Porttiasuinaluiden yleistyminen Ruotsissa liioiteltua

image

Suomen valtamediat ovat julkaisseet viime viikkojen aikana artikkeleita Ruotsin aidatuista asuinalueista, jotka ovat medioiden mukaan aiheuttaneet kohua Ruotsssa. Näitä artikkeleita ovat julkaisseet ainakin Turun sanomat, Uusi Suomi ja Ilkka.

Uutinen on levinnyt samankaltaisena mediasta toiseen, mutta se on pääosiltaan pikemminkin virhe- kuin valeuutinen. Ruotsissa on muutama tällainen aidattu asuinalue, mutta jos 10 000 000 asukkaan maassa niitä on 3-5 niin voidaanko puhua mistään erityisestä trendistä ja kuumasta puheenaiheesta?
Esimerkiksi Tukholmassa, jossa asukkaita on miljoona ei ole yhtään tällaista oikeasti aidattua asuinaluetta. Omakotitaloalueilla on tietenkin usein tonttia rajaamassa monenlaisia aitoja kiviaidoista pensasaitoihin, mutta tämä lienee yleismaailmallinen ilmiö. Lapsuudenkotianikin ympröi jo 1970-luvulla pensasaita.
Se mikä on mielenkiintoista, että tällaisia aidattuja alueita siis EI ole, vaikka niihin luultavasti saattaisi olla tilausta.
Tukholman länsi-luoteisalueet ovat kokeneet viime keväästä alkaen ja kesän aikana massiivisen murtoaallon mukaanlukien erilaisen pihoissa hiippailun, jossa pyritään kartoittamaan mahdollista helposti vietävää irtotavaraa. Niin ikään sellainen ilmiö on noussut suureksi trendiksi, jossa 2-4 hengen porukat kulkevat päiväs- ja yöaikaan ovelta ovelle. Henkilöt kokeilevat josko ulko-ovi olisi lukitsematon.
Ovien kokeilussa eli ”rekkaamisessa” (urkkiminen, tiedustelu, nuuskiminen) on kyse siitä, että yritetään saada haltuun auton avaimet huomaamattomalla nopealla pikavarkaudella. Suuri osa ihmisistä pitää avainkaappia eteisen tuulikaapissa, tai muuten ulko-oven tuntumassa. On todella helppo saada auton avain jos ei tarvitse kuin raottaa ulko-ovea ja napata avainniput heti näkyviltä.
Kuvakaappaus 2018-10-08 13-25-10
Nämä omakotitaloalueet sijoittuvat Tensta-Rinkeby-Husbyn läheisyyteen Järfällaan ja Skällbyhyn. Näillä alueilla ei ole kuitenkaan mitään aidattua asuinaluetta. Toisaalta jos seuraa vaikkapa paikallisia puskaradioita Facebookissa niin siellä jaetaan jatkuvalla syötöllä pihoille sijoitettujen valvontakameroiden kuvia röyhkeistä rekkaajista tai varkaista. Joten tilausta olisi.
Jos siis kysellään, että ketä vastaan tällaisia aidattuja alueita haluttaisiin niin vastaus on ilmiselvä.
On mielenkiintoista, että Virossa useimmat uudet asuinalueet ovat tällaisia aidattuja alueita. Niitä ei ympäröi betonimuuri, vaan normaali tavallinen aita, jollaisia kiertää talojen tontteja. Aitamaisuus tulee siitä, että alueille pitää mennä autolla portin läpi. Joko asukkaalla on auton etulasissa transponderi, joka avaa portin automaattisesti tai henkilö soittaa tiettyyn numeroon, joka avaa portin. Numero voidaan antaa vierailijoille. Tällä estetään Viron tapauksessa lähinnä ylimääräinen turha liikenne lapsiperheiden asuttamille alueille.
lataus.pngRuotsin tietyille omakotitaloalueille on syntynyt erilaisia naapurien valvontarenkaita, ”naapuritoiminta” (grannsamverkan), joka on ollut toiminnassa jo vuosikymmeniä. Tämä on lähinnä poliisin, naapuruston ja vartiointiliikkeiden yhteistyössä järjestämä eräänlainen valvontasysteemi, jossa useampi silmäpari näkee enemmän kuin kaksi.
Medioissa mainittu Onsalan porttiasuinalue on lähinnä uinuva ylemmän keskiluokan aluetta, eikä siellä ole minkäänlaista sellaista rikollisuutta kuin Järfällassa. Kyseessä lienee enempi jonkinlainen kokeilu kuin itse tuohon alueeseen kohdistuva rikollisuus.

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8.10.2018 20:01

Tuo grannsamverkan ainaskin meillä toimii hyvin tässä 25 talon kylässä. Jos on epävarma milloin tuli tultua kotiin ja millä niin kysäsee vain naapurilta. Sieltä tulee kuin kaupan hyllystä minuutilleen kellonaika ja kauanko kesti sisälle meno taxista ulkoovelle, samalla selviää Taxin nro:kin millä tuli kotiin.

Portti
Portti
9.10.2018 04:55

Olisiko korkea muuri ja syvä vallihauta parempi ratkaisu. Aletaankohan noita aidattuja asuinalueita rakentaa kohta Suomeenkin.

huugo
huugo
9.10.2018 06:06

Mitähän hyötyä noista aidatuista alueista on, vetävät vain ”rosvoja” puoleensa ja aidat ovat vain pienä hidasteita. Aidan sisäpuolella tunkeutuvan pitäisi tiedostaa myös se uhka että voi joutua esim. ammutuksi. Sehän ei Ruosissa käy, kuten jenkeissä jos ammut tunkeilijan, saat siitä jopa kehuja. Ei nuo ole mitään ratkaisuja lisääntyvään rikollisuuteen ja rikollisten ylimielisyyteen, koska tietävät että jos siitä jää kiinni, on tuomio pieni. Rajojen yli tulee joka vuosi lisää länsimaihin köyhempää rikollista ja rikokset raaistuvat ajan myötä. Mutta kansalaisten on syytä tiedostaa että syyllisä tähän ovat vain ja ainostaan päättäjät.