperäisten maahanmuuttajien alentavan työttömyyslukuja. Näin ei tietenkään ole. Työperäisellä oleskeluluvalla tullut henkilöhän ei näy työttömyysluvuissa. Hän tulee maahan ja menee työhön. Ennen maahantuloaan hän ei siis ole ollut uuden maansa työttömyystilastoissa, korkeintaan kotimaansa työttömyystilastoissa. Näin ollen työperäinen tulija vetää alas vain kotimaansa työttömyyslukua, ei uuden maan.
2. Toisaalta jos mahdollista vielä suurempi virhe on kuvitella, että turvapaikanhakijana tullut henkilö vetää työttömyystilastoja alaspäin. Päinvastoin hänhän nostaa lukemaa. Kun henkilö on lopulta saanut oleskeluluvan ja päässyt läpi kaksivuotisen kotouttamisohjelman, niin henkilö menee sen jälkeen työttömyyskortistoon jos ei saa työtä. Ne, jotka saavat työtä eivät vedä työttömyyslukuja alaspäin, mutta ne, jotka eivät saa työtä vetävät lukua tietenkin ylöspäin.
Näin ollen saimme pienellä pohdinnalla selville, että Suldan Said Ahmed luultavasti ei vain tiedä mistä puhuu.

Subscribe
Notify of
guest
17 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kumitonttu

Olisi kiva tietää, mikä osa työssä käyvistä haittamaahanmuuttajista työskentelee julkisella sektorilla. Kielitaidottomat ja kouluttamattomat eivät paikkaa mitään työvoimapulaa, koska robotisaation arvioidaan aiheuttavan 2020-luvulla joka kolmannen palvelualan työpaikan katoavan. Valitettavasti vaikuttaa lisäksi siltä, että korvaaavia työpaikkoja ei synny yhtä nopeasti kuin niitä katoaa.
Kannattaa kiinnittää huomiota Stubbin äskeiseen haastatteluun Hesarissa:
“Kolme vuotta sitten Stubb sai herätyksen ja alkoi lukea. Kirjat kertoivat tulevaisuudesta, teknologiasta ja digitaalisesta vallankumouksesta. Tekoäly, robotisaatio, tavaroiden internet, koneoppiminen, 3d-printtaaminen. Teknologian vallankumous tulee mullistamaan kaiken, Stubb sanoo. Talouden, työmarkkinat, politiikan, median, tieteen ja lopulta ihmiskunnan.
”Huolestuttaa, miten pääsemme ylimenokauden yli. Miten ihmisarvo säilyy kun robotit tai tekoäly voivat tehdä työt, joita ihmiset tekivät ennen? Lisäaikaa vapautuu, mutta se ei saa johtaa toimettomuuteen. Digitaalinen vallankumous voi johtaa paljon pahempaan vihanlietsomiseen kuin missä ollaan nyt.”

Pena

Vähentävät ainakin Suomalaisen poliisin ja palokunnan työttömyyttä. Muusta en olisi ihan varma.

Valtsu

Ei sitä tarvitse tutkia, että lukutaidottomat ja kouluttamattomat ihmiset eivät työllisty.

ro

Tämä suldaan ei työllistyisi ikinä omatoimisesti,eikä ymmärtäisi väitää asiasta yhtään mitään,mistä ei mitään ymmärrä.Ei läppärin pitäminen sylissä marakatista ihmistä tee..

tira

Ai kolme vuotta sitten Stubb sai herätyksen ja alkoi lukea. Se herätys olisi pitänyt tulla jo silloin, kun hän oli valtiovarainministerinä. Toki budjettikirja on uuvuttavaa luettavaa, mutta kuuluu ko. ministerin toimenkuvaan. Ja nyt hän on siis huolissaan vain vihanlietsonnasta ja ihmisarvoista. Ja ihan on ällistyksellä lyöty että teknologian vallankumous, tiekkarit, puhelimet ja kaikki! Siis tämä Trumpiakin pahempi twitteri- ja selfie-ääliö. Joka ilman muuta tulee valituksi johonkin näyttävään EU-virkaan. Katainen ja Stubb – EU-eliittiä. Tämä kertoo jo ihan hemmetin paljon EUsta. Kun kakku vielä koristellaan Soinilla ja Orpolla ja jollain söpöllä naispuolisella, niin se on sitten siinä. Ainoa hyvä puoli että noissa geimeissä ei enää Jaakonsaari hillu.

1 tulija vastaa 10 koneinsinööriä

Eli 1 tulija tekee 10 henkilön työt vai miten se nyt menikään.

Pena

Vai 1 tulija tekee 10 poliisille töitä.

Karri Nyman

Hei nyt unohdatte ne kaikki uudet ammatit, mitä pakol… maahanmuutajat ovat luoneet. Kotoutuskoordinaattorit, tulkit, kotoutusavustajat, pakolais kotouttajat…
Näitähän riittää ja uusia keksitään vaikka kymmenen minuutissa, kun oikealta taholta kysytään.
Ja oikeasti sieltä on tullut jos jonkinlaista raketti insinööriä, oikeasti. Katsokaa vaikka netistä, millaisia raketteja tehdään kaasupullosta ja muutamasta putkesta.

huugo

Tyypillistä maahantunkeutujalta, väitetään sitä mikä on oikeasti todistetusti ja tilastollisesti aivan toisin päin. sultaani tekee sitä mitä parhaiten osaa, eli puhuu paskaa ja valehtelee. Kuuluu tuon pellen kultuuriin. Valtuustoon tuo on päässyt mamujen äänillä, kuin tikku hyvin toimivan demokratian perseessä.

Jaakko Paasimäki

Ainakin vielä muutama vuosi sitten Vantaalla kerrostalossa asuessani, ei samasta rapusta käynyt töissä kuin minä ja muutama venäläinen / virolainen rakennusmies. Afrikkalaiset ja arabit eivät heränneet ennen puoltapäivää.
Lopulta tein white flightit kun matuprosentti talossa ylitti 65 ja meteli oli sen mukainen. Suomalaiset eläkeläiset jotka joskus tuolta ovat asuntonsa hankkineet, joutuvat varmaan kärsimään tuolla hautaan asti näistä työttömyyden vähentäjistä, koska eihän kukaan täysipäinen sieltä asuntoa osta.

Freya Snow

Suldaan se huutelee hölynpölyä suojatyöpaikastaan. Ehkäpä maahanmuutto lisää poliisin työllisyyttä.

onedayillberich

Nopea kommentti kohtaan yksi. Kyllä työhön tulija vaikuttaa vaikuttaa tilastoon, vaikkakin niin vähän, ettei yhdellä henkilöllä ole kokonaisuuden kanssa vaikutusta. Sanotaan että tilastossa on 10 ihmista joista 7 on töissä tarkoittaen 30 % työttömyyttä. Jos tilastoihin tulee yksi työssäkäyvä lisää niin, niin 8 on töissä ja 3 työttömänä, eli työttömyysprosentti on tällöin 27,3 %

Ihmisiä me kanttiksetkin olemme

Juu, mutta jos viidestä miljoonasta ihmisestä 420 000 on työttömänä ja tulee yksi työtön lisää näkyisise tilastoissa tilastollista työttömyysprosenttia muuttaen vasta, jos työttömyysprosenttiluku ilmoitettaisiin kuuden desimaalin tarkkuudella ( 8,400000 % kasvaisi 8,400018 %:iin). Myöskään yksi työperäisenä maahanmuuttajana saapunut ei näkyisi käytössä olevassa (ja käytännöllisessa) kahden desimaalin ilmoitustavassa, koska 8,399998 % pitää pyöristää 8,40 %:iin.
Tämä oli nyt saivartelua, mutta itse lähtisin miettimään asiaa niin, että muutama työtön mamu tai toisaalta muutama työperäinen maahanmuuttaja ei heilauta yhteiskuntaamme mihinkään suuntaan, mutta jos tulijoita on paljon, en pitäisi edes työperäistä maahanmuuttoa haitattomana. Käytännössä töihin tulevat halpatyöntekijät saattavat syrjäyttää jopa päteviä kovapalkkaisia ammattilaisia, jos työnantaja uskoo heidän ajan myötä oppivan yhtä päteviksi kuin nykyiset pätevät työntekijät. Lisäksi mielestäni Ruotsissa on selvästi havaittavissa työmarkkinoilla ns. positiivista syrjintää tulijoiden työllis tämiseksi, mikä ihan oikeasti ja käytännössä todellakin tarkoittaa sitä, että pätevämpi kantakansalainen työnhakija voidaan syrjäyttää työnhaussa maahanmuuttajan työllistämiseksi.
Mihinkä tämä on Ruotsissa johtanut? No, ainakin siihen, että saamme Expressenistä ja Aftonbladetista (+PT-mediasta) lukea uusruotsalaisista hammaslääkäreistä, jotka tokaisevat potilaalle: “Liimaa ne hampaat takaisin, jos ne kerran irtoilevat.” potilaan valitettua, että kyseisen hammaslääkärin hammashoidon jälkeen on jokunen hammas irronnut. Pari mamulääkäriä Ruotsissa onkin jo tuomittu seksuaalirikoksista, toinen tietämäni lääkäri pikkupoikien hyväksikäytöstä (oli tallentunut vielä turvakameraan) ja toinen aikuisten naisten turhasta käpälöinnistä…
Vaikka tässä on vain muutama esimerkki, pidän juuri tällaista kehitystä erittäin haitallisena. Lisäksi on erittäin valitettavaa, että vanhushoitoon oikein ohjataan maahanmuuttajaperäisiä työntekijöitä meillä Suomessakin, jopa vastoin näiden ihmisten omaa tahtoa tai aiemmasta täysin päinvastaisesta ammattikoulutuksesta huolimatta. Ruotsissa vähintään yksi uusruotsalainen vanhushoitaja jäi poliisin haaviin myöhemmin samoja vanhuksia ryöstellessään…
Mitäpä tulee tästä mieleen, varsinkin kun meillä vasemmisto vastustaa, ettei SOTEssa saisi tulla voimaan potilaille edes valinnanvapautta omia hoitajia ja lääkäreitä valitessa? Pelkäänpä, että monessa paikassa (lääkärivastaanotoilla ja hoitolaitoksissa) varsinkin kantakansalaisia tullaan tulevaisuudessa kohtelemaan kuin “vierasta sikaa”, ja sehän tiedetään, mikä eräillä kulttuureilla on asenne eläinsuojeluun…

onedayillberich

Olet täysin oikeessa viestissäsi, enkä muutenkaan kiistä jutun sisältöä/ideaa. Tartuin tähän vain, koska käsitteitä on tässä jutussa esitetty sekaisin (uskoakseni) vahingossa. Koko juttu perustuu eri maiden työttömyysprosentteihin, mutta tuossa loppukommentissa tartutaankin (kai?) suoraan työttömien määrään, koska muuten tämä seuraava ei voi pitää paikkansa: “Näin ollen työperäinen tulija vetää alas vain kotiamaansa työttömyyslukua, ei uuden maan” Kuten itsekin kirjoitit, niin kyllä työhön tulija vaikuttaa positiivisesti työttömyyslukuihin (ts. prosenttiin), kun mennään riittävälle tarkkuudelle.

antti

”vierasta sikaa” – kauppa ei käy, työttömiä liikaa
Niin täällä on jo näitä vieraslajeja aivan liikaa.
Terroristeja ei tähän soppaan pidä ainakaan lisätä, sillä kaikentyyppisiä ongelmia piisaa, ja niitäkin on jo riittämiin.

Jarkko kainulainen

Alentaa kyllä mutta se raha ei tule mistään.

Huh huh

Tuo mies joka ei edes ymmärrä ettei edes ole suomalainen eikä hänestä sitä ikinä tule olemaan. ei piittaa suomalaisten asioista ja tulevaisuudesta pätkääkään, ainoa tavoite on pikkuhiljaa saada suomeen islamilainen puolue. Hän ei tule koskaan ajamaan SUOMALAISTEN asiaa , vaan ihan joidenkin muiden asioita suomenkamaralla, jopa sokeankin pitäisi se nähdä ja tajuta.
Puhuu jostain ruotsin työllisyystilastoita näiden osalta josta ei todellisuudessa tiedä höykäsen pölähtämää. Minä sielä asuneen reilu parikymmentä vuotta ja ravintolavastaavana työskellessäni tiedän tasan tsrkkaan noiden työhslut sielä, eivätkä tosiaankaan ole hääppöset!