Porttiasuinaluiden yleistyminen Ruotsissa liioiteltua

image

Suomen valtamediat ovat julkaisseet viime viikkojen aikana artikkeleita Ruotsin aidatuista asuinalueista, jotka ovat medioiden mukaan aiheuttaneet kohua Ruotsssa. Näitä artikkeleita ovat julkaisseet ainakin Turun sanomat, Uusi Suomi ja Ilkka.

Uutinen on levinnyt samankaltaisena mediasta toiseen, mutta se on pääosiltaan pikemminkin virhe- kuin valeuutinen. Ruotsissa on muutama tällainen aidattu asuinalue, mutta jos 10 000 000 asukkaan maassa niitä on 3-5 niin voidaanko puhua mistään erityisestä trendistä ja kuumasta puheenaiheesta?
Esimerkiksi Tukholmassa, jossa asukkaita on miljoona ei ole yhtään tällaista oikeasti aidattua asuinaluetta. Omakotitaloalueilla on tietenkin usein tonttia rajaamassa monenlaisia aitoja kiviaidoista pensasaitoihin, mutta tämä lienee yleismaailmallinen ilmiö. Lapsuudenkotianikin ympröi jo 1970-luvulla pensasaita.
Se mikä on mielenkiintoista, että tällaisia aidattuja alueita siis EI ole, vaikka niihin luultavasti saattaisi olla tilausta.
Tukholman länsi-luoteisalueet ovat kokeneet viime keväästä alkaen ja kesän aikana massiivisen murtoaallon mukaanlukien erilaisen pihoissa hiippailun, jossa pyritään kartoittamaan mahdollista helposti vietävää irtotavaraa. Niin ikään sellainen ilmiö on noussut suureksi trendiksi, jossa 2-4 hengen porukat kulkevat päiväs- ja yöaikaan ovelta ovelle. Henkilöt kokeilevat josko ulko-ovi olisi lukitsematon.
Ovien kokeilussa eli ”rekkaamisessa” (urkkiminen, tiedustelu, nuuskiminen) on kyse siitä, että yritetään saada haltuun auton avaimet huomaamattomalla nopealla pikavarkaudella. Suuri osa ihmisistä pitää avainkaappia eteisen tuulikaapissa, tai muuten ulko-oven tuntumassa. On todella helppo saada auton avain jos ei tarvitse kuin raottaa ulko-ovea ja napata avainniput heti näkyviltä.
Kuvakaappaus 2018-10-08 13-25-10
Nämä omakotitaloalueet sijoittuvat Tensta-Rinkeby-Husbyn läheisyyteen Järfällaan ja Skällbyhyn. Näillä alueilla ei ole kuitenkaan mitään aidattua asuinaluetta. Toisaalta jos seuraa vaikkapa paikallisia puskaradioita Facebookissa niin siellä jaetaan jatkuvalla syötöllä pihoille sijoitettujen valvontakameroiden kuvia röyhkeistä rekkaajista tai varkaista. Joten tilausta olisi.
Jos siis kysellään, että ketä vastaan tällaisia aidattuja alueita haluttaisiin niin vastaus on ilmiselvä.
On mielenkiintoista, että Virossa useimmat uudet asuinalueet ovat tällaisia aidattuja alueita. Niitä ei ympäröi betonimuuri, vaan normaali tavallinen aita, jollaisia kiertää talojen tontteja. Aitamaisuus tulee siitä, että alueille pitää mennä autolla portin läpi. Joko asukkaalla on auton etulasissa transponderi, joka avaa portin automaattisesti tai henkilö soittaa tiettyyn numeroon, joka avaa portin. Numero voidaan antaa vierailijoille. Tällä estetään Viron tapauksessa lähinnä ylimääräinen turha liikenne lapsiperheiden asuttamille alueille.
lataus.pngRuotsin tietyille omakotitaloalueille on syntynyt erilaisia naapurien valvontarenkaita, ”naapuritoiminta” (grannsamverkan), joka on ollut toiminnassa jo vuosikymmeniä. Tämä on lähinnä poliisin, naapuruston ja vartiointiliikkeiden yhteistyössä järjestämä eräänlainen valvontasysteemi, jossa useampi silmäpari näkee enemmän kuin kaksi.
Medioissa mainittu Onsalan porttiasuinalue on lähinnä uinuva ylemmän keskiluokan aluetta, eikä siellä ole minkäänlaista sellaista rikollisuutta kuin Järfällassa. Kyseessä lienee enempi jonkinlainen kokeilu kuin itse tuohon alueeseen kohdistuva rikollisuus.